11580
Europa Universalis III
  • McCartman
    2 féle úton.
    Vagy háborúval a már csak egy területtel rendelkező államot annektálod vagy békésen diploannektálod a vazallusod.
  • Dave8814
    Hogyan lehet egy nemzetet bekebelezni?
  • Woondy
    Igen! kissssss, nálam az általad említett problémák sem jelentkeznek, max Ázsiában (de ez a történelem folyamán is megtörtént arrafelé...), de az meg nem befolyásolja uralmamat... Mondjuk szerintem nem ugyanarról a verzióról beszélünk, MMP-vel tolom a legújabb verzióval (HttT). A játék legelején kezdtem Osztrákokkal, hát velük aztán hatalmas birodalmat lehet csinálni, ha ügyelsz arra, hogy végig te legyél a Német-Római Császár.
  • Haglee
    Ha Emperor vagy, csak teljesítsd a kötelességed, védd meg birodalmad országait és a választók relation-je 200 lesz! :)
  • kissssss
    lázadó banda le verése +5 lázadó tartomány vissza szerzése +20 vagy 25 jó viszony.
    ha választó fejedelem vagy a birodalomban és jelölsz a szavazatoddal egy országot akkor is nő +25 értékel a viszony, viszont rossz hír hogy még a szavazás sem működik normálisan a játékban hiába jelölöd ki a célországot néhány pillant múlva újra vissza áll az eredeti állásra tehát te rád.
  • Haglee
    Pénzzel lehet a leggyorsabban javítani a viszonyon, de természetesen vannak alternatív módszerek is. Pl: Kérj military access-t, ez önmagában csak 10 relationt ad, viszont ha lázadói vannak és azokat levered ill. visszafoglalod a provinciáit, gyors megnyomja a relationt. Royal Marriage-t köss minden esetben, Proclaim Guarantee is ad +10 relationt. Ha rákattintasz az országára és a bal oldalt levő relationre viszed az egeret, kiírja, hogy évente hogy változik a viszonyotok. Érdemes erre is odafigyelni. Nagy változást viszont csak giftekkel lehet elérni.
  • Dave8814
    Köszi, és hello :D.
    Nos én már lerohantam a cseheket az osztrákokkal karöltve ;). Közös érdekünk úgy hozta, hogy szövetségbe vagyok az osztrákokkal, de utálnak... csak pénz küldésével lehet javítani a viszonyon?
  • kissssss
    én már lentebb fejtegetem hogy mi a játék problémája, bizonyos országok olyan helyzetben vannak hogy a játék későbbi szakaszában már játszhatatlan lesz a játék.
    most mondok egy példát vegyük pl a moszkvai fejedelemséget háborúzik néhány évente az arany horda ellen a többi országgal közösen, aztán egyszer csak instabillá válik a horda és ugye szétesne több kisebb országra na itt jön a probléma mert valamelyik hülye játékfejlesztő eltalálta azt a baromságot hogyha egy ország hadserege vagy stabilitása lecsökken egy kritikus szintre akkor be kell támadni azonnal tekintet nélkül van e CB vagy nincs, ez még nem lenne akkora nagy gond de a probléma tovább gyűrűzik mert azok az országok akik betámadták a hordát nem tudják teljesen elfoglalni Moszkva az északi területeket foglalja el Litvánia a nyugati részt és így tovább a poén az hogy egyik ország sem hajlandó békét kötni amíg el nem éri a 100% értéket és ez így megy 20 30 éven keresztül.
    csak hát ugye a megszálló országok is nyomatják a hadi adót megy fel a kimerültség érték a megszálló országok is szét esnének csak hogy azokat is betámadják egyszóval egy láncreakció indul el aminek a végeredménye az hogy néhány ország baromira nagyra meg nő a maradék kisebb országok meg nem tudnak mit kezdeni (túl kicsik túl nagy a lázadás) és felborul az amúgy képen is törékeny játékegyensúly.

a másik nagy probléma meg a hírnév néhány ország túlságosan is sokat hódit és átlépi a hírnév határt, rend szerint a környező országok betámadják ugye csak hogy itt is történik egy kis baki mivel hogy az 1 provinciás miniállamok is támadnak ezeket meg elfoglalni semmiség a hódító ország meg nagyobbá válik és így tovább, de rend szerint szerencsére a folyamatos háborúzásoknak köszönhetően az ilyen országok szét is esnek és nem fordul elő a fentebb említett láncreakciós probléma.

nem az a probléma hogy mennyire történelem hű a játék hanem a fentebb le írtak okoznak gondot.

aki meg történelem hűséget akar az is megtalálja a neki tetsző játékmodot van néhány rajongok által készített ilyen program csak szét kell nézni a paradox fórumon.
  • Haglee
    Valóban, növekedett az alternatív történelmi szálak iránti igény, tulajdonképpen az EU3 és a Victoria 2 is ezt a tendenciát követi. Akinek történelmi és nem alternatív ambíciói vannak, annak ott van a For the Glory játék, ami EU2-es, de az anyajátéknál sokkal stabilabb környezetben fut.
  • Tiramon
    Ugy látom, igy visszanézve a hozzászólásokat, hogy kétféle elvárás van a játék felé. Egyrészt legyen egy bugnélküli, kihívásokat állító strategy játék, aminek a mottoja, mi lett volna, ha?:) Ezt a game sztem teljesíti is...
    A probi ott jelentkezik, ha valaki, történelmi hüséget is vár el, de ez a nagy kampányban lehetetlen...mikozben te ülsz a fenekeden, Ai se csináljon semmit?:)
    Megoldhatatlan, hogy azt csinálja, ami tényleg történt:)

Azt javaslom, aki históriai hangulatra vágyik, válasszon kisebb falatot:) Példul a spanyol örökösödési háboruban vezesse Louis XIV seregeit, vagy a hollandokat, vagy mást... Akár alkalmazza a történelmi advisorokat és vezéreket:) Ilyen optikával, pár évtizedre megoldott a történelmi hüség:)

400 évre a fejlesztők se képesek erre:))))
  • kissssss
    1. napoleon ambition. in nomine. heir to the throne.

az utolsó kiegészítővel nem lehet magyarul játszani nincs le fordítva tudtommal tehát fölösleges babrálni a játék fájlokkal.

2. hogy mit? először is marha gyorsan köss katonai szövetséget a csehekkel és lengyelekkel utána házasodj az osztrákokkal mert képesek cb nélkül is neki rohanni egy két országnak, aztán második lépésben gyűjts pénz ha van legalább 600 dukátod akkor a fővárosban csinálj kereskedelmi központot hidd el jól fogsz járni.

amúgy képen helló és szívesen.
  • Dave8814
    1.Milyen kiegek jelentek meg az EU 3hoz? A másik, hogy nekem ugy lett full magyar a játék, hogy beírtam a settings.txt fileba a nyelv=englisht átírtam swedish-re.

