5675
Dinoszaurusz és egyéb őslények.
-
primavis #4395 nézeteket nem lehet megdönteni, véleményeket sem! csak cáfolni és az ellenkezőjüket igazolni! Attól mert valamit sokan állitanak, az attól még nem okvetlenül igaz is! A dino-biznisz érdeke, hogy sokan higyjék el a mesét a madarak dinós eredetéről.De ettől még nem lesz igaz is. -
primavis #4394 ugyan, olvasgass egy kicsit a témához, pl. a guglin magyarul is megtalálod Gál Erika cikkét a Természet világában, a tollas dinoszaurszokról s ott szó van a BAND-ról is (Birds Are Not Dinosaurs), vagy Kessler Jenő tanulmányait a Magyar Tudományban (2009/5, 2010/6), netán az IPM januári számában! DE angolul is bőven lenne mit olvasnod a témában. Ha elolvastad ezeket, utána visszatérhetünk arra, amit cáfolni szándékozol. -
Vrahno #4393 Esetleg tartom magam a legnagyobb körben elfogadott nézetekhez, amíg meg nem döntik azokat, és... öö, igazából nem tudok mást válaszolni, mivel nem értem a többi mondandód, olyan homályosan fogalmazol. -
primavis #4392 nem azt kifogásoltam, hanem azt hogy onnan inspirálódnak, de olyan problémákban, ahonnan nem kellene! -
primavis #4391 mondjuk ha kicsit körülnéznél a szakemberek között, hogy kik is foglalkoznak ezekkel a témákkal hivatásszerüen Mo-on, akkor magadtól is rájöhetnél! -
primavis #4390 aha, esetleg kérdezd meg erről Alan Feduccia-t vagy Evghenyij Kurochkint, netán Stors Olsont, hogy csak a legkiválóbb paleo-ornitológusokat soroljam.
Nem tapasztaltad mert nem foglalkozol- láthatóan - a dinók és a madarak csonttanával. -
W B #4389 Hagyjad, ugyan azt csinálja mint eddig
Kedves primavis, be mutatkoznál nekünk? -
Vrahno #4388 "Ami viszont igazán érdekes, hogy a dinók a legtöbb jellegükben nem a madarakhoz, hanem éppen az emlősökhöz hasonlítanak!"
Eltekintve attól, hogy a "madarak nem dinoszauruszok" elméleteket és a híveit eddig mindenütt nevetség tárgyának tekintették, ahová csak felnéztem, az előbb nem azt kifogásoltad, hogy egyesek az emlősökhöz hasonlítják a dínókat?
"Nos ennek a tudományágnak a szabályszerűségeit hagyják figyelmen kívül a dinoszaurusz-biznisz iparosai és híveik!"
Ezt nem tapasztaltam sehol. -
primavis #4387 Az összehasonlító anatómia Cuvier óta pont azon ügyködik, hogy egyes jellegek alapján a lehető legtökéletesebben tudjuk besorolni a már kihalt és a most élő gerinceseket! Nos ennek a tudományágnak a szabályszerűségeit hagyják figyelmen kívül a dinoszaurusz-biznisz iparosai és híveik! -
primavis #4386 No, a madarak ugyan szintén archosauria leszármazottak, de nem dinoszauruszok! Ezt a paleo-ornitológusok többsége tagadja és a téma komoly szakmai vita tárgya évek óta. Az emlősök meg a hüllők egészen más ágából (Synapsida) származnak. Ami viszont igazán érdekes, hogy a dinók a legtöbb jellegükben nem a madarakhoz, hanem éppen az emlősökhöz hasonlítanak! Főleg etológiájukban. -
Vrahno #4385 "S a marhaságaikat legtöbbször a ma élő emlősök/madarak alapján találják ki! csak azok nem hüllők és főleg nem dinók!"
Hogy az emlősök nem hüllők, az a sok taxonómiai átrendezgetés miatt igaz. Ám a modern állat-családfák a madarak osztályát a hüllők ágára helyezik, azon belül is a dínókéra. Tehát minden okuk megvan arra, hogy a madarak tanulmányozásával álljanak elő az elméletekkel. Egyébként is, nemcsak a madarakat, hanem pl. a krokodilokat is nézik, amik szintén archosaurusok.
És ráadásul az ő kicsinyeiknek is más formájú fejük van. Vagy ennek a dínónak. -
primavis #4384 Sajnos, attól, hogy haladnak az új felfedezések beépitésével, még nem közelítik meg tudományosan a témát! De akkor elveszitenék a klienseik nagyrészét is! nekik a szenzációs kell s nem a prózai tudományos ismeret. W B is az előbb hőbörgött, hogy én/mi csak csontokban gondolkodunk. Nem pontosan, de mivel jórészt csak a csontokat tanulmányozhatjuk (kevés máson kívül), abból és a megismerhető környezeti viszonyokból kell következtetnünk s rekonstruálnunk az ősvilági életet, beépítve a közvetett bizonyitékokat is. Ez is van olyan izgalmas mint a sci-fi, csak éppen a valóságon alapul. -
primavis #4383 No persze, mert ti naponta láttok fiatal teropódákat! Nem fiacskám, ti azokat a képeket, animációkat látjátok, amelyeket fantáziadús dinó-iparosok nektek feltálalnak! S a marhaságaikat legtöbbször a ma élő emlősök/madarak alapján találják ki! csak azok nem hüllők és főleg nem dinók! Semmi sem bizonyítja, hogy a fiatal dinoszauruszok juvenilis kinézetű fejük lett volna! A ma élő hüllőknek sincs ilyen, az eddig felfedezett fiatal dinók vagy akár embriók sem utalnak ilyesmire. -
W B #4382 Vita régebbi alapja, az hogy az illetékes annak idején mindenbe belekötött.
