11580
Europa Universalis III
  • tttttom
    Most suli van...Nem mondtam, hogy abbahagytam a játékot...Csak kicsit pihenek. :)
  • JLH Fans
    Tényleg, miért hagytad abba azt a gamet? Mostmár vidd tovább szerintem a fokozat ellenére is picit:)
    Nálam az előrenyomulás továbbra is ellenállás nélkül gördül előre Perzsián át, így aztán a császár terve az, hogy 1600 ra India nagy részét az ellenőrzésünk alá vonjuk:)

Hogy mit tennénk ( a kollektív öngyilkosság után/ helyett) egy esetleges osztrák hadüzenet esetén, arról még nem született döntés:D
  • tttttom
    Mondjuk amikor Bizánccal nyomtam utoljára engem is elkapott a röhögő görcs a szpáhik meg janicsár kombó láttán. :D
  • JLH Fans
    Közben vittem én a bizánci császárságom, szépen haladok vele:):):)

1570 ben vagyok, war weariness és infláció kézben tartva (igaz még csak 2% ot csökkent és 29% de biztosan megy lefelé) évvégén immár 400 dukátot kapok, messze a legnagyobb a bevételem és hadseregem a világon.

Miután délen a Nílus forrásáig, Etiópiáig hatoltunk előre, elfoglaltam és/vagy vazallussá tettem az Arab-félsziget államait is, és kiadtam a jelszót: GO EAST :)

Beolvasztottam az összes 1 régiós olasz miniállam vazallust közben, és egy minimális északi szárnyon történő előrenyomulás mellett (azért egészen Asztrahánig jutottunk) hihetetlen nagy lépéseket tettünk India felé, 15 év alatt Kisázsiából egészen Iszhafánig - India kapujáig jutottunk, szóval adtam a badboy pontoknak rendesen, ám ennek ellenére még mindig a kezelhető tartományban - vagyis 25 alatt vagyok :)

A birodalom biztonságát 95 ezer katona felügyeli, sajnos most van is mit, a 15-20 év toporgás utáni 15 éves villámgyors terjeszkedés miatt óriásiak a lázadások, de a kibővített sereg tesz róla, hogy ne tartsanak sokáig. A következő lépés még kérdéses, 70 hajóm van, abból 20 karakk, elég lenne India gyarmatosításához, de aszem a projekt halasztódik kicsit, mert Tirolra már csak 15 évig van coreom.

Persze...Ausztria ellen bármit is tenni nem lenne egyszerű dolog, a seregem nagyrésze le lesz foglalva lázadások elleni harccal, 25 ezernél nagyobb mobile sereget összeszedni képtelenség még.
    Ausztria a No 2 utánam mindenben, elfoglalta egész Magyarországot, Lengyelországot és Milánót +Savoyát, és land techben 6 al előttem van.
  • JLH Fans
    1399 ben szvsz Ausztria fejlettebb volt, mint Magyarország gazdaságilag, nálunk még Mátyás ideje alatt sem sikerült szinte semmiféle polgári réteget felmutatni, állandó hadsereget sem előtte, sem utána, az adóbevételek pedig szintén jóval szerényebben alakultak, mintsem ezt egy ekkora területű és népességú országban elvárható lett volna. RÁadásul 1399 ben a Habsburgoknak Ausztrián kívül más birtokuk még nemigen akadt:)
  • JLH Fans
    Ja, és sokszor volt olyan, hogy békét kellett kötnöm, mert mondjuk megtámadtak, és hiába volt a 15 ezredet számláló seregéből már csak mondjuk 2 ezer ember életben, feltöldődött utána.

