Fizika

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

qetuol
de matek, mert ezeknek az anyagoknak mennyiségük van,reakcióidejük, felszívódási sebességük, ezek mind számok. matek.

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

sz4bolcs
Betûkkel. Ahogy a Láthatatlan Rózsaszín Egyszarvút is.

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

qetuol
azt hiszem félreértetted a kérdést. az, hogy a lelket kitalálták, még nem bizonyítja érzékelhetõségét. (például én most kitalálom hogy egy alma van a fiókomban pedig nincs is). a kérdés az volt, milyen érzékszervedre hat a lélek, mivel állítottad hogy érzed. a szerelemet és a haragot azért érzed, mert bizonyos anyagok(pl. dopamin) az idegreceptoraidra HATNAK.
kérdés: mi hat mire, ami által úgy gondolog hogy a lélek létezik??? érted a kérdést?

(egyébként a feketelyukak létezése bizonyított, pontosan azért, mert Látod azokat a fénysugarakat, amiket meggörbít egy feketelyuk - gravitációslencse-hatás, de ez egy másik történet)

sz4bolcs
Szerintem Humanember1st példája sem csupán matematika volt.

norbre
..még az elõzõhöz..
"hormon- fehérje- és egyéb anyagokkal".. <- ez biológia és nem matematika ..

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

norbre
ezt kérdeztem én is.. a lelket mivel írod le? :) és a lelket nem én találtam ki nem is újkeletû dolog .. viszont pl a fekete lyukakat már leírták (többféleképpen is) de még mindig nem bizonyították be egyértelmûen a létezésüket, ezt inkább tartom mókásnak :)

amúgymeg az hogy elméletileg le lehet írni az egy dolog.. de megpróbálta már valaki, le van írva valahol bármely érzelem matematikai modellje?

** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"

qetuol
igen. a szerelem és a harag leírható hormon- fehérje- és egyéb anyagokkal, amik a felszabadulnak a szervezetedben, miáltal te "érzésként" éled meg ezeket a folyamatokat. tehát az érzések leírhatóak ezeknek az anygoknak a mennyiségével. De a lelket mivel írod le?

norbre
érzem :)
és még pl szerelmet is vagy haragot.. ezeket leírta már valaki matekkal? :)

norbre
ok bocsi :):)

norbre
"Viszont ami matematikailag hamis, az nem is létezhet. Tehát minden valóságos dolog matekkal leírható.."

egy apró hozzávetés még ehez..
mivel nem ismerünk mindent a világegyetemben így nem állítható hogy mindent leírhatunk matekkal vagy fizikával vagy bármi más emberi tudománnyal ugyanis az hogy valami leírható-e bármilyen eddig ismert tudásanyaggal csak akkor állapítható meg ha már leírtuk azt:)
továbbmegyek.. amit eddig leírtunk a tudományokban az is csak az emberi felfogóképességen alapszik és hát lássuk be az emberi elme sem tévedhetetlen és nem is végtelen..

sz4bolcs
de nem is arra válaszoltam. :)

sz4bolcs
Matekkal biztos leírható. Az ezek szerint viszi mindkettõt. :D

Honnan tudjam? Szerintem nem.

qetuol
és megtudhatnám hogyan érzékeled?

norbre
én igen :) számomra a lélek igenis valóságos "dolog" :)

qetuol
mit jelent az hogy valóságos? számomra az a valóságos amit érzékelni lehet. én nem érzékelek lelkeket. te talán igen?

qetuol
akkor most ellent vetek. (szeretek ellent vetni)

Tehát minden valóságos dolog matekkal leírható -- oké, biztos így van, bár nem hiszem hogy minden valóságos dolog le van írva matekkal, mibõl is gondolod h akkor leírható?

de nem minden matek formula alkalmazható a valóságra-- kérlek mondj egy példát!

A bináris aritmetikával és matek logikával modellezett szörnyek virtuálisak, nem léteznek. --- mi az hogy léteznek? ott vannak vagy nem? nem csak képzeled öket. szerintem léteznek.

(na jó, csak kötözködök)

norbre
de nem ezt kérdeztem :)

sz4bolcs
Ha létezik a valóságban olyan, hogy 5en vannak a buszon, és leszállnak 8an, akkor azt a matematika minden bizonnyal képes leírni.
Ha nem létezik a valóságban ilyen, azt is képes leírni.

norbre
a lélek valóságos vagy sem?

sz4bolcs
"A matematikai logika nem írhatja felül az oksági logikát, amint nem is teszi. A fizika valóságos, a matek virtuális. Viszont ami matematikailag hamis, az nem is létezhet. Tehát minden valóságos dolog matekkal leírható, de nem minden matek formula alkalmazható a valóságra. Most éppen elõvettem a Half Life (bájosan ásatag) játékot. A bináris aritmetikával és matek logikával modellezett szörnyek virtuálisak, nem léteznek. De ugyanezzel az eszköztárral megépíthetõ, valóságos dolgokat tervezhetek és modellezhetek a gépen."

