Europa Universalis 3
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Sziasztok!
Rengeteget EU 2 õztem, aztán utána áttértem multit játszani civ 3 és civ 4 et 😊
De most "kis" késéssel feltettem az In Nominet gépre, a Heir to the Thronet meg laptopra😊
A Diwine Windet is feltettem, de mivel régi a gépem (Ati Radeon 9600, 1 GB ram és Celeron 3.2 es proci) ezért kurvalassu és inkább töröltem egyelõre, aztán lehet veszek 2 giga ramot még és megpróbálom úgy.
Mivel 15 éve játszom csomó stratégiát, és nyugodtan mondhatom, nem vagyok rossz benne, ezért már elsõre (oké, elõtte végigolvastam külföldi strategy guideokat, meg ezt a fórumot meg manuált ) angolokkal Normal/Normalon bemelegitésként meghóditottam kb a világot, most gondoltam legyen kihivás picit😊
Mivel Heit to the Throne ban Bizánc sokkal erõsebb flottát kap kezdésnek, a törökök meg gyengébbet, ezért In Nomine 3.2 õt játszom. Bizánccal, Hard/Hard on😊 Most van 1412, ha gondoljátok írok majd kis beszámolot folyamatosan késõbb.
Trebizont, Naxost, Rhodost (lovagokat) annektáltam, Granada és a Pápai állam meg mellette levõ 1 régios (aszem Ancona) vazallus.
Ez az elsõ 10 év mérlege, most jön a neheze:
Flottám (12 cog 11 galley) bent dekkol a Boszporusnál, szal átkelni nem tudnak a törökök, a gond kettõs:
1: ekkora flottával hiaba van maxon a pénznyomtatás meg hadiadó is van mindössze 15 ezres sereggel (10 ezer gyalog 5 ezer lovas) maszivan deficites az államháztartás
2: A török Balkánom levõ kisebb sereg+ vazallusai (Montenegro+Albania+Bosznia+ Szerbia) nagyobb sereggel rendelkeznek, mint az enyém. eddig kb 6 ezres a veszteség, és 3 ezer a pótlás csak. Az ellenfélnek duplája, de még mindig egálban vagyunk seregben, 1,5 éve egy ostromnak nem tudok nekiállni, kénytelen kelletlen felvettem 2 kölcsönt, muszaj lesz elfoglalnom 2-3 tartományt, és békét kötni 1-2 tartomanyt és némi pénzt szerezve, különben gáz lesz. (Ja természetesen összes tartomanyom ostrom alatt van fõvároson kívül, mivel azokba már nem jutott sereg, kell mind a fõseregbe)
Rengeteget EU 2 õztem, aztán utána áttértem multit játszani civ 3 és civ 4 et 😊
De most "kis" késéssel feltettem az In Nominet gépre, a Heir to the Thronet meg laptopra😊
A Diwine Windet is feltettem, de mivel régi a gépem (Ati Radeon 9600, 1 GB ram és Celeron 3.2 es proci) ezért kurvalassu és inkább töröltem egyelõre, aztán lehet veszek 2 giga ramot még és megpróbálom úgy.
Mivel 15 éve játszom csomó stratégiát, és nyugodtan mondhatom, nem vagyok rossz benne, ezért már elsõre (oké, elõtte végigolvastam külföldi strategy guideokat, meg ezt a fórumot meg manuált ) angolokkal Normal/Normalon bemelegitésként meghóditottam kb a világot, most gondoltam legyen kihivás picit😊
Mivel Heit to the Throne ban Bizánc sokkal erõsebb flottát kap kezdésnek, a törökök meg gyengébbet, ezért In Nomine 3.2 õt játszom. Bizánccal, Hard/Hard on😊 Most van 1412, ha gondoljátok írok majd kis beszámolot folyamatosan késõbb.
Trebizont, Naxost, Rhodost (lovagokat) annektáltam, Granada és a Pápai állam meg mellette levõ 1 régios (aszem Ancona) vazallus.
