11580
Europa Universalis III
  • Brave89
    Hát, a flotta építés nem túl bonyolult. Tengerparti területen ráböksz a CORE provinciáidra (szal amik diplomatic nézetben nem zöldek, hanem szürkén át csíkozottak, ott nem lehet; VAGY ha ráböksz a provinciádra, a jobb alsó sarokban vannak kis címer pajzsok, ha a tied szürke, akkor még nem tudsz) és ott gyártasz hajót. Kb 4 féle hajó van. A transzport hajók vannak mindig legalul (cog, merchantmen meg mittom én mik), és ettől följebb nagysági sorrendben az egyre nagyobb hajók. Szerintem értelme csak a legfelső nagy hajóknak (pl carrack) és az alatt levő kisebb hajóknak, de azoknak is csak a későbbiekben van értelme (amikor lesznek fregattjaid). A többi max csak ilyen nagyon "helyi" flottához elég, de annak meg minek?
  • Szycsu
    Megmondom őszintén, Easy-n nyomom. Jöhet majd a nehezebb is, ha ezt már unom. Lenne még1 kérdésem? Tengeri hadsereget hogy lehet előállítani, pl magyarokkal? Tudok angolul, nem azzal van a baj, csak valahogy hülye vagyok még hozzá. Sztem totál hülyén és logikátlanul csinálok mindent, de eddig megy/ment. Amikor láttam, hogy lázadások százaléka növekszik (3.5 :D), akkor mondom WTF? Valami nem jó?! De, aztán megkaptam a választ.
  • Brave89
    Sztem bizánc sem egyszerű, de ott is, miután elérted hogy már tekintélyes állam vagy (amit legkésőbb 1550-re el tudsz érni) utána már max 100 év normális játék van aztán jön az unalom. Minden államra igaz ez:)Nagyon kevés játék van, amivel eljutottam a 18. század 2. feléig.
  • Brave89
    csak annyit mondtam, hogy DW-ben szerintem nincs very hard fokozat. Közben azonban megnéztem, és van.
  • JLH Fans
    Azért annyival nem hiszem, hogy nehezebb:)
    Főleg ha nem HRE ös förmedvénnyel emberfia.De láttuk azt is, hogy az is csak az elején nehéz:P
  • JLH Fans
    Engem igen, elvégre fasza dolog olyat megcsinálni, ami még nagyon keveseknek sikerült:)

Viszont ha kihívás kell, kezdjetek pl vmi ír miniállammal:)
  • Brave89
    dettó. Nagyon kevés az olyan játék, amit végig viszek, mindig megunom:D A world conquest meg nem csábít. Párszor már elhatároztam, de mindig hamarabb ráuntam:D
  • Brave89
    hát, sztem DW-ben csak hard van.
  • JLH Fans
    Dettó, szóval nem lesz unalmas, a végére nem akarok olyat látni, hogy egyetlen tartomány is legyen Európa és Ázsia szerte, ami nem bizánci vagy esetleg vazallus:P
  • pecaboy
    Nade nekem a world conquest a célom, mielőbb :) Anélkül, hogy túllépném az infamy limitet. Csak a legvégén fogom túllépni, mikor már csak 20-30 provincia hiányzik.
  • McCartman
    na igen , a franciák méltó ellenfelek lettek volna de mivel sokat kekeckedtek az elején , szisztematikusan szétdaraboltam őket.:D
    visszaszorultak 2 régióra , maradék területen vazallus / saját tartomány javarészt.

legnagyobbaknak , háát oszmán törököket egyidőben vertem laposra Kasztíliával , Aragóniával + az aktuális HREvel. (Bohémia / Ausztria adogatja egymásnak a címet , a sógorokat is eléggé megcsonkítottam az elején aztán magukra találtak , persze ezt nem hagyhattam:D , ugyanez Bohémiával)
    Ekkortájt szaladtak bele az angolok is egy nagy pofonba , felszabadítottam Skóciát.