-erre érkezett már ellenvetés? Miért nem?

norbre
szerintem a buszos példa rossz.. mert a valós világban nyilván nem szállnak le a buszról többen mint amennyien fent vannak.. a matematika meg elméleti tudomány.. másrészt meg egyetértek abban hogy egy tudományág nem képes leírni a világegyetemet.. és erre jobb példát hozok: lélek..

Esetleg vélemény #409, #413, #441, #447 ??

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

norbre
bocsi nem tudtam.. viszont ez nem fizika lecke :) a melómhoz kell :)

Bocsássatok meg, de van Fizika lecke topic...

Ezt nemtom most még csak 9.edikes vok :D

Am azt ki lehetne számolni hogy mekkora lesz a "benyomódás" és ebbõl lehetne valamivel még idõt számolni.
Jah bocs nem arra válaszoltam amit kérdeztél :D
A sebességét megkapod ugy hogy 2r*π/(egy fordlathoz szükséges idõ)
Na ezután az erõt ugy tudod kiszámolni hogy a sebsességet(m/s) megszorzod a tömeggel(kg) és elosztod az idõvel(s). Ebbõl megkapod hogy mekkora a fékezõerõ ha az végig egyenletes a fékezési idõ alatt.

Na kb. ennyi.
norbre
közben rájöttem hogy hülyeséget mondok.. az ütközésnél valójában nem 0 az idõ.. akkor is ha két tömör acél ütközik van valamekkora rugalmassága az anyagnak és ez ad egy csillapítást, amibõl valahogyan számolható az az idõ amennyi alatt lefékezõdik.. akkor már ezt kell valahogy kitalálnom :):)

qetuol
ha az idõ pillanatnyi, akkor az erõ elméletileg végtelen nagy.
de ha pi*r úton egyenletesen lassul le, akkor a fellépö erö:
F= m*a ahol a lassulás a= v^2/(2*pi*r)

norbre
" F= lendületváltozás/amiidõallattezalendületváltozásvégbemegy"

nade ha ez egy ütközés.. akkor az idõ az gyakorlatilag pillanatnyi, vagyis majdhogynem 0 nem? vagy ilyenkor ezt hogy kellene számolni?

norbre
ahaa..

na azért leírom mibõl én indultam ki csak hogy lássam ..

Szögsebesség: f=2*pi*n
Tehetetlenségi nyomaték: J=1/2*m*r^2
Forgási energia: W=1/2*J*f^2

namost nem tudom ez mennyire ok kiindulásnak és ott akadtam el hogy ebbõl hogy tudom meg az ütközéskor fellépõ erõt..

norbre
gyakorlatilag 180°elfordulás után.. gondolom akkor az út a kerület fele (?)

qetuol
ebben az esetben a fékezõ erõ elég maximális... :DD

tudniilik az erõ F= lendületváltozás/amiidõallattezalendületváltozásvégbemegy

a lendületváltozás itt m*v, a v sebesség pedig 2*pi*r*n.
az sincs megadva mekkora út megtétele után áll meg?

norbre
hát az ütközõ és a tömeg is acél uh igazából az ütközés nem csillapított így az idõ elég minimális..

qetuol
hát az attól fûgg, hogy mennyi idõ alatt áll meg a tömeg.

Attól függ h mennyi idõ alatt áll meg. Utána meg csak m*v/t elvileg.
De nem biztos kiváncsi vagyok hogy az okosabbak mit mondanak??
norbre
hali..
egy kis segítség kellene.. régen volt már amikor tanultam és egy kis bizonytalanságban vagyok, ha valaki le tudná vezetni a megoldást az hasznos lenne számomra..

adott egy 'm' tömeg ami egy 'r' sugarú köríven egyenletes 'n' fordulatszámmal mozog.. ha az útjába helyezek egy ütközõt, mekkora erõvel hat a tömeg az ütközõre?

köszi elõre is..

Akkor mondd meg, melyik természeti törvény mondja meg, mikor értelmezhetõek a negatív mennyiségek. Ezeket hogyan lehet realizálni?
(vagyis hogyan lehet fizikailag is létrehozni negatív mennyiséget? pl olyan tömeget, ami kevesebb a zérónál?)

Mint mondottam, a matematika mivel egzakt, nem biztos, h le tudja írni a valóságot és így nem minden esetben használható jelenségek elõrejelzésénél. Vagy a valóság is egzakt, és bármi megtörténhet bármikor csak esetleg mi ezt nem vesszük észre, nem tudjuk megfigyelni, mert alkalmatlanok a mûszereink.

dronkZero
Komolyan egy rendõrvicc a mindent megmagyarázó világmodelled alapja? Höhö, kemény vagy! :P :D

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

Vagy mégis egyenértékû lenne a gyorsított és a tehetetlenségi pályán haladó rendszer?

