Europa Universalis 3

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nem, baj. Azért kösz. Igen én is láttam már az EUWIKIT de onnan nem sok mindent tudtam kivenni....
A multi kurva hosszú, anno civ 4 multiztunk, na az sem kispálya (vagy egy nagyobb heroes 3 pálya) de azért 1-2 napon vagyhéten belül végére lehet érni, de az EU 3.....Még singleben is hónapok, mire végigviszel egy gammát teljesen😊
jaj ne kezdjétek már itt is ezt. <#levele>

Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,

Helyesírást nem tanultok az iskolában?
Annak ,aki a Corvin modot csinálja mondanám ,hogy mi ma tanultuk mátyás utáni kora újkórt Magyarországon.Mátyás után felmerült trónkövetelõnek saját felesége Beatrix is mint a magyarok királynõje ,csak Magyarországon nem volt lehetséges a nõ ági örökösödés még alap esetben sem nem ,hogy Mátyás után😄
Szóval én a helyedben azt csinálnám ,hogy lenne egy event amit Mátyás uralkodása alatt belehetne rakni ,hogy halála után János nagykorúságáig (aki ugye csak egy törvénytelen 2 éves gyermek volt apja halálakór) Beatrix bitorolja a trónt😊 Szerintem elég érdekes lehetne😊
RAkj bele jó sok lázadást ,fõleg Noble lázadásokat😄 Meg Stability droppot meg ilyeneket😊
Sztem ez azért lenne jó ,ha már iylen mod-ot csinálsz ,mert ez a leg reálisabb...Mert ha Más valaki a kezébe veszi a hatalamt(valami férfi p. Jagello Ulászló mint régens) az nem engedte volna ki a kezébõl ,sõt még számomra Beatrix is kérdéses ,de egy anya a férje zabigyerekének még talán odaadná tiszteletbõl (vagy nem....😄)
Szia😊
Én nagyon szívesen játszanék😊 Igaz nekem is lesznek vizsgáim ,de nekem az még 1 hónap szal én benne vagyok 😊 Msn?
Ne haragudj, de június végéig biztosan nem. A héten 5, jövõ héten kb 7 zéhám lesz, utána hétfõn pedig már vizsgázok, szóval örülök, ha ide fel tudok néha nézni.
Másrészt: nekem sem sikerült, mert kidob hibával, de most sajnos nincs idõm kitalálni, hogy mit csesztem el... :S
ez alapján csináltam:
http://www.paradoxian.org/eu3wiki/Modding_the_map

Úgy élj, hogy Te legyél virágnak virága.

Hali sziasztok, nem akar valaki online gamerezni velem?Eu még 1 nyomtam anno, már egy jó ideje h eu 3-ok, azt megjött a kedvem!😄
Meg tudnád mutatni, hogy hogyan is kell ezeket az új provikat csinálni? Ha igen, add meg privátban az msn/Skype címedet légyszíves.
http://www.terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/vidzsajanagar.html

Itt találkozhatsz még érdekes nevekkel, helyekkel. Történész legyen a talpán, aki ezeket bebiflázza <#nevetes1>

Slusszpoénként az utolsó uralkodójának a neve (legalábbis ha jól értelmeztem, az utolsó):
II. Vénkata <#vigyor3>
Persze hogy az, de fejbõl megjegyezni hogyan kell írni, nem könnyû😛
A V betûs ország szerintem Vidzsajanagar lesz (angolul Vijayanagar).
"Az EU3 legérdekesebb nevû országa" címet nálam már elnyerte <#nevetes1>
Hm, mindeközben nálam a bizánci császár hatalma már 1580 ban az Indusig és a Gangeszig ér, meg is alakult a Bizánci Keletindiai Társaság 😊😊😊

Persze a félsziget legerõsebb valami hülye V betûs államának a meghódítása még hátravan, de ezt picikét késõbbre hagyjuk, ijesztõen kúszik fel az infamy is, meg egyébként is, már csak 5 évig core provinciám Tyrol, úgyhogy szerintem igyekszem addig bölcsen felhasználni a nyakamba szakadt 1.100 kreditet, 100k ról 125 ezerre bõvitem a hadsereget, és 25rõl 60 ezerre a háborúban bevethetõk számát, és irány Ausztria, mondjuk érdekes lesz, már 24 vs 16 a land tech aránya, na nem a javamra😊
Mókás lenne, ha a magyarok meg az én gamemben, akik elõször lengyel (köszönhetõen még az elején annak hogy törprevertem õket) majd osztrák uralom alatt állnak, a végén mondjuk Etelközben bukkannának fel😄
Gondolom egy békében felszabadították, mert inkább csak az utolsó néhány évtizedben bukkant fel újra
Korábban olvastam, hogy Brazília szinte sosincs a helyén 😊 Hol Közép-Amerikában, hol Afrikában jelenik meg <#vigyor3>
Granada meg túlélte?😄
Ja, ok.
asd