unalmamban már a közép/dél-amerikai őslakosokat koncolom fel pár ezer katonával , itt hagytam abba kb egy hete.:D
  • JLH Fans
    Mi az a hard?:P Very hard alatt szigorúan csak az ultranoobok játszanak :D:P
  • JLH Fans
    Uhh, az mondjuk súlyos, úgy elég hamar el lehet mindent foglalni pillanatok alatt, ha már egyszer beindul az üzlet...
    Ha unalmas a játék, izgalmassá kell tenni, pl bezúzni a legnagyobbakat, pl Pecaboynak is neki kellett volna menjen a franciáknak, meg még vkinek akik nagyon erősek voltak, és rögtön nem lett volna annyira uncsi, én is ezt játszom most Ausztriával:)
  • Brave89
    csak kíváncsiságkép, milyen nehézségi szinten játszol? (ha nem hardot mersz be írni, JHL Fans leharapja a fejed:P)
  • Brave89
    Lájkolom:D
  • McCartman
    1947?
    úgy mindjárt más.:D
  • Szycsu
    Igen az 1957 az 1947 akart lenni. Kösz mindenkinek a tanácsokat. Ezután nem stresszelem magam, hogy miért nem akarja odaadni mindet :D
  • McCartman
    viszont ha egyszer leveri azt a világháborút többé nem lesz gondja senkivel a játékban.:D
    azért hanyagolom mostanában már énis a játékot mert eljutott arra a pontra mikor már a vazallusaim egymagukban is levernek 1-1 kisebb szövetséget , unalmas.

DWben már annektálhatsz 1 területnél többel rendelkező országot is , ha belefér a 100%ba.
  • JLH Fans
    Ja még valami: Nagyon figyelj az infamy (badboy) pontjaidra, főleg ha DW el játszol, és HRE tag vagy, ott ugyanis évente és területenként +0.25 jár HRE terület birtoklásáért, ami nem core.

És ha túllépsz egy bizonyos értéket, akkor ki fog törni a világháború ellened.
  • JLH Fans
    Gondolom az 1957 1457 akart lenni:D
    Azért természetesnek MO al lenni nem természetes, nálam pl Bizánc a természetes:P

Na de a lényegre térve: Fogadd el a békét, jobbat nem fogsz tudni elsőre kihozni belőle, mivel 100% nál többet nem kérhetsz egy békében.
    Aztán majd újra hadat üzensz neki, és a maradék 4 provinciából akkor kérsz még 3at, majd 3.ra majd annexelheted is.

Annexelni ugyanis nem lehet országot, csak olyat, aminek 1 területe van.
    Az lázadásokrul: Addig örülj neki, mint majom a farkának, amíg ilyen a helyzet (a war weariness miatt nő a lázadás esélyed elsősorban, de majd ha lesznek más valású meg kulturájú teerületeid...:P ) nálam a 100+ provinciából álló Bizánci Birodalomban (ahol ugye sohasem nyugszik le a nap:P ) a leggázabb helyen olyan 25% esélye van a lázadásnak, de olyan hely szerintem szinte nincs is, ahol csak 3,5% lenne:D

Száz szónak is egy a vége: Ahogy nő az országod területe, úgy fog nőni a lázadásesélyes területek száma+láazáds esélyének nagysága is:)
  • Szycsu
    Sziasztok. Új vagyok még a játékban, lenne pár kérdésem.
    Természetesen Magyarországgal nyomom. 1464-ben járok. Egy korai hadjárat során HUM-ot megszereztem. Ausztria aktivizálta magát és az ötvenes évek elején Boszniát és Horvátországot meghódította. 1957-ben vettem a bátorságot és hadat üzentem Ausztriának. Az elején még vissza-vissza támadtgatott, de a háború közepére már csak védekezni maradt otthon. Eljutottam odáig, hogy az összes osztrák terület becsíkozódott (micsoda szakszó, de nem tudok rá jobbat). Annex-elni nem enged, még azt sem, hogy "felajánljam" neki. Felajánlom nagylelkűen, hogy az összes területét adja nekem, de nem. Békét ajánl és ad 5 területet a 9-ből, de nem akarom veszni hagyni a másik 4-et, telhetetlen vagyok, ezért nem fogadtam el eddig még egyszer sem. Az az első kérdésem, hogy mit lehet tenni ez esetben?
    A másik: Egyre több területen, a lázadás esélye folyamatosan nő. A leggázabb helyeken kb. 3.5% az esély. Ezeket és a többit is, hogy lehet levinni 0-ra?
    A válaszokat előre is köszönöm!
  • JLH Fans
    Bocs:P

Ha lenne időm, írnék én is egy fejezetet 1600 és 1605 között "Isten nem ver bottal" címmel.Így meló közben csak annyi röviden, hogy már nem is értettem, "kedvenc" osztrákjaimmal mi történt, már vagy 15-20 éve nem nyomtak DOW-t.

Na kiderült, hogy csak a jó alkalomra vártak, és közösen KAsztilliával nekemestek, persze akkor, amikor amúgy is kib magasan volt a WW, meg 120 ezres seregem kb 10 felé kóricált a Birodalom területén, és Olaszországban írd és mondd 10k ebből összesen. Hogy még jobban örüljek, rá egy hónapra Svédország és Bruncwick is nekemjött, mondjuk nem értem, mi ez a világháborús kedv ellenem, mert oké, nem alacsony az infamym, de azért nem is kirívóan magas, nemhogy a 33 as határt nem léptem át, de vmivel 25 alatt vagyok (23 körül lehet és "csak" very bad reputation ).

