Fizika

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

ZilogR
... ráadásul monitorról, ahogy kell! 😊

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

És pixelenként/vonalzóval mérnéd le a képen a tört részeket? :o)

dronkZero
Idétlenül vigyorog, és nagyon kancsal. 😛 😄

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

ZilogR
Háát, nekem azonnal ez ugrana be és így oldanám meg! 😄 Én bisztos szuperhíró vok!

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

Azért közelítõ megoldásnak sztem nem volna rossz.
Az h holdja volna viszont gyorsan cáfolható szerencsére.

Egyébként fontos, h ha vmit nem tudunk megmondani, megoldani szépen egzaktul, akkor próbálkozzunk vmilyen ésszerû közelítéssel és legalább nagyságrendileg mondjuk vmit a problémáról.
Pl. a spirálba feltekert kondi esete egzaktul nem kezelhetõ, mert fõleg a feltekerés elején lövése sincs az embernek, h milyen lesz a térerõsség, utólag is legfeljebb közelíthetõ, h "olyan lesz, mintha..."
Ráadásul a töltéseloszlást sem túl egyszerû megmondani, arra is azt mondhatnám, h ha kör volna, akkor milyen volna és abból lehetne egy közelítést csinálni.
Ezért volna tuti, ha volna vkinek olyan progija, amivel le lehetne szimulálni és akkor boldog volnék. Mapleben pont azt néztem, h vektor-vektor függvényeket nem kezel. Viszont sztem potenciálokkal felírható volna és lehetne tetszõleges töltéselrendezést szimulálni.

1ik arc azt mondta, h a Poisson-egyenlettel szokás az ilyet megmondani, de ahhoz már kéne ismerni a töltéseloszlást is. Ráadásul most nem látom, h ezt hogyan lehetne jelen esetben alkalmazni.

Molnibalage
Jópofa, de mivel én nem gimis fejjel gondolkodom már bizony a túl jó megoldás keresése miatt bizony rosszul oldottam volna meg.

Pl. nem felételetzem, hogy a fényesség csökkenése lineáris a kitakarás mértékével. Emiatt az átmérõ arányosítás is kérdõjeles.

A 3. ábrán bennem elõször az merült fel, hogy holdja van a bolygónak és pont ilyen szabályos idõközönkér látható áthaladás közben. 😊

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Látom, sok ember fantáziáját megmozgatta a példa és kiszúrta a szemüket, h miért is sántít mindez.

Ezen érvelés pontosan a homogén tér feltételezésénél sántít a legjobban, azért mondanánk, h homogén, mivel 1/r lecsengésû volna a tér és R>>d távolságra azon d szakaszon úgysem változik sokat. Viszont ha többször tekerjük fel ott már más távolságon vannak ezen szakaszok.
Sõt, hallgatólagosan már fel is tettük, h ugyanakkora térerõsséget hoz létre egy feltekert lemez, mint amikor nincsen feltekerve. Ami nyilvánvalóan badarság, ha nem látható vkinek, akkor szívesen kifejtem miért is.

Tehát, ha valóban koncentrikus hengerekkel akarjuk közelíteni az esetet, akkor célszerû rendesen azzal számolni. Ehhez figyelembe kell venni, hogy az egyes hengereken levõ töltés annyi, hogy teljesüljön az hogy minden második réteg vezetõ ekvipotenciális, hiszen eredetileg azok össze voltak kötve. Továbbá azt is tegyük fel, h a henger hossza nagy és éljünk azzal a közelítéssel, h végtelen hosszú. És azt se felejtsük el, hogy az egyik és másik lemezen az össztöltés ugyanannyi, mint a síkkondin is volt.
Ezen feltételekbõl és a Gauss-törvényt felírva egy egyenletrendszert kaphatunk, ami alapján már számolhatjuk a közelítésünk eredményét. Meglepõ módon, ha a töltéssûrûséget állandónak vesszük, akkor azt kapjuk, h nem változik a kapacitás. Ha azzal is számolunk, akkor a fenti közelítéssel számolva a teljes menetek/feltekerések számától erõsen függõ eredményre jutunk (és nem azt, h kétszerese lenne).