De egyébként is, egy sok provinciás országban viszonylag egyszerű a semmiből is újjászervezni a sereget. Amúgy azon röhögök, hogy Bizánccal vagyok ugye, és pont most jutottam el oda, hogy a seregem janicsárokból+ szpáhikból áll :D
  • JLH Fans
    Hát ez az, hogy nincsenek vazallusai, szimplán elfoglal csak területeket, mondjuk érdekes, azóta hogy kb 10 éve békénhagyom, ők sem háborúztak. De valamit tennem kellene, sürgősen, mert Cairora coret kaptam, de ugye csak 50 évig él ez.....:(
  • pecaboy
    Semmi gond, sokszor elírják mások is.
  • Pityuládé
    Bocs csak gyorsan gépeltem.
  • pecaboy
    Egyébként "pecaboy" a nickem (a Pecásból :)), nem peaceboy vagy peacboy :)
  • pecaboy
    Nem :( Korábban is írtam, hogy totál nem értek a modoláshoz meg scripteléshez. Régebben is csak annyit tudtam "modolni", hogy Erdélyt alapból Magyarországnak adtam, és már ez sem volt kis feladat számomra...
  • Tiramon
    De, ha megnézel egy ma élő Habsburgot...fejileg:))) Akkor érthető, hogy Európa mért jutott ide:)) Mert voltak Bourbonok, meg Sachs-Coburgok, meg Romanovok...meg sok más...DE a mai Európa az a Habsburg fej:)))
    Érti, aki érti...:)))
  • Tiramon
    Ausztria egy szegényes császári hübéres volt a játék kezdetén, törnénelmileg. Magyarország pedig a pápák egyik kedvence, önálló királyság és európai hatalom. Ez tény.
    A dolog ott változott meg, hogy Ausztriát a legfélelmetesebb dinasztia vette szárnyai alá, akik aztán a Birodalom bukásáig megőrizték a császari koronát, ezzel együtt a német királyi cimet...Nagy Frigyes porosz királyig. Az utóbbit addig. Ezt pedig az tette lehetővé nekik anyagilag, hogy az Ujvilág aranya lényegében gond nélkül áthaladt Spanyolországon a Habsburg kincstárba:)
    Kivéve azt a percentet, amit az angolok a hajóikkal levettek.)))
    Jöttek a törökök...ezt már a hivatalos történet is jegyzi...
  • Pityuládé
    Peacboy: TE tudod, hogy hogyan kell új porvikat csinálni? Ha igen add már meg privátban az msn-ed vagy skypod légyszíves.
  • Lysandus
    Hagyd már ezt a hülyeséget, hogy Ausztria fejlettebb volt! A Habsburgok egyik legszegényebb birtoka volt, csak éppen az évszázadok alatt oda szorították őket vissza.

A jelenlegi állapotoknak az akkori viszonyokhoz semmi közük sincs. Magyarország azért olyan szegényes az EU3-ban, mert még az AI se kúrná úgy el, ahogy eleink. :-) Ezért kellett az induló pozíciókat gyengíteni.
  • Andorjan
    ja, igen, a default.map-ban is átírtam a max provinces-t.
    peaceboy: az x,y pozíció megvan, a nevet meg gondolom a prov txt-jéből veszi.
  • pecaboy
    Nem, nem is értek hozzá :) De azt logikailag tudni vélem, hogy minden városnak kell h legyen x,y pozíciója meg neve.
  • Andorjan
    A fővárosokat átírtam a history/provinces-es .txt fileokban, a position editorral bekattintottam a térképre a city-t, ez a position.txt-ben is megjelent. Vagy másra gondoltál?
  • pecaboy
    Totál nem értek (még) hozzá, de...
    Provinciák fővárosai megvannak? Névvel, pozícióval?
  • pecaboy
    Grat a szétkapáshoz, következő játékban én is megcsinálom :)

A 16 vazallus se rossz, onnantól már nem nehéz háborúzni se :)

HRE-n kívüli császár egyáltalán nem meglepő, mint ahogy pl. sok királyunk akart császár lenni, annak ellenére, hogy nem voltunk "benne" a HRE területében. Franciák, spanyolok is így voltak, a császárokat nem ismerem, de asszem a spanyoloknak sikerült is.

