3993
Fizika 2006
-
#2907 Hi.
Lenne egy kérdésem. A képen látható csigás rendszer esetében, hogy számítható ki, hogy mekkora erő kell az adott 1 kg-os golyó felemeléséhez, a rajzolt áttételen keresztül. Az értékek milliméterben vannak.
-
Drapi #2906 Még mindig keresek valakit aki segítene. Aki ért hozzá annak max 30 perc lenne szerintem és cserébe nem keveset fizetnék, viszont csütörtök estig kellene megcsinálni. Akit érdekel ide írjon vagy privibe. Légdi segítsetek. -
Drapi #2905 Lenne egy leadandó feladat Fizikából (aki ért hozzá annak nem lenne nehéz) és erre keresek valakit aki átnézné nekem (áramkörök, thevenin, norton, szuperpozició, kirchhoff) és segítene, ha valami nem jó. Természetesen nem ingyen gondoltam. Akit érdekel kérem írjon a [email protected] címre. Köszi. -
yooyoo #2904 Az szép hogy így beveszi:D -
polarka #2903 még batman jelet is lehet xD -
polarka #2902 Nemtom mi a követelmény egy ilyen gráffal kapcsolatban, mindenesetre tartalmazza ugyanazon infókat, mint a kapcsolási rajz, szal biztos jó. -
Drapi #2901 Azokat csak nem rajzoltam bele. A kérdésem arra vonatkozik, hogy maga a gráf (irányok nélkül) jó-e. -
polarka #2900 sztem az i és u irányát még fel kéne tüntetni az ábrán -
Drapi #2899 Hogyan lehet felrajzolni egy áramkör (hálózat) gráfját?
A feladat az adott áramkör gráfjának felrajzolása, mellérajzoltam, hogy szerintem hogy nézne ki. Ez így jó ? (a pirossal jelölt a három csomópont).
http://noob.hu/2011/11/30/graf.PNG -
yooyoo #2898 Többes integrálokat asszem megtud oldani a Wolframalpha(Igazából majdnem ugyanaz mint a Wolfram Mathematica csak limitált számításidővel,bonyolultabb diffegyeletekre az már nem elég) -
#2897 Esz kurvajó!
Hármasintegrált, bonyolultabb diffegyenleteket megoldó alkalmazás honlap van-é?
MatchCad-et használta itt már valaki? PTC soft -
#2896 Mint Én magam!
-
#2895 Kösziköszi, nagyon jók! -
#2894 statika erők stb
jegyzet 1
jegyzet 2
szilárságtan alapok
tartók statikája
rudak igénybevétele
rácsos tartók PPT
Rácsos tartók pdf
-
#2893 Ugyan nem teljesen fizika, de nekem mechanika/statika feladatmegoldás kérdésem lenne... olyan mint: reakcióerők, rácsostartó reakcióerők/rúderők, normálerő/nyíróerő/nyomatéki ábra... Fontos lenne, bármilyen segítséget elfogadok, ha valaki tud, jelezzen! -
polarka #2892 most már MUKODJ! -
polarka #2891 www.alturl.com/xho49 -
polarka #2890 naná, h elrontottam a linket -
polarka #2889 Te kértél általánosan használható képletet magyarázat nélkül.
A konkrét példádra lásd. Ez a vektor forog ω szögsebességgel a komplex síkon. Az általam leírt képletbe behelyettesítve ugyanezt kapod.
Tehát ez a következőket jelenti:
Az eredő feszültséged a többihez képest fázishelyesen ≈7,43588cos(ωt-126,206°) = Re{7,43588e^i(ωt-126,206°)} = Re{7,43588cos(ωt-126,206°)+i7,43588sin(ωt-126,206°)}
Amiből az ωt nem érdekes a többi amplitúdóhoz képesti relatív viszonyban, hiszen mindegyik argumentumában szerepel. Így aztán van egy 6-6√3-i6 ≈ 7,43588e^i(-126,206°)=7,43588cos(-126,206°)+i7,43588sin(-126,206°) relatív helyzetű komplex amplitúdód.
A 7,43588 hosszát azért írtam kerekítve, mert rövidebb így, meg a fázishelyzet is. Ez az eredmény.