Ez az elsõ 10 év mérlege, most jön a neheze:
Flottám (12 cog 11 galley) bent dekkol a Boszporusnál, szal átkelni nem tudnak a törökök, a gond kettõs:
1: ekkora flottával hiaba van maxon a pénznyomtatás meg hadiadó is van mindössze 15 ezres sereggel (10 ezer gyalog 5 ezer lovas) maszivan deficites az államháztartás
2: A török Balkánom levõ kisebb sereg+ vazallusai (Montenegro+Albania+Bosznia+ Szerbia) nagyobb sereggel rendelkeznek, mint az enyém. eddig kb 6 ezres a veszteség, és 3 ezer a pótlás csak. Az ellenfélnek duplája, de még mindig egálban vagyunk seregben, 1,5 éve egy ostromnak nem tudok nekiállni, kénytelen kelletlen felvettem 2 kölcsönt, muszaj lesz elfoglalnom 2-3 tartományt, és békét kötni 1-2 tartomanyt és némi pénzt szerezve, különben gáz lesz. (Ja természetesen összes tartomanyom ostrom alatt van fõvároson kívül, mivel azokba már nem jutott sereg, kell mind a fõseregbe)
Ki tudja miért, itt szinte mindenki Magyarországgal játszik 😊 Szóval olvass vissza.
Hy, ma vettem meg a 3-ik részt, korábban már játszottam az 1-el meg a 2-vel, de itt némi segítgségre lenne szükségem. Néhány tippet ha tudnátok adni nekem mint kezdõnek azt megköszönném.(Természetesen Magyarországot irányítom.😊 )
Ja és még két (összefüggõ) kérdés, ha már annektálás.
1. Miért kapok 4 infamyt egy egyprovinciás "ország" elfoglalásáért, ha 50% van infamyra elfoglalás és annektálás esetén is?
2. Mi a ***ért írja ki a játék annexre, hogy 50% vagy 25% vagy akármennyi, ha a gyakorlatban ugyanannyi (100%)? Hiába kapok 50%-ot annexre (de nem provincesre!), ugyanannyiba kerül az annektálás 😞
1. Miért kapok 4 infamyt egy egyprovinciás "ország" elfoglalásáért, ha 50% van infamyra elfoglalás és annektálás esetén is?
2. Mi a ***ért írja ki a játék annexre, hogy 50% vagy 25% vagy akármennyi, ha a gyakorlatban ugyanannyi (100%)? Hiába kapok 50%-ot annexre (de nem provincesre!), ugyanannyiba kerül az annektálás 😞
A Taira-sógun-Japán kérdésemre nem tudja senki se a választ?
Uhhh. Az nem gyenge. Nekem van kismillió vazallusom, pedig minden 10 évben annektálok egyet és újabban nem is gyarapítom a számukat, inkább elfoglalom õket imperialism casus bellivel. De olyan, hogy vazallus lázadjon, sose volt, pedig jó sokan -200 körüli viszonyban vannak velem. Gondolom, be lehetnek tojva kicsit a félmilliós seregemtõl 😊
Ellenem fellázadt az összes vazullusom, pedig csak ilyen 1-provinciásak voltak. A többi ország támadása kisebb gond volt.
Úgy élj, hogy Te legyél virágnak virága.
De úgy tudom, a Divine Windben tovább cifrázták a helyzetet, erre a kézikönyvben is van utalás. Felteszem számíthatok jó kis stab hitekre meg hasonlókra.
Asszem akkor fogom nyomni a "harcot a végsõkig", mikor már csak 30-40-50 tartomány marad. Akkor már mindegy, én gyõzök és kész 😊
Asszem akkor fogom nyomni a "harcot a végsõkig", mikor már csak 30-40-50 tartomány marad. Akkor már mindegy, én gyõzök és kész 😊
Elvileg annyi, hogy bármikor, bárki megtámadhat... akarom mondani nem kell hadat üzenni, hogy tovább hódíthass. Meg kapsz néhány negatív módosítót.
"Hadib*ziktól" (warmongers) kérdezném, hogy a Divine Windben mi bajom lehet abból, ha 2-3x-osan vagy durvábban túllépem az infamy limitet? Azt olvastam, hogy durva "meglepetésekre" számítsak, de a hivatalos fórumon láttam már ilyen 100-200-as infamy-t is.