A legjobb példa, amit említettem: Túl nagy a feje az állatnak, és ebbe bele kötött. A fórumon mindenki rögtön észre vette, hogy ez egy fiatal theropoda dinosaurus. Kedves "tanár úr" pedig nem, és ezért mi vagyunk a gonoszak.
Magyarán: Ami nem csontváz, az már valótlan. És ezzel mindenki kedélyét borzolta.
Mert nem kérek elnézést azért, hogy az őslényeket valaha élt élőlényeknek és nem tárgyaknak/adatoknak nézem. -
Vrahno #4381 A "félhülye rajongást "és a "szakemberek szabályos lenézését" pedig nem tudom, honnan vetted. Hacsak nem valami régebbi hozzászólásra céloztál, amit én nem olvastam. -
Vrahno #4380 Egek. Igen, bevallom, zavartak engem a filmben látott ostobaságok, például a hóban keltés, amit kiemeltél. Ki is fejeztem. Az a baj, hogy nem anyáztam a készítőket?
Tisztában vagyok azzal, hogy a média mennyire gúnyt űz a paleontológiából. Az olyan gyatra műsorok, mint a Jurassic Fight Club, Clash of the Dinosaurs, Monsters Resurrected, vagy a nemrégiben kijött Dinomorphosis bőven nyújtottak alapot arra, hogy felbőszüljek e miatt. Csak nem ezekről beszéltünk, ezért is nem részleteztük, hogy mennyire rosszak. Ám ezekkel szemben az alant kitárgyalt March of the Dinosaurs már egy lépést tett a jó irányba. Bár volt benne szenzációhajhászás meg rengeteg sületlenség, egy fokkal élvezhetőbb produkció volt azoknál, mint amiket említettem.
Ezért is nem mondtam rá csúnyákat. Mert bár még mindig túl fantázia-alapú volt, de nem annyira, mint sok korábbi dinoszauruszos műsor. Például tollasnak ábrázolta a tyrannosauridákat, elkerülte a pronált mellső végtagokat a theropodákon, és sarki környezetben ábrázolta az őshüllőket -- ezzel hódolt az új tudományos elképzelések előtt. És ezt fejlődésnek látom a többi műsorhoz képest. Amúgy meg egy könnyen felejthető, jött-ment filmecske volt, nem hiszem, hogy nagy kárt okozott volna a nézők körében. -
primavis #4379 No, nem igen észleltem a nagy felháborodást, pl. a hóban költő dinó esetében, ahogy a többi marhaságnál sem! Nemigen szoktam beleszólni a szórakozásotokba, de meglehetősen elszomorító azt látni, hogy a téma iránt érdeklődők mennyire a bulvár hatása alatt vannak és nemhogy nem ismerik a tudományos álláspontokat, hanem szabályosan le is nézik a szakembereket! Azok ne szóljanak bele a csevelybe! Ez is ki lett már jelentve ezen a fórumon! Vajon nem az lenne a követendő cél, hogy értelmes társalgás6vita bontakozzon ki, a félhülye rajongás helyett? -
Vrahno #4378 Ha megtörhetem az OFF-ot, miben is rejlik a vitát kiváltó probléma lényege? Hogy felzabáljuk a tudományos gondolkodásúakat megbotránkoztató paleo-médiát, és elhiszünk mindent, amit bemutatnak benne? Hiszen nem pont azt tárgyaltuk ki mi is, hogy mennyire tudománytalanok és felháborítók tudnak lenni az ilyen produkciók?
Vagy az oktatási rendszer gondjai lennének az igazi megbeszélnivalók, és valaki csak ürügyet keresett arra, hogy kifejezze a témához kapcsolódó nézeteit? -
primavis #4377 No igen, csakhogy az egyetemi oktatás sohasem az oktatók, hanem a felkészületlen és lusta, motiválatlan hallgatók miatt veszít a színvonalából! Ugyanis jó szakembereket, oktatókat sokkal könnyebb találni mint megfelelő felkészültségű, képességű és motiváltságú hallgatókat! -
W B #4376 Csak nem egyetemi tanár?