Persze, ahhoz, h honnan van a képlet inkább a wolframos linket sasold, mert annyiról van szó, h két vektor összegét kellett kiszámolni. Valós részek adják az x tengelyen felvett értékeket, a képzetes részek meg az y tengelyen felvetteket. Összeadni és szinuszokat számolni meg mindenki tud. -
Drapi #2888 Köszönöm, viszont kicsit még most is magas. Az eredményt is leírnád? -
polarka #2887 Lehet úgy kérik, h még az ωt is legyen az argumentumokban. -
polarka #2886 Szinuszos mennyiség kiterjesztése komplex síkbeli számra, ami úgy viselkedik, mint egy vektor...
Innentől meg már átlagos középsulis feladat. -
polarka #2885 -
pet0330 #2884 Mi az a komplex csúcsérték? :D utána lehet tudok segíteni :) -
Drapi #2883 Sziasztok!
Készülök vizsgára Fizikából, viszont egy előadáson (levelező) nem tudtam ott lenni, így egy feladattípus megoldásáról fogalmam sincs:
Magyarázat (egyelőre, vizsga után nekifekszek és megértem) nem kell, inkább egy általános képlet, ami alkalmazható. Ugyanez a feladat lesz csak más adatokkal (pl feszültség). Köszöntem.
-
#2882 nem baj, legalább van rálátásom, mások mivel szívnak ;) :D XD -
uwu200 #2881 Kár volt ebbe belemászni.
Az Axis kifossa a teherbírási vonalat, semmit se kell számolni XD -
#2880 Remélem azért figyelembe vetted az "árapály erő töltés-fizikai együtthatóját"?
Sajna nem tudom a mester szó szerint idézni. Bár tehetném. -
uwu200 #2879 Egészen pontosan ez egy hídfő cölöp az előrézsű tetejéről indítva.
Az azért macerás mert a felső szakasza feltöltésben van, ami az előrézsű miatt nincs is tökéletesen megtámasztva. Tehát a felső része szinte szabadon áll, alig van megtámogatva és a tetején és a palástján is kap terhet, az alsó része meg be van ágyazva a talajba. A termett talajba vehető fel a vonalmenti rugalmas támasz ha rúdelemként vizsgáljuk.
Az rőjátéka kicsit olyan mint egy konzolé, ha a befogást a nyomatéki maximumnál képzeljük el. Ez a konzol meg alapvetően nyomott. De hat rá jelentős vízszintes teher is, ezért kell külpontosan nyomott elemként méretezni. -
uwu200 #2878 Külpontosan nyomott vasbeton körkeresztmetszetről van szó konkrétan.
Ennek méretezéséhez teherbírási vonalat kell rajzolni.
Ahhoz meg legalább 3 esetet kell kiszámolni normálerővel egyidejű nyomatékra.
Persze aki annyira igényes, a teljes teherbírási vonalat is felírhatja paraméteresen, de az más annyira bonyolult, hogy 100 oldalba se tudnám dokumentálni.
Nem kéne túlbonyolítani, mert így is nagyon hosszú.
Szóval inkább hagyjuk. Van ere útmutatás a mérnöki kézikönyvbe, jó lesz az is. Csak ki akartam számolni pontosan, nem láttam előre hogy mi vár rám... -
uwu200 #2877 Ja. Miután megvannak a körcikk paraméterei.
Még mindig az a baj, hogy a körcikk területét előbb tudom meg mint a többit.
A hajlított cölöp pontos számításáról már letettem, ez az eset csak egy volt a terhelések közt, van rosszabb is. Ez kellett volna ahhoz, hogy meghatározzam a teherbírási vonal 2. pontját. Az első nem nehéz nem kell hozzá matek. De lesz még 3. is, ahol súlyozni kellene a körszelet pontjait egy egyenestől mért távolságuk szerint, és az így adódó csonka henger súlypontja is kellene, hogy a belső erők karját meg tudjam határozni.