2.A magyarokkal mit érdemes csinálni 1492től, ha kedzek?
  • McCartman
    HttTvel jatszol es a legutolso verzioval?
    pl. egybol ugy kezdodik hogy szüntelenül bead egy névtelen küldetést amit rögtön teljesitettnek is vesz (ad +2 stabiltiast meg levesz haborus kimerultsegbol vmennyit)
    ezt a végtelenségig csinálná pillanatok alatt teledobalva ablakokkal a kepernyőt, hacsak le nem lövöm a küldetést. (-10 presztizs)
    ez aztán határozatlan időközönként megismétlődik.
  • Woondy
    Miért lenne bughalom? Nekem 1 kis apró bug sem volt a játékban.
  • medve54
    Nos én bementem a létrehozott mappába, majd a windows keresőjével rákerestem az "Å" betűre és átírtam mind "a" betűre, majd az "è"-ket is lecseréltem "e"-kre és így nekem már ment
  • Haglee
    Valaki próbálta már a Map Generatort? Nekem valami miatt az eu3 betöltésének Map initializing fázisában becrashel. :( 4.1b a verzió, a map generator 2.1.
  • McCartman
    Magna Mundi egy bughalom.(legalabbis a legutobbi)
  • Woondy
    Akkor told a Magna Mundival azzal nem lesz unalmas
  • McCartman
    áh Bizánccal se olyan nehéz.:D
    emléxem IN megjelenése után toltam velük , linkeltem is anno csomo kepet a topicba.
    Nagy Sándor után szabadon , Indiáig terjedt a birodalom mikor ráuntam.:D
  • Woondy
    Tudom de nem az igazi :(
  • Haglee
    Send warnings and Guarantee Independence are your friends. :)
  • Woondy
    Bazki, meghalt a királyom és a drága kis csemetéje 1 éves :S:S:S Most még 17 évig lesz régenstanácsom? Nem bírok ki annyi időt háború nélkül. Főleg hogy az Ottománok betörtek az Appenini-fsz.-re.
  • kissssss
    jó akkor csak nekem van szerencsém már közel játék megjelenése óta hogy mindig 1 vagy 2 helyen állok technológia fejlesztésben ha egy új játékot kezdek valamelyik nyugati országgal(nyugati fejlesztés csoporton belül) és nyomatom az első év kezetekkor a kereskedőket.

de ha nem hiszel nekem menny fel youtubra és írd be a játék nevét ki fog lökni egy fél tucat idióta Let's Play eu3 videó sorozatot mindegyik kölök ríttig ott cseszi el hogy nem foglalkozik a fejlesztésekkel kereskedőkel stb stb és még csodálkoznak hogy egyre nehezebb a játék, nem csoda mert rendre sorra mindegyik le marad a fejlődésben és a többi országgal nem bírnak.

de egy jó tanács 1 vagy 2 helyre vedd majd fel a kereskedők +10% teljes eséj nemzeti ötletet és már is tovább maradnak bent a kereskedők a központban, kereskedő országok szokták fel venni van vagy 3 belőlük esetleg még Kasztília és Portugália.

kis országgal? kezdj egyet Bizánccal vagy Velencével garantálom hogy meg őszülsz mire el telik 100 év :-D
  • Haglee
    Nekem idáig a legjobban sikerült magyar kampányom a HRE egyesítése volt, amikor ugyanis Észak-Amerikától Oroszországig sikerült a játék végéig mindent meghódítani. Mondjuk ezen a ponton untam meg a vanilla játékot.. Ha valaki megszerzi a császári címet, egy kis szerencsével világbirodalommá válhat.
  • SzQk
    Amúgy Magyarokkal jutott valaki valamire? xD Én Pár környező "országocskát" elfoglaltam, aztán kifújt :D
  • McCartman
    magna mundi moddal toljátok? ha igen , nálatok mennyire bugzik?
    essetek neki Italia egyesitesenek vmelyik kis olasz allammal , az jo moka.
  • koj
    Magyarítás van a játékhoz? mert nekem angol verzió van meg.
  • bayarder
    Azé a könnyű erős túlzás mert elég sok állam van aki azé vér izzadós (kazán, timur, perzsa a világ 3-5 legerősebb népe, és mind szomszédom).

Elején pl nem sok értelmét látom, hiába tolod a kereskedőket bele a sok kis állam pillanatok alatt kitúrják őket, sokkalta több értelmét látom a pénz ölését a műhely, egyéb pénz adó épületek ölésébe az elején és mikor a kis nemzetek már eltűnnek akkor a kereskedelmi pontok feltöltése.
    És félre értés ne essék, kereskedelmi nagyhatalom vagyok (évesen 17 kereskedő jön..... elkell őket valahova küldeni).

A japán nép harcaiban se leltem túl nagy kihívásra, korea pillanatok alatt elesik, kis államok pillanatok alatt feladják kb 2-30 év játék után már ming ellen lehetet verekedni és még nyerni is .. csatákat, pár területet:)

Keresni kellesz valami jó kis államot amivel eleszünk :)
  • kissssss
    franciákkal mindig könnyű ha velük játszom kb 150 év után már nincsen kihívás a játékban maximum akkor ha az angoloknak vagy spanyoloknak sikerül szétgyarmatosítaniuk észak amerikát és dél amerikát.

na igen te is el követed azt a hibát hogy nem használsz kereskedőket minél több kereskedő van egy központban vagy többen annál több pénz megy a fejlesztésekre, és természetesen minél értékesebb egy kereskedelmi központ annál többet adózik is év végén.