Szóval tényleg igaz, hogy a felső oktatásról beszélnek. XD Akó lesz itt mit megreformálni. -
primavis #4375 Ha meg mégsem a taksonyi tojáshéjas lennél, a következő mondat amúgy érvényes rád is.sorry... -
primavis #4374 Ide figyelj te taknyos taksonyi középiskolás! majd ha elvégezted a biológia vagy geológia szakot,ledoktoráltál dinoszaurszokból, ha levizsgáztál nálam is, akkor pofátlankodj! Addig olvasd a meséidet és kussolj, amikor a nagyok megszólalnak! capisci? -
W B #4373 -_- Pont hogy én vagyok az aki a tudósok szavára sose ad, és kritizálok mindent. Erre mit ad isten minden bebizonyosodik, hogy nálam sokkal bunkobak is léteznek.
Amúgy meg, ahol senki nem ért veled egyet, oda mért mászkálsz?
Megnézzük a dok filmet, jópofa aranyos ahogy a hóban csúszkálnak. De ha megfigyeled még én írtam hogy a megjelenítés kicsit már túlzás.
Bele kötsz abba, amibe nem lehet belekötni, aztán beállítod, mintha igazad lenne, közben már az első lépésnél hibáztál. -
primavis #4372 Azokra,amelyeket a dinókról szóló ismeretterjesztő és főleg kereskedelmi jellegű, bulváros jellegű forrásokból merítettek és itt egymással megosztottok! A dinoszaurusz ipar termékeinek bősz fogyasztói letettek és cseppet sem zavar benneteket, hogy az álomvilágotok közel sem jár a prózai valósághoz! Ahogy az idióta WB is írogatja, mi akik tényléegesen dinó maradványokkal foglalkozunk, leragadtunk a kézzelfogható csontoknál. Azokból vonjuk le következtetéseinket az egykori állatok jellegeiről, életéről. Ami persze távolról sem olyan szenzációs mint amilyenre a dinó iparból élők festik! Csak éppen ez a valóságot jelenti és nem a fantáziát! -
primavis #4371 Aha, csak ti arra néztek amit mutatnak nektek a szenzációt hajszoló producerek, írók, etc, etc. Elhiszitek, hogy a dinók úgy néztek ki, úgy éltek, úgy viselkedtek, ahogy nektek bemutatják őket! Csak hát a valóság egészen más, sokkal prózaibb és ráadásul csak a töredékét ismerjük! Olyanok vagytok mint a bigott vallásosok, szó szerint elhiszitek a biblia szavait Nóéstól, Jánásostól együtt. A kutató a leletekből információkat 8köztük adatok is) merít és abból megpróbál egy reális képet kapni az egykori élőlényről. A leletből pénzt csinálók viszont tojnak az információkra és helyettük ők találnak ki mindenféle marhaságokat. Ti meg az utóbbiakra esküsztök.A blabládat nem igen értem s nevetséges, ahogy magyarázol egy másik idióta által kitalált hülyeséget. De csak rajta, így szép az élet.... -
W B #4370 Aki abba bele kötött, hogy túl nagy a képen a feje, túl sok a toll, túl nagy a szeme, mit keres egy faágán, mért néz egy bogarat... Miközben, épp hogy kevés a toll, fiatal az állat ezért a nagy a a feje és a szeme, a fiatal állatok érdeklődőek ezért van egy enyhe dőlésű faágán és néz egy bogarat. Na az ilyen csak nézze a csupasz élettelen csontokat.
Akinek a tudomány nyers számokból, adatokból áll, az ne akarjon tudós vagy még amatőr hozzá értő se lenni.
Találkoztam már olyan emberrel aki a légpuskát a cső tövénél próbálta megtörni, hogy újratöltse. Miközben egy újjal a csővégét fogva simán lazán megtörhető erőlködés nélkül. Amikor ezt közöltem vele, rögtön tudta rá a fizikai szabályt... Csak a nyers adatokhoz és számokhoz ért az illető, de mint kiderült hétköznapi életben nem tudta már alkalmazni.
Bocsánat, hogy az őslényekre élőlényként nézünk, és nem egy halom adatra. -
Vrahno #4369 Melyik sok marhaságra célzol? -
primavis #4368 S ti ezt a sok marhaságot el is hiszitek? Ezeknek a filmeknek a 90%-a (minimum) fikció, a többi is nagyrészben tudománytalan. -
Vrahno #4367 Csak rákerestem, hogy "ITV march of the dinosaurs torrent", és találtam egy egészen nézhető minőségű felvételt. Szerencsére mint a sorozatokat, az ilyen dokukat is gyorsan felteszik a netre a TV premier után. -
W B #4366 hol nézted meg? -
Vrahno #4365 Na, én meg megnéztem ezt a March-ot. Egészen közepes élmény volt, nem rossz, de nem is valami ámulatba ejtő. Érezhető volt rajta, hogy a "sima", nem dínó-szakértő embereknek szólt, főleg mivel félúton átment természetfilmből valami fantasy-kalandregénybe. Ööö, spoilerek, ha más is meg akarja nézni:
Jó volt, hogy nem szörnyetegeknek, hanem egyszerű állatoknak állították be a szereplőket, sőt néhány jelenetben egészen emberszerűnek tűntek. Néhány klisét elkerültek, például nemcsak a ragadozók, hanem más növényevők is veszélyt jelentettek a főhősökre. Továbbá a násztáncot járó Troodonok mosolyt csