11580
Europa Universalis III
-
pecaboy #7020 És itt tartok most: 1692!
(A szürkét átfestettem barnásra, hogy jobban látható legyen. Ezek a saját területek. A sötétszürke színű a vazallusokat illetve PU-ban lévőket jelöli.)
-
Lysandus #7019 "Mondd meg légyszives (idézd) hogy eddig hol és mikor hazugoztalak le , jó? Ja hogy nem fog menni, fail."
De, menni fog!
6935-ös hozzászólásod:
"Egy normális játékban ahol nem csalsz semmin (se a kereskedő se misszinárius se kémek nincsenek ingyen +van infláció és normalon hardon vagy very hardon játszol) ott NO WAY hogy meghóditsd elég hamar Itáliát és Ausztriát és elkezdj kolonizálgatni."
De, ONE rá way. Már többször le lett írva te szerencsétlen, hogy Aquileától és Ausztriától két-két aranybánya kell, Itáliában pedig a hét egyetemből szerezz meg csak ötöt és már jó vagy. Ez kilenc tartomány, ami a legrosszabb esetben is kb. 44 infamy pont. Azért nem 9*4=36, mert csak 3 egyetemet tudsz Milánótól lenyúlni, a másik kettő csak annex-szel megy (egy tartományos országocskák, azaz 8 badboy egyenként). Kb. 44 infamy kb. 60-80 évre elosztva. Nem teljesíthetetlen. És CB-d egyik esetben sem volt. Ezért írtam azt, hogy a legrosszabb esetben. De ha mondjuk te vagy a papal controller, akkor máris ennek csak a negyede, ha sikerül kiközösíteni valamelyiket.
"De már azzal is beérném, ha leirnád ugyan hol írtam hülyeségeket?"
Például:
"Különben is, ahhoz vmi nyugati tengerparti bázis kellene, olyat hol is szerzel, hm? Ráadásul várni kellene 50 évet, hogy core provincia legyen, és addig mindent kb landre kell fejleszteni + csúszkát is land irányába tolni és mégis kell egy nagyobb flotta is. (...) Vagy te ugy indulsz, hogy Portugália is már magyar föld alapban?"
Ekkora baromságot már rég hallottam. Az gondolom eszedbe se jutott IQ-bajnok, hogy használd az ask for military acces opciót. Például a portugáloktól. Így aztán a portugál Madeirán is be lehet rendezni egy bázis, onnan felfedezgetni explolerrel, és amikor felfedzi az amerikai indián államokat, akkor hadat üzenni, partra szállni és meghódítani őket. Ennyi. A kolonizálás a bennszülöttek meghódításával kezdődik.
Gondolom a segítségem megint nem fogod megköszönni, mint legutóbb. Amikor rinyáltál, hogy magas az inflációd, én meg erre naivan segíteni akartam, hogy mozdítsd el a csúszkát a free subject felé, mert akkor 33 százalékos valószínűséggel kapsz egy inflációcsökkentő eventet. Erre köszönet helyett azt mondtad, hogy Te nem csítelsz. Bazz, a 33 százalékos better administration event benne van a játékban, nem azt írtam, hogy töltögesd vissza. Ennyit arról észlénykém, hogy ki miből indul ki.
Egyébként én arra alapoztam a hozzád fűzött megjegyzéseimet, hogy kinek a szokása köszönet helyett fikázni az embert, ez pedig Téged minősít. -
Andorjan #7018 Valaki bogarat ültetett a fülembe azzal, hogy a korban nem állandó hadseregek voltak, viszont eu-ban nem megy ez egyik napról a másikra.
Mi lenne, ha lenne benne 1 olyan decision, hogy "honvédelem". Csak akkor lehetne benyomni, ha az országot támadás éri, a következménye pedig az lenne, hogy mondjuk 1 hónap alatt fel tudsz húzni 2 egységet/prov, a maintence költség lecsökkenne, és kapnál + manpowert is esetleg. Emellett alapból (tehát békeidőben ill. támadó háborúban - támadó háborúra esetleg lehetne még valami kisebb mértékű enyhítés) megemelni a hadsereg költségeit. Vajon mennyire változna meg az ai viselkedése? Szerintem kevésbé lennének durva hódításaik.
Vélemény? -
pecaboy #7017 1650: az aragón trónt is magának nyilvánította a Birodalom Császára és Magyarország Királya :) Egyúttal innentől kevesebb súlyt kapott a hitetlen országok elleni háborús fellépés (megszűnt a Holy War CB).
-
pecaboy #7016 (és nem mellesleg a kasztíliai trónt is elragadta a Birodalom Császára és Királya :)) -
#7015 Jó sokat változtatott ez a két kieg. INben ilyesmi esélytelen volt. Csak annyi időt nem háborúztam, hogy lemenjen kezelhető szintre a lázadási hajlam, így se tudtam fele annyit se szerezni, mint te az új kiegekben. Asszem be kell szerezni az új kiegeket. :) -
pecaboy #7014 1630: A Birodalom világuralomra tör :)
-
pecaboy #7013 Ja, és innentől (majdnem) folyamatosan a pápa is az én befolyásom alá tartozott :) -
pecaboy #7012 1619: csupa jó hír. Megörököltük (inherit) a hatalmas Moszkvát, Zaporozsjét is, és erővel megszereztük a francia trónt! Közben terjeszkedünk a hitetlenek kárára. Holy War CB nagyon ütős! :)
-
pecaboy #7011 Én eddig csak a mieinkkel játszottam, összesen cirka 2 játékot :) Azaz ez a második. Előzőt azért hagytam abba, mert megjött a DW. -
pecaboy #7010 Nem gyenge... És csinosak a határok! :) -
#7009 Igazándiból az volt, mert a nonstop harcok és lázadások miatt esélyem se volt kolonizálni. Pár spéci épületet talán felhúztam (amit halra meg naval supplyra rakva 12 aranyat ad, amúgy meg 6ot), de ahhoz is elég lett volna 20on valahanyas naval tech. :) -
JLH Fans #7008 Nem rossz, de a navalre forditott fejlesztés nem volt felesleges picit?
Vagy gyarmatosítottál is mellette? -
pecaboy #7007 Nyugi, következő játékomban nemHRE Magyarországgal fogok nyomulni :) Valószínűleg hardon
A HRE egyesítése pedig nem kicsit izzasztó, és nem kevésbé idegőrlő. Mire végigviszed az összes reformot... Ráadásul ha össze is gyűjtöd minden egyes reformhoz az 50 authorityt, akkor sem biztos, hogy átmegy. Visszagondolva, mit össze nem szenvedtem vele... 6997. hsz-ben is láthatod, hogy minden vazallust elengedtem már, hogy minél korábban meg tudjam csinálni. -
JLH Fans #7006 Próbálta már létrehozni vki akár pl Granadával Spanyolországot vagy 1 provinciás ír fejedelemséggel Írországot meg Nagy Britanniát?:P -
#7005 Még IN-ben volt ekkora Németországom pl. -
pecaboy #7004 Igen, a portugál eseményen én is nagyon meglepődtem anno :)) De láttam már hivatalos fórumon sokkal durvábbakat is, pl. egy-két provinciás "birodalom" megörökli Franciao.-t meg hasonlók :P Mondjuk ő hosszú távon nem tudta megtartani a PU-t sem. -
#7003 Egyszer-kétszer én is összerántottam egy nagyobbacska Németországot, többnyire Branderburggal kezdve, de utána is volt azé gond rendesen, mert addigra összeállt mindig vhogy Oroszország is, és azok azért bírják nonstop önteni a hadsereget át a határon, szóval volt futkosás rendesen a keleti határon utána is. -
pecaboy #7002 1606: kierőszakolt perszonálunió a hatalmas Moszkvai Birodalommal! Mellesleg Zaporozsjével is. A briteknek pedig visszavágtam: befolyásommal most én átkoztattam ki őket!
-
McCartman #7001 ritka nagy böszme szörnyeteg ez az egyesített HRE.
tul képpen miután sikerül összerántani valakivel a sok kis német fejedelemséget nincs ellenfeled a játékban.
Kár , hogy nem Magyarországgal viszed végig.:( mármint névlegesen.:) -
JLH Fans #7000 Még egyszer csak annyit tudok mondani:
Nagyon szép és grat, + kémes dologért kösz, sajnos IN 3.2 ben nem megy:(
A portugál dolog nem pici mázli volt, de ahogy mondani szokták, a jó játékosnak van szerencséje, közben iszonyat jól állok Bizánccal én is végre, de nem hiszem, hogy ennyire durvát sikerül majd kihoznom belőle, pedig már enyém a legnagyobb bevétel és területben is közelitelek, lassan bizánci tó a földközi tenger, Justitianus idejében nézett ki így az ország.
-
pecaboy #6999 1575: A Szent Magyar-Római Birodalom, teljes pompájában! Reszkess, világ! Sajnos a belső zavargások itt még úgy 50 évig nagyon erősek, mert a nyugati tartományok többsége nem-core, így több mint 50% nemcore tartományom lett, tehát jött az "overextension event" :( Ráadásul ha jól emlékszem, az angolok által támogatott pápa kiátkozta az uralkodómat is, még egy kis kellemetlenséget okozva :(
-
JLH Fans #6998 Természetesen, többet tudsz az én életemről és szokásaimról és minden dologról velem kapcsolatban, mint én:D
Ezek után no komment, inkább bizzuk rá az olvasókra, ki is a hülye... -
pecaboy #6997 -
pecaboy #6996 1569: I. Zsigmond vezetésével a magyar hegemónia birodalmi hegemóniává alakul! A Birodalom létrehozása előtti utolsó pillanat (a nagyobb támogatottsághoz elengedtem az összes vazallust):
http://noob.hu/2011/04/28/1569.jpg -
kissssss #6995 "és egy meglepetés perszonálunió a portugálokkal! "
ekkora mázlit basszus -
pecaboy #6994 1512: egyesélyes háború Velence, Ciprus és Modena ellen :) Közben volt egy elég nagy ballépésem: integráltam a portugálokat, aztán vazallusként elengedtem őket :( Na mindegy.
-
pecaboy #6993 1501: terjeszkedünk, gyarapodunk :) Vazallusokkal is.
-
pecaboy #6992 1467: Magyarország királya, I. Ulászló császár lett! (Ha jól emlékszem, innentől már végig a magyar uralkodó volt a császár.)
-
pecaboy #6991 Ugrás az időben, 1452, diplomáciai mapmode. 8 vazallus, és egy meglepetés perszonálunió a portugálokkal! (Sima royal marriage, szerencsém volt.)
-
pecaboy #6990 1427, szövetségben Pszkovval, kemény harcok egyszerre a lengyelek, litvánok, stájerek, Aquileia és Novgorod ellen. Vazallusok ugyanazok. A háború az "ősi magyar földdé" (core-rá :)) vált Krakkóért ment.
-
pecaboy #6989 Szóljatok, nálatok látszik-e a kép! Jó lesz ilyen formában? Csak mert rakok be még néhányat, szép sorban :) -
McCartman #6988 csak akkor kényelmetlen ha aztán bontani kell az egyiket egy hadüzenet miatt.:)
claim throne lutri az igaz , viszont ha nincs pénz / kém akkor ugyanúgy ad CBt. -
pecaboy #6987 Na akkor próbálom az első képfeltöltést...
Magyar Királyság, 1419, szövetség Csehországgal és a Német Lovagrenddel. Vazallusok: Bar, Tver és Yaroslavl.
-
pecaboy #6986 Azt integrálásnak hívják, és rengeteg infamyba kerül :( Asszem 2 per tartomány. Úgyhogy nálam nem opció. Csak a játék legvégén fogok integrálni, ha esetleg vmelyik PU-mból addigra nem lenne inherit, szóval csak végső esetben.
A claim throne se túl jó, ahogy írtad, a rep csökkenés miatt sem, meg azért sem, mert a másik országnak közben születhet örököse. Szóval nem túl biztos megoldás, a reputációt meg mindenképpen rontja a többi royal marriage-es országgal.
Szerintem "célzott" PU-ra jó a kémes megoldás, véletlenszerűre meg simán a sok royal marriage, és ez a kettő egyáltalán nem üti egymást, szóval mindkettőt érdemes nyomatni. -
McCartman #6985 te már csak tudod. ->#6959 -
McCartman #6984 HHREW:D
Kiegészítésként, a DWben már manuálisan is örökölheted a perszonálunióban sínylődő országot , 50 év elteltével.
ill. fabricate claims helyett elég hozzá royal marriage és 'claim throne' is , ám ebben az esetben csökkenni fog (kb 100al) a viszonyod az összes országgal melybe beházasodtál.
Ekkor PU CBt is kapsz és az adott ország uralkodójának halálakor automatikus PU jön létre ha nincs elég nagy legitimációval bíró örökös. -
pecaboy #6983 Na akkor itt van harmadjára is, kicsit pontosítva és kiegészítve :)
(Lehet, hogy csak Divine Windben működik)
Ha elég erős vagy egy adott ország trónjának megszerzéséhez, és nagyon szeretnéd megszerezni, várd meg, amíg gyenge lesz a legitimacyja (50 alatt), addig gyűjtsd a kémeket, utána indíts "kémrohamot" a főváros ellen, fabricate claims feladattal :) (Lehet, hogy már az első kémnek is összejön, de ugye fontos dolgokban nem árt biztosra menni.) Ha ezután sikerül 90%-ra megverned az országot, tied a trón, és a dolognak nem lesz hátránya :)
Legfeljebb annyi, hogy utána egyből el kell kezdeni a pénz pumpálását a delikvensnek, feltornászni a viszonyt -200 körülről legalább 100-ra (én inkább maxra szoktam). Utána esélyes az uralkodód halála után az inherit. Ha mégse történik meg, a következő uralkodód halála után is megtörténhet, és így tovább, szóval uralkodóváltáskor.
Az inherit esélyét sok tényező befolyásolja: kettőtök viszonya, illetve saját infamy szint - ez a két legfontosabb. Valószínűleg fontos még a presztízs is, illetve hogy háborúban vagy-e az uralkodótok halálakor (de utóbbiban nem vagyok biztos).
Hogy egy adott pillanatban inheritelnéd-e az országot, ha abban a pillanatban harapna fűbe az uralkodó, azt megnézheted, ha rákattintasz az adott ország egyik tartományára, és otthagyod az egeret a bal alsó sarokban az aktuális király (aki egyben a sajátod is) neve felett. Ott írja, hogy "On Monarch's Death:", és ami utána van, az a fontos.
"Inherited by xy" - ez a legjobb, lényegében annektálva lesz az ország.
"Personal union with xy continues" - minden marad a régiben, PU folytatódik.
"Personal union ends, xy rises to the throne" vagy valami ilyesmi: a legrosszabb, ilyenkor megszűnik a PU és asszem automatikus (?) háború tör ki a két ország között, és az országban új uralkodó kerül trónra. De ha jól tudom, még ebben a helyzetben is visszaállíthatod a PU-t, ha rendesen megvered az országot. -
JLH Fans #6982 Ezt még megköszönném, gondolom ilyen csak DW ben van, de akkor is érdekelne azért, és meg fogom jegyezni, mire majd arra kerül a sor:P -
pecaboy #6981 Royal marriage nem kell, és nem is diplomáciával csináltam. Ez egyszerűen egy kémes-forcePUs taktika, amit írtam korábban. Mindjárt kikeresem (megint) :)