11580
Europa Universalis III
-
ganges #8260 Miért lehet az, hogy amióta felraktam az új, 5.1-es patchot, azóta egy bizonyos napon leáll a játék, de zene megy alatt? A Ctrl+Alt+Del-re sem válaszol, csak a monitoron, ahol az ablaka lenne megváltozik az egér,de még mindig a megállt játék látszik. -
Kikinator30 #8259 én megcsináltam igaz pár nap telt el csak és megvolt a lovém. annyi, hogy elkezdte a seregeket ill. a hajókat össz-vissza küldözgetni. -
Kikinator30 #8258 tényleg elég kellemetlen a bajor dominancia, látom betette a lábát elég sok helyre... most már csak hódításos CB hiányzik nekik rád és gondolkodhatsz, hogy melyik békeajánlatukat fogadd el :) -
tonio14 #8257 -
#8256 No igen, de pl, ha Mo-val kezdtél -> elmentetted -> kiléptél -> újrabeléptél más országgal, akkor alig lesz pénzed. És, pl ha Mo-val úgy mentetted el, hogy volt 5000 dukátod, belépsz egy másik országba elmented majd vissza Mo, viszlát 5000 lóvé! -
Kikinator30 #8255 arra csak tegnap jöttem rá, hogy mindegy melyik országgal kezdek a mentéseknél csak elég rákattintani és máris azzal a nemzettel játszhatok... -
Kikinator30 #8254 csak kitartást tudjunk :), szerintem ne add fel, előbb utóbb valakinek szemet szúr az a bajor birodalom... :) -
#8253 Természetesen, csökkenteni szeretném :D -
tonio14 #8252 Sikeresen túl vagyok 180 év magyar kínszenvedésen.
Az eleje kegyetlen volt. Ragusát vazallussá tettem, viszont a vele szövetséges Ausztria egy az egyben bekapta aquileát :P. Az arany bányáknak így annyi, az osztrákoknak úgy voltam vele inkább nem üzenek hadat (ami mint később kiderült aranyat ért. :)) A csehek természetesen megtámadtak, de az osztrákokkal szövetkezve (a piszkos munkát persze rájuk bíztam) visszavertem. Talán kaptam is conquestet valamelyik közeli területére, szerencsém volt a sógorok mindig mellettem álltak, majd később a bajorok is csatlakoztak az én kis tengelyemhez :D. Volt minden, tatár betörés, lengyel támadás, egy ideig brandenburg is ostromolt.
A balkánon folytattam a vazallus gyártást, előbb erdély annektálása, majd Wallachia vazallus + annekt, moldova úgyszintén, szerbia csak elég sokára lett meg. A törökök meggyengültek Anatolián, a mamlukok is vettek el tőlük területet, velence pedig görögország területét szabadította meg a turbánosfejűektől, végül nekem egy bulgária jutott, az ő erejük talán már csak 1 területre terjed ki, lényegtelenné váltak.
Sajnos a bajorok megszerezték az osztrák trónt, igaz egy ideig nem volt ebből semmi probléma, elegendő volt rájuk figyelni, ők pedig inkább a burgundiaiakkal voltak elfoglalva, szerencsémre. :) Később már nem így alakult, megszerezték egész ausztria területét, közel 2200-as incomejuk van, 150K sereggel, ennek a játéknak kb annyi sajna, max. valami nagyon extrém seggnyaló hatalomként tudom elképzelni ezt a jövőt :D
A nyugatosítás legalább végbement, seregreformal együtt. :) -
#8251 Nem tudok Ukrajnát csinálni ruténiából :o -
McCartman #8250 csökkenteni / növelni?:) -
#8249 Sziasztok. Inflációval mit lehet kezdeni? -
#8248 sajnos a tatárokkal nem tudok kezdeni semmit. Az uralkodóm folyton halott, így nem tudom elvenni Ukrajnát meg Moldovát... :/ -
Lysandus #8247 Nem tudsz vele mit csinálni, kergetni kell. Sajnos a local pretender olyan lázadó, ami feltölti a veszteségeit, pont mint te. Egy legalább 1,5-szeres sereggel menj neki, és bízz abban, illetve figyelj arra, hogy az ő serege jobban fogy, mint a tied. Vagy verbuválj még katonákat/zsoldosokat, mert azt ő nem tud. Soha ne engedd, hogy feltöltődjön, üldözd. Ha szerencséd van előbb-utóbb elkapod, amikor a vesztes csata után zéró lesz a morálja, és akkor van esélyed megsemmisíteni. -
JLH Fans #8246 Nem feltétlen kell kerülni sztem a nagy ütközeteket, akkor is jobb a defenzív, ha ponthogy nem kerülöd, csak a főcsatát a saját területen vívod meg, hogy az ellenfél szivjon a területi+egyéb bónuszok miatt.
