3993
Fizika 2006
  • thomasthomas
    Csak úgy megjegyzésként:

"A suli fizikatanáraitól kérj feladatokat, ha az órai anyagot kevésnek érzed. Ők fognak tudni neked könyveket, feladatgyűjteményeket adni vagy ajánlani, vagy ha elég elszánt vagy, akkor OKTV-re felkészíteni."

Én elég jó fizikás vagyok, de ha megkérdezné valaki tőlem hogy kitől tudok ilyen jól, semmi esetben sem a tanáromat mondanám (10.es vagyok.) Egyzserűen hihetetlen, hogy egyes tanárok mire nem képesek: Az óra 35 percében feleltet (Ráadásul olyanokra ad 4est 5öst, melyre egyébként 1est kellene adnia, a felelőnek fogalma sincs az anyagról, csak amit óra előtt megjegyzett, egy-két képletet, melyből a változók jelentéséről fogalma nincsen.) (Na persze olyan fizikalecke, melybe csak 1-két képlet lenne ráadásul a levezetést már nem is mondom.

"A suli fizikatanáraitól kérj feladatokat, ha az órai anyagot kevésnek érzed. Ők fognak tudni neked könyveket, feladatgyűjteményeket adni vagy ajánlani, vagy ha elég elszánt vagy, akkor OKTV-re felkészíteni."

Hát, én már nemegyszer kértem fizikából kicsit komolyabb elmélyítést a tanáromtól az adott anyagokból, na de velem aztán egyátalán nem foglalkozik (Na de mással sem). Egyedül ahol tanulok is valamit, az fizika-szakkörön van, melyet egy idősebb tanár tart, na de az egyrészt sokkal érthetőbben magyaráz, másrészt ott már nemegyszerű feladatokat kapunk.
    "Vagy volt régen a "zöld könyv" : Nem tudom, hogy ugyanaz-e, én nekem most a Dér-Radnai-Soós féle fizikakönyv van meg..(Fizikai feladatok I. II.) Igaz hogy nem egy mai könyv, de szerintem nagyon jó példák vannak benne.
    A pofátlanság határa, hogy ha továbbjutok egy fizikaversenyen, akkor meg dicsekedik, hogy milyen jó tanár ő, és milyen okos diákjai vannak az iskolájában. Sajnos ez már e hónapban már megint előfordult....Legalább annyi jószándék lenne benne, hogy tart nekünk egy felkészítő órát, vagy akármit, na de még erre sem képes.....
  • dronkZero
    Még egyszer: KÖNYVTÁR! Olyan rohadtul az azért nem drága, és azt nyugodtan elhiheted nekem, hogy ha ebben az irányban akarsz továbbtanulni, akkor később nem lesz szükséged az általános-/középiskolai szintű könyvekre: tehát ne is akard megvenni, felesleges.

"Hanem, teljesen, így mindent megtanulni."
    Ez aranyos, de lehetetlen. :)

Meg nem hinném, hogy neked most perpill differenciálegyenlet-rendszerek levezetésével kellene foglalkoznod. Majd eljön az ideje annak is, ha tényleg ezirányban akarsz továbbtanulni. De egyelőre maradj a 8.-10. osztályos szinten, egyelőre felesleges a több, illetve a matematikai alapjaid sincsenek meg hozzá, nagy valószínűséggel.

A suli fizikatanáraitól kérj feladatokat, ha az órai anyagot kevésnek érzed. Ők fognak tudni neked könyveket, feladatgyűjteményeket adni vagy ajánlani, vagy ha elég elszánt vagy, akkor OKTV-re felkészíteni.

Vagy megint csak azt mondom, sulikönyvtár, keress elő 5-15 évvel korábbi fizikakönyveket, ha a jelenlegi könyveidet kevésnek tartod. Az tuti, hogy nekem középiskolában végig a négy éven keresztül volt fizika tantárgyam. A sulid könyvtárában még meg kell lenniük a régi fizika könyveknek.
    Vagy volt régen a "zöld könyv", meg a sárga, szakközépiskolai illetve gimnáziumi feladatgyűjtemények, azok is tele vannak jóféle feladatokkal.