Franciák ellen se 120k-s sereggel támadj, mert brutálisan amortizálódnak idegen terepen IS, szóval csak akkor vond őket össze, ha valami hatalmas sereg elleni döntő csatára készülsz. 120 ezernek az 5%-a (az átlagos max. amortizálódás) az hatezer, ennyit vesztesz havonta pusztán azért, mert ott vannak. És ez kegyetlenül növeli a WW-t is.
  • Andorjan
    Valamit elszúrtam a mappal.
    Amikor elindítom a játékot (még a windowsból), ugye az elején írja h most ezt tölti, most meg ezt. Elér odáig, hogy "loading maplogic" aztán hibával leáll.
    A színeket definitions-ból vettem, ellenőriztem a színkódokat még 2szer. Összeszámoltattam az egyéni színek számát, és (ha jól emlékszem) 5tel több van, mint ahány terület. Megnéztem az eredeti provinces.bmp-t is, ott ugyanennyivel van több..
    localisation-ba beírtam az új neveket, history/provincesben létrehoztam a fileokat, mindegyikbe bemásoltam ugyanazt (mert az végül is mindegy, nem?).
    positions.txt-be nem írtam semmit, csak a position editorral töltöttem be a provinces.bmp, aztán bekattintgattam a dolgokat. Utólag megnéztem a positions.txt-t, és bekerültek az új területek is.
    Continent.txt-be és a climate.txt-be beraktam az újakat, region.txt-be szintén.
    Máshoz nem nyúltam. Ötlelt?
  • pecaboy
    Egyelőre nem sokat haladtam (kb. 1 év), jelenleg Indiában háborúzok egy egész nagy Rajputana ellen (nagy, de persze semmi esélye ellenem :P). Előtte meg a komplett Songhai-t annektáltam Afrikában.
  • Norbi930523
    Nos, 1753-ban sikerült elérni a célomat, miután vazallussá tettem mind a 6 választófejedelmet, szétkaptam a HRE-t :)
    (Egyébként összesen 16 vazallusom van :D )
    Ami érdekes volt (legalábbis számomra), hogy előtte, mivel 6-ból 4 választófejedelem a vazallusom volt, engem támogattak, és úgy lettem császár, hogy nem is voltam tagja a HRE-nek :) Szerencsére sokáig nem tartott (1,5 évig), gyorsan meghalt a királyom, és mivel időközben mind a 6 választófejedelem a vazallusom lett, gyorsan megszálltam Pomeránia fővárosát.
    Közben a bevételeim már nekem a legnagyobbak, kicsit több mint 5000 feletti értékkel, év végén 1000 aranyat kapok kb.
    Ami még fura számomra, hogy Franciáknak a 200K-s serege mellett csak egyes és kettes szintű erődje van, többségük egyes, szóval a 120K-s seregemmel assaultokkal simán végig lehetne szántani az országot :) De mivel ők az egyetlen értelmes szövetségesem, inkább békén hagyom őket :)
  • McCartman
    A lila a szintén vazallus Nápoly.
    A pápa miután birtokba vettem az örök várost átcuccolt Aquileaiba , egy reconquest war után remélhetőleg sikerül fogságba ejtenem Avignonban.

Ami még érdekes , hogy Portugália megjelent Kelet-Európában (WTF?!) , miután megörökölte a lengyel területeket.

te hogy állsz a világbékére irányuló törekvésekkel?
  • pecaboy
    Hajrá te Mussolini :)))
    Jól néz ki. Pápa hová tűnt? Gondolom, nem a lila.
    Magyarország meg itt úgy járt, mint annak idején Lengyelország :S Sőt, a horvát kiválással még rosszabbul.
  • McCartman
    Az Olasz Császárság bontogatja szárnyait. (Adopt Imperial Administration után immár hivatalosan is)

A HREből már a játék elején kiléptem , Franciaországnak korábbi közbenjárásomnak hála kapáltak , ahogy Magyarországot is felosztották a szomszédok egymás közt pár éve. Velencét több háború és hosszas ostromok után végül annektálták az oszmán törökök.

Az északi határokon erősítettem 2 vazallussal Svájc és Württemberg ők lesznek majd az ütközőállamok.:)
    Bár gazdaságilag jobban megérné a HRE kárára terjeszkedni , inkább a partvonal közelében maradok a határrevízió jegyében , cél a római kori határok helyreállítása , hogy a Földköziből 'Mare Internum' , belső tenger váljon.

• pecaboy
    Jaja. Meg azért úgy kell csinálni, hogy 1526-ra eléggé szét legyen verve az ország, előtte meg maradjon egybe. AI vezetéssel is. Ezt mondjuk lehet eventekkel is.
  • pecaboy
    Ha ennyire nagyok, akkor oszd meg és uralkodj: a következő győzelmednél engedtess el vele államokat. Ráadásul azok automatikusan szövetségeseid lesznek 200-as relationnal. Épp ezért jó sok esetben: innen már csak egy lépés a diplo-vazallussá tétel.

Ha meg tönkrevered a seregeit, nem értem, hogy foglalhatnak újakat.
  • Andorjan
    kész
    Oje :D A többit majd máskor
  • JLH Fans
    Manpowert valamivel növelni kell valóban, de én mondjuk Ausztria 1,5-2X szeresére semmiképp se tenném , max olyan egálba, vagy picit nagyobbra sőgorokénál.
    Hiába nagyobb terület jóval, meg népesség, manpowerben ugye nem ez számit, hanem hogy mekkora sereget tudsz eltartani, ami meg gazdasági fejlettség függő elsősorban, és az a vidék (mármint Ausztria) sajnos már akkor fejletebb volt, mint Magyarország
  • JLH Fans
    Ahj, nem tudom ti mennyit bajlódtatok velük már, de ezek a kib. mamelukok esküszöm az idegeimre mennek már vazze...

Ha 10X nem vertem őket bucira még (70-80% ra) akkor egyszer sem. 100% ra persze nem tudom, mert van vagy 50-60 tartományuk, ugye osztrákok is támadgatnak, meg war weariness is van avilágon.
    De ha tudnam is, se lenne jelentősége, mert vazze 80% ra verve is odadnak kb 3-4 provinciát maximum (100 on legfeljebb kapnek meg 1 et) aztán legközelebbre amikor háborúzok velük, siman összeszednek annyit +ban Arab félszigeten, Afrikaban, meg Ázsiában Timuridok , Irak, Etiópia meg minden fos ellen, esküszöm hihetetlen, lenyúltam tőlük eddig ugy cca 25 tartományt, de nemhogy kevesebbük lenne, egyre több van....:D
  • pecaboy
    Jaja, egész jó. Bár én még mindig az enyémet favorizálom :)

Enyémnek egyetlen hátránya, hogy Erdélyben a Kárpátokat mint hegyvidéket nem nagyon veszi figyelembe, így nem lehet teljesen védelmi vonalként használni, mivel részben hegyes, részben dombos terület. A tiednél viszont a Kárpátok tartományaira berakhatsz min. 80% hegyet.
  • Solten
    Ez mar nem rossz.
  • Andorjan
    térkép
    Ezt sikerült alkotnom. (21 tart.)
    Ahogy elnézem nagyjából, mint a tiéd, csak ezt egyszerűbben be tudom rakni a játékba a kevesebb szín miatt.
    Vélemények?
  • pecaboy
    Imígyen:

• pecaboy
    A déli határ, igen, az általam húzott piros. Szerintem nem hiányzik semmi, mert a Zengg környéki terület is egy tartomány. Így jön össze a 22. (Horvátország, azaz a Dráva alatti terület, pl. 4 tartományos.)

Grafikában nem tudok segíteni, de jó lenne legalább a folyókat helyre rakni.
  • Andorjan
    A folyókkal az a baj, hogy a játékban is rosszul vannak, azt meg (én) nem tudom változtatni.
    Délen az általad húzott piros vonal a határ?
    Ha igen, akkor hiányzik 1 tengerpart, ha nem, akkor nem nagy kicsit a Bosznia-Macsói hercegség?
  • pecaboy
    Íme. 22 tartomány, ha jól számoltam, és ki lehet belőle hozni Erdélyt, az egykori török hódoltság területét (hellyel-közzel még a mai országot is :)), ésatöbbi. A folyókhoz is igazodik.

• pecaboy
    Kész vagyok, mindjárt feltöltöm.
  • Andorjan
    A domborzattal az a baj, hogy az egy külön file, és nem tudom azzal mit hogyan.
    A vármegyéket én csak viszonyítási alapnak vettem, hogy nagyjából belőhessem a tájegységeket. De igazad van, én is működök rajta valamit egy tájegységes térképpel, aztán meglátjuk, mi sül ki belőle.