Legközelebb talán már leírom a számolást is. Amin azért lehet kicsit töprengeni, mert hiába tûnik úgy, h minden megvan és érettségis szinten számolható, azért nem hiszem, h a leérettségizettek közül túl sokan megcsinálnák (pedig elvileg mindent tudnak hozzá matekból).
Ha vkinek a Gauss-tv-nyel van baja (amit elvileg szintén tanítanak az érettségire, de mégsem tudják az emberek) és a huwiki nem teccett, akkor az enwikin érthetõbb szerintem, vagy guglin is biztosan talál hozzá leírást vagy sulineten... végsõ soron meg itt is zaklathat bárkit a kapcsolódó kérdéseivel.

Végtelen hosszú hengerpaláston belül mindenhol 0 a térerõsség, ez tudható abból, hogy nincsen bent töltés, ami a tér forrása lehetne. Ettõl még lehetne bent tér, de a szimmetrikus elrendezés miatt hengerszimmetrikus teret kell keltsen a palást, erre viszont már csak az E=0 tér képes.
Tehát, ha ezen közelítéssel élünk a példában, akkor tudhatjuk, hogy egy töltött vezetõhenger semmilyen teret nem kelt a belsejében.

Mivel d<<R esetet nézzük, ezért a menetemelkedés a feltekerésnél elhanyagolható és hengerpalástokkal közelíthetjük az elrendezést. Ami nagyon jó.
Továbbá ha még azt is mondjuk, h kb. homogénnak tekinthetõ a kis d távolságon a tér (ami elég meredek és asszem anélkül is megcsináltam, csak most azt mondom, amire emléxem helybõl), akkor mivel a síkkondi terét a két lemez terének összege alkotta, itt viszont a hengeres elrendezés miatt csak 1, ezért a térerõsség feleakkora.
Amibõl U2=E*d/2 és mivel az eredeti C1=Q/U1=Q/(E*d), így a mostani C2=Q/U2=2Q/(E*d) vagyis C1 kétszerese.

A homogén rész feltételezése azért már meredek, majd talán hétvégén leírom anélkül, csak akkor újra át kell gondoljam mit írtam régebben (és lehet belátom, h hülye voltam és mégsem lehet úgy). De azért bemelegítésnek jó lesz ez így is.

Dj Faustus
"kazán lényege, hogy háromszor annyi hõenergiát képes elõállítani, mint amennyit a villanymotor elfogyaszt"
Kicsit pontatlan, szenzációhajhász a cikk: a villanymotor ugyanis elektromos hálózatból 8 kW teljesítményt vesz fel, és ennek 3-szorosát adja le hõként. De hogy máshonnan szerzi a hõenergiát, arról már nem szól a fáma.

Hasonló a helyzet, mint a hõszivattyús fûtésnél (ott a föld hõjét hasznosítjuk fel, csekély villamos-energia befektetéssel), vagy például a kondenzációs kazánoknál (ott is dobálóznak 108%-os hatásfokokkal, ahol az a plussz hatásfok, az égéstermékkel eltávozó kondenzvízbõl ferlhasználható hõenergia).

qetuol
"a ... kazán lényege, hogy háromszor annyi hõenergiát képes elõállítani, mint amennyit a villanymotor elfogyaszt."

energiatermelés ftw!!

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

WTF??? <#fejvakaras>

qetuol
uff... bocsánat, úgy látszik a sok falkonos poszt közt elkerülte a figyelmemet 😄<#wave><#wave>

Gyorsban a lényeg képletek nélkül:
Hengerkondival közelítjük az esetet, ezek e.tere 1/r fv. szerinti és így a hengeren belül 0 a térerõsség. Van két koncentrikus hengerünk, a kettõ közötti teret csupán a belsõ töltései állítják elõ, hiszen a külsõé belül 0. Az így számolt kapacitás meg 2szeres lesz a síkkondihoz képest, mert a síkkondinál a két fegyverzet közötti teret mindkét lemez saját tere összeadódva állítja elõ. Azaz itt a 2 lemez között a térerõsség pont fele a síkkondis esethez képest. És ez persze csak kb. 2szeres viszony, hiszen azért a spec. esetet is közelítjük.

Viszont az 1018-as nincsen elírva 😊

qetuol
te polarka, ígérted, h megnézed arra kondenzátoros feladatodra a gondolatmenetemet, de ha már elfelejtetted, legalább mondd el a te megoldásodat 😛P

Falkon
Értem. Este már ki volt a f*aszom vele, így felhívtam az ofõt, hogy az a 2 hülyeség nem megy. Azt mondta nem baj. Reggel közölte velem, hogy a 1019-es feladat elvan írva.

Köszönöm szépen ezt a hosszan kifejtõ gondolatmenetet! <#worship>

Mercedes-Benz: The best or nothing! :) W124 (L) No turbo, no nitro, only BMW POWER! :)

nah, mivel lusta geci voltam és ahelyett, h dolgoztam volna inkább játszottam, ezért most nem nagyon érek rá, de neked még gyorsba segítek

1018.
Gondolom tehetetlenségi erõkrõl nem beszéltek nektek sem, ugyanis nem szokás manapság a középsulikban (megjegyzem régen is fölösleges volt az emberek nagyobb részének, hiszen ma sem tudják mi az, de azért mondogatják)
Akkor, elõször is két ábrád kéne meglegyen egy a kúp metszetérõl távolságokkal bejelölve, egy pedig a testre ható erõkrõl.
Mikor tûnik úgy, h nem mozdul el a test? (persze ilyenkor már van érintõirányú sebessége, mert a feladat elsunnyogva bár, de ezen állandósult(stacionárius) helyzetrõl kérdez)
Ha a tengelyre merõleges centripetális erõ hat rá eredõben, mely a kúp szögsebességével meg1ezõ szögsebességet kényszerít a testre.
(Fcp=mrω², amit remélhetõleg fejbõl vágsz, miután már átnézted a körmozgás egyenleteit)
Ezen eredõ erõt mi adja?
Hát a nehézségi erõ és a palást tartó ereje. Ezekbõl van meg az erõvektor ábrád.

1019.
Itt valszeg 1630km volna, csak el van írva, mert 1,6km magasan biztosan nem kering az a mûhold, legfeljebb éppen mesés fény és hanghatások közt megsemmisül.

Annyit kéne meggondolni, h a Föld középpontját vehetjük fix pontnak, mert a közös tömegközéppontot a kis tömegû mûhold úgysem nagyon befolyásolja. Megvan mondva, h körpályán kering, a pályaadatok is (pályamagasságot a Föld felszínétõl adták meg), most már csak Fgrav=Fcp -bõl ki kell fejezni a föld tömegét.
Fgrav a Newton-féle grav. törvénybõl
Fcp meg körmozgásból

Itt legfeljebb már csak rosszul vélsz vagy jelölsz be valamit, ha nem jön ki. Azon meg csak úgy lehet gyorsan segíteni, ha leírod, h mit próbálsz számolni egyáltalán és megmondjuk, h hol tévedsz.

Falkon
Na már csak az utolsó kettõ feladat nincs meg. Ezek valahogy nem mennek.

Mercedes-Benz: The best or nothing! :) W124 (L) No turbo, no nitro, only BMW POWER! :)

Falkon
Üdvözletem újra!
Ezek közül elakadtam:
1018-asban ugye magasságot kell számolni. Azt melyik képlet határozza meg? Megvan a megoldás: h=0.29m, csak ezt nem tudom hogy kapták meg.
A másik a 1016-os, a legszélsõ helyzetben kijött 0.87mg ami jó, de az egyensúlyi helyzetben 1.27mg-nek kéne kijönnie, ami nem jön ki sehogy. Azt hogy kapták meg?

Amúgy Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek!

Falkon
OHHHHH de hülye vagyok! 😄DDD

Most hogy így leírtad melyik témákhoz kapcsolódik, az elsõ egyszerûen pofon egyszerû! 😄
így már a többit is megtudom csinálni!

Köszönöm mindenki segítségét! <#worship>

Ez egy kiváló gondolatmenet lenne, ha az ellenállásra lennének kíváncsiak, illetve megmondták volna, h mekkora az aksi feszültsége.

De csak az áramerõsségre kíváncsiak.
Ide kéne a csomóponti törvény, ami valójában nem mást mond, minthogy a töltések megmaradnak és nem tûnnek el ill. nem teremtõdnek a semmibõl.

Mint ahogyan lally mondta, rajzolnod kell tudni.

Kirchoff hurok és csomóponti törvényt kell ismerd, Ohm törvényét (ezek összevonásából feszültség- és áramosztás, már ha könnyítenél a számolásaid terjedelmén), energiamegmaradást, körmozgás egyenleteit, no meg a newtoni gravitációs törvényt. Igazából képlet, behelyettesítés és már meg is vannak az eredmények.

Tipikus középszintû érettségis favágó példák... Arra kíváncsiak, h megjegyezte-e az a képleteket és tud-e osztani meg szorozni az ember.

"amint körbeér egyszer, akkor már egy v-d-v-d - v-d-v-d réteget kapunk"
csak egy v-d-v-d réteget kapunk, a következõt építjük fel a következõ tekeréssel és kapjuk a 2-szer ennyit

Ezzel 2 baj is van.
- "...lesz egy v-d-v-d-v szendvics"
Amikor tekerjük, akkor a v-d-v-d réteget tekerjük, azaz amint körbeér egyszer, akkor már egy v-d-v-d - v-d-v-d réteget kapunk, amit írsz az nem állhat elõ.
- ha 2szer tekernénk körbe, akkor valóban igaz volna az, hogy az eredõ kapacitás durván annyi volna, mintha az 1szeri körbetekerés kapacitásával párhuzamosan kapcsolnánk még egyszer akkora kapacitást. Viszont ez nem teremti meg a kapcsolatot az eredeti, síkkondenzátor kapacitásával.

Ha végeztem 1-2 jegyzõkönyvvel, akk majd a hétvégén még megírom a megoldást, már ha addig vki nem írja meg. Viszont az általános eset megoldásához hasznos volna, ha vki letudná számítógépen modellezni a kialakuló vektorteret. Matlab vagy Mathematica biztos tud ilyet is, csak én még nem vagyok egyikben sem profi, éppen csak ismerkedek a matlabbal meg a maplellel (közben meg a felsõbb évesek azt mondják, h inkább a Mathematica-t használják).

qetuol
ugye ez csak valami vicc? ezek nem lehetnek érettségi felkészítõ feladatok.. <#wilting><#wilting><#wilting> fõleg az elsõ.. nanee<#wilting><#wilting> ugye nem mondod komolyan h nem tudod kiszámolni????? hogy nem tudsz összeadni 3 számot, vagy arra nem jössz rá h össze kell adni õket??

Naná! -nem látok benne egyéb, bonyolító-kritériumot.

Falkon
Igen, a képletet tudom, de most a hosszúságot, rót minek vegyem fel? Egységnek?

1; -az ellenállások kiszámítása a vezetõ méreteibõl:
az "R egyenlõ; Rószor_eL_per_Á" képletbõl.

Abban az idõben még nem volt divat a töketlen-"megosztás" !

-ez, csak most, a napjainkban "fussa" így: mer' most 6 oldalon írják le azt, hogyan nyomjunk Entert. -de, hogy mire is nyomd meg; asztatmá', csakis a 3. kötetben teszik majd közzé!

Falkon
És abban a bizonyos könyvben van megoldás is, vagy az egy másikban van?

Az említett könyv 188.oldalán, arra is találsz majd ábrával egybekötött komplett kidolgozást.-ott pl, "lámpákkal" fogyasztatják a pitróleumot, de a belsõ ellenállást, azt "téglalappal".

Falkon
Például a 2411-es példában megadja az áramerõsséget. Most azt hogy mekkora áramot ad le, azt hogy tudom kiszámolni? Számoljak az akksi üresjárási fesz.-ével, abból határozzam meg az ellenállást, és akkor jó?

Szerintem, mindegyik könyvtárban megtalálod! -ma, még biztosan nyitva is vannak.
Van szkennered is. -s az sem lenne oly nagy baj, ha "butaságot" dobnál fel vele, mert; Akkor legalább látom, látjuk; Hol is vagy "sáros" a témákban.

