11580
Europa Universalis III
  • tttttom
    1500-1531 (A birodalom lecsap...)

A császár rendeletei egyre szigorúbbak lettek mindenkire nézve. Erős centralizáció vette kezdetét melyet a nemesség eleinte nem vett komolyan. Később azonban felháborodva majdnem polgárháborút robbantott ki. De végül még mielőtt a polgárháború kiszélesedett volna göröghonon kívülre addigra az összes árulót lekaszabolták...Nem nézték, hogy nő, férfi vagy gyerek...

A császár az Úr 1510-ig évében elrendelte rendeletben a nem ortodox polgárok megtérítését mindenáron. Az volt a célja ezzel, hogy a kisebbségben lévő Római katolikusokat kik görög létükre állampolgárok voltak, de nem ortodoxok 3 éven belül megtértek Krétán. A keleti tartományok kb. 3-10 év alatt behódoltak az igaz hitnek. Komolyabb túlkapások csak a birodalom keleti határszélein voltak. A lázadó arabokat lekaszabolták mindegy szálig. Összesen nem lehettek többen 10.000 főnél. A császár vasököllel kormányozta a birodalmat emiatt jelentősen megváltozott a birodalom polgárainak körében az öreg császár megítélése...Rá 3 évre a császár öregsége miatt meghalt 1516-ben. A helyét III. Manuel vette át.

Apja tetteit mérsékelve ugyan, de folytatta...Az ő népszerűsége végül az egekbe szökött. Az új császár hadügy terén kissé csapnivaló volt, de diplomata és gazdasági szakemberként kitűnően megállta a helyét. Ő általa a bizánci kereskedők minden nagyobb piacra bejutottak, hogy a kiváló minőségű bizánci árukat eladásra tegyék...Jött is az évenkénti 2-3-400 dukát adóként a kereskedőktől...

A császár egy nap 1517-ben megnézte a térképet és összehasonlította a régi Kelet-Római birodalommal mely a mamelukok területét jelölte ma. Észrevette, hogy jobb lenne kicsit kiterjeszteni a birodalom határát déli,dél-nyugati irányba... A katonai tanácsadók eleinte hülyeségnek gondolták III.Manuel tervét miszerint a Sínai-félsziget jelentős terület lehetne a kereskedelem kiterjesztéséhez. Végül a császár emiatt az őszinte vélemény miatt rácsapott egy akkorát az asztalra, hogy az hangos volt. A tábornokok félelmükben engedtek a császár tervének és elrendelték a Birodalmi gárda (60.000 fő+30.000 főnyi tartalék.) mozgósítását mely a Földközi-tenger keleti partján állomásozott...

A hadmozdulatok megindultak. A csapatok teljes létszámban elindultak egy Keresztes Hadjárat keretében a Sínai-félszigetre...Az arab harcosok sokan voltak, de elavult felszereléseik következtében hullottak mint a legyek...A helyőrségeket az utolsó emberig védelmezték emiatt sokáig elhuzódtak az ostromok...Végül amikor már az egész Mameluk birodalom Bizánc kezében volt.

Követelte a magának gondolt szeletet...Amit meg is kapott.

A császár elrendelte, hogy térítsék meg a lakosságot az igaz hitre. Akik egy ideig ellenálltak a térítésnek, de végül belátták, hogyha élni akarnak akkor jobb lenne megtérni...

A császár szeme 1 év múlva a "csizma földre" fordult. Ő hívta így a földdarab formája miatt. A császár fiatalkorában meglett tanítva, hogy az olaszokkal ne bánjon kesztyűs kézzel...

A császár és a haditanács elrendelte a keleti határon állomásozó 80.000 katonának, hogy meneteljenek göröghonba további utasítások végett...A cél a császár számára az volt, hogy az olasz déli állam a Nápolyi királyságot bekebelezze. A haditanács és a nép számára meg az volt a célja ezen háborúval, hogy véglegesen leszámoljanak a Velencei uralkodóházzal, szolgálóival és annak egyéb tagjaival...

A háború 1525 nyarán indult...Az első lépés az volt, hogy a császár 60.000 katonát átdobott a flotta segítségével Dél-Itáliába, ahol ostrom alá vették az összes erődöt. A kisvárosokat melyek nem voltak fallal körülvéve mind lerombolták. A lakosokat sem kímélve...A görög nép évszázados gyűlölete itt mutatkozott be először. A görög fattyakat akik olasznak vallották magukat csakhogy adókedvezményt kapjanak mind karóba húzták, vagy giotinnal kivégezték...Egyes becslések szerint 20.000-22.000 mások szerint 70-75.000 embert gyilkoltak le hidegvérrel. Csak a Nápolyi Királyságban...Korfut is visszafoglalták a görögök és őket is áttérítették az ortodox hitre...A Nápolyi sereget mely csak 12.000 bakát foglalt önmagában a görög 7. Hadsereg porrá zúzta...

A főváros kivételével minden területet elfoglaltak...A fővárost kemény harcok áron, de sikerült elfoglalni. A Nápolyi királyt és a királynőt egy fához kötözve végül ló után vontatással lassan, de kivégezték...A császár személyesen felügyelte a kivégzéseket...Az olasz nép körében hatalmas gyűlölet alakult ki iránta...

Rá 2 évre a Nápolyi Királyság végleges felszámolása után következett Velence és Ferrara olasz város. Ferrara városát 6 hónapnyi kemény ostrom után végleg elfoglalták és annektálták...Utána következet Velence...

Velence elfoglalása után a királyt, a családját és a többi szolgát a császár személyes rendeletére bezárták egy szűk szobába...Rá 1 napra a császár megérkezésére kiengedték a királyt egy kis beszélgetésre a császárral 4 őr jelenlétében. A többi velencei uralkodó réteg tagját tömlöcbe vetették...Miután elvitték őket a Velencei király könyörgött az életéért...Melyet a császár rideg, mérgét leplezni próbáló tekintetbe ment át...A császár végig hallgatta számtalanszor a halálfélelemtől dadogó velencei uralkodót. Végül a császár így reagált le.

"Te kurafi! Szóval te vagy ennek a szánalmas sátáni bank mágnáns családnak a feje. Legszívesebben itt ledöfnélek helyben és elnézném ahogy elvérzel. De nem foglak, mert az túl jó volna néked és az Isten előtt csak rossz lenne rám nézve..."

A király hallgatott, de néha beugatta, hogy "Kegyelmezz császárom!"...

A császár egy ideig még hallgatta az állandó könyörgést, de vígül mérge győzött és leordibálta a király fejét a helyéről. A király ettől kezdve csendbe volt és térdre roskadozott...A császár csak ennyi mondott nékie:

"Ezért a szánalmas kiállásodért nem halálbüntetést, hanem életed végéig való kereszt viselésére foglak kötelezni, hogy megismerd azt a fájdalmat melyet maga a görög nép egyként érzett amikor a fajtád a földjeinkre tette a koszos lábát...Őrök elvezetni ez a tetvet!"

A Velencei király és családja börtönbe került...A császár körbejárta Velencét, hogy mit kéne lerombolni illetve átépíteni, hogy ezt a sátáni kultúrát végleg eltörölje...A császárt egyszerre fogta el a gyönyör és az irigység a város pompájának láttán...De nagy nehezen döntött mert minden tetszett neki meg nem is. Végül döntése egyedül a királyi palota totális lebontására helyeződött...Első felvonásként, hogy a velencei királyt megbüntesse ő egy magát zavarta ki az épület elé 10 katona kíséretében. A császár megparancsolta, hogy egymaga bontsa le az épületet...A császár megparancsolta, hogy egy katona korbácsolja, ha leáll a munkával vagy elfárad...A császár ennyivel kommentálta ezt:

"Most aztán megtudod, hogy milyen volt a görög fájdalom te kutya..."

A császár elment 10 percre...Utána visszajött és oda kiáltott hozzá, hogy: "Te kutya! Most már tudod milyen az igazi görög fájdalom?" A király így válaszolt:

"Kérlek császárom! Engedd szabadon legalább a családom. Vélem azt mívelsz amit akarsz... Kérve kérlek az Istenszerelmére."

Így mondta szomorúan. A császár csak állt és gondolkodott, hogy mi legyen a királlyal és a családdal a későbbiekben. A császár egy belső női hang sugallatára végül eltervezte, hogy elengedi a királyt és családját..Végül így szólót leplezően először...

"Te kutya, ha 3 napig kibírod a munkát talán elengedem a családod és alattvalóid. Téged meg talán életben hagylak és talán egy nap szabad leszel. De, ha nem bírod dolgozz úgy, ahogy tudsz. Kosztot nem kapsz. Keress magadnak amennyit csak tudsz, ha katonáim engedni fogják..."

Végül a császár latinul megparancsolta a katonáknak, hogy a nap végén a következő 3 napban adjanak neki 1 tálnyi levest és 1 köcsögnyi vizet mindennap végén. De azt is csakúgy rakják elé mintha kutya lenne és etessék evőeszköz nélkül...A velencei király szomorkodva, de folytatta munkát buzgóan...

A 3 nap eltelik. A császár megjelenik az öreg előtt és álcázott rideg tekintettel mondja a királynak menet közben hozzá, hogy:

"Nos te kutya! Mi is néked becsületes neved?"

A király válasza: "A nevem III.Borzieallo."

A császár válasza laza nyugodt hangon: "Rosszul mondtad te kutya! A neved ezentúl Maximus Quientis lesz. Becsületességed ért, hogy nem próbáltál megszökni és követted utasításaim. Meghagyom a te és családod életét. Látom rajtad, hogy Istenfélő és családszerető ember vagy. Ezt szeretem. A trónod elveszem, de cserébe kapsz egy saját házat és némi vagyont, hogy családoddal görögként új életet kapsz. A házat te magad választhatod..."

A király örömkönnyeket ejtett és nem hitt az általa hallott szavaknak eleinte...

Végül elvezették őt a családjához és hajóra tették őt és családját úton göröghonba...

A császár is hazatért Konstantinápolyba és kitette ezen térképet a falára.

Folyt. köv. :)
  • Solten
    Magna Mundi Ultimate a Heir to the Throne kieg.-hez... :)

Amugy mi van mar itt? Eddig jott evente 5 komment most meg rendre benn a topik az elso tizben... Csak igy tovabb elvtarsak... :D

• tttttom
    Hát én nem tudom, hogy te, hogy vagy vele JHS Fans...De én nekem még így is nehéz a játék...De mégsem könnyeitek rajta magamnak. :) Mert akkor csak becsicskulnék, de hát mivel nem vagyok csicska ezért nem teszem. :)
  • JLH Fans
    Most ezzel nyilván nem azt mondom, hogy Mo al lehetetlen kolonizálni, csak hogy szerintem nem éri meg erre fókuszálni, mert idejekorán megtenni úgy, hogy megelőzd a nagyobb hatalmakat, ez teljeséggel lehetetlen.
    Biztosan itt sokan játszottak már Mo al, cheat nélkül, szóval remélem, ebben mindenki megerősit.

Aztán majd a game vége felé nyilván lehetk az embernek mellékesen néhány gyarmata, némi +bevétel sosem árt.
  • JLH Fans
    Igazából very easyn infláció nélkül teljesen mind1 mit csinálsz, mit gyártasz, és úgy egyáltalán, minden,
    szerintem sörösüvegekkel is agyon lehet verni az ágyusokat könnyedén, mivel úgy 8-10* annyi katonád lehet, mintha normálisan játszanál.
  • JLH Fans
    Egy normális játékban ahol nem csalsz semmin (se a kereskedő se misszinárius se kémek nincsenek ingyen +van infláció és normalon hardon vagy very hardon játszol) ott NO WAY hogy meghóditsd elég hamar Itáliát és Ausztriát és elkezdj kolonizálgatni.

Különben is, ahhoz vmi nyugati tengerparti bázis kellene, olyat hol is szerzel, hm? Ráadásul várni kellene 50 évet, hogy core provincia legyen, és addig mindent kb landre kell fejleszteni + csúszkát is land irányába tolni és mégis kell egy nagyobb flotta is.

Biztosan 1800 ig majd Kasztillia és Portugália ül ölbetett kézzel:D:D
    Főleg, hogy nálam már 1525 ben kolonizálva van minden.
    Vagy te ugy indulsz, hogy Portugália is már magyar föld alapban?
    Meg navalre gyúrva is és csuszkát navalre téve is könnyedén leigázod 20 év alatt mondjuk Ausztriát, Itáliát meg Kasztilliát is?

SZóval nyilván ha csitelsz vmin, akkor persze könnyű, de nemcsak az IN hanem a HTT meg a DW is:) Amugy alapban a HTT könnyebb.
  • Lysandus
    Már hogyne érné meg. Ki tudtam fizetni 200 aranyat a hajókért. :-) Egyébként kolonizálni elsősorban nem a tarifák miatt éri meg (különösen amíg nem core egy gyarmat), hanem a kereskedelmi bevételek miatt. Elképesztő bevételek vannak egy olyan CoT-ból, amit más még nem fedez fel 50 évig, és monopóliumod van... Bár azt hiszem a HttT-ben a monopóliummal már nem biztos, hogy megkapod a be nem töltött helyek bevételét, de IN-ben még igen. Persze az nehezebb! :-)

Ha Magyarországgal megszerzed az itáliai egyetemeket, az aquileai és osztrák aranyat, meg még pár tartományt, nyugodtan kolonizálhatsz is. Egyébként HttT-ben is van olyan, hogy a tanácsadói várólistán 10 stability növelő ürge üldögél.

A lovasság az elején elsöpri a gyalogságot. Tud shockkolni, a gyalogság még nem. Persze ezek olyan alacsony értékek, hogy egy jó tábornok simán annulálja az előnyt. Asszem land tech 5-nél jönnek a men at arms-ok, akik már kb. egyenértékűek a gyalogosokkal.
  • tttttom
    Én inkább azt csinálom, hogy bevárom, hogy támadjon a kis köcsög. Utána szépen felőrlöm őket egyesével. :)
  • Norbi930523
    Ehhez a sereges dologhoz hozzátéve, nem feltétlenül kell nekimenni az ellenfél seregének. Pl. az is lehet megoldás, hogy szépen kikerülöd őket, és aztán gyorsan Assault 1-2 tartományon, esetleg, ha jól haladsz, akkor az egészen országban, és akkor még akár egy előnyös békét is ki lehet ügyeskedni közelharc nélkül. (legalábbis nekem ezek a tapasztalataim, nehezebb nehézségi szinteken lehet máshogy van) Persze ehhez nem árt tekintélyes mennyiségű gyalogság, én pl. ezért hanyagolom a lovasságot (egyébként a lovasságnak van valami haszna is? ha már sokat "fogyaszt" meg rosszabbak a morál-shock-fire értékei a gyalogságnál).
  • JLH Fans
    Persze hogy csal a gép, ez egyértelmű.
    CB rendszer hát igen, ez picit olyan, mint a tanacsadós. Van hogy hatalmas előny IN ben, hogy 3 ugyanolyan tanacsadót is kapsz és HTT ben meg ugye már ilyen nem lehet, és van, hogy hiaba kellene, 1 et se csomó ideig, mig HTT ben tudsz csinalni.

Nemtom, nekem változatlanul picit a HTT könyebb (Mo al mondjuk szvsz nem szabad kolonizálni, de legalábbis nem éri meg) de ízlések és pofonok, nyilván:)
  • Lysandus
    Én meg pont Magyarországgal láttam kárát. A végén már +200-ba került egy hajó, és nem az infláció miatt! :-) És úgy hogy a naval forcelimit kétszerező idea megvolt. Szisztematikusan kolonizáltam Amerikát.

Próbáltam én ezt a fabricate claims dolgot, meg is vertem, tartottam a jó viszonyt, de már a negyedik király purcant ki és csak nem akarta csatolni az enemyt. Meguntam, és inkább lerohantam. Négy generáció alatt háromszor visszacsökken az badboy! :-)

Egyébként pont a CB rendszer miatt nehezebb a HttT. Régebben - azt hiszem az IN-ben is - a fabricate claims-szel sima CB-ét tudtam csinálni. Drága volt, de legalább megérte. Most meg annyiféle CB van, csak éppen olyat nem kapt az ember, amilyet szeretne...

Egyébként tényleg csak a gép. A badboyról jut eszembe. Biztos észrevetted már te is, hogy kevesebb infamyt kap ugyanazért, és magasabb a tartományi bevétele. Ha egy AI tartományi bevétele fölé viszed a kurzort, akkor ki is írja, hogy hard: +25 százalék. Very Hardon pedig + 50. Ezért értékelődik fel a vazallus. Megkapja az ember a + 25 százalék felét.

Mondjuk a + 25 százalék még mindig nem magyarázza meg, hogy tud fenntartani egy fele akkora bevételű ország ugyanakkora sereget, mint én. Pedig kb nullán vagyok. Inflációm nincs, de neki se! :-)
  • JLH Fans
    Kémekkel lehet fabricate claims rohamot indítani a fővárosban, és utána ha agyonvered egy háborúban,min 90% ra, jó eséllyel öröklöd majd a trónt.
    Meg nagy előny tényleg, hogy össze tudsz fabrikálni jó tanácsadót magamnak, én inflációcsökkentőt most 6-7 éve nem kapok, még 1-2 csillagosat se, nemhogy 6 ost.

Én picit könyebbnek érzem, de ízlések és pofonok:)
    A hajós dolog valóban gáz, de mondjuk Mo al játszva ennek nem sok kárát láttam , szóval nyilván országfüggő is a dolog, mert ahogy írtad is, olyan államformában amiben vagy, meg a kémes dolgot sütheted meg pl:)

• JLH Fans
    Szerintem is zárjuk le, tényleg gőzöm sincs miből és honnan következtettél ilyesmire, a lényeg mindenesetre, hogy nincsen igazad, meg az, hogy tessék tényleg Milánó állást írni:D

Én picit vittem az osztrák háborút- nagyon keszekusza a helyzet.
    Nem sikerült elkapnom még a 2 főserege közül egyiket sem, de Észak-Itáliát visszavettem, és még ő mélyen benyomult Boszniába és Szerbiába, addig én betörtem Ausztriába, és foglaltam 2 értékes tartományt, ám mindeközben a másik serege megint Észak-Itáliában tanyázik...

Mind1, 10 ezer embere kipipálva, próbálom egy kisebb, 7 ezres csapatát elkapni még, ám mivel rengeteg a lázadás, nem tudom, sikerül-e provinciát foglalni, vagy be kell érjem 1-200 dukáttal.
    De legalább 3.ra végre valszeg ha minimálisan is, de pozítívan jövök ki a dologból, és 4 a bizánci igazság:D
  • Lysandus
    Sikerült megoldást találni a pixel shaderes problémára? Nekem "virágbolti" kiadásom van, azzal meg vmi miatt nem lehet regisztrálni! :-)

Egyébként a HttT nem könnyebb, mint az IN. Én még soha nem örököltem semmilyen trónt. Bár lehet, hogy csak nem volt időm kivárni. Inkább megtámadtam. Egyébként is amit lehet köztársaságra váltok. Szóval nekem ez a trónörökösködés marhaság. Ami viszont kikészít: a naval forcelimit. Erősen lecsökkentették a HttT-be, ráadásul attól függ, hogy hány összefüggő szárazföldi core tartománya van az embernek. Nem tudom, hogy ki volt az a barom aki kitalálta, de ahhoz, hogy egyre több hajód lehessen egyre több core tartományra van szükség, ami közvetlen szárazföldi összeköttetésben van a fővárossal. Tehát olyan tartomány, amelynek a megközelítéséhez NINCS szükség hajóra. Jó, a tengerparti tartományok kicsit többet számítanak a forcelimitnél, de csak ha van szárazföldi összeköttetés is. A gyarmatok egyáltalán nem számítanak, végül is csak ezek miatt van szükség tengeri erőre. Hogy a nyomorult tarifák 100 százalékát megkapja az ember, meg hogy a kalózokat elkergesse. Ja, és azután a gyarmat után is kell kísérőhajó, ami mondjuk a Sziklás hegység lábánál van, tehát tengerhez sok köze nincs...
  • McCartman
    terelsz és magadnak sem vallod be , najó hagyjuk. bárcsak egy rtles trash-reality lenne az ország legnagyobb problémája.

Karcsi te magyarokkal játszol , ugye? Hol tartasz?
  • JLH Fans
    Igen, a kémes dologra gondoltam:)

A HSZ következő része pedig már a 6922 re válasz, csak nem akarok túl sok hsz árt gyártani.
    Szóval az hagyján, hogy neki egyben van a serege, de ráadásul jó, ha 2X es túlerővel le tudom nyomni, megpróbálom úgy most, hogy beállok védekezni és ő jöjjön nekem, az első csata megnyerése után talán sikerül megvernem rendesen.
    Ami a Mingeket illeti, gondolom azért nagy land tech fölényben vagy, neked is csak 1X kell lenulláznod a főseregét, utána szerintem a lázadások miatt nem lesz jódarabig ütőképes.
  • JLH Fans
    Játszottam vele már, tapasztalatból mondom, de persze ez csak az én véleményem, játékstílus függő is nyilván.
  • JLH Fans
    Nekem ez nem fáj, hogy hülyeséget mondasz velem kapcsolatban, meg az sem, hogy te nézed, de az annál inkább, hogy offolunk, szóval inkább szerintem hanyagoljuk:P
    És azt mondd, hogy pl. hogyan állsz Milánnal.
  • Karcsi9104
    Nem irigyellek. Én szövetségben vagyok a sógorokkal még, és nem is mernék háborúzni velük. Pedig kaptam core-t egy svájci tartományra, de az infamym és az alacsony (csak 120-as) viszony miatt, ha megtámadom Svájcot, őt támogatná, mivel szövetségese. Lehet, hogy másfélszer akkora a seregem, de neki szinte egy helyen van az összes egysége, nekem meg kis-ázsiában, a balti-tenger partján, bizáncban, meg novgorod mellett is van egy-egy 11k-s seregem, amivel máris ők kerülnek helyzeti előnybe.
  • kissssss
    "nemcsak örökölni egészen könnyű más ország trónját ha jól játszol"

semmivel sem könnyebb ugyan olyan nehéz mint eddig, Bavariai játékom során eddig csak 3 egy vagy kettő tartományból álló országot sikerült meg örökölnöm pedig a presztízst és jó viszonyt mindig magasan tartottam.

persze ha a kémek által nyújtott kiskaput kihasználja valaki az örökléssel kapcsolatban, nos hát akkor én nem tudok mit mondani mindenki másképpen játszik.
  • kissssss
    már mondtam nem könnyebb az in-nél tapasztald ki a httt és te is belátod
  • McCartman
    kivancsi leszek ki próbálja meg majd átvenni a franciák helyét a játékomban.
    lehetetlen helyekre tud néha core provinciát adni valóban.:)

nem értem miért fáj ez , egészen kitűnő műsor.
  • JLH Fans
    Neked sincsen, de erőlködj csak a baromságoddal nyugodtan, engem nem zavar, nem engem égetsz vele:)
  • JLH Fans
    Az durva....:D
    Nem lesz könnyű meneted, ha nem esnek szét.

Nálam Kasztillia durvult be, megkerülték Afrikát és AZ EGÉSZ Afrikai parot körbe kolonizálta, nem gyenge...De úgy mellesleg Dél Amerikában is van vagy 30-40 területnyi gyarmata a portugálokkal karöltve...

Jah és a franciák....:D Megettek már vagy 10-15 német miniállamot, már Svédországnál és Litvániánál vannak.
    Közben meg Ausztria gondoskodik arról, hogy meglegyen a programom, és ne tudjak terjeszkedni, 6-7 évente rendszeresen nyomja a DOW-t, most már egyszer szeretném megverni végre, (főleg hogy egy iszonyú jó, 6,7,8 as értékekkel megáldott királynyőm van) és mivel 20 ra esett az infamy, ha nem is sokat, de 2 területet elvenni, főleg Tirolt, ami ugye ősi bizánci föld a rétes miatt:P

De nem vicc, coret kaptam rá, halálkomoly. Persze a háború megint úgy kezdődött, hogy mire vagy 1 év alatt összevontam 45k sereget Itáliában, addigra villámgyorsan bevette Észak-Itáliában 5-6 területem is.
  • McCartman
    majdnem. annyi különbséggel , hogy nem lenne igazad.
  • JLH Fans
    Persze, én is kitalálhatnám rólad hogy tömeggyilkos, hitlerista, stb vagy, és szajkózhatnám 1000X is, ugyanannyi értelme lenne kb:)
  • Karcsi9104
    A lázadók hamarosan lenyugszanak (10-20 év), de most az a legnagyobb baj, hogy ugye HRE tag vagyok, így arrafelé csak békésen akarok terjeszkedni (trónutódlás), észak felé nem kapok casus bellit és a szövetségeseim szövetségeseit sem akarom betámadni. Keletről meg jön Ming 180k-s sereggel, évente -1 infamyvel és nem áll meg. Már Litvánia szomszédja (aki szövetségesem) és mindjárt bekebelezi a timuridokat,aztán jön tovább.
  • McCartman
    engem nem vársz át.
  • JLH Fans
    Ha fentlesz a DW majd, akkor amúgy ott is ilyen extrémségekre fogok menni majd, 1 régiós miniállammal létrehozni Nagy Britanniát, vagy Németországot, vagy ilyesmi, Granada DW ben már necces ha jól tudom, mert Kasztillia egyből annexelni akarja:(
  • JLH Fans
    Tessék akkor még 1X, elsőre nem volt világos úgy látom:P

"Attól hogy sokadjára is szajkózod a fogalmam sincs honnan kitalált baromságod, még 200X ra sem lesz igaz:) "

• McCartman
    majd az EU 4re.:)

Előttem nem kell megjátszanod magad.
  • JLH Fans
    Igazából amúgy csak videokártyát kellene cserélni, az meg sztem max 10k hogy fennakadás nélkül fusson, de egy kiegészitő ennyit sem ér meg, nah:) Ha még vmi új játék lenne az más. Mind1, azért majd a +2GB rammal kipróbálom hátha, de sztem nem az 1 giga ramtól lassú, hanem az ősrégi radeon 9600 as kártyám miatt.