Ne neten akard ezt megoldani, szerintem. Nem erre való.
  • uiztu
    Igen. Ez már nekem is eszembe jutott. ÉS már megszereztem a 7.-8.-os könyveket. De, mondjuk, én szeretném jobban megtanulni a fizikát. Tehát, hogy nem csak a amit kilencedikben veszünk. Mert 10.-ben már nincs fizika. ÉS csak 11.-ben, ha azt választom lesz újból. És, 10.-ben pedig, szeretném, elég jól megtanulni a fizikát. Meg, most 9.-ben amit tudok javítani, meg megtanulni. És nem feltétlenül azokat a részeit a fizikának , amely iskolai anyag. Hanem, teljesen, így mindent megtanulni. És , ehhez valami könyvet, vagy leírást, tudnátok-e adni? Bár, mondjuk a könyv elég drága hozzá, ha lehet leírást, vagy letölthető dolgokat. Remélem valaki tud segíteni.
  • pet0330
    Ha meg mélyebben is érdekel akkor :
    Holics László: Fizika 1-2
    és Budo-Mátrai: Kísérleti fizika 1-2-3

Én ezeket ismerem és nagyon jók. Amugy melyik suliba jársz?
  • dronkZero
    Ja, mondjuk ebben nemigen fogunk tudni segíteni, ülj le, és tanuld meg ami kimaradt! Ehhez minden könyved megvan.
    Keress egy magántanárt, vagy valakit, aki _személyesen_ korrepetál, mert ez így nem megy. Esetleg kérj könyveket a suli fizikatanárától, sulikönyvtárból, akármi. Ne légy tehetetlen!
  • Albertus
    Próbáltad már elolvasni a 7.,8.,..stb osztályos fizika tankönyvet?
  • uiztu
    Hello!
    Én 9.-es vagyok. És szeretném felvenni a fizikát 11.-ben. Sajnos nem igazán értem. De, nagyon tetszene a fizika. Csak hát 7.-8.-ban nem nagyon figyeltem a fizikára. Most meg már nem nagyon értem. De, nagyon szeretném felvenni, ezt az tárgyat. És, ha minden jól megy akkor egyetemre is ilyen szakirányt szeretnék választani. És, nagyon jó lenne,h a valaki tudna segíteni. De, úgy, hogy az elejétől, lehetőleg magyarul, mert annyira még nem igazán értem az angolt. És, ha lehet, tehát úgy, hogy minden könyvet amit csak így feltudtok sorolni, mert mire eljutok 11.-be addigra, szinte minden lehetséges dolgot, amit kérdezhetnek tudjam. Meg, egyetemi anyagokat. Kinyomtatom, aztán elrakom, mikor majd kelleni fog. Tehát valahogy így. Hogy, 9.től egészen egyetemig, lehetőleg magyarul. Aztán, lehetséges, hogy megtetszik ez a fizika, és majd fizikusnak megyek el dolgozni:) Na, de, ez messze van. Addig is, ha lehet, minden könyvet amit csak tudtok. Mert már volt oylan, hogy mondták, hogyha ezt, és ezt megtanultam, akkor majd adják a következő könyvet, aztán, addigra kihalt a topik. Jó hosszúra írtam, remélhetőleg értitek. Tehát, mindent, amit csak lehet a fizikáról, úgymond.
  • ZilogR
    olvasás nélkül végigscrollozva alap statika -> Google: statika filetype:pdf
  • r4f1
    Sziasztok!
    Ebben szeretnék segítséget kérni.
    Nagyon hálás lennék, ha valaki tudna segíteni, előre is köszönöm!
    feladat
  • thomasthomas
    a="delta "v" per delta "t" ". -> egyszerűen csak be kell helyettesíteni.-> Ezzel már ki tudjuk számolni a megtett utat.
    v(átlag)= (Összes megtett út)/(Összes eltelt idő).
  • nonicks
    Egy kerékpáros 4m/s sebességel indul el egy egyenes lejtőn, és 8másodperc múlva 10m/s sebességel úgy érkezett a lejtő aljára, hogy közben nem is hajtotta és nem is fékezte a kerékpárt.
    na szóval akkor
    Vo=4m/s
    t=8sec
    v=10m/s
    s=?
    a=?
    v,átlag=??
    valaki írja már le hogyan kénne neki kezdeni:D (előre is kösz)
  • lally
    Azért egy "szebb skiccel" tedd fel ismét, és írd csak nyugodtan bele a komponensekhez, hogy:
    G*sin(fi) és G*cos(fi)
    F*sin(fi) és F*cos(fi)
    (Fogsz velük még találkozni, bőven.)

Sok sikert kívánok a hasonló feladatokhoz; IS !

• zeli
    okés, most már teljesen értem. :)
    azért rajzoltam fordítva, mert így egyszerűbb volt, a sin-cos30fokot meg persze hogy tudom..innentől egy egyszerű egyenlet, lényegében.
  • lally
    ("Jónak" tűnik az erők bejelölése. -csak a feladatodban, balra lejtett az a nyamvadt lejtőd, Te pedig "rendszerváltást" hajtottál végre rajta?!)
    -3;
    Nézzük akkor most meg, mely komponensek is adódnak össze irány szerint.
    (Sokkal célszerűbb a súlyerőt mindig "G"-vel jelölni, mert káosz lesz a sok indextől pl:Fsúly , és/vagy Fsúrl -ról van itt szó.)

Össz_GyorsítóErő = G(le) + F(le) = G*sin(30) + F*cos(30)
    Összenyomó_Erő = G(ny) - F(emeli) = G*cos(30) - F*sin(30)
    (-a sin és cos (30fokos) szögeket pedig illik tudni, fejből !)
  • lally
    G = m * g ; -ez világos volt!
    -2;
    Nézzük most meg csak a húzóerőt. Szintén a középpontban (súlypontban) hat.
    (-mire leírnám, hogy "Tömeg-középpont", be is esteledik.)
    Szedjük ezt is alkotóira:
    Felfelé_emel = F * sin(30fok)
    Lefele_húzza = F * cos(30fok); erővel.
    (-ez is "trivi" idáig, igaz?)
  • zeli
    Az F1 csak véletlenül van majdnem ott, ahol a test teteje. Nem nagyon lett méretarányos, a lényeg rajta van.
  • zeli
    az ábrát azt hiszem sikerült lerajzolnom, beszkenneltem:

F1 = F*sin(30)
    F2 = F*cos(30)
    Fg1 = m*g*sin(30)
    Fg2 = m*g*cos(30)

ezeket írtam még oda mellé. sztem az ábra az jó.
  • zeli
    jahh, a sin-cos-t gondoltam,. hogy vmelyikünk elrontotta, azt nem értettem mi az az a a végén, azt hittem gyorsulás, de így már értem. Szal nem mozdul el függőlegesen, de a húzóerő kivonódik az m*g*cos(30)ból ?
    (és akkor a K az gondolom nem akkora, mint az m*g*cos(30), hanem akkora, hogy a húzóerővel együtt kiegészíts emagát az m*g*cos(30)ra )
  • lally
    (Szkennerem most nem működik, rajz nélkül pedig, eléggé ciki !)
    Szedd először darabokra, azaz; kezdjük csak tisztán a súllyal:
    -1;
    Húzz a tégla közepéből egy föggőleges G súlyerőt. -Vektor, s lefelé mutat.
    G komponensei ekkor lesznek:
    Merőleges = G * cos(30fok). -ez adja majd a súrlódást, alapból.
    Párhuzamos= G * sin(30fok). -ez pedig húzná saját magától lefelé.
    (-eddig világos minden ?)
  • pet0330
    Bocs igazad van az tényleg cos(30) csak azt akartam írni hogy a surlódási erőd nem 0.3mgcos(30)hanem 0.3*(mgcos(30)-a húzóerő lejtőre merőleges komponense). Mivel ha húzod vízszintesen a testet akkor a lejtőre ható nyomóerő kisebb lesz mint ha nem húznád.

Tehát valami ilyesminek kéne kijönnie : a=(m*g*sin(30)+a húzőerő lejtőbel párhuzamos komponense- S)/m

Az S pedig a súrlódási erő. Amit fent leírtam .

A lejtőre merőlegesen az történik hogy a test mg-jének van egy lejtőre merőleges komponense a lejtő is noymja a testet valamennyivel és mivel a test nem fog mozogni függőleges irányban, ezért a nyomóerő az a mgcos(30)-húzóerő lejtőre merőleges komponense :D

A cos sin kavarásért meg bocsi.
  • zeli
    köszi a segítséget, lenne még 1-2 kérdésem mert még mindig nem teljesen tiszta.
    03*(m*g*sin(30)-a - ezt meg tudnád mondani hogy jött ki ?
    megszerkesztettem egy láthatóbb ábrán, nekem az jött ki, hogy a lejtőre merőlegesen van ugye a K, és az F erő komponense, ami nálam F*sin(30), és van egy, ami velük ellentétes, ez pedig nálam m*g*cos(30). (remélem ezeket jól határoztam meg). A K nagyságában nem vagyok biztos. Mert ha K = az m*g*cos(30)-al, akkor a test mozog ebben az irányban, felfelé. Ha viszont úgy van, hogy K + F*sin(30) = m*g*cos(30), akkor ugye nyugalomban van. Ebben most nem vagyok biztos, és ezen múlik a nyomóerő nagysága, az pedig kell a súrlódáshoz.
    Ezt le tudná vki írni részletesebben, mi történik a lejtőre merőlegesen?
  • pet0330
    Az első kérdésedre. Igen a 2 komponens összeadódik és ha kivonod belőle a surlódást és osztod m-mel akkor megkapod a gyorsulást, na szerintem annyi átvágás van benne, hogy a surlódási erőd az 03*(m*g*sin(30)-a húzóerő lejtőre merőleges komponense, és ha az m*g*sin(30) az nagyobb muint a húzóerő merőleges komponense akkor nem fog felemelkedni.

Jah és ezzel megvolt a 2. kérdés is :D
  • zeli

Ezzel a feladattal kapcsolatban lenne kérdésem. Ugyebár 4 erő hat a testre: az F erő, ami az ábrán van, az m*g, egy kényszererő, ami merőleges a lejtőre, és a súrlódási erő. Én úgy oldanám meg a feladatot, hogy az m*g-t, és az F-et a lejtővel párhuzamos, és merőleges komponensekre bontanám. A kérdésem az lenne: Ha komponensekre bontottam, akkor a pozitív irányba mutató F, és az m*g erőknek a lejtővel párhuzamos komponensei összegződnek (és ebből értelemszerűen kivonódik a súrlódási erő) ? A másik pedig, hogy a test függőleges irányban mozog-e egyátalán ? (vagy pedig kiegyenlítik egymást a K, az m*g, és az F lejtőre merőleges komponense ?)
  • ZilogR
    ááá..., az csak az aláhúzott 1-esem ;)

#1282: Nincs mit! Az egyenletesen változó sebességű mozgásokat mindig így érdemes megoldani!

(De pl. ezt már nem így csinálnám, hanem "energia megmaradással": milyen magasra emelkedik az az állandó tömegű, 200kg-os lövedék, amit 720km/h kezdősebességgel lőttek felfelé és az útja során a sebességétől függetlenül 20N súrlódásból származó erő fékezi?)
  • nonicks
    kösz!
  • qetuol
    mijaza fordított kereszt az 5-=os mellett? sátánfia :D
  • Candi
    Szegény fa, mit át nem képes élni... :D
  • ZilogR
    nem is marad sok egy ilyen lövedékből... :P
  • Candi
    51K g? Az kemény...
  • ZilogR
    qetuol helyes összefüggést adott, de a jó öreg menetábra (sebesség az idő függvényében) itt is sokat segít és szemléletes is:

• qetuol
    a gyorsulást kifejezed a képletből, az idő meg t=v/a
  • nonicks
    és hogy kapom meg hogy mennyi idő alatt állt meg és azt hogy mennyi volt a gyorsulása?(lassulása?)
  • nonicks
    és az a akkor deltaV/deltaT de akkor ezt hogyan kapom meg?
  • qetuol
    na most akkor itt a 600m/s az V vagy Vo? Vo
    és akkor a 36cm az az s? igen
    és akkor itt v=o -s képlettel kell számolni? nem, mert a képletben nincs is v :)

vo = gyök (2*a*s)
  • nonicks
    ja és ha teljesen máshogy kell csinálni valaki dobhatna rá nekem egy képletet köszönöm!:D
  • nonicks
    Egy 600m/s sebességű lövedék 36 cm mélyen fúródott be a fába.Mekkora volt a gyorsulása, és mennyi idő alatt állt meg ,ha egyenletesen változó mozgást végzet?
    na most akkor itt a 600m/s az V vagy Vo?
    és akkor a 36cm az az s?
    és akkor itt v=o -s képlettel kell számolni?
  • Peti95
    Köszi a választ, ez alapján már az összeset ki tudtam számolni.
  • thomasthomas
    Egy kis segítség a feladat elkezdéséhez:
  • Peti95
    Sziasztok!
    Lenne egy feladat, amit nem tudok megoldani, jó lenne ha valaki tudna segíteni!:
    Egy testet 60°- os szögben ferdén elhajítunk, 25m/s kezdősebességgel.
    a.)Mikor ér a pálya tetőpontjára?
    b.)Milyen magasan van a tetőpont?
    c.)Milyen távol ér újra az elindítás magasságába?
    d.)Mikor ér újra az elindítás magasságába?

Ja, és a szögfüggvényeket még nem tanultuk, szóval anélkül kellene a megoldás!
    Előre is köszi.
  • Albertus
    Ennek az egyik oka az lehet, hogy a különféle átmérő/falvastagság/anyag viszonyú edények a melegítés közben különböző mértékben deformálódnak.
    ( Nekem például van olyan fazekam, amelyiken észre sem vesszük és van olyan is amelyiken, ha forr a benne lévő pl. leves, akkor már billeg a fedő. Az a fedő amelyik hidegen tökéletesen illeszkedik rá.)

Mit jelent az áramlások rezonanciája?

Amikor melegíted a folyadékot, akkor általában alul teszed és ezzel feláramlást okozol.
    Az áramlásnak pedig anyag és hőmérséklet függvényében felfelé áramlás közben hullámoznak, ez a hullámzási frekvencia hat az egész edényre vibrálásként megjelenve.
    (A függőleges hullámokat megfigyelheted, mert a buborékok szépen követik a hullámokat.)

Így amikor a folyadék feláramlási frekvenciája azonos a billegési frekvenciával, létrejön a rezonancia.