Albert Einstein szerint, ha egy zárt dobozban állunk, pl. egy liftben, akkor nem lehet eldönteni, hogy a gravitáció húz a padlóhoz, vagy egy rakéta gyorsítja a dobozt..

Pedig, ez az Einstein ha ismerte volna a speciális relativitás elméletét, akkor tudta volna, hogy egy ilyen dobozban elejtett test
a rakátás gyorsítás esetén inerciális, azaz tehetetlenségi mozgást végez, ahogy mondjuk IR-ben nyugvó.. A gravitációban leejtett
pedig gyorsuló mozgást végez..

Azaz a rakétás esetben leejtett sugárzó-frekvencia mérõ páros fent is, lent is azonos értéket mutat, a gravitációsan gyorsított páros pedig nem azonos értéket..

qtab986
Ennek a cikknek az alján írnak valamirõl.
Erre döbbenhetett rá az az elõadó is, aki a hetvenes évek elején végigolvasta az instabil elrendezésû (egyensúlyi helyzetet keresve folyamatosan egyfelé forgó) állandó mágneses motort készítõ Howard Johnson iratait, és visszadobta az egészet.
Röviden le lehet írni hogyan mûködik meg mire jó?

Ez a megfogalmazás nem mond semmi konkrétumot az "Einstein-i" térrõl ami nincs, de gumilepedõ effektusokat tud produkálni és ebbõl valahogyan gravitáció lesz.

Idõközben rájöttem, h nem gondoltam végig a dolgokat teljesen.
Mert ha 5 -8 végeredménye(-3) minden esetben igaz, akkor léteznie kell (valahol) negatív mértékû (tehát a nullánál kevesebb tömegû) anyagnak.
Amit, ha hozzáadok 5kg általunk ismert anyaghoz (maradva a példánál -8 kgrammot) akkor eltûnik a "negatív súlyú" anyagból -5kg, de még mindig marad -3 kg "negatív súlyú" anyagunk.
Most nem az antianyagra gondolok, hiszen az ugyanúgy lenyomná a mérleg serpenyõjét.

Tehát vagy igaz a matematikai spekuláció minden esetben, és léteznie kell negatív tömegnek, vagy nem igaz minden esetben a matematika tételeibõl valamelyik. Ha nem igaz, akkor felül kell vizsgálni ebbõl a szempontból az összes matek alapú spekulációt, ami a valóságra vonatkozik. Amit nem tud alátámasztani közvetlen megfigyelés, vagy elvégezhetõ kísérlet.

A megoldási javaslatod, miszerint vegyük a negatív értéket nullának némely esetben nem lehet jó. Mert milyen szabály alapján döntjük el, hogy most nullára kell gondolni, vagy -3 ra a megoldáskor?

Bonyolultabb - nem sokkal de - egy kicsit mert meg kellene nézni a különbséget a deszka és az alma, másrészt a ceruza (vagy gyertya) és a szívószál között.
qetuol
lehetséges hogy nem ugyanazt a tudományos folyamatot mutatják, de most nem errõl vitáztunk. azt állítottad, hogy h ha az almát mozgatjuk, akkor a kísérlet nem sikerül. nekem sikerült. 1-0 ide. namármost ha a deszkás kísérletnél a deszkát mozgatnánk akkor nem sikerülne a mutatvány- állítod te. mire föl állítod ezt? én úgy gondolom, hogy sikerül, mégpedig azért mert a két eset ekvivalens, ugyanolyan erõk hatnak mindkét esetben.

Vadászpuskából kilõtt gyertya átmegy a deszkán. CO2-vel kilõtt ceruza átmegy a deszkán. kontra: Almába szívószálat nyomsz. Ezek szerintem nem ugyanazt a természettudományos folyamatot mutatják. Ennyi.
qetuol
mit ne tudok elvégezni? azt amit elvégeztem? mivel elvégeztem, nem igaz hogy nem tudom elvégezni. te is eltudod végezni, nem is értem miért beszélsz úgy a dolgokról mintha végeztél volna kísérletet, ha nem végeztél. én elvégeztem a kísérletet mindkét irányban és müködik. ha ezt nem hiszed el, akkor nagyon sajnállak.

Nem tudod te ezeket a kísérleteket a konyhában elvégezni. Sokkal nagyobb sebességkülönbségek kellenek ehhez.
qetuol
....akkor is müködik. csak pontosan olyan gyorsan kell mozgatni az almát mint a szívószálat. (ezt nehezebb kivitelezni, mert az almának nagyobb a tömege, de ha elég erõs a karod, akkor sikerülni fog, nekem sikerült). próbáld csak ki!