Azért kérdem, mert az ismert világ nagy részét uralom, messze nekem van a legerõsebb és legfejlettebb seregem stb., szóval nem tudom, hogy tegyek-e fel mindent egy lapra vagy csak óvatosan nyomuljak. Valszeg a "lassan járj" taktikával is tudok world conquestet csinálni, de ki tudja.
Azért kérdem, mert az ismert világ nagy részét uralom, messze nekem van a legerõsebb és legfejlettebb seregem stb., szóval nem tudom, hogy tegyek-e fel mindent egy lapra vagy csak óvatosan nyomuljak. Valszeg a "lassan járj" taktikával is tudok world conquestet csinálni, de ki tudja.
Majd jelzem, ha a "Magyar HRE"-vel meghódítottam a világot 😄 Szerintem jó úton járok, még ha trükközök is a vazallusokkal (de nem csalok!). Nem modoltam semmit, idõnként mentést is csináltam az akkori állapotokról. Most van 1686, hiányzik még Kelet-Ázsia, perszonálunió az angolokkal és svédekkel és kb. ennyi.
Ha az angol és/vagy svéd trón nem fog meggyengülni a következõ 100-120 évben sem, na akkor leszek gondban.
Ha az angol és/vagy svéd trón nem fog meggyengülni a következõ 100-120 évben sem, na akkor leszek gondban.
Szerintem kapsz mindenhova core-t. De Divine Windben valszeg ezt is megnézheted, jobb oldalt van valami kardos ikon a feltételekrõl és az utánuk járó módosítókról.
Poroszország/Németország létrehozásából milyen elõnyökhöz jutok azonkívül hogy kapok pár presztízs pontot?
aha
Mackószanitéc! ignored list: pares,tetsuo,
Az mi? Macskanap? 😊
caturday-kor fog kijönni. <#nevetes1>#nevetes1>
Nincs róla hír...
EU4 mikorra várható?
igen ming tulajdonában van, most nem jut eszembe a neve de valahol fent a sárga öböl környékén van a tartomány.
És olyan ahol 999999-en? 😛
Európában nem. Talán Kínában?
Volt olyan város a XIX. század elõtt, ahol egymillióan laktak?
Maga a lakosság is szerintem nevetséges. Egy idõ után, a gazdagabb provinciák (pl.: Velence, Thrace)elér egy népesség limitet, (999999) és nem növekszik tovább. Ez enyhén szólva, számomra idegesítõ.
Azt se feledjétek, hogy bár az orosz provinciák nagyobbnak látszanak, mint a magyar provinciák, a szélességi körök rövidülése miatt valójában nem sokkal nagyobbak vagy ugyanakkorák. Nagy üres magyar puszta.
Hát igen. nekem valahogy az jött le a játékból hogy Magyarország kb hasonló mint a goldenhorde sztyeppéi és az orosz síkságokhoz. Mondjuk még az oroszoknál is jobb provinciák vannak mint a kárpátok azok kábé semmire nem jók a játék szerint.
Akkor Magyarország népességét is eléggé elrontották... mivel aszerint Magyarországon kb 50000 ember élt abban az idõben...
igen szerintem az a provincia népessége
Nekem meg azzal van a gondom, hogy ott van a grain, ami ugye szorzódik a városi népességgel. Ez azt jelenti, hogy nem a földmûvelõ jobbágyok termelik a búzát, hanem a városlakók? Vagy az igazából a provincia népességét kéne, hogy jelentse?
Most hogy igy mondod ez lehet rá az egyetlen magyarázat
A lázadóknak nincs bejegyzett lakcíme, munkahelye, így nem számítanak bele a népességbe és munka helyett gyúrhatnak a harcra😉
Én a lázadókkal még mindig nem vagyok megelégedve hogy van az hogy 10k népességû varosból 18k lázadó sereg jön ki ráadásul erõsebbek mint az én 30k-s seregem ilyennel még mindig ki tud borítani ez a fránya játék :S
Ez egy jó kérdés😛
Szabad megkérdeznem, hogy ez hogy jön ide? :S
A hadviselés mûvészetét mindenki ismeri.És azt is tudjuk mind ,hogy a gyõzelem azon múlik ,hogy milyen kértyákat kaptunk az osztáskor.Egyesek ,ha véres ütközettel néznek szembe ,inkább leteszik a fegyvert , míg másoknak a megadás elfogadhatatlan még ha tudják is ,hogy a küzdelem az utolsó csepp vérig tart.
