11580
Europa Universalis III
-
McCartman #4740 baz.. vegyen fel kölcsönt.:D
kezdtem egyet Milánóval , Magna Mundi moddal , bugosan de haladok előre.
Rögtön Velence elleni háborúval kezdodott , fővárosuk kivételével (nincsenek hajoim és blokkolta az átkelést) minden tartományukat elfoglaltam , 3 értékesebbet elcsatoltam tőlük.
elég nehézkesen indultak be a dolgok amugy , kassza pangott teljesen , ugyhogy 3 kölcsönt is fel kellett vennem , hogy ki tudjak állítani egy normális sereget.
ekkora sereg fenntartása még mindig tul drágának bizonyult egy ilyen kis hercegség számára , hogy ne álljon parlagon a haderő pár honap pihenő után nekirontottam a Pápai Állam-Genova-Mantua-Velence szövetségnek , utobbi felrugva a békeszerződést rögtön az élükre is állt.
Szárazföldi haderejük megsemmisítve , az ostromok huzodnak már jópár éve , közben befigyelt egy kiátkozás.
Az a gond , hogy Genovával nem tudok semmit sem kezdeni kikötő és flotta híján , pedig gond nélkül elfoglalhatnám Korzikát is.
Közben kaptam egy CBt Ferrara ellen amivel vazallus sorba kényszeríthetem infamy nélkül , de ezzel a haboruval nekem ugrana a teljes olasz csizma , Savoya + Ausztria.
De kellene az a kikötő.
Cél természetesen az olasz egység megteremtése.
Kérdés , hogy Mantuát annektáljam rögtön vagy probaljam meg kesobb diplomaciai uton?
Hogy is megy a diploannex , már nem emlexem rá , vazallusomat bármikor tudom annektálni ha elég jo a kapcsolatunk? -
hollófernyiges #4739 Ja, ha 25 arany alatt van a pénze nem kérhetsz tőle, viszont ő még felajánlhatja amije van. -
McCartman #4738 vkitol tudok követelni hadisarcot , mástol nem. ez mitol fugg? van-e pénze az ellenséges országnak? (konkrátan a '+' gomb is ki van satírozva) -
kissssss #4737 talán mert esetleg békét is szoktak kötni egy háborúban? :-DDD
rá kattintasz az ellenséges ország területére a felugró alsó ablak közepe táján ott vannak a választási lehetőségek ki választod a legfelsőt ekkor megjelenik egy új ablak középen itt fel van sorolva 4 lehetőség fentről lefelé haladva.
1.anex ezt csak akkor lehet ha 1 provinciából áll az ország tehát csak a fővárosa van meg.
2. itt tudsz követelésekkel béke ajánlatot küldeni(le mond egy core provinciáról vagy át ad egyet stb stb...)
3.white peace ez egy sima feltételek nélküli béke általában akkor jön jól ha nem tudsz elérhető közelségbe kerülni az ellenséges országhoz és nincsen jelentős harc, de hasznos akkor is ha egy súly csoportban vagy a határos ellenséges országgal viszont döntő győzelmet egyikőtök sem tud ki csikarni.
4. itt meg fel ajánlani tudsz pénzt tartományt és egyebeket tehát a 2 pont fordítottja.
vannak esetek amikor alárendelt harcoló fél vagy egy háborúban ekkor csak minimális beleszólásod van a háborúban, pl: szövetségben vagy az osztrákokkal te Velencével vagy és éppen harcoltok a franciák ellen a háború kitörésekor a játék mérlegeli fogja a szemben álló szövetségek tagjainak erejét amelyik a legerősebb az kötheti meg a jelentős jutalmakkal(esetünkben az osztrákok) vagy veszteségekkel járó békét.
de ugyan akkor neked is van lehetőséged béke kötésre viszont nem fogsz túl sokat nyerni egy white peace-re mindig jó esélyed van alárendelt ként vagy ha már el foglaltál 3 vagy 4 tartományt akkor hajlandó lesz esetleg az ellenséges vezető ország elfogadni egy 100 150 dukát értékű követelést de próbálkozhatsz mással is béke kötéskor.
most hirtelenjébe ennyi. -
kissssss #4736 igen én is tudom hogy volt egy Burgundia nevű hercegség csak hogy az utolsó uralkodó örökös nélkül halt meg éppen ezért fel osztották az országot egy része a Habsburgoknak jutott(Németalföld) a többi meg a franciákhoz lett csatolva.
Párizs persze hogy meg szívja mivel a játékban már nem csak az angolokkal kell megküzdeni hanem már Burgundiával is.
az én észrevételem az hogy az angolok csak akkor tudják fel venni a versenyt ha Bretagnet is le darálják esetleg egy szerencsés háborúban nagyon le gyengülnek a franciák de az esetek nagy részénél az a 3 francia tartomány nem elég az angoloknak, de még ebből is csak 2 provinciából tudnak támadást indítani szóval az angolok már eleve hátrányból indulnak.
Burgundia sokkal könnyebb helyzetben van kap a játék során egy csomó conquest küldetést jó pár 1 tartományos ország ellen és persze az ilyen háborúknál a császár mindig ki marad és pont itt borul fel az egész egyensúly, legalábbis a térségben mivel hiába van 2 részre szakadva az ország nincsen semmilyen negatív hatása.
fel állít északon egy 5000 fős lovas és 10000 fős gyalogos sereget
ugyan ezt délen és kész stabilizálva az ország közbe meg az angolok és franciák ki herélik egymást, Burgundiának meg már csak le kell rohannia az egész nyugati térséget a francia királyság megszűnik esetleg ki válik néhány kisebb utódállam(Toulouse,foix,Avignon) és ugyan ez az angoloknál is.
tehát kellet volna Burgundiának is adni valamilyen hátráltató hatást. pl: néha napján a császár be támadja :-D
-
hollófernyiges #4735 "Burgundia teljesen fölöslegesen lett belerakva a játékba"
Lehet hogy meglepő, de tényleg volt egy ilyen ország :) Régebben sokat sírtak hogy a franciák túl erősek, hát kaptunk egy alternatívát, bár kicsit túllendült a dolog, valahogy Párizs most mindig megszívja. -
McCartman #4734 ugy erted , hogy a fejed felett kotnek beket? -
McCartman #4733 ez a Magna Mundi Ultimate elég bugos..:D
legalabbis nalam , HttT + 4.1 beta patch után.
játszik még vki egyaltalan ezzel a jatekkal?:D -
SzQk #4732 Hali. Miért van az, hogy elfoglalok egy országot, x évig nálam van, aztán egyszer csak békét kötök, de úgy, hogy nem tudok ellentmondani:S -
kissssss #4731 Burgundia teljesen fölöslegesen lett belerakva a játékba tudom furán hangzik ez de enyhén csalás kategóriába lehetne sorolni olyan mintha 2 Franciaország lenne ha az egyik mégis be adja a kulcsot akkor majd a másik bedarálja europát.
úgy lenne jó ha a 2 ország erő egyensúlyba maradna de ilyet még sosem tapasztaltam láttam.
gondolom majd idővel Olaszország létrehozására is sor kerül ;-D -
kissssss #4730 nem tudom hogy ki készítette a 4.1b de ez a javítás is elég felemásra sikeredett csomó apró hibát javítottak viszont a kolonizálást szétbarmolták egy az egyben.
angolokkal hamarabb gyarmatosítottam kamcsatkát és Tajvant mint észak Amerikát, egyes területeket hamarább tudsz kolonizálni mint ahogy az lehetséges lenne a tengeri fejlesztéseidnek köszönhetően ez kb olyan mintha a játék nem venné figyelembe a földrajzi távolságot mert nem egyszer előfordult hogy Londonból Alaszkáig csak 15 nap kellet hogy oda érjen egy kolonizáló viszont Kubához már 60 nap kellet.
érdekes.
értem én hogy ez a játék pont arról szól hogy mi lett volna hogyha ez meg ez történik, de azért nem kéne át mennie ennek a játéknak sci fi-be.
kész röhej ami történik ezzel a játékkal.
Magna Mundinak nem a nehézséggel vannak gondjai az még jó is lenne hanem a fura és instabil M.I(uninteligenciával?) vannak problémák van olyan hogy Kasztília az isten minden kincséért sem akar kolonizálni a törökök szét hódítják Jeruzsálemtől pekingik a világot de Bizáncot meg nem darálják be, persze volt eset mikor minden normálisan ment.
és akkor még nem is beszéltem a mod finnyás gépigényéről nekem az istenért nem akar normálisan futni minden év végén kimegyek a konyhába és keresek valami enni valót mert annyit tölt hogy ihajjj, pedig bőven meg van az ajánlott gépigény.
és akkor még fojtathatnám hogy bizonyos országokkal mozdulni nem lehet se merre... -
geo91 #4729 a napokban kezdtem egyet genovával
a kezdetek: nyugaton / keleten
egy kis háború a grúzokkal és az aranyhordával
észak-itáliában is terjeszkedtünk egy picit
...és még egy kicsit
aztán a továbbiakban elfelejtettem képeket csinálni...
innen már praktikusabb a teljes térkép. bő száz évvel később:
1550
burgundia szépen megnőtt, bekebelezte a franciákat :D észak afrikában azok bizony svéd gyarmatok...:D csehek is vadállat módjára nyomják. :o mi terjeszkedtünk egy kicsit dél-angliában, még tovább észak-itáliában és keleten is. nagyrészt a keleti hódításaim adtak alapot az előbbiekre. kelet fele, úgy lehet haladni, mint kés a vajon.
1600
burgundia átalakult franciaországgá. dél-itáliában is otthagytam a névjegyem. :D meg egy kis háború az osztrákokkal. hű szövetségeseim immáron évtizedek óta: az oroszok. gondoltam jó velük jóban lenni, hiszen óriási határszakaszom van velük, ráadásul oda alig jut katona... -
McCartman #4728 köszönöm a részletes leírást , megkerestem egy régi térkép modot ( Theatrum Orbis Terranum )amire emlekeztem , hogy kicsit felturbozza a grafikát és hnap belenézek.
4.1b patchet akkor már lelkes modderek készítették?
Magna Mundiról visszaolvasva csak jokat irtak , rossz tapasztalatod van vele? azt irtak nehezebb lesz tole a jatek , ez már jo pontnak szamitana , vagy tulsagosan tortenelemhure alakitja a jatekot ez vele a baj? -
kissssss #4727 nos a httt csinálhatsz dinasztiákat vagy mi a fenéket tehát pl az Avis portugál nemes ház átveheti a vezetést Aragónia felett
(ott is Avis család egyik tagja uralkodik meg itt is), ez annyit tesz hogy sokall gyorsabban áll helyre velük a jó kapcsolatod könnyeben tudsz velük szövetséget kötni és gyorsabban meg is tudod örökölni a trónt és így tovább és így tovább....
akkor még van olyan hogy legitimáció 0 - 100 terjed minél nagyobb annál jobb növeli a hírnév értéket(max 3 pont) a más vallású provinciákban is magasabb lesz az elfogadottság csökkenti a lázadások számát egyszóval sok mindenre ki hat.
növelni lehet királyi házasságokkal és advisor felvételével is plussz még kulturális irányzatokkal is, csökkenni pedig minél nagyobb háborús kimerültséggel fog vagy ha éppen új nemesi ház kerül hatalomra vagy esetleg törvénytelen kölökre szál a királyi cím.
4.1b nem hivatalos javításban pedig már a régenségtől is csökken 4% minden évben.
akkor itt van még ez a kultúra újítás ez hasonló a szárazföldi és vízi tradícióhoz csak ezekkel ellentétben a kulturális számlálód sosem fog csökkenni.
növelni minél több kereskedő kereskedelmi központokba való küldésével lehet vagy magiszterekkel is, de ha nem háborúzol senkivel akkor is automatikusan növekedni fog 0.5% értékel évenként.
csökkenni pedig háborúval fog évenként 2% értékel.
és most jön az hogy mégis mi a fészkes fenére jó ez? na kérlek szépen minél nagyobb a kultúra érték annál magasabb értékű advisor tudsz fel venni max 6 csillagig.
ha pl: egy kereskedelmi esélyeket növelő advisor akarsz fel venni akkor nem csak a kulturális értéked fog csökkenni hanem a tengerészeti tradíciód is tehát oda kell figyelni.
gondolom boldog boldogtalan teli sírta a paradox fórumot hogy mennyire lassan jönnek az új advisorok és valószínűleg ezért került be, nem rossz ötlet ez csak sajnos ez sem lett normálisan megcsinálva.
a játék közepe táján már annyi kereskedőm van szerte a világ minden táján hogy évente kettő 6 csillagos advisort csinálok unalom űzés képen következő évben meg már +28 dukátot kapok értük mert valamelyik ország felvette őket, de közbe meg már pénzből is annyi van hogy bele fulladok vagy inkább már az ellenségeimnek küldözgetem.
ez legfőképpen a játék vége felé szokott előfordulni 1700 1750 környékén.
ez is jól mutatja hogy mennyire nem foglalkoztak a készítésekor ezzel a kiegészítőnek nevezett pénzlehúzással.
Magna Mundi-ról meg csak annyit hogy el fog a röhögő görcs mikor meg hallom ezt a nevet :-DDDDDDD nem is pocsékolok rá több szót majd próbáld ki én már le töröltem.
-
McCartman #4726 de aktiv a forum.:D
regen letoltam pár kört EU3mal , még In Nomine kiadása után. (basszus ennek már 2 éve)
de aztán miután Bizánccal lealáztam mindenkit meguntam.
Heir to the Throne kieg milyen ujdonsagokkal szolgált?
Magna Mundi modot ismeritek?
gondolkozok rajta , hogy ujra elovegyem.:) -
SzQk #4725 Jaaaaaa, már magamtól is rájöttem. xD Csak szar az egér... xD -
Dvd90 #4724 csinálsz egy ilyen négyzetet az egereddel a csapatok köréXD, amugy meg azér jött be egy új panel mert valószínűleg nem a sereg összevonásra, hanem a sereg szétválasztására klikkeltél, a sereg összevonása asszem azt irja ki h "merge units" vagy hasonló
-
SzQk #4723 De nem tudok... Vagy nem lehet rákattintani, vagy elkezd valami 5. sereg létrehozásáról beszélni. Meg hogy kell egyáltalán kiválasztani, hogy mit vonok össze? xD -
SzQk #4722 Köszi! :D -
Dvd90 #4721 Helo, kijelölöd a seregeidet és a sereg panelben fen a jobb felső sarokban van két egymás felé mutató nyíl(a halálfejtől balra) klikk és kész, a sereg grafikája meg a fejlettségtől függ, fejleszteni a dosmestic panelben lehet a pénzügyi résznél, a military tech csúszkáját magasabbra viszed -
SzQk #4720 Hali megint! Csak annyit szeretnék kérdezni, hogy sereget hogy lehet összevonni? Mert van 39000 emberem, de mind külön seregbe. És az, hogy az ellenség seregét muskétással jeleníti meg, az csupán annyi, hogy más egységtípus(nekem lovasok vannak, és lándzsásként van megjelenítve), vagy azt, hogy fejlettebb? Ha fejlettebb, akkor én hogy tudom fejleszteni a seregem? -
#4719 Igen, erre. Köszönöm szépen. -
SzQk #4718 Köszi! Átláthatóan leírtad, szóval most már nem lesz annyira nehéz... xD -
kissssss #4717 mint említettem a havi adóbevételt fejlesztésekre kell költeni igen ekkor biztos fel merül benned az a kérdés hogy mégis miből kell akkor megélnem, itt jön a csavar mivel 2 féle képen kapsz pénzt az előbb említett havi és éves adóbevétel is kapsz, minden új év első hónapjában kapsz egy nagy menyiségül pénzt ebből kell megélned egész évből nem lehetetlen csak nem kell minden vacak franc dologra elherdálni a pénzt. -
kissssss #4716 először is tisztázzuk azt hogy ez a játék tipikusan a hard core kategóriába sorolható egyszóval minden kapcsolódik mindenhez pl:kereskedelem a fejlesztésekhez, meg próbálok nem nagyon eltérni az adott témától.
először is kezdjük azzal hogy a havi adóbevételeket nullára kell állítani ez a fejlesztésekre megy, van 5 fejlesztési fajta kormányzati termelési kereskedelmi szárazföldi és tengeri.
ha szedsz be havi adóbevételt akkor nőni fog az infláció minél nagyobb az inf annál többe kerül minden, épületek hadsereg technológia fejlesztés stb stb...
ha vannak arany bányáid akkor azok miatt is nőhet az infláció.
először is a játék elején 2 fő irányba kell fejlődni a kormányzati technológiát és a termelést kell fejleszteni ezeken mindig több pénznek kell lennie.
az elsőt azért kell fejleszteni mert bizonyos szint után fel lehet venni nemzeti ötleteket ezek plusz bónuszokat adnak lehet is cserélgetni őket igaz ekkor csökken a stabilitásod áhh látod ezt mondom minden kapcsolódik mindenhez, vissza térve az ötletekhez ezek is 5 osztályba vannak sorolva úgy mint a fejlesztések.
a termelést azért fontos az elején gyorsan fejleszteni mert ez adja elsőként a plusz adó bevételt termelő épületet (workshop).
rá kattintasz az egyik tartományodra ekkor a lent felugró ablak alján lehet látni 3 vagy 4 ikont ezek egyike az épületek félhúzásához kapcsolódik ki keresed aztán rá viszed a kurzort az egyik épületre ekkor megmutatja milyen szintet kel elérned az adott fejlesztésből hogy meg építsd.
de végső soron mind az 5 fejlesztéshez kapcsolódik épület tehát ajánlatos mindegyiket fejleszteni.