Szóval először a központi szög kéne, vagy a körszelet magassága, a többit ki lehet számolni. De mivel még ez is macerás, pláne az ami ezután jönne, inkább egyszerűsítek. -
#2876 Még annyi, hogy a súlypont y-koordináta és a keresztmetszet terület szorzata jelentősen egyszerűbb:
A * ys = 2/3 * (R * sin(theta/2)) ^ 3
Ugye ez itt statika, akkor valszeg egy keresztmetszet területet és/vagy súlypont magasságot kell számolnod.
Az is meglehet, hogy van elképzelésed a fizikai méretről, mert biztosan nem lesz kisebb mint R=100mm de nagyobb sem mint R=250mm. Ezzel is el lehet indulni és ezzel kapsz adatokat theta-ra.
A másik út az is lehet, hogy nem lehet tetszőleges theta, mert pl. nem öntik ki csak a félkör km-et.
Az is lehet, hogy R nem lehet tetszőleges, mert méretsor van belőle és azt érdemes (azt kell) használni.
Sok olyan tényező van, ami egyszerűsíti a munkádat.
Emellett ott van az is, hogy pl.: legyen minimális tömegű úgy, hogy a keresztmetszet statikailag / szilárdságilag megfelel.
Lehet olyan hétköznapi szempont is, hogy legyen esztétikus, szép keresztmetszet, könnyen gyártható, szállítható, szerelhető, ne álljon meg rajta a víz, eső, hó; legyenek olyan helyei, ahol a továbbszereléshez felületek kialakíthatóak (síkok) és még lehet sorolni...
Egyébként már kezd érdekelni, mi is a feladatod valójában... :) -
#2875 Ez kell neked -
uwu200 #2874 Ja mert egyébként nincs ám vége a dolognak ha megtalálom a körszelet paramétereit. A pontos számításhoz kellene a súlypont is, bár azt már tudnám számítani ez előbbiekből, csak ez se mutat szépen.
Meg aztán ezekből az adatokból származtatni kell egyéb mennyiségeket is. És nem engedhető meg hogy a statika terjedelmének a 20 százaléka egyetlen keresztmetszetről szóljon, mert aki kézbe veszi, nem tudja ellenőrizni. -
uwu200 #2873 Én nem fogok ennyit matekozni egy statikába egy betonkeresztmetszet méretezéséhez.
Önkényesen felvettem a kör km. helyett egy négyszög km-et.
Egyik mérnöki kézikönyvbe is ez van, vannak csodaszámok, meg táblázatok, EC-ben meg egy vak hang nincs róla, úgyhogy én is úgy csinálom mint az öregek. Úgyhogy probléma megoldva. -
#2872 1.) Lehet próbálkozni iterációval:
theta(i) := 2 * A / R^2 + sin(theta(i-1))
Elárulom, h kb. 40 fokos szögnél próbálkoztam vele, elég lassan konvergált. Mindkét irányból konvergált, azaz ha túl és ha alul becsültem theta-t, akkor is.
2.) Vagy ha már szóba került, a sorfejtés is jó, pl. az 1.) iterációhoz a kezdő theta(0)-t elő lehet állítani, ha sin(theta) ~= theta - theta^3/3! közelítést behelyettesítjük:
A ~= R^2 * theta^3 / 12 , ahonnan theta kifejezhető és ez lehet theta(0). Még olyan 40 foknál is egész jó közelítést ad elsőre theta-ra.
Én személy szerint egy gyors zsebszámológép programot írnék 1.)-re, felhasználva 2.)-ben a becslést a szögre.
Még analitikusan is neki lehet esni, felhasználva a többi egyenletet is, ami más jellemzőit tartalmazza a körszeletnek - de ezt már csak holnap...! -
uwu200 #2871 Az a tippem sorba fejtéssel, meg newton módszerrel is lehetne kezdeni vele valamit, de az túl bonyolult, nem lenne szabad túlragozni, statikába kéne és illene pár sor alatt elintézni.
Közelítőleg is jó lenne megoldani. -
commissioner #2870 valaki írjon egy numerikus megoldóprogit erre:
ahol theta az egyetlen ismeretlen. -
uwu200 #2869 Hát ez itt a probléma.
Mit csináljak vele? -
commissioner #2868 rendezze a halál! :D
numerikus módszer kell...