Neeeem, csak a svédek megalapították Skandináviát 😊

Egyébként nekem a legjobban ami tetszett, hogy Brazília Közép-Afrikában van 😄
A keleti Münster is ott van azért a szeren <#vigyor3>
Szép! 😊
A francik nem gyengén terjeszkedtek keleten. A románok Szerbia helyére vándoroltak, a finnek kb. Litvánia helyén lol
Svédország helyén az meg Skócia??? <#wow1>
Nah, befejezõdött a magyarországi játékom 😊
Végeredmény
Diplomatic Mapmode

A 16-ból 11 vazallus maradt, mivel annektáltam belõle egy párat 😊
Az income 10 535, a második legmagasabb a franciáké, 4549
A Prestige ugye nekem a legmagasabb 100%-kal, második Grúzia (!) 54%-kal
Végül pedig az országok közötti rangsorban az 1. helyen végeztem 😊 (Azt meg külön jó érzés volt látni, amikor a történelmi áttekintésnél felül kiírta, hogy We are the greatest! 😄 )

A következõ játéknak Németország felállítását tûztem ki célul, egyelõre nem tudom melyik állammal 😊
<#eljen><#vigyor2>
Solten
Na, itt van a kezemben emberek... <#alien>

"Barati" 15 GBP.

Saor Alba

Ezt a hübéri rendszert átvette a pénz uralma😊 Egy az egyben😊 De, amit te polgárságnak nevezel, az nálam a Medici és Fugger bankároknál kezdõdött😊 És Rotschildoknál végzõdött. Az nem polgárság😊))
Az adóbevételek azért lettek egyre kinosabbak, mert a magyar nemesek sértve érezték magukat az idegenek adományozott javak miatt. És itt az volt a szokás, hogy akinek egy kardja van csak, de nemes...az egyenlõ a királlyal.) Na most, ez Franciahonban nem lett volna elképzelhetõ. Ott a hübéri rendszer egy lépcsõzetességet hozott létre, ami ma is él az Unióban.
Tehát az Unióban, hiába van kardod, csak hübéres lehetsz...kvázi...😊
Minálunk a legszegényebb "nemes" is akkora, mint bárki.
Van ennek értelme.

1399-ben a Habsburgok székhelye még Innsbruck volt😊 Zsigmond, aki császár és magyar király volt, ki is tagadta õket eccer a birodalomból...😊
Semmiféle polgárság nem volt akkor még sehol😊
1535-1541 (2. rész)

A háború után a császár szeme Szicília és Málta szigetére tekintett. Mely földekrõl a régi római-bizánci tekercsek sok jót és rosszat mesélnek ezen földekrõl. A császár elrendeli 40.000 görög katona oda küldését, hogy szerezzék meg ezen földeket a birodalom számára...

A csapatok megindultak 2 seregben megszervezve. A Szicíliai flotta két alkalommal sikeresen megakadályozta a birodalmi csapatok átkelését a szigetre. De midõn a császári flottilla megérkezett Szicília partjaihoz. 41 hajó állt szemben a 9 olasz hajóval. Az olasz hajók közül 2-öt elfoglaltak. A többit elsüllyesztették. A bizánci hajók közül 4 Carrack megrongálódott...A szicíliai városok zöme a tûzé lett, mert az olaszok féltek a görög pengétõl és erejétõl...Az elsõ sereg megostromolta a fontosabb erõdöket Messina közelében. Addig a másik sereg tovább menetelt nyugatabbra, hogy szembenézzen a kisebb, de kitûnõen képzett olasz haddal. Mely létszáma 5000 gyalogost és 2000 lovast számlált. A sereget maga az olasz király vezette...A csata során 12.535 görög harcos és mind a 7.000 olasz elesett. A király maga önmaga végzett önmagával...Az erõdöket végül komoly ostromok és véráldozatok árán sikerült elfoglalni...Máltát ne sokan lakták. De a császár mégis egy 20.000 fõs sereget küldött a kicsiny sziget elfoglalására...A szigetet békés úton, de sikerült térdre kényszeríteni...