-
SzQk #4715 Nalátod, én is megint csak nem rossz indulatból mondom, de tudom, hogy ez nem rts! xD Akkor elnézést a félreérésért! xD De azért ugye megkérdezhetem, hogy hogyan kezdjem el felépíteni az infrastruktúrát? ;D -
kissssss #4714 megint csak nem rossz indulatból mondom de marhára nem számít hogy aoe vagy egyéb más játékban mekkora a jártasságod vagy mennyit játszottál velük, jobb ha felkészülsz arra hogy egy egészen másmilyen játékstílust kell majd megtanulnod.
amúgy képen tényleg nem a te bajod én ilyet nem is állítottam viszont én meg félre érthetően fogalmaztam tehát még egyszer jobb ha nem kezdesz el buherálni a magyarosítással mert ha jól tudom a httt kiegészítőhöz nincsen magyar fordítás tehát hiába rakod fel lentebb említett fájlt attól még nem fordítódnak le a szövegek, viszont marhára instabil lesz a játék.
csak egyet tudsz tenni újra rakod az egészet és el kell fogadni hogy ez angol nyelvű marad sajnos.(pedig tényleg nagy segítség lenne)
viszont a másik dolog, inkább te kérdezz és mi válaszolunk mert ha itt tanácsok taktikák leírására kérsz akkor én még holnapra sem lennék kész az írással, vissza olvasva láthatod is hogy mindenki csak bizonyos területekről kérdez harc/kereskedelem/diplomácia/stb stb stb esetleg egy szép listát a kérdésekről.
sok szerencsét a játékhoz. -
SzQk #4713 hibám* Bocs... -
SzQk #4712 Nem rossz indulatból mondom, de 2 éve aoe-zek, neten, és egyedül egyaránt, napi kb 5-6 órát. ;D Az, hogy valami szar a játékkal, nem az én bajom! :D -
SzQk #4711 Mindegyik megvan! xD -
medve54 #4710 Valószínűleg a magyarítás az oka, szerintem telepítsd újra a játékot.
Vagy szerezd be az újabb, Heir to the Throne kiegészítőt. -
kissssss #4709 szerintem felejtsd el a játékot.
mindenféle rossz indulat nélkül mondom ezt neked jó pár agysejtedet meg kímélheted így. -
SzQk #4708 Amikor elindul a seregem, akkor kilép, mert hibát észlel. o.o -
medve54 #4707 Ha a sereged átvonult egy ellenséges területre, akkor kattints rá és bejön bal oldalt egy ablak, mely megjeleníti a várvédőket és a te seregedet. Ha sietsz akkor rá kattinthatsz az ostrom gombra. Ez veszélyes mert a katonáid a morál teljes elfogyásáig ostromolnak, és lehet bármekkora sereged 0 morállal, akkor is legyőzheti az ellenfél egy másodperc alatt. Ha úgy döntesz hogy nem ostromolsz, az sem baj csak így hónapokig esetleg évekig kell az ellenfélvárosában tartanod a sereged, ám így a morál nem zuhan, és így lovasokkal is be lehet venni a várat
Csak gyalogosok tudnak ostromolni! -
SzQk #4706 Nem volt azon. xD -
Dvd90 #4705 Hát h megjelenik a nyíl az azt jelenti, hogy mennek a seregeid..de ha mégsem akkor valószínű annyi a baj, hogy "pause"-n van a játék... -
SzQk #4704 Hát megvolt a sereg, jobb klikk volt az ellenséges tartományra, mutatta oda az utat, de semmi se lett! -
hollófernyiges #4703 Hát fogod a seregeidet és átvonulsz az ellenséges országba és elfoglalod minden tartományában az erődöt. Lehet hogy ebben az ellenség megpróbál megakadályozni. Aztán ha elég sok terület el van foglalva, számodra előnyös békét kötsz :) -
SzQk #4702 Köszönöm! Még működik is! xD Amúgy odáig megvan a cucc, hogy elindítom a háborút... De utána hogy kell támadni? xD -
medve54 #4701 Hát én bevallom őszintén nem tudtam a magyarításról, ám rátaláltam erre:
http://data.hu/get/2205271/EU-complete_Magyar.exe.html
Mivel nekem nem a Complette van meg ezért nem tudtam kipróbálni, de ha működik, akkor egészségedre!