11580
Europa Universalis III
-
pecaboy #7060 Sztem hagyjuk a vármegyés alapú felosztást, inkább a folyókhoz, tájegységekhez és a történelemhez kéne igazodni. Mindjárt készítek egy felosztást én is, találtam egy jó 13. század végi térképet :) Kicsit kicsi, de jó lesz az. -
Andorjan #7059 Na, redukáltam 21-re.
térkép
Vélemény?
Kössz, a határokat le fogom kerekíteni. -
Lysandus #7058 Szerintem tök jó! Én is azt javaslom, hogy a tartományokat a korabeli régiók alapján oszd fel. A manpowert összességében nem csökkenteni, hanem növelni kell, Ausztriát vedd alapul, szerintem kb. annak a másfélszerese-kétszerese legyen. Nyilvánvaló, hogy Magyarország több embert tudott eltartani, mint Ausztria. -
pecaboy #7057 Passzolok... -
Andorjan #7056 Igaz, közben arra gondoltam, hogy inkább földrajzi régiók szerint osztom inkább fel. A népsűrűséghez tudtok forrást? -
pecaboy #7055 Sztem a 29 is sok kicsit, de te tudod. Ezenkívül a tartományok határainál ne elsősorban a vármegyéket vedd figyelembe - bár alapnak azt is lehet - , hanem azt, hogy hogy nézne ez ki a játékban. Szóval a tartományok legyenek viszonylag "kerekítettek" és ne nézzen ki hülyén az ország, ha ezt vagy azt a tartományt elveszíti. Plusz fontos dolog, hogy meg lehessen oldani, hogy kb. úgy nézzen ki a játékban az ország, mint a történelem folyamán - értsd 1399-től 1820-ig - bármikor. Persze itt sem kell tökéletesen pontosnak lenni, a lényeg, hogy ne legyenek girbegurba tartományok.
(A történelem során se úgy működött a dolog, hogy a török császár négy vagy tíz vagy akármennyi vármegyét annektált, azok pontos határáig, hanem egy bizonyos területet annektált, tekintet nélkül a vármegyékre és azok határaira.)
Még valami: oda érdemes kisebb tartományt csinálni, ahol nagyobb a népsűrűség, és oda kell nagyobbat, ahol kisebb a népsűrűség. Ez a játékban általában is így van, nem véletlenül: Kelet-Európában hatalmas tartományok, NRCS területén meg aprók, de annál gazdagabbak.
Na asszem minden szempontot leírtam, hajrá :) -
JLH Fans #7054 Szépnek mindenképp szép, amennyiben arányosan csökkented a manpowert, a taxot meg mindent is (vagy a többi országot is megcsinalod részletesen kidolgozva, több tartománnyal ) , akkor még jó is:P:) -
tttttom #7053 Mármint a 29 tarti pont elég szerintem. :) -
tttttom #7052 Pont jó szerintem. :) -
Andorjan #7051 map
Ez pl. milyen? (A durvánvastag fekete vonalak azt jelölik, ahol későn gondoltam meg magam, javítva lesz..) Így tokkal vonóval 29 tartomány. Nem csak szerintem sok, ugye? -
Andorjan #7050 Ha átrajzolom Magyarországot, szerintetek hány tartományra érdemes felosztani? Természetesen Erdélyt és Horvátországot is számítva (alapból 14 tartomány).
Horvátországhoz hozzácsapnám még Szerémet, és Belovár-Körós-Varasdot, így az 6 tartományos lenne. Vagy inkább Szerémet Eszékhez (Osijek - a neve Pozsega-Szerém-Verőcze lenne), és így csak 5 tartományosra duzzadna. Szerintem inkább utóbbi.
http://www.hangyamate.hu/Almenuk/Foldrajz/nograd_elemei/Magyarorszag-varmegyei_1910.gif - bár 20. századi, de szerintem jó ez alapnak -
JLH Fans #7049 A sörmeghívás neked is áll:P
Apropó, majd egyszer ahogy reégebben más játékoknál is nem egyszer voltam már fórumtalin, mi is rendezhetnénk egyszer majd egy ilyet, pl július vagy augusztusban.
Egyébként nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem a gép most kivételesen elkezdte dobálni fel a pozitiv eventeket, de persze véletlen sem akkor, amikor kellene:D
Amikor +1vagy 2 a stabilitym, vért izzadok 10-15 évig, hogy visszatoljam, aztán amikor meg +3, akkor persze belémvág 2olyat is, aminél +2 diplomata -6 infamy meg +3stability/10 prestige...
Jó nyilván az utóbbit választottam kínomban, dehát kb kitörölhetem vele....:) Amúgy gondban vagyok, a hihetetlen durva 25-30 ról igy 5 re csökkent a badboy pontom, csak épp kifogyok acélpontokból lassan.
Ausztria brutális, 18 as land tech (enyém 10) és épp meghóditotta Mo ot és fél Lengyelországot, körülöttem (Észak Afrika Krím és Gruzia meg ilyesmik) vazallusok, a mamelukok ellen meg csak 5évente nyomhatok DOW t, szóval nem tudom most, merre tovább. -
McCartman #7048 nincs hatással rá , 25% ott is. -
Lysandus #7047 Akkor ez hardon -1badboy/tartomány. Plusz az infamy limit -10, és nekem úgy tűnik a CB-ék is kevesebb infamy kedvezményt adnak. Az excommunicated ruler az normálon 0 infamyt ad, nem? Mert hardon 25 százalékot. -
pecaboy #7046 Én úgy tudom, elengedéskor -2/tartomány az infamyra. -
McCartman #7045 úgy értem az összessel amivel megéri.:)
mondjuk ezen a szinten az infamy is értelmét veszti , ekkora bevétellel mindenkit le lehet győzni. -
Lysandus #7044 Hm. Úgy tűnik hardon az infamy is máshogy működik. Elengedtem Horvátországot, és a négy tartomány után csak néggyel csökkent a badboy. Normálom többel szokott, nem?
Érdekes ez a hard fokozat, az elején nehezebb kicsit, de utána a nagyobb AI bónuszok miatt új lehetőségek nyílnak meg. Jobban megéri vazallust tartani. Több pénzt hoz (+12,5 %), mert az AI +25 százalékos bevételi bónuszt kap, ennek a felét kapja meg az ember hűbérúrként.
A gép jobban csal (Burgundia fele akkora bevétellel kétszer akkor sereget (70 ezer 1440-ben!!!) tart fenn, mint én. Kíváncsiságból be is léptem egy mentett állásba Burgundiával, hát nekem azonnal megjelent a deficit ikon. És ez csak nagyon kis részben amiatt, hogy humánként nem kap az ember 25 %-os bevételi bónuszt.
Ennek viszont van egy jó oldala is: a vazallusok is nagyobb sereget tartanak fenn. Milánó például két maradék tartományával 3 ezer lovast és 6 ezer gyalogost tart fegyverbe. -
Lysandus #7043 Oké, igazad van zárjuk le. Ha a vitában esetlegesen megsértettelek volna, akkor elnézést érte. :-))) Kapsz egy sört. :-))) -
pecaboy #7042 Ja, és 10 évente annektálok egy "nem-ideiglenes" vazallust, amiből még most is van néhány, tehát ez is infamyba kerül. -
pecaboy #7041 Igen, a vazallusos trükk miatt.
Dehogy az összessel :) Akkor nem tudnék építkezni se, ráadásul jó sok nemcore területem is szokott lenni, oda nem lehet vazallust engedni.
Kinézem azokat, amelyek 4-5 provinciát kapnának, ÉS egyiken sincs fontosabb épület, ÉS mindegyik a core-om ÉS nincs rajtuk arany ÉS nincs rajtuk COT. Ilyenből általában még egy ekkora birodalomnál is csak 3-4 van. Általában Brandenburgot, Szíriát, Saxony-t (magyar nevét nem tudom) és Marokkót engedem el/foglalom vissza mostanság, de nem pont 5 évente, mert néha túl kevés az infamym, hogy megérje, néha nincs elég diplomatám, néha magas a WW stb.
Szóval gyakorlatban úgy 7 évente hoz kb. 4x4x2 infamy mínuszt a dolog, azaz 7 év alatt -32-t. Ez évente tehát kb. -4,5, ezenkívül még "természetes" infamy csökkenésem -2,5 körüli, így összesen évi -7, ami évente 3 és fél provincia elfoglalását jelenti Imperialism CB-vel. Viszont minden teljes annex után bünti van, tehát a valóságban ez inkább 2,5-3 körüli. De ez sem rossz szerintem: 10 év alatt 25-30 tartomány :) -
pecaboy #7040 Kösz :) -
JLH Fans #7039 Ja és még valami:
Nem vagyok kezdőjátékos, de egy jónak sem szégyen szerintem új dolgokat tanulni, még anno HOMM 3 ban is évek múltán is tanult új dolgot még néha a legprofibb játékos is.
És igen, egy ötletet valóban adtál, köszönet is érte.
Aszem itt a fórumon és más fórumokon is sosem estem magamtól másnak, és 99,9% ban sikerült mindenkivel bármilyen témát normálisan megvitatni, és ha visszaolvastál volna, láthattad, hogy én is segitettem több emberkének, és ha nekem segitett valaki, akkor mindig megköszöntem, lehet, hogy egy esetben véletlenül ez esetleg elmaradt, de annak legfeljebb figyelmetlenség volt/lehetett az oka.
Részemről a dolog lezárva, és nyitott vagyok az érdemi dolgok megvitatására és esetleges normális vitára a továbbiakban veled is. -
JLH Fans #7038 "Egy normális játékban ahol nem csalsz semmin (se a kereskedő se misszinárius se kémek nincsenek ingyen +van infláció és normalon hardon vagy very hardon játszol) ott NO WAY hogy meghóditsd elég hamar Itáliát és Ausztriát ÉS elkezdj kolonizálgatni. "
Az idézet pontos, a szövegértésed viszont nem.
Tudod, amit írtam, az azt jelenti, hogy mindkettőt lehetetlen egyszerre.
Ráadásul nemhogy eszembejutott, hanem nem egyszer csináltam már meg, csak vissza kellett volna olvasni, most ebben a bizánci játékomban is először Granadát vettem be, majd vmi marokkói kikötővárost+Tlemcent,
nyilván azért, mert kolonizálgatni szerettem voln majd egyszer.
És mindkétszer fel/el kellett adnom őket, mert bár elején még igen jó volt a viszonyom Kasztilliával, ők gyakran meegkapják a hóditsd meg Grannadát/Marokkót stb questet, szóval nyomtak egy declare wart.
Ráadásul már sok oldallal ezelőtt vki segitségkérésére leirtam pontosan, hogyan is kell Mo al játszani (Itália+osztrák aranybányák) de sosebaj, tudom hogy nálad hobbi, hogy hülyének nézed a másikat, meg azt hiszed, nincsen tisztában a játék szabályaival, hogy 33% eséllyel 1-2%inflációcsökkentést kapsz, ha húzod az innováció irányába a csúszkát, csak tudod, 66% eséllyel meg nem, és az az 1-2% amúgysem éri meg ha szerencséd van, a negativ következmények meg jóval nagyobbak lehetnek ( az egyik - stability aszem)
Jah, hogy az ELEJÉNT nem tudod értelmezni, azt inkább már nem minősítem.
Bár még senkinek itt a fórumban engem beleértve (még Peaceboynak sem ) és szerintem máshol sem sikerült AZ ELEJÉN MÁR ÉS EGYSZERRE gyarmatosítani megelőzve nyugatot, és közben csak úgy simán elsöpörni Ausztriát meg Itáliát, de tudom, neked egyszerre megy a 2, már 1500 ra a világ ura vagy, úgyhogy nincsen más hátra, mint hogy mindenkivel egyetemben leboruljunk zsenialitásod előtt:D:)
"Egyébként nem tudom, hogy mivel játszol, de szerintem már IN-ben se lehetett első ideának felvenni a QftNW-öt, mert már ott is kell hozzá minimum 7-es trade tech. "
Hát ez az, újabb own goal, hiszen mint tudjuk, neked már a legelején megy a gyarmatosítás:)
Elég sok fórumot láttam már, ahol a két fél 70 oldalon keresztül idézgette a másik hozzászólásait, kiforgatta esetenként a másik szavát, meg olyanokat adtak egymás szájába amiket nem mondtak, a másik érveit figyelmen kívül hagyták, ha elfogytak, akkor jött a zsidózás/cigányozás/nácizás/komcsizás/idiótázás/kurvaanyázás.
Én úgy gondolom , ez senkinek sem hiányzik itt, szóval nem fogok fél évig lovagolni ezeken bocs, bármennyire is szeretnéd, és mindenáron ragaszkodni az utolsó szó jogához, és igen, már tegnap is hibáztam valóban, hogy válaszoltam a durva személyeskedésre.
Azért tényleg elnézést, egyébként ezzel őszintén szólva szerintem te is jönnél, de persze nem muszáj:)
Továbbra is úgy gondolom, nem éri meg az elején Mo al gyarmatositani, mert ez szinte lehetetlenné teszi a gyors szárazföldi terjeszkedést, és ennyi, és nehezen hiszem, hogy megelőzted még gyors gyarmatosítás esetén is a fejett nyugati államokat, de persze nem kizárt, csak az ár kérdés, amit fizetni kell(ene) érte.
Peace.
-
McCartman #7037 elnézve a képeket furcsáltam , hogy mindig ilyen alacsony az infamyd , de akkor a vazallusos trükk miatt.
összessel eljátszod? -
Lysandus #7036 7023-as hozzászólásod:
"Egy normális játékban ahol nem csalsz semmin (se a kereskedő se misszinárius se kémek nincsenek ingyen +van infláció és normalon hardon vagy very hardon játszol) ott NO WAY hogy meghóditsd elég hamar Itáliát és Ausztriát és elkezdj kolonizálgatni." Ismétlem: "elkezdj kolonizálgatni".
Én még úgy tanultam, hogy ez azt jelenti, hogy szerinted lehetetlen kolonizálgatni Magyarországgal az elején.
7033:
"csak itt azon van a lényeg, hogy Magyarországgal min. normalon egy normális ember az elején nem flottaépitésbe kezd, meg nem quest of the new world lesz az első national idea sem, mert kell a pénz és minden erőforrás a szárazföldi terjeszkedéshez, nem futja ilyen hülyeségekre és luxusra, hogy legelején gyarmatosits, sokkal fontosabb dolgok vannak még akkor"
Tehát én és még egy páran, akik kipróbáltuk Magyarországgal a gyarmatosítást a játék elején nem vagyunk normálisak szerinted. Mert ez neked eszedbe se jutott. Csak nem mered bevallani. :-)))
Egyébként nem tudom, hogy mivel játszol, de szerintem már IN-ben se lehetett első ideának felvenni a QftNW-öt, mert már ott is kell hozzá minimum 7-es trade tech.
Nem lenne egyszerűbb elnézést kérni? -
JLH Fans #7035 Azt írtam, hogy lehetetlen kolonizálásba megelőzni a nyugati hatalmakat+ még gyorsan meghódítani Itáliát +Ausztriát is egyszerre, nem lenne ártalmas, ha megtanulnál olvasni, ha már 6 évesen nem sikerült. -
Lysandus #7034 :-))) Dehogy volták te idióta. Te azt mondtad lehetetlen Mo-gal kolonizálni az elején...
Mindjárt megszakadok... A röhögéstől. Milyen kár, hogy ignore-ra tettél. Sírok ám! :-)))))))))
Az a baj a mai fiatalokkal, hogy hiába próbálja az ember okítani őket, nem bírják.... :-PPPPPPP -
JLH Fans #7033 Persze, lehetni sokmindent lehet, a játék szabályaival és a legtöbb lehetőséggel ( a Madeirással is meg ezzel is pl) én is régótata tisztában vagyok, (a peaceboy féle vazalussos izét mondjuk pontnem ismertem) csak itt azon van a lényeg, hogy Magyarországgal min. normalon egy normális ember az elején nem flottaépitésbe kezd, meg nem quest of the new world lesz az első national idea sem, mert kell a pénz és minden erőforrás a szárazföldi terjeszkedéshez, nem futja ilyen hülyeségekre és luxusra, hogy legelején gyarmatosits, sokkal fontosabb dolgok vannak még akkor. -
Tiramon #7032 Én megint ugy vagyok ezzel, hogy 3 napja nem néztem be...most át kéne olvasnom 4 oldalon, hogy ki milyen faxom játékkal próbálkozott...mindez képekkel illusztrálva...nincs erre időm:) -
hollófernyiges #7031 Magyar gyarmatosításhoz: teljesen egyszerűen el lehet venni a játék elején egy tartományt Marokkótól és mire megvan a QftNW, addigra core tartomány is lesz és mehetsz Amerikába. -
tttttom #7030 1531-1541 (A birodalom lelke...)
Az Újbizánci Birodalom mely már lassan 122-ik évének fennállását II. Manuel tettei óta megünnepli ezúttal. Nagy pompával és nagy buzgalommal készült. Az ünnepséget Konstantinápolyban tartják és egy az egész birodalomra kiterjedő menetet szerveznek önkéntesek segítségével kik között katonák és civilek egyaránt menetelnek napokig a birodalom minden egyes zegzugába. A meneten általában nagyon sokan 20-25.000-en menetelnek énekelve a császári és katonai indulókat egymás után. Pihenni csak éjjel szoktak. A menet során sok karaván is megy velük, hogy élelemben és vízben ne szenvedjenek hiányt. A menet elején és végén elszokták énekelni a Bizánci Himnuszt is. A menetben maga a császár is részt szokott venni csak ő a menet elején van. A menet végett a császár megköszönő beszédet szokott mondani az út végén...
Az ünnep végett a császár fejében megelevenedett egy térkép a "csizmaföldről"...Melyben látta Rómát bizánci lobogók egész sokaságával...A császár rá 3 napig azon gondolkozott, hogy ez most az Isten vagy a sötétség gondolata, hogy meghódítsa-e Rómát vagy se...Végül arra a döntésre jutott, hogy meghódíttatja az ókori várost...
A haditanács a várost elfoglalhatónak gondolta császárral egyetértésben. A hadüzenetet rá 9 napra adták ki a Pápai állam ellen melyet egy csapat brigantin ostromolt. Ezért nem volt komoly haderő a közelben mely segíthetett volna Rómán...
A hadsereg leverte a brigantin csoportot aztán rá 1 napra megkezdték a város ostromát. A városban 2.000 fős helyőrség és vastag falak adták a védelmet melyet az elavult bizánci ostrom eszközök nem tudtak elérni a túl nagy magasság miatt. Végül elkezdték kiéheztetni a várost mely végül 2 év után megadta magát. Maga Romagna város is Bizánci kézre került, mert szövetségben volt a pápával. Az ottani 7.000 főt mind lekaszabolták a görögök...A pápa szerény kis testőrségével megadta magát és a görög igazságszolgáltatásnak adta át magát...
A pápát nem bántották, mert Isten küldötte ként tisztelték az ortodoxok is. A császár beszédbe elegyedet a pápával azzal kapcsolatban, hogy ismerje el az Ortodox Egyházat egyenrangúnak a Római Katolikussal. A pápa némi ráhatás után beleegyezett a császár kérésébe és cserébe a császár elengedte, hogy a Pápai széket rakja át máshova...
A Pápai Állam eleste után a nyugati keresztény világ komoly gyűlölettel válaszolt a császár tettével kapcsolatban...
A császár végül a birodalomhoz csatolta Rómát és Romanha városát...
Folyt köv. -
tttttom #7029 ASD. :D Szép munka. -
McCartman #7028 ezt a vazallusos trükköt sztem ki kéne venni a játékból , elég illúzióromboló.:)
-
JLH Fans #7027 Ezek a teljesen normál beállitások, azért is hangsúlyoztam ki külön, hogy így tényleg büszke lehetsz rá, amit elértél.
Ennél még én is 1-2X többször töltöttem vissza, pedig én sem sokszor, de amikor pl 2 éven belül 2X akarta beadni a legszarabb létező random eseményt az elején - stability meg -300 dukát vagy + nemtom hány százalék infláció, akkor kiakadtam, és mondtam magamban hogy egyszer még oké, na de még az elején 5percen belül 2* ugyanaz amire külön-külön is olyan 1/100 esélyed van, ammár nem kéne:D -
#7026 Holy shit :) -
pecaboy #7025 Ha már csalásról van szó. Amit a játékban használtam:
- normal fokozat, minden alapon, normal (nem historical) leaders
- visszatöltés, ha önhibámon kívül csesztem el valamit (kb. 3-4x), pl. véletlenül mellékattintottam
- 2x visszatöltés bosszúságból, mikor nem figyeltem rá, hogy az ostromló 20 ezres seregemnek elfogyott a morálja, és az ellen pont oda készített 1000 fős csapata "megette" őket- mondjuk erre a két esetre nem vagyok büszke, de nagyon kiakasztott
- mindenféle trükk, amit lehetővé tesz a játék (5 évente vazalluselengedés-visszahódítás, illetve a kémes-PU dolog)
Következő játékot hasonló szellemben fogom nyomni, csak nemHRE Mo-gal (valahogy megszüntetem majd a HRE-t is) és hard fokozaton. Az ostromokkal meg vigyázok :) Persze a mostani világhódítást még befejezem, nem két perc lesz :) -
#7024 link -
JLH Fans #7023 ""Egy normális játékban ahol nem csalsz semmin (se a kereskedő se misszinárius se kémek nincsenek ingyen +van infláció és normalon hardon vagy very hardon játszol) ott NO WAY hogy meghóditsd elég hamar Itáliát és Ausztriát és elkezdj kolonizálgatni."
Ja hogy nálad ez a mondat egyenlő azzal hogy :
Te hazudtál?
Hát te tényleg hülye vagy, hogy nagyon finoman fogalmazzak.:D:D:D
Te azt irtad, siman kolonizáltad már a legelején a fél világot, leirtuk kb 5-6 an velem együtt hogy ez lehetetlen cheat nélkül Mo al.
Jah és zsidóztál és cigányoztál is hülyegyerek, a helyedben ezután inkább nagyon mélyen kussolnék és meghúznám magam....
Jah és innentől kezdve anyázhatsz kedvedre, ha már ahogy látom a cheat és hazudozás mellett csak ahhoz értesz, mivel :
IGNORE ON.
-
pecaboy #7022 Ez megint olyan dolog, hogy láncreakciót indítana el a játékban és valszeg annyira se lenne valósághű, mint eddig volt... Az AI ugyanis nemigen tudna vele mit kezdeni. Mondjuk én annyira nem ismerem a scripteket, szóval lehet, hogy jól is meg lehetne csinálni. -
kissssss #7021