• bayarder
    Üdv

Nem rég óta játszok eme csodás játékkal. Franciákkal ugrottam neki (csípem ezt a népet ...) . Elég jól lehet velük haladni.
    Láttam többen is készítettek világtérkép képet, ezt annó az f12 vel lehetet, de nekem valamiért nem akarja elkészíteni.
    Esetleg valaki valami megoldás?

Pár személyes tapasztalat: A stabilitás jó fent tartani, én pl már közel 100 éve nem támadtam meg senkit, ált azokból falatozok akik megtámadnak és mindig csurran cseppen 3-4 gazdag tartomány tőlük. Így a stabilitás +2 kellemesen elvan.

A kereskedőket az elején alig használtam de mostanra enyém a legnagyobb kereskedelmi pontok irányítása (2500 dukátos forrás karib tengeren) vagyis jó ha van pár kereskedő pont :)

Meg annó sokan vitatkoztam pár baráttal, hogy szárazföld vagy tengeri erők gyúrása.... hm én a száraz földre teszem ismét a voksom (lehet az a 270k sereg teszi..... a második meg burgundia 180k val :D)

Meg kell egy két jó társ akivel közösek a célok (burgundia, kasztilia), és jól lehet velük egyűt harcolni.

+ jó ha a gazdaság bivaly erős és így a sereget is fent lehet tartani röhögve.
  • Dulam
    Hali

Legutóbbi béta patch óta már "csak" 1 stability hit jár diploannexért.
  • Mnemomic
    De igen majd megnézem köszi.
  • Lysandus
    Nem fordult át szürkébe a csúszka?

Próbálj ki egy dupla klikket rajta. Így lehet rögzíteni a csúszkát (szürkébe megy át), a következő dupla klikk pedig feloldja a rögzítést.
  • Mnemomic
    Hi!

Kb 10 éve nem tudom állítani a költségvetés csúszkát így nő az inflációm. Ez vmi bug vagy más miatt van?
  • Lysandus
    Egyetértek az előttem szólóval, asszem IN óta a diploannex az egyik legnagyobb szopás a játékban, mert kapsz -1 centralizációt érte...

Tehát annektáld inkább őket, megéri, szinte mindegyikben van egyetem, szóval ha megvannak, akkor gov. tech-re nem is kell költened.
  • hollófernyiges
    Lehet hogy későn szólok, de szerintem ne forszírozd ezt a diploannexet, darabja eggyel visz el decentralized irányba, jobban megéri direkt annektálni még a 8 badboy esetén is.
  • McCartman
    dede , őket se tudam diplomaciai uton vazallussá tenni , de ezzel már nincs is gond , szép lassan mindenki nekemjön az infamy miatt (hated throughout the entire world).
    itáliai kis államokat sorba kényszerítem vazallusságba háborúval , igy legalabb badboy pontok ellenére is szövetségben maradnak velem aztán jöhet a diploannex.:)
    bár lehet , hogy kezdek egy újat MM nélkül mert eléggé idegesítenek ezek a kis bugok.
  • Lysandus
    Diploannexhez csak vazallus kell, és 190 feletti viszony!

Vazallus státuszhoz kell királyi házasság, meg szövetség, meg jó viszony, de csak ha a békés utat választja az ember.

Háborúval is vazallussá lehet tenni valakit és akkor csak ki kell várni a 10 évet, és jöhet az annex.
  • hollófernyiges
    Genova nem kereskedő köztársaság? Azok nem tudnak házasodni ami kell a diploannexhez. Vagy már nem az? :)
  • kissssss
    diploanex= 1.190 vagy e fölötti viszony 2.katonai szövetség 3.királyi házasság 4. 10 év várakozás után tudod csak országodhoz csatolni