Attól hogy sokadjára is szajkózod a fogalmam sincs honnan kitalált baromságod, még 200X ra sem lesz igaz:)
  • McCartman
    de bizony ki lehetne hozni 30ból.:)
    azok az idők már elmúltak mikor 200k egy felső kategóriás pc ára , alapból nem is lenne értelme ennyit rááldozni olyan sokat buknál vele pár hónap alatt.

lebuktál , már kár mosakodni.
  • Brave89
    ha csak a gépet nézzük (tehát monitor meg ilyeneket nem) akkor alaplap,ramok,vga,proci,ház,winyó,táp kb 100-120 körül kijön egy nagyon fasza gép.
  • Brave89
    200k? Milyen gépet akarsz te?:D
  • JLH Fans
    Ja de sokminden mellett a csúcs, hogy ugye HTT ben nemcsak örökölni egészen könnyű más ország trónját ha jól játszol, hanem még a saját következő uralkodód értékeit is tudod befolyásolni:D:D:D

Agyrém a köbön, elvisz minden kihivást, pont igy a jó, hogy hiába nagy a birodalmad, ha negativ eventek tömkelegét kapod, +1 évtizedig nem kapsz normális tanácsadót, vagy fosszar uralkodót kapsz, akkor igy jártál, próbálj meg fennmaradni és összetartani a birodalmat úgy is, nemár minden kibaszott könnyitést a segged alá toljanak:)
  • JLH Fans
    No nagyjából leírtad az okokat (legalábbis egy részét) hogy miért is könyebb :P AZ IN be betettek csomó nehezítést, ami előző verziókba még nem volt benne, aztán a HTT be betettek rengeteg + lehetőséget (tanácsadók+kult egység+magisztrátusok+sokkal könyebb trónöröklés+casus belli ) ami megkönnyiti az ember életét, aztán a DW ben jött megint rengeteg nehezités, illetve a meglevő lehetőségek megnyirbálása (lásd magisztrátus sokkal több dologra kell, nem egyból hal le a 0 morálú sereg, stb)
  • kissssss
    kulturális egységet csak az országoddal megegyező népekre pakolhatsz, tehát Bizánc ugye görög e mellet még a grúzokra is pakolhatsz(ha jól tudom) de bolgárokra magyarokra stb nem lehet,és van ilyen kulturális pálya mód itt is meg tudod nézni hogy ki hová tartozik.

httt nem könnyebb az in-nél csak ki lett bővítve egy két lehetőséggel, ez a kulturális tradíció pont azért jó mert régebben kellet vagy 100 évet is várni egy jónak mondható tanácsadóra, ezzel a lehetőséggel viszont igaz hamarabb tudsz jó tanácsadóhoz jutni viszont jó ideig nem is tudsz másikat ki képezni vagy csak rosszat(alacsony tradíció)szóval jelentős előnyt azért nem ad.

gondolom még emlékszik itt egy két ember menyire is őrjítő volt egy kis országgal évtizedeket várni egy minimum rossz értékekkel rendelkező tanácsadóra.
  • JLH Fans
    30k ból azért nem, szerintem van az 60k is, de ha már gépet veszek (5-6 évente szoktam) akkor mindig az épp aktuális csúckateghez közelit, hogy 3-4 évig elmenjen rajta minden, és az bizony 200k.

Ami meg az uccsó mondatot illeti, ha ismernél, akkor sértésnek is vehetném a feltevésed, bár ha ismernél, akkor eleve nem tennél ilyen feltevést:D Viszont ugye mint tudjuk, mindenki magából indul ki:P:)
  • McCartman
    sántít az a 200k azért.:) 30 ezerből már simán ki lehet hozni egy gépet ami viszi.
    amúgy megértelek , én pár hónapja cseréltem vga kártyát , most simán elfutna a metro2033tól a crysis 2ig bármi , erre EU3mal játszok.

hiszi a piszi.