11580
Europa Universalis III
  • pecaboy
    Egyetlen lehetőséget sem használtunk ki, ez azért elég sokat elmond :(
  • Lysandus
    Legalább megpróbálhattuk volna...

A francikhoz: nem hiszem, hogy beavatkoztak volna. Lásd Törökország. Ugyanolyan szar békét akartak a nyakukba sózni, mint nekünk, csak Atatürk nem oszlatta fel a hadsereget, hanem megtartotta a töröklakta területeket. Sőt, még egy kicsit többet is.
  • pecaboy
    Eszembe jutott mégvalami: a Szovjetunió felbomlása után simán visszaszerezhettük volna Kárpátalját. Elvégre az sosem volt az ukránoké. De a magyar külpolitika akkor is "tökös" volt, mint mindig... Csehszlovákia felbomlása után meg a mai "délszlovák", magyarlakta területekre lehetett volna jogos igényünk, de nem, nem, minek az... Jugoszlávia felbomlásakor a Délvidék egy része is magyarlakta volt...
  • pecaboy
    Oks :)

Engem az érdekelne leginkább (én sem tudom), hogy mennyi esélye lett volna a franciák Mo. elleni támadásának. Tehát ha 1918-20 között kitartunk az eredeti határokon és nem fogadunk el semmilyen demarkációs vonalat sem, beavatkoztak volna-e, "megsegítendő" kis barátaikat. Mert a csehek (nem csehszlovákok - a szlovákok részben pont a csehek ellen lázadtak fel és csak kevesen harcoltak a csehek mellett), románok, délszlávok ellen megfelelő intézkedések mellett kitarthattunk volna, akár egyszerre is, de a franciák ellen, ha komolyan gondolnak egy támadást, nem.
  • pecaboy
    "(Nyilván a szovjet befolyást és megszállást ez esetben setudtuk volna elkerülni, dehát...)"

Nem bizony, lásd Bulgária esetét. Ők sosem álltak hadban, mégis megszállták őket a muszkák, ha már ott voltak.

Egyébként '43-ban az oroszok különbékét ajánlottak a németeknek, ha azok visszavonulnak kb. a Dnyeper vonaláig (ha jól tudom), persze a németek ezt élből elutasították - de ez már nagyon OFF :)
  • JLH Fans
    Erre azért válaszolok majd pénteken, de sajnos most el kell húznom géptől:P
  • JLH Fans
    Apponyi nem volt baklövés, mint írtam, 1920 ban már eldöntött volt a dolog sajnos. de 1918 végén még nem, tehát katonai sikerekkel ( nem mind1 ugye hogy a döntés pillanatában a románok és tótók a Tiszánál és a Mátrában állnak-e vagy épp valahol a francba a Kárpátok mögött) és ügyes diplomáciával 1918-19 ben még lehetett volna befolyásolni a dolgokat.
    Grrr, nem akartam offolni még egyet, de ha már a Dont szóbahoztad,a szovjetek elleni hadbalépésünk előtt júniusban (22 és 27 között) Sztálin azt üzente, hogy hajlandó aláírni, hogy ha a szövetségesek nyerik a a vh-t, akkor ő elismeri a bécsi döntéseket az új határokról, hogyha nem üzenünk hadat nekik.
    A többit már tudjuk:):):)
    (Nyilván a szovjet befolyást és megszállást ez esetben setudtuk volna elkerülni, dehát...)
  • pecaboy
    OFF

A francia-szerb-horvát-román-cseh gyűrűvel szemben a milliós hadseregünk sem ért volna sokat, mert ha a francik azt mondják, hogy vonuljunk vissza egy még hátrább lévő demarkációs vonalra, kénytelenek lettünk volna, különben berágnak és ránk küldik a balkáni haderejüket. 1916-ban a titkos francia-román szerződésben a románoknak ígérték a Tiszától keletre eső területeket (ergo ebben semmi etnikai alap nem volt, bármit megígértek, csak Románia lépjen be a háborúba), ehhez képest még viszonylag jól megúsztuk. De azzal teljes mértékben egyetértek, hogy ha sokáig tudtuk volna húzni ill. kiverjük az országból a románokat, szerbeket meg cseheket, akkor sokkal kisebb területi veszteséggel is megúsztuk volna.

ON
  • JLH Fans
    Jah ha már offolok, akkor tisztességesen teszem és befejezem a témát:)
    Szal miután 1920 áprilisban előááltunk azzal a bizonyos vörös térképpel, ami pontosan megmutatta az etnikai viszonyokat a Kárpát-medencében,a nyugati hatalmaknak akkor esett le (addig csak a román szerb és tót "naponta licitáljunk egymásra ki tud 100 nagyobbat hazudni a magyarokról) adatokat ismerték.
    Maradjunk annyiban, hogy volt nagy megdöbbenés....

Szavazásra került a sor, hogy akkor most mi a tököm is legyen, sokaknak lelkiismeretfurdalása lett hirtelen, hogy etnikai elvre hivatkoznak ők bőszen, közben meg egy (hiába vesztes de akkoris) országnak elszakitjak a 40-50% át ott is, ahol összefüggően színmagyar a lakosság....
    Az USA addigra már kivonult a konferenciáról, a franciák természetesen zsigerből ellenünk szavaztak, az olaszok mellettünk, az angolok pedig először az olaszok mellett, ami azt jelentette volna, hogy felül kell vizsgálni újra a kérdést.
    Csakhogy akkoriban már kb 1.5 éve folyt a konferencia, az összes többi békét régen aláírták, mindenki szerette volna rövidre zárni a témát, szóval Clemencau bemutatta a brit kollégájának Lloyd Georgenak a dokumentumokat, hogy te pajtás figy, ebbena témában már régesrég eldöntöttönk mindent és alártuk és lezártuk a dolgot.
    A végső szavazásnál erre az angolok kényszeredetten, de látva ezt (ők utálnak már eláírt dolgot megszegni) de a franciák mellett szavaztak...

ON.
  • Razzia96
    Hát igen Apponnyi 1 nagy baklövés volt ...
    Mert nem nagyon rajongtak a franciák érte :O régebbi hibáji miatt.
    Igaz én még csak most megyek 9.-be de imádom a történelmet.
    Szóval még csak felületesen ismerem a dolgokat.
    De igyekszek minden dolognak utána járni.
    Most épp a Don-i katasztrófa érdekel
  • JLH Fans
    Nem az európai országok szeretik jobban őket, csak a csigazabálók:)
    Nem véletlen hívják román "barátainkat" a yeti mellett hegyifranciáknak:)
    Csak pechünkre az 1.vh utána fő győztes hatalmat pont Franciaországnak hívták.... (tudom, volt még Anglia meg USA is, de utóbbi kettő szart nagyívben Európára, szal nekik tökmind1 volt)

És igen, bennevoltunk a dologban sajnos mi is vastagon, a vesztes háborúból sem következett volna még feltétlen Trinanon, elég lett volna, ha Stomfeld Aurél a hadügymin. kapásból, Linder "nem akarok többet katonát látni" Béla helyett, aki összeszedett volna a hazatérő milliós katonatömegekből 200 ezer harcképes emberkét, és úgy tökönbassza az akkor még kurvagyenge oláh+tót barátainkat, hogy a Kárpátokig meg sem állnak:)
    Meg persze egy normális magyar diplomácia sem ártott volna, (volt nekünk Apponyink, Telekink, meg vörös térképünk, csak épp 1920 áprilisában jöttünk elő vele amikor már minden el volt döntve 1918 decembere helyett) akik az "egyetlen négyzetcentit se adunk a szentkorona országából és kész" a kezdettől fogva az etnikai elvre hivatkoznak éééés.... tátátátáám, máris mienk maradhatott volna Észak-Erdély és a Felvidék:)
    Na de ez off.
  • Razzia96
    Hát ez nagyon hülyeség :)
    ' kicsit jobban bele áshatták volna a gyártok a közép-europai dolgokba :S
    De sajnos ez van eszt kell szeretni ... Romániát jobban szeretik az Europai országok mint minket
  • pecaboy
    Holy Roman Empire, azaz magyarul Nyugat-Római Birodalom (ami ez időtájt gyakorlatban nem nagyon létezett, csak közigazgatásilag, de a játékban újra lehet egyesíteni).

Bizony, Erdély is kell Romániához, ami sztem hülyeség, mert a történelmileg létrejött Románia csak Havasalföldből meg Moldvából állt, de mind1...

" Be at peace
    Nation can not be the Holy Roman Empire
    Nation can not be the Papal State
    Romania must not already exist
    The Byzantine Empire must not exist
    Primary culture is Romanian
    Own and have cores on the following provinces:
    Transylvania
    Silistria
    Oltenia
    Wallachia
    Bessarabia
    Budjak
    "
  • Razzia96
    A HRE az mit jelent ? :)
    És Románia megalapításához kell erdély is kell ?
  • pecaboy
    Jaa tényleg, a saját "országomat", a HRE-t kihagytam :)
  • JLH Fans
    Japán kivételével vannak ezek IN ben is, HRE viszont tényleg 90%, hogy csak HTT től van.
    Szóval aszem mindjárt kezdek is egyet Erdéllyel, és nekivágok a román egységnek:D:D:D
  • pecaboy
    Olaszországot is meg lehet alapítani, ez biztos, rengeteg képet láttam már róla. Hogy melyik verziótól, azt ne kérdezd :) Megalapítható ország még, legalábbis a DW-ben mindenképp: Japán, Poroszország, Németország, Oroszország, Nagy-Britannia, Hollandia, Románia (!). Kb. ezekről tudok.
  • Razzia96
    Igen van, utána néztem és van sőt elvileg Olaszországot is meg lehet alapítani :) kövi játékom lehet az lesz :)
    Ámbár most van két projektem : Magyarország, és a Teutonok
  • JLH Fans
    Lehetséges, ezért is írtam , hogy úgy emlékszem az nincs, de abba nem vagyok biztos:) Szóval akkor van abban is mind2.
  • Razzia96
    De az is van benne
  • JLH Fans
    100% hogy van az IN ben Poroszország, Németország az, ami aszem nincs még benne, csak a HTT-tól.
  • Hegi90
    Az utolsó fülön kellene lennie, a Missions and decisions-nél.
  • Razzia96
    Elvileg lehetsége most néztem utána 1 videónak és ott van in nonime ben Poroszország :)
  • Razzia96
    Aszt hol nézzem meg az events mappában ? :)
  • Hegi90
    Nézdd meg a küldetések között, hogy van-e valami olyasmi, hogy Form Prussia. Ha van, akkor lehet, ha nincs akkor nem lehet.
  • Razzia96
    Akkor az IN be nem lehet ?
  • JLH Fans
    Be is baszna:D
    Mindenki azt hitte anno, hogy az IN a legutolsó kieg, még a HTT belefért utána deee..... (nem mondom hogy a DW rossz hiszen nem is toltam még vele) szerintem most már akik szeretik a DW et, azok is lassacskán az EU 4 et várják:)
  • Razzia96
    Vagyis szerintem, mert amikor ki választossz 1 országot és bele tekersz akkor uyge bár ott van Poroszország , Oroszo. stb.. gondolom akkor csak meg lehet csinálni nem ?
  • Razzia96
    Hello au IN el játszok ezzel is meg lehet csináli :)
    A sima Eu val nem tudod
  • Gol000
    Melyik móddal játszol?(vagy alap eu3?)Mert akkor asszem nem tudod .Poroszt én úgy tudom ,hogy Here the throne-ban meg Dw-ben lehet.(Nem?)
  • Razzia96
    Poroszországot mikor tudom megalapítani ?
  • Razzia96
    Köszi . most ezst abba hagytam 1 kicsit mert kedvem támadt hazánkal játszani :) már az is egész jól alakul
  • pecaboy
    Úgy néz ki, mint egy mega-Litvánia szürkében :) Egyébként szépek a határaid!
  • pecaboy
  • Razzia96

Ez lenne a kis Rendem :()
    Még sajnos nem kaptam küldit a Poroszországra
    AZ elején elég nehéz volt Litvánia,Lengyelo. árnyékában csucsulni :)
    De ahogy látni meg oldottam azst a kis problémát aztán a Novgoroddal gyűlt meg a bajom az elején egyenlők voltunk asztán el csitítottam egy darabig most megint kezd fel zárkozni d emég nem jelent különös veszélyt :) Asztán jött Ausztria ... övé volt Horváto. Cseho. és Magyarország egy kis része már nagyon fenyegető volt a számomra és tennem kellet valamit meg szereztem tölle Ruthéniát Krakkót és 1 cseh területet :9 azstán cseh ország megint meg alakult szerencsére és így Ausztria nem fog egy darabig gondot okozni....
    Dánián lepődtem meh gogy hova terjeszkedik de most rá hajtok :)
  • Razzia96
    Áh köszi :)
  • geo91
    ide feltöltöd és a kép url címét beszúrod a kép beszúrás gomb segítésével

még egy jótanács, hogy irfanview, paint vagy akármivel előtte konvertáld át a képet pl. png-be.
  • Razzia96
    Képet hogy tudnák fel rakni ?:9
    Mert csináltam egy képet a játékba és itt nem tudom feltölteni :S
    Megoldás ?
    Vagy más ötlet ?
    KÖszi :)
  • geo91
    tényleg, fm topik, akkor onnan ismerős a neved... :DD
  • Lysandus
    Érdekes lenne. Nekem már a DW is sok. Elvégre nem véletlenül lett a játék neve Europa Universalis! :-)))