Érdekes lesz, az hótziher, mikor megláttam az osztrák fősereget kiderült hogy "mindössze" 65 ezer főt számlál, és háborút 13 as WW vel kezdem eleve...Ha most nem vesztek egy raklap tartományt, akkor soha:)
  • tttttom
    peaceboy. :)
  • pecaboy
    PECAboy! :)
    Egyébként hajrá!
  • JLH Fans
    War weariness :)
  • Brave89
    gondolom nem a waló wilágnak:D
  • Brave89
    ezt már korábban is akartam kérdezni, de a WW az minek a rövidítése, vagy mit jelent?
  • JLH Fans
    Még csak 1600 ban vagyok, de ha így megy tovább, akkor remélem sikerül megdöntenem Peaceboy nagyon nagy Magyarországát most Bizánccal, alakul a fél világ az enyém szindróma:P

Az már más kérdés, hogy mivel a WW értéket le sem merem írni, olyan nap kb nem telik el, hogy valahol épp ne lenne lázadás, és évvégén mikor megláttam a szokásos 4-500 (háborúban 700)helyetti 238 as bevételt, azt hittem, leesem a székről:D

Szóval szerintem most 5-6 év nyugi jön, iszonyat milyen durván negatívba kerültem így, újra felfelé pörög az infláció...
  • Solten
    link (#7151)
  • Brave89
    Te most a keresztes államra gondolsz? Ha igen, akkor az országnak konkrétan nem volt zászlaja (mint ahogy egyik országnak sem volt nagyon, kivéve egykét államot, ahol nem monarchia volt és a zászló nem az uralkodó dinasztiát fejezte ki) hanem az ott uralkodó dinasztiának a zászlaját keresd meg.
  • Pityuládé
    Nem tudja valaki, hogy hogy nézett ki az Edesszai Grófság zászlaja. (A gúglin már néztem)
  • Brave89
    ez azért annyira nem igaz:) Az idő tekergetős megállítós gondolkodós real-timehoz nem passzol. Sc2-t (ami szintén RTS) pl. kifejezetten multira írták (az érdekes kampányt leszámítva).
  • Brave89
    Ez így igaz. Én is próbáltam haverral multiban tolni, de elég idegesítő volt, főleg hogy én nagyon a max sebességhez és a nagyon sűrű pausehoz vagyok szokva, és elbassza a játék élményt, hogy erre külön figyeljek, főleg hogy egy idő után ez ugye már nagyon rutinosan megy az embernek, és nem veszi észre, mikor bele merül a gémbe:)
  • Brave89
    Na, hát akkor annyi:)Én mindig max sebességen játszom, háborúban sem veszem lejjebb, csak kb 3 secenként pause. Multiról meg én nem beszéltem. Egyébként szerintem is az elég sokáig tart.
  • Brave89
    4 magos AMD proci 3GHZ(cache asszem 6 mega körül van); 4 gb ddr 3 1600 MHZ; geeforce 460gtx 1 gb DDR 5; winyó 10k fordulat számú. kérdés?:) Különben meg sacccra mondtam két percet, de akkor legyen 3:) De majd ha lesz időm (és nem kell ennyit tanulnom) a te kedvedért lemérem.
  • tttttom
    1542-1547 (A bárd, a kalapács és a ló.)

Amióta az arabok felkeléseit leverték a görög ifjak. Azóta béke és csend honol a birodalom déli határánál. A császár szemet vetett a Nagy Sándorról elnevezett városra Alexandriára. A várost gazdasági potenciálja mellett komoly kulturális értéknek is tartotta...A császár a térképet bámulva gondolkozott azon, hogy merre kellene még kiterjeszteni a határokat a régi birodalom területének kiteljesedéséhez...A választás végül a vazallus államra a Wallachiai fejedelemségre esett, mely gazdasága alulfejlett a birodalom ellenében és 7.000 fős hadereje is rendkívül kicsi ahhoz, hogy túl sokáig húzza a bizánci hadigépezet ellen...A császár levelet intézett a Wallachiai királyhoz, hogy csatlakozzon a birodalomhoz cserébe birtokait és egyéb címeit megtarthatta volna. A román uralkodó nemleges válasszal visszaküldte a levelet a császárnak egy diplomata segítségével...Emiatt a császár féktelen haragra gerjedt és nem érdekelte, hogy a Lengyel királyság kinek katonai ereje fejlettebb a bizáncinál kissé. A hadüzenetet követően a lengyel haderő mely 43.000 főt tett ki mely megakarta közelíteni Konstantinápolyt, hogy a császárt elfogják...A 43.000 lengyel katonával szemben csak 3.000 bolgár tartotta magát amíg az olasz földről átdobott erősítés meg nem érkezett. A bolgárok többsége hősi halált halt. Az olasz földről érkezett haderő létszáma 40.000 fő volt így csak kisebb számban felülték túl a görög-bolgár csapatokat a lengyelek. A lengyeleket 3 csatában nagy veszteségek árán, de legyőzték. A lengyelek fehér béke ajánlatot küldtek melyet a császár elfogadott.