-Ez alatt a birodalom másik déli szegletében...-

Arab felkelések törtek ki a Sínai-félsziget és környékén melyet a katonaság vérbe fojtott...

Folyt köv.

Ja a legpoénabb az, hogy közben a vazallusaim nem keveset tesznek bele a közösbe, ugye a háborúk során az ellenségemnek mindig van 3-4 noname szövetségese, akiket nem egyszer közben tök észrevétlenül elfoglalnak a vazallusok és csak különbékekötés ajánlásnál veszem észre hogy jéé, ezmiez, hogy követelhetek tõlük ezt meg azt white peace helyett?😄

Persze ilyen isten háta mögötti területek nem kellenek, de jó kis dukátgyarapítás ez, meg nemegyszer elõfordult, hogy annyira törprevertek vazallusok valakit, hogy tkp ingyé lett újabb vazallusom ezáltal😛
Most suli van...Nem mondtam, hogy abbahagytam a játékot...Csak kicsit pihenek. 😊

Tényleg, miért hagytad abba azt a gamet? Mostmár vidd tovább szerintem a fokozat ellenére is picit😊
Nálam az elõrenyomulás továbbra is ellenállás nélkül gördül elõre Perzsián át, így aztán a császár terve az, hogy 1600 ra India nagy részét az ellenõrzésünk alá vonjuk😊

Hogy mit tennénk ( a kollektív öngyilkosság után/ helyett) egy esetleges osztrák hadüzenet esetén, arról még nem született döntés😄
Mondjuk amikor Bizánccal nyomtam utoljára engem is elkapott a röhögõ görcs a szpáhik meg janicsár kombó láttán. 😄

Közben vittem én a bizánci császárságom, szépen haladok vele😊😊😊

1570 ben vagyok, war weariness és infláció kézben tartva (igaz még csak 2% ot csökkent és 29% de biztosan megy lefelé) évvégén immár 400 dukátot kapok, messze a legnagyobb a bevételem és hadseregem a világon.

Miután délen a Nílus forrásáig, Etiópiáig hatoltunk elõre, elfoglaltam és/vagy vazallussá tettem az Arab-félsziget államait is, és kiadtam a jelszót: GO EAST 😊

Beolvasztottam az összes 1 régiós olasz miniállam vazallust közben, és egy minimális északi szárnyon történõ elõrenyomulás mellett (azért egészen Asztrahánig jutottunk) hihetetlen nagy lépéseket tettünk India felé, 15 év alatt Kisázsiából egészen Iszhafánig - India kapujáig jutottunk, szóval adtam a badboy pontoknak rendesen, ám ennek ellenére még mindig a kezelhetõ tartományban - vagyis 25 alatt vagyok 😊

A birodalom biztonságát 95 ezer katona felügyeli, sajnos most van is mit, a 15-20 év toporgás utáni 15 éves villámgyors terjeszkedés miatt óriásiak a lázadások, de a kibõvített sereg tesz róla, hogy ne tartsanak sokáig. A következõ lépés még kérdéses, 70 hajóm van, abból 20 karakk, elég lenne India gyarmatosításához, de aszem a projekt halasztódik kicsit, mert Tirolra már csak 15 évig van coreom.

Persze...Ausztria ellen bármit is tenni nem lenne egyszerû dolog, a seregem nagyrésze le lesz foglalva lázadások elleni harccal, 25 ezernél nagyobb mobile sereget összeszedni képtelenség még.
Ausztria a No 2 utánam mindenben, elfoglalta egész Magyarországot, Lengyelországot és Milánót +Savoyát, és land techben 6 al elõttem van.
1399 ben szvsz Ausztria fejlettebb volt, mint Magyarország gazdaságilag, nálunk még Mátyás ideje alatt sem sikerült szinte semmiféle polgári réteget felmutatni, állandó hadsereget sem elõtte, sem utána, az adóbevételek pedig szintén jóval szerényebben alakultak, mintsem ezt egy ekkora területû és népességú országban elvárható lett volna. RÁadásul 1399 ben a Habsburgoknak Ausztrián kívül más birtokuk még nemigen akadt😊
Ja, és sokszor volt olyan, hogy békét kellett kötnöm, mert mondjuk megtámadtak, és hiába volt a 15 ezredet számláló seregébõl már csak mondjuk 2 ezer ember életben, feltöldõdött utána.