és görbe lábunk is van el ne feledd <#banplz>#banplz>
jah, és apró lovakon jöttünk be 😄 látom magam elõtt szinte
Ha a támadás feltűnően jól halad, csapdába sétáltok.
nagy területû országnak nagyobb a befolyása is.
Hát tedd... <#violent>#violent>
Jól Hangzik!😊
HRE-be Bohémia mért kap Large National in HRE +50 pontot? Én sem vagyok egy túl kicsi állam, és szerintem Bohémiát is leverném ha arról lenne szó...
HRE-be Bohémia mért kap Large National in HRE +50 pontot? Én sem vagyok egy túl kicsi állam, és szerintem Bohémiát is leverném ha arról lenne szó...
Teljes mértékben egyetértek veled, kivéve amiben nem. 😊
Igaza van szerintem abban, hogy olyan forrást kér, ami nem wikipedia (mert azt tudtommal bárki módosíthatja a saját szájíze szerint), és nem magyar (mert elfogultság és ilyenek). Ezzel viszont gyakorlatilag kizárja a módosítást, mert az említett nem magyar források (a korabeliek) tudtommal többnyire latin, esetleg német (?) nyelven íródtak, ezek pedig az adott kor elnevezéseit alkalmazták az akkori nyelvhasználat szerint latinosítva/németesítve. A mai, nem magyar források pedig, úgy gondolom nem nagyon foglalkoznak a magyar történelemmel, így megelégszenek a környezõ országok által szajkózott (és jó esetben ehhez keverve a tõlünk származó) információkkal.
Egyébként hallottam olyat, hogy olasz professzorok publikálnak olyan írásokat, amelyek a mi álláspontunkat erõsítik. Az igazsághoz viszont hozzá tartozik, hogy ezt a "nagyonnagymagyar" elképzeléseket vallótól hallottam, de ha van rá igény, megpróbálhatok ilyen forrást szerezni...
Igaza van szerintem abban, hogy olyan forrást kér, ami nem wikipedia (mert azt tudtommal bárki módosíthatja a saját szájíze szerint), és nem magyar (mert elfogultság és ilyenek). Ezzel viszont gyakorlatilag kizárja a módosítást, mert az említett nem magyar források (a korabeliek) tudtommal többnyire latin, esetleg német (?) nyelven íródtak, ezek pedig az adott kor elnevezéseit alkalmazták az akkori nyelvhasználat szerint latinosítva/németesítve. A mai, nem magyar források pedig, úgy gondolom nem nagyon foglalkoznak a magyar történelemmel, így megelégszenek a környezõ országok által szajkózott (és jó esetben ehhez keverve a tõlünk származó) információkkal.
Egyébként hallottam olyat, hogy olasz professzorok publikálnak olyan írásokat, amelyek a mi álláspontunkat erõsítik. Az igazsághoz viszont hozzá tartozik, hogy ezt a "nagyonnagymagyar" elképzeléseket vallótól hallottam, de ha van rá igény, megpróbálhatok ilyen forrást szerezni...
Úgy élj, hogy Te legyél virágnak virága.
Azért nem olyan egyszerû azokat a reformokat végigvinni. Elég sok is van, és sorban mindet meg kell csinálni, mire ténylegesen egyesíted a birodalmat, ráadásul az utolsó lépésben az utolsó reformon páran, fõleg a nagyobbak (pl. a csehek, Brandenburg, Bajorország) automatikusan neked támadnak. Az egyesítés után nem kapsz mindenhova core-t, csak olyan részekre, melyek a tieid illetve amelyek határosak a(z eredeti) saját területeiddel. Erre van egy trükk: az utolsó reform elõtt elfoglalsz pár provinciát itt-ott, hogy minél több szomszédos tartományra kaphass késõbb core-t.
Egyetlen ilyen reform végrehajtásához 50 imperial authority kell, de jobban jársz, ha összegyûjtöd a 100-at, mert akkor többen szavaznak melletted. Minden tag szavazhat, nemcsak a választófejedelmek, és mindenkinek 1-et ér a szavazata. Ha magas az infamyd, ha rossz viszonyban vagy egy országgal, ha nem elég magas az authorityd stb., akkor nem fogja megszavazni a reformot, és ha a tagok több mint fele a reform ellen szavaz, buktad az 50 authorityt, kezdheted elölrõl.