A hadüzenetet követően a Szerbek is hadat üzentek rá 3 napra kiknek serege szintén nem haladta meg a 7.000 főt. A román-szerb csapatok végig dúlták a bolgár-görög területeket. Rá 1 hónapra olasz földről bizánci elitcsapatok megtámadták a román-szerb sereget melyet komoly véráldozatok árán, de teljesen felmorzsoltak. A szerb-román erődöket 2 évnyi kemény izzasztó ostrom után sikerült teljesen elfoglalni.

A területeket annektálták és a Bizánci birodalomhoz csatolták...

A román és szerb nemzetiségűek megkapták a birodalmi állampolgárságot, vallási, nyelvi és kulturális autonómiát...

A császár végül körbe járta kíséretével az új tartományokat, ahol a szerbek és a románok közutálatnak tették ki a császárt. Ezért a császár véleménye meg is lett a szerbekről és románokról. Elrendelte, hogy büntessék őket szigorúbban, ha bármilyen bűnt követnek el...Végül a császár tekintette haza térte és kipihente után Alexandriára fordult...

A területet a mameluk söpredék tartotta mely államot lázadások szabdaltak szét mely szabályos polgárháborúvá nőtte ki önmagát. A császár jobbnak látta, ha Alexandriát gazdasági potenciálja miatt megszerzi még mielőtt a szomszédos tartományban lévő spanyolok teszik rá a markukat...A császár végül 1456 tavaszán megparancsolta 27.000 katonájának akik a déli határszélen szolgálták a birodalom ügyét, hogy foglalják el a várost és csatolják a birodalomhoz. A hadüzenetet követően az arabok akik Jihadot hirdettek a Bizánci Birodalom ellen nem sokat tehettek mameluk testvéreik megmentéséhez...A mameluk birodalomhoz tartozó területek határához szinte ellenállás nélkül jutottak el a bizánci csapatok kik megostromolták Kairót és a Nílus deltánál lévő erődöket is zsákmány reményében. Végül eljutottak Alexandriába, ahol rengeteg kereskedelmi árú volt amit a bizánci katonák széthordtak a büntető parancs ellenére, hogy "görög katona nem lophat és fosztogathat kedvére...". Mondotta a császár Alexandria falain belül melyet vér nélkül sikerült megszerezni. A mameluk vezetőséget nem lelve egy önkéntesekből verbuválódott arab tanáccsal béketárgyalásokat kezdeményeztek melyek vagy elhúzodtak 1 évig mire elfogadták, hogy Alexandria görög és az is marad.

Folyt. köv.
  • pecaboy
    Stratégiai játékhoz nem passzol a real-time, ez van.
  • medve54
    Hát először is, meg kell mondjam tévedtem. Lemértem, kb 45 sec 1 perc.
    Max sebességen szinte sosem játszom, békében, ha nincs semmi dolgom akkor is csak 3-4 szeres sebességgel.
    Én már játszottam múltiban, de csalódtam.
    Fő oka a sebesség eldöntése volt, mivel te is, és a másik fél is bármikor tekergetheti a sebességet. Mikor háborúd van, természetes, hogy lassan játszol és megálligatod az időt. Ez a másikat, aki nem áll háborúban és haladna tovább nagyon idegesítheti. Fordítva ugyanez.
  • pecaboy
    ...izé, egy kör egy hét.
  • pecaboy
    Én hónapok óta viszem ugyanazt a mentést, igaz, hogy nem játszok minden nap, de még most is csak 1704 körül járok...

Egy single player játékhoz sztem 100-150 óra játékidő kell alsó hangon. Ha flottul akarsz játszani (fontos eseményeknél, csatáknál, csapatmozgásoknál stb. pause), megvan az 300 óra is.

Ezt multiban nem lehet kivitelezni, csak időmilliomos csapat esetén :)

Ezért is írtam, hogy jobb lenne ez körös rendszerben (mert real timeban pause nélkül gyakorlatilag kivitelezhetetlen, jobb esetben klikkelő-ügyességi bajnokság lesz belőle). Mondjuk 1 kör egy nap.