Én szinte mindig így csinálom a legerősebbek ellen, ami kell is, mert ugye legtöbbször ők vannak tech. fölényben. -
JLH Fans #8245 Nem rossz, bár ekkora infamyvel (a -2 es stabilitás melletti lázadások mellett) szerintem komoly esélyed van egy egyidejű osztrák és lengyel támadásra, ami nem tudom mennyire tenni jót a szervezetednek:)
És gondolom az infláció sem lehet gyenge.
De valóban, ha ahogy előttem is írták, hogy elengeded a cseheket, 1410 ben annektálod Erdélyt és sikerült a hordával közös határt elkerülni, akkor szerintem nyert ügyed lehet hosszútávon, de a köv 15-20 év rohadt nehéz lesz, az biztos. -
Stief #8244 Help! Segítség kis Afrika országomba állandó trónkövetelők vannak ez nem is baj, mert van seregem de egyszerűen nem tudom megölni mivel elég hogy ha veszít átlép egy másik területemre full feltölti magát. Egyszerűen hiába kergetem, tanácsot kérek mert megvettem játékot de ez annyira elveszik a kedvemet.
Üdv Stief! -
#8243 Nem csak a védelemben segít, hanem az ellenfél védelmének legyőzésében is. :P
Nem feltétlenül jobb, de ha olyan a taktikád, hogy próbálod kerülni a nagyobb ütközeteket, és inkább inváziószerűen lepakolsz minden területre egy-egy egységet, akkor a defenzív a jobb (egy bizonyos határig). -
Lysandus #8242 A cseh területek tényleg nem a legjobbak, csak azt ne felejtsétek el, hogy a csehek és a lengyelek "same culture group". Tehát nincs annyi büntetés az elfoglalt tartományok bevételén, még mielőtt core lenne. Ezért szeretik a csehek és a lengyelek is annyira a magyar tartományokat.
Ja, és Prágában mégis van egy egyetem, ami nem lényegtelen... :-) -
toomcsi2 #8241 egy kérdés: Miért jó a defensive az offensive-vel szemben? Mert az offensivenél nő a katonák morálja,ha meg már nincs katona,akkor cseszhetem hogy 3 évig húzza ki a váram,nem? :D -
Razzia96 #8240 Ez majdnme ugyan az mint az enyém csak én az osztrákokta intéztem el :)
szerintem az neked is jó lenne és akkor egyértelmű lenne hogy te lennél közép-kelet európa első számú hatalma . igaz én csak ai In Nonime-vel játszok -
#8239 ezek egész jó ötletek
az infamy önmagában nem, de mivel folyamatosan bombáznak, hogy engedjek el területeket, így csökken a jó kapcsolat. Ezért hamar fel is adtam, majd még kitalálom, hogy visszakeresek-e valamilyen régebbi mentést és máshogy kötök békét a csehekkel, vagy a mostani állapottal próbálok meg kezdeni valamit. -
Andorjan #8238 Szép!
Ha elengednéd a cseheket vazullusként, nyert ügyed lenne (mint már valaki írta, te azokkal a területekkel nem vagy sokkal előbbre, nem ad túl sok + manpowert meg forcelimitet, viszont egy Bohemia még a császári cím nélkül is szép hadsereget tarthat fenn, ráadásul amíg nem core-od a terület, addig elég keveset hoz). Persze hosszú távon ez jó ez a taktika, amit csinálsz.
A horda ellen javaslom, hogy tedd vazullussá Besszarábiát, Lengyelországtól foglald el Ruténiát, és egyből a békekötés után engedd el vazullusként Ukrajnát. Ez azért jó, mert a horda csak vele határos országnak tud hadat üzenni, vazullus állammal viszont senki nem kezdhet háborút, így nem kell aggódnod miattuk. Bár lehet, hogy a horda rögtön a béke után hadat üzen, tehát nem lesz időd megalakítani Ukrajnát, de ha a cseheket le tudtad győzni, akkor gondolom a hordával is boldogulsz legalább egy white peace-ig.
Egyébként ez a 44es infamy nem ad túl nagy mínuszt az osztrák kapcsolatra? -
#8237 természetesen ez is csak egy opció, válaszhattam volna úgy is, hogy csak az aranybányákat kérem el, a cseheket meg megteszem vazallusnak. -> Feleannyi infamy, és az Emperor se basztat annyit.