De egyébként is, egy sok provinciás országban viszonylag egyszerû a semmibõl is újjászervezni a sereget. Amúgy azon röhögök, hogy Bizánccal vagyok ugye, és pont most jutottam el oda, hogy a seregem janicsárokból+ szpáhikból áll 😄
Hát ez az, hogy nincsenek vazallusai, szimplán elfoglal csak területeket, mondjuk érdekes, azóta hogy kb 10 éve békénhagyom, õk sem háborúztak. De valamit tennem kellene, sürgõsen, mert Cairora coret kaptam, de ugye csak 50 évig él ez.....😞
Semmi gond, sokszor elírják mások is.
Bocs csak gyorsan gépeltem.
Egyébként "pecaboy" a nickem (a Pecásból 😊), nem peaceboy vagy peacboy 😊
Nem 😞 Korábban is írtam, hogy totál nem értek a modoláshoz meg scripteléshez. Régebben is csak annyit tudtam "modolni", hogy Erdélyt alapból Magyarországnak adtam, és már ez sem volt kis feladat számomra...
De, ha megnézel egy ma élõ Habsburgot...fejileg😊)) Akkor érthetõ, hogy Európa mért jutott ide😊) Mert voltak Bourbonok, meg Sachs-Coburgok, meg Romanovok...meg sok más...DE a mai Európa az a Habsburg fej😊))
Érti, aki érti...😊))
Ausztria egy szegényes császári hübéres volt a játék kezdetén, törnénelmileg. Magyarország pedig a pápák egyik kedvence, önálló királyság és európai hatalom. Ez tény.
A dolog ott változott meg, hogy Ausztriát a legfélelmetesebb dinasztia vette szárnyai alá, akik aztán a Birodalom bukásáig megõrizték a császari koronát, ezzel együtt a német királyi cimet...Nagy Frigyes porosz királyig. Az utóbbit addig. Ezt pedig az tette lehetõvé nekik anyagilag, hogy az Ujvilág aranya lényegében gond nélkül áthaladt Spanyolországon a Habsburg kincstárba😊
Kivéve azt a percentet, amit az angolok a hajóikkal levettek.)))
Jöttek a törökök...ezt már a hivatalos történet is jegyzi...
Peacboy: TE tudod, hogy hogyan kell új porvikat csinálni? Ha igen add már meg privátban az msn-ed vagy skypod légyszíves.
Hagyd már ezt a hülyeséget, hogy Ausztria fejlettebb volt! A Habsburgok egyik legszegényebb birtoka volt, csak éppen az évszázadok alatt oda szorították õket vissza.

A jelenlegi állapotoknak az akkori viszonyokhoz semmi közük sincs. Magyarország azért olyan szegényes az EU3-ban, mert még az AI se kúrná úgy el, ahogy eleink. :-) Ezért kellett az induló pozíciókat gyengíteni.
ja, igen, a default.map-ban is átírtam a max provinces-t.
peaceboy: az x,y pozíció megvan, a nevet meg gondolom a prov txt-jébõl veszi.

Nem, nem is értek hozzá 😊 De azt logikailag tudni vélem, hogy minden városnak kell h legyen x,y pozíciója meg neve.
A fõvárosokat átírtam a history/provinces-es .txt fileokban, a position editorral bekattintottam a térképre a city-t, ez a position.txt-ben is megjelent. Vagy másra gondoltál?

Totál nem értek (még) hozzá, de...
Provinciák fõvárosai megvannak? Névvel, pozícióval?
Grat a szétkapáshoz, következõ játékban én is megcsinálom 😊

A 16 vazallus se rossz, onnantól már nem nehéz háborúzni se 😊

HRE-n kívüli császár egyáltalán nem meglepõ, mint ahogy pl. sok királyunk akart császár lenni, annak ellenére, hogy nem voltunk "benne" a HRE területében. Franciák, spanyolok is így voltak, a császárokat nem ismerem, de asszem a spanyoloknak sikerült is.

Franciák ellen se 120k-s sereggel támadj, mert brutálisan amortizálódnak idegen terepen IS, szóval csak akkor vond õket össze, ha valami hatalmas sereg elleni döntõ csatára készülsz. 120 ezernek az 5%-a (az átlagos max. amortizálódás) az hatezer, ennyit vesztesz havonta pusztán azért, mert ott vannak. És ez kegyetlenül növeli a WW-t is.