Nekem szerencsére sikerült az egyesítés Magyarországgal, bár elég sok idõbe és energiába került, és a fenti trükköt nem használtam, így a birodalom kb. fele nem lett core és kapásból megkaptam az overextensiont (50% alatti core-arány esetében ugyanis +3 revoltrisk jár mindenhova). Késõbb viszont elindulhattam világhódító utamra 😊
Egyetlen ilyen reform végrehajtásához 50 imperial authority kell, de jobban jársz, ha összegyûjtöd a 100-at, mert akkor többen szavaznak melletted. Minden tag szavazhat, nemcsak a választófejedelmek, és mindenkinek 1-et ér a szavazata. Ha magas az infamyd, ha rossz viszonyban vagy egy országgal, ha nem elég magas az authorityd stb., akkor nem fogja megszavazni a reformot, és ha a tagok több mint fele a reform ellen szavaz, buktad az 50 authorityt, kezdheted elölrõl.
Nekem szerencsére sikerült az egyesítés Magyarországgal, bár elég sok idõbe és energiába került, és a fenti trükköt nem használtam, így a birodalom kb. fele nem lett core és kapásból megkaptam az overextensiont (50% alatti core-arány esetében ugyanis +3 revoltrisk jár mindenhova). Késõbb viszont elindulhattam világhódító utamra 😊
Csúnya dolgokat 😉 Többek közt diktatúrát bevezetni és egyesíteni a HRE-t.
Én szívesen segítenék mod ügyben, de 1. nekem sincs idõm, 2. én se értek hozzá, 3. elõbb végigvinném a jelenlegi játékomat, mert az se 2-3 óra még, és akkor legalább egy játékot végre már befejeznék.
Az jó, akkor már csak megkell várnom hogy meghaljon a bohémia királya és enyém HRE. Nézegettem azokat a reformokat HRE-be de nem nagyon írta hogy mi micsoda, az angol tudásommal meg nem sikerült rájönnöm az elnevezések alapján, ott miket lehet "mûvelni"?😊
Igen.
Kösz a válaszokat, lehet a másiknak alapból ilyen szürkés a címere..😛
Akkor 100 hogy a Vazalusok mindig minden körülmények között rám szavaznak a HRE-nél?😊
Akkor 100 hogy a Vazalusok mindig minden körülmények között rám szavaznak a HRE-nél?😊
Én csupán két dologhoz nem értek a modolásban. Na, jó három. Najó SOK!
- Hogyan tudok eventeket készíteni?
- Hogyan tudok decisionokat készíteni?
- Hogyan tudok provinciákat készíteni? (leírtátok, de nem értem)
- Hogyan tudok kultúrákat készíteni?
- Hogyan tudok modifiereket készíteni?
- Hogyan tudok új kormányzási formát csinálni?
Összességében ennyi 😛
- Hogyan tudok eventeket készíteni?
- Hogyan tudok decisionokat készíteni?
- Hogyan tudok provinciákat készíteni? (leírtátok, de nem értem)
- Hogyan tudok kultúrákat készíteni?
- Hogyan tudok modifiereket készíteni?
- Hogyan tudok új kormányzási formát csinálni?
Összességében ennyi 😛
Neharagudj😞
DE az tényleg nagyon másmien kérdés volt😞
Én modolással kapcsolatban kérdezek már ,az meg csak alap dolog nem???😞
DE ha valakit megbántottam: BOCSÁNAT!!!
DE az tényleg nagyon másmien kérdés volt😞
Én modolással kapcsolatban kérdezek már ,az meg csak alap dolog nem???😞
DE ha valakit megbántottam: BOCSÁNAT!!!
Én tudnék segíteni, csak jelenleg idõm nincs. Most is azért gépelek, mert várok arra, hogy lefusson a statisztika egy aprócska 44 millió rekordos táblára...
leszólsz valakit, hogy mekkora láma és közben elvárod, hogy segítsenek neked? gratulálok...