Egyébként az infamy nem is az osztrákok (HRE-E), hanem inkább a lengyelek miatt veszélyes. Azok az idióták gondolkodás nélkül megtámadnak, könnyűszerrel visszaverem őket és békét kötök, de mivel szinte teljesen lenulláztuk egymás hadseregét, a tatárok előbb lerohanják őket, majd engem is... -
Kikinator30 #8236 oooo ez igazán hősies és vakmerő. Kérdés valóban a stabilitás ill. hogy a 44-es infamy kinek lesz majd kedvére való :) -
Róka815 #8235 Jó hamar elintézted őket. :) Bár az a -2 stability, meg a 44 infamy az elég veszélyes. -
#8234 pár évre rá: viszlát csehek, viszlát akvárium
-
Razzia96 #8233 Szerintem elég nehéz a magyarokkal játszani , hisz minden honnan nagyon erős ellenfelek vannak és kevés a mozgás tér. Nos amikor én legutoljára játszottam a hazánkal akkor Auszriára törekedtem egyből ahogy indultam csak a katonákra gyúrtam és így pár honap alatt dupla annnyi katonám volt mint az oszrákoknak és úgy kb 1-2 évvel a játék kezdés után be támadtam őket . Egyből el folglaltam az egészet és , darabokra zúztam a hadseregét nehohy bajt okozzon és így 10 év múlva enyém lett egész Ausztria és az összes aranybánya végül 1410-20 as évekbe én voltam a közép európa réme csak jött egy kis bökkenő hogy a pápai állam egész olasz félszigetet el foglalta és rengeteg német területet ... az elején még szövetségesek voltunk csak mivel pápai uralom nem nagyon jött össze és szövetkeztek lengyelo. val és kapute ... Igaz még meg van a mentésem de már túl erős lett a pápai állam ahoz hogy meg küzdjek vele -
#8232 nem is figyeltem :D -
geo91 #8231 amúgy: -
Andorjan #8230 Szerintem nagy bajaid lesznek a csehekkel hamarosan, ha ő marad a császár, mert addig ugye kap vmi boostot manpowerre meg forcelimitre.
A másik lehetőség az, hogy az osztrákok lesznek a császárék, és amíg ki nem lépteted a területeket a hreből, addig imperial ban cb-je lesz rád, a szövetséget meg nagyon hajlamos felrúgni.
Persze lehet, hogy szerencséd lesz... -
geo91 #8229 konvertálj baszki, 35 megás bmp... -
Andorjan #8228 Közvetlenül a játék elején általában very likely-t ír a szövi ajánlatra az osztrákokkal, csehekkel, milánóval meg talán a lengyelekkel is, szóval érdemes nem elindítani egyből a játékot, hanem szétküldeni a diplomatákat.
Arra viszont figyelni kell, hogy ezek közül ha mindnek ajánlasz szövit, akkor van, hogy többen is elfogadják, aztán amikor majd egymás ellen háborúznak (mert ezek szoktak), veszíted a stabilitást, mert ugye az egyik call to arms-ára nemet kell mondanod. -
#8227 AAAWWWWWW YEEEEAAAAH
Egy kis szerencsével (egyből a játék kezdeténél Very Likely szövetséget ajánlott Ausztriának, valamint Bohemia hadat üzent Novgorodnak, és csak egy kurva nagy serege volt otthon - bár mit sem számít, mivel már megvolt az összes tartománya, mikor ő még mindig csak a felvidéket ostromolta :D) és az EUWiki-s stratégiával mégis csak sikerült vinni valamire. Ausztriát nem is hívtam segítségül, nélküle is sikerült. Ha kell valakinek a mentés, feltöltöm, innentől nem nehéz elindulni.
-
geo91 #8226 de mikor én utoljára próbálkoztam az még régebben volt :D -
Lysandus #8225 Kilépteted. Vagy belépsz. Mondjuk nem tudom, hogy DW-be van-e még olyan, hogy Magyarország kezdéskor az Emperor. Korábbi verziókban van rá egy 10-20 százalék esély. -
Kikinator30 #8224 ez is jó, de akkor is visszakéri majd az elfoglalt területeket a császár, ugyogy max 1-et érdemes elkérni. Ha nem nem reagálsz az üzire akkor beteszi üzibe és kész. -
Lysandus #8223 Nyilvánvaló, hogy itt is vigyázni kell, hogy a szövetségnek NE legyen erős tagja. Mondjuk pl. Aquilea, Ragúza, Naxos. Ez szinte ideális. Ha Velence is benne van, akkor inkább felejtős, keres másik áttételt Aquilea felé. -
Lysandus #8222 A wikis stratégia szavatossága nem az igazi. Sokkal korábbi változatra íródott. Aquileát pedig nem közvetlenül kell megtámadni, hanem hadat üzenni egy olyan szövetségesének, amely nem túl nagy, és NEM HRE-tag. Ez az esetek 50 százalékába Ragúza (általában a játék elején szövetséget kötnek). Ha így sikerül betámadni, akkor nem avatkozik be a császár. -
kissssss #8221 régebben itt a topikban kismillió egyszer leírtam hogyan lehet túlélni....