Falkon
Az oké hogy skicc, csak egyszerûen nem tudom elkapni a fonalat.
Könyvem csak az "Egységes érettségi feladatgyûjtemény gyakorlófeladatok Fizika I. , II." van meg

2411-ben gondolom téglalappal.

-alapelv:
Minden példádhoz okvetlen készíts egy skiccet!-fõképp; Még a legpitibbnek látszóhoz is !
(javasolnék hozzá egy könyvet; "Felvételi feladatok fizikából"/1968.)
-a 167.ábrádhoz kapcsolódva, Azt elõbb egy Egyszerûbbel kezdeném: csak
2db "batteriával" (46.oldal 23/4.)

2411. Gondot csakis az okozhat; Mivel jelöljem most benne a fogyasztókat. -téglalappal; "Lámpicskákkal";...?

1016. Ingás feladathoz; az említett könyv, 128. oldalát nézném meg.

Falkon
Az összesre kéne segítség. A 2416-ot én is tudom! 😄 Meg a 2412-est is megcsináltam, de abban nem vagyok biztos.

Az összesre kéne, avagy; csakis a "fénylõbbekre" ...?
-mer': a 2416, az így kapásból, fejbõl is menne.

Falkon
Sziasztok!
Ezekben tud valaki segíteni? Hogy induljak el vagy bármi kis segítség is jól jönne!

A segítséget elõre is nagyon köszönöm!

qetuol
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
illetve izé, párhuzamos kapcsolásnak felel meg, tehát a kétszerese c:

qetuol
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
ha feltekerjük, akkor kvázi vezetõ- dielektrikum- vezetõ- dielektrikum szendvicsbõl lesz egy v-d-v-d-v szendvics, ami megfelel 2 sorosan kapcsolt eredeti kapacitásnak, az eredõ meg a fele lesz. most így hirtelen ez jutott eszembe

Valóban ez lesz a spec. eset megoldása, de az volna az érdekes (mint mindig), h miért, milyen megfontolásokkal.

Az eredeti kérdésre meg pár hónapja próbálkoztam választ kihozni, többféle meggondolással. Elõször is, szép egzakt eredményre nem lehet jutni, ez itt a probléma, ezért tfh. 100-szor tekerjük fel. így legalább vmi numerikus eredményt ki lehetne hozni.

Láttam már ezt a feladatot valahol, ha jól emlékszem a kétszeresére.

Gigabyte EP45-DS3, Core 2 Duo e8400, Corsair Dominator 2 gb 1066 MHz, Sapphire Radeon HD4850

Jah igen, ismert a síkkondi permittivitása, felülete, fegyverzetek távolsága.
Tulajdonképpen van egy vezetõ, dielektrikum, vezetõ, és dielektrikum szendvics, ez a síkkondi és ezt tekerjük fel 0-ról.
R>>d spec. eset közelítése beugró a témához, általában azt kérdezik meg inkább, de a 0-ról az érdekesebb volna.

Mondjuk határozzuk meg mekkorára változik egy síkkondenzátor kapacitása, ha azt feltekerjük (így arkhimédeszi sprirál alakú lesz). Van egy egyszerû gondolatmenet, amivel R>>d; R spirálsugár, d a lemezek közti távolság esetén megbecsülhetõ. Nah, de egy korrekt végigszámolás volna az igazi, az alapfeladatra.

Lehet túl sokat segítettem :x ; de legalább az egyszerûbb dolgokkal nem kell sokat szaroznia senkinek.

dronkZero
Az még hagyján, ezt egész egyszerû kiszámolni.

Viszont az építési technológia kicsit mindfuck kategória...

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

qetuol
errõl az jut eszembe, hogy anno egyszer láttam egy ilyen fizikai feladatot, (kömal, vagy már nem is tudom), amiben az volt a kérdés, milyen hosszúnak kell lennie egy kötélnek, ami az égben "lebeg", és a földig ér.

Tervezzünk ûrliftet, az jó móka.

Nem árt tudni: A feszültség alatt lévő vezeték ugyanúgy néz ki mint a feszültségmentes, csak más a tapintása.

qetuol
hát akk hajrá 😊