11580
Europa Universalis III
  • kissssss
    kezdj egyet Csehországgal, még a császári haderővel is kihívás lesz főleg az elején, Burgundia franciák na meg keleteuróapából a különböző fenyegetések.

a császárral csak később lesz könnyű játszani mikor már elő jönnek a nyugat európai fejlett katonai egységek, de addig.... :)
  • McCartman
    kezdj egy új játékot valamelyik kicsivel.:)
  • realcsabi
    Elég érdekes helyzet alakult ki. Akkora kiskaput találtam a jelenlegi játékomban, mint a Bécsi kapu. 1560, Ottomán Birodalom. a HRE államaival vagyok határos, van vallási casus bellim mindegyikre. Ugyebár tudjuk hogy a legtöbb apró állam 1-2-3 tartományos. Az én esetemben a döntő többség 2. Vegyük pl. Brémát (1 régiós). Megtámadom, annektálom, +2 infamy, vazallussá teszem, -2 infamy. Ez idáig tiszta sor, 0-ra kihozom, és még erősödtem is. Itt a csavar: ha csatlakoznak a velem szomszédos HRE tagok a háborúba ellenem, akkor ellenük csak +1 infamyt kapok 1 tartományért. Tehát annektálom őket, ami +1 infamy/tartomány, aztán vazallussá teszem őket, -2 infamy/tartomány. Tanulság, az egész HRE 10-15 év alatt kényelmesen eltiporható, nem csak hogy akadálymentesen, hanem egyszerűen bagatell dolog az egész. Ha pedig az elfoglalt államokat vazallussá teszem, akkor az infamyt 0-ra levihetem kényelmesen, miközben vagy két tucatnyi apró államot vontam igába. Idáig 6 országgal csináltam ezt, pofon egyszerű, az emperor ellenkezett egy kicsit de az első háború után már magatehetetlen, a többiek pedig csírák. Nem tudom folytassam-e a megkezdett taktikát, mert nagyon illúzióromboló az egész. Pedig ez volt a tervem, és úgy hittem nagy kihívás lesz. Hát lópikulát.
  • Lysandus
    Köszönöm! Elküldtem privibe.
  • kissssss
    így igaz, nem szabad boldog boldogtalannal háborúzni.
  • pecaboy
    Igen... Meg ott van még az is, hogy a gépi országok is szeretnek küldetéseket csinálni, tehát ha az a feladatuk, hogy támadjanak meg, akkor valószínűleg meg fognak. Meg nagyon figyelgetik azt is, hogy mennyi katonád van, hány országgal háborúzol stb. stb. Tehát kb. úgy működik a dolog, mint a valóságban. Ha egy ország kivérzett, vagy a fél világgal harcban áll, arra ráugranak a többiek is, mint a veszett hiénák :)
  • Pityuládé
    A háborút csak kis mértékben motiválja az infamy. Általában olyankor támadnak, ha core-juk van egy providon, vagy, ha sértegetted őket. Könnyen lehet, hogy azért is támadnak, mert van egy overthexeusion (nem tudom, hogy írják, valami hasonló) módosítód, ami személyes tapasztalataim szerint jobban motiválja az AI-t, mintha dishonorable scum lennél. Esetleg egy előző háborúban nagyon megnőtt a war wearness, és ez is motiválhatja az AI-t. Vaaagy, magas számú lázadások van az országodban és ezért szívesebben támadnak rád.
    És ez csak töredéke az összes háborús oknak, motivációnak. :D
  • pecaboy
    Ja hogy már a vazallusod... Akkor természetesen 10 év múlva diplo-annex, ahogy írta Lysandus.

Ha jól tudom, diplo-vazallussá tételhez 190+ viszony, azonos valláscsoport, szövetség és royal marriage kell. Ezért pl. a felszabadított országokat sokszor elég gyorsan lehet diplo-vazallussá tenni, mert ugye egyből van szövetség és 200 a viszony.
  • sulouos
    Asszem ennek a játéknak is annyi...

Hadat üzen Kazan, nem baj, megkapják ami jár nekik.

Hadat üzen Litvánia és Lengyelország meg a csatlósaik. Seregképzés ezerrel...

A trucét megszegve megtámad Ukrajna (viszonylag erős ország) és hozza a török bátyókat is. Exit :D

Mindez 11-es infamynál (36-7 a határérték)
  • Hegi90
    Amúgy ha a gomb fölé viszed az egered, kiírja a követelményeket.
  • sulouos
    Ebben a 10 éves dologban lehet valami, lehet hogy az nincs meg, köszi :)
  • Andorjan
    Lysandus:
    Visszakaptam a gépem, szóval ha adsz 1 mail címet, akkor küldöm a fájlokat
  • Lysandus
    Hm... Biztos, hogy a vazallusod? Vazallust 10 év után lehet diplo-annektálni, ahhoz már nem kell royal marriage. Csak +190-es viszony. Házasság a békés vazallussá tétel egyik feltétele. Ha jól tudom. Ha nem, akkor majd kijavítanak.
  • pecaboy
    Esetleg diplo-vazallussá teszed és később annektálod :P
  • pecaboy
    Sztem nem, de egyébként más helyzetben van olyan lehetőség is, hogy orosz (vagy moszkovita? nem tudom, mi a kultúrája Moszkvának) patrióta felkelőket küldesz rá, miközben valaki mással harcol, még jobb, ha serege se nagyon van már.
  • sulouos
    Kezdtem egy játékot Moszkvával, nem 1399-ben, hanem egy kicsit később, mikor a tatárok már nem olyan nagy legények. Eljutottam addig, hogy már csak én és Novgorod álunk az orosz fejedelemségek közül (Novgorod a vazallusom), de mivel az én vélom Oroszország megalapítása, annektálnom kéne Novgorodot (mert a fővárosa kell hozzá). Na most: Nocgorod ilyen merchant republic, nem lehet beházasodni hozzá, ezért nem tudom békésen annektálni. Van még mód a békés annexióra?
  • Lysandus
    Szerintem egyszerűen csak véletlen. Ha ugyanazokkal a beállításokkal kezd két külön játékot az ember, akkor is előfordulhat. Tapasztalat. Van néhány kezdési opció Mo-gal, és ezek közül "kockadobással" választ a gép.
  • Andorjan
    Ez nekem eddig csak olyankor fordult elő, amikor állítottam a játék kezdőfeltételein (talán a lucky nations-on, de erre nem vennék mérget). Szóval én csak arra tudok gondolni, hogy valami nálad alapból nem olyan beállításon van, mint pl. nálam, bár nem tudom, hogyan lenne lehetséges...
  • Iblisz
    Tapasztaltátok már azt, hogy ha Mo-val játszotok és 1399ben indultok, akkor
    1. vagy 23ezres sereget kaptok és Néemt-romai császrok vagytok
    2. vagy 3ezres sereggel és nem vagytok császárok
    a játék legelején.
    Miért van ez? Minden eredeti beállitáson vna pedig...
  • Andorjan
    Szinte biztos vagyok benen, hogy az a tartomány elég a létrehozásához, mert máskor is csináltam már ilyet.
    A kultúrás dolgot viszont nagyon esélyesnek tartom, majd megnézem.
    Köszönöm a segítséget! :)
  • pecaboy
    Erre passzolnék, az ilyen szerkesztésekhez nem értek :(
  • pecaboy
    MTH biztos nincs rajta. Lehet, hogy nem Ratibort, hanem egy másik tartományt kell elfoglalnod, hogy megalapíthasd. Mert sztem önmagában az, hogy sziléziai core van rajta (és persze nem létezik), nem jelenti azt, hogy meg is alapíthatod. Esetleg a kultúrájával lehet gond, lehet, hogy a tartomány átment cseh kultúrába.
  • Petiii94
    Sziasztok.Magyarországot kicsit átdolgoztuk Karival .Raktunk bele egy új trade goods-ot a Cattlet(Szarvasmarha)amit Pécsett (Budán) és Szolnokon tenyésztenek.A problémánk ,az vele ,hogy nincs képe és a réznek a képét rakja be és így csúszik mindennek a képe egyet és gyakorlatilag a vas helyett a rabszolgák képét adja be és ausztriában meg Svájcban meg ég pár helyen nagyon durva ,hogy skinre rabszolgákkal kereskednek XD

Ezért ha valaki tudna segíteni ,hgoy hogyan és milyen képet tegyünk be a szürke marhának az nagyon jó lenne:)

MEg mgé az a kérdés ,hogy az effect amit csinál a szürkemarha az a population growth +1% ,de nem jön be......:S Hogy kéne be írni ,hogy aktív legyen?
  • Andorjan
    Két kérdésem lenne:
    Még hétfőn hajnalban amikor Bohémiával háborúztam, elszedtem tőle Ratibort, hogy majd jól megalapítom Siléziát, van is rajta cora-ja, és nem is létezik még ,de nincs ott az elengedhető vazullusok között... Lehet, hogy van rajta egy mean time to happen? (ja, és persze részemről worldpísz van)
    A másik:
    Ugye én átszabtam a térképet, meg raktam be új tartományokat. Namost az van, hogy Magyarországon nem tudok zsoldosokat toborozni. Eddig ahányszor néztem, soha nem volt ott egyetlen elérhető egység sem. Egy ideig enyém volt Graz, és ott sem tudtam.
    Korábbi játékaimban (még a térkép módosítása előtt) tudtam ilyet csinálni, szóval azt hiszem a módosítás lehet a gond. De akkor Grazban miért nem tudok? Pedig ahhoz hozzá sem nyúltam, ahogyan a többi, az országhoz tartozó fájlhoz sem, szóval csak a tartományokkal bütyköltem.

Lysandus: Elvileg hétfőn hozzák a gépemet, de a fent leírt hibát én egy darabig nem fogom kijavítani (már ha az a módosításokból adódik), mert valsz nem lenne utána kompatibilis a mentésemmel, és ezt előbb szeretném végigvinni. (habár eddig mindig tudtam nélkülözni a zsoldosokat...)
  • Hegi90
    jah, nem olvastam, sry
  • Gol000
    gép csinálta ,de írtam is ,nekem ebbe az a furcsa hogy az emperror(nem tudom ,hogy kell írni) japánt le támadta vagy nem tudom mit csinált és ez lett
  • Hegi90
    waah kifolyik a szemem ettől a színtől :D

Amúgy nice. Nehéz volt? Valami kis tutorialt írhatnál, engem régóta érdekel Japán egyesítése. Persze csak akkor, ha nem csíttel csináltad.
  • Gol000
  • Gol000

Nem tudom ,hogy ez sűrűn szokott megalapulni ,de számomra furcsa.
    (gép csinálta)
  • Petiii94
    Köszönöm:)
  • JLH Fans
    Yes sir, DW 5.1 ugye?
    Külföldi fórumban is ezt irták.
  • Petiii94
    Hát Hollandi a HRE tag....:S De akk téll ez a baj?:O
  • JLH Fans
    Ha HRE tag vagy, vagy Personal Unioban vagy valakivel, akkor nem tudsz Noble Republicra váltani, nem lehet, hogy ezek közül az egyik a probléma?
  • Petiii94
    DE ne nézz már ennyire lámának...15ös governmentem van....Mégsem tudok Noble Republic lennii....Csúszkák befolyásolják???Vagy mi lehet?
    Most Despotista Monarchia vagok...:S (Hollandiával)
  • JLH Fans
    Néha az elején még annyi sem kell, elég hozzá egy rosszkor bejövő váratlan hadüzenet is, vagy az, hogy az illető állam mindenáron annexelni akar, nem lehet 5 évet nyerni:)
  • McCartman
    hja , ilyen kis államokkal általában egy rossz döntés és game over.:D
  • JLH Fans
    Igen, ez volt az eredeti terv, csakhogy mint mondtam 1.5 évig tartott bevenni a 4 államocskát, és nem sokkal azután végetért az angol-francia háború....
    Persze várhattam volna, amig békét kötnek, majd 5-10 év múlva újra kitör, de nem nagyon akartam még 10+ évet várni az első akciómra:)
  • McCartman
    nem úgy értem a másfél évet , hanem az első ír állam megtámadásától.:)

Miután sikerülne megvetni a lábad az íreknél , elkezdheted nógatni te magad az angolokat. Legjobb védekezés a támadás ugye.
    Ha a (fő)serege odaát van hadat üzensz , kergetőzöl egy kicsit az utánpótlásával esetleg megostromolsz ezt-azt:D.
    Lényeg , hogy a francia béke előtt kiugorj. Ha azon a fronton szarul áll a szénájuk területet is csipegethetsz tőlük , de a white peace is életmentő tud lenni sokszor mert lesz újabb 5 éved a világuralmi tervek szövögetésére.
    ill. ha létezik még Skócia érdemes velük kezdeni / békefeltételként felszabadítani ha adódik rá lehetőség.
  • JLH Fans
    Hát 4-5 ezer katonával az ostromok elhúzódnak egy ideig:)
    Mellesleg az első 8-10 év elmegy arra, hogy kiépits magadnak jó kis pozíciókat a COT ekben:)
  • McCartman
    hja , hát alapból a kezdés is elég nyögvenyelős.
    mi tartott azon másfél évig? rögtön angol-francia háború kirobbanásakor le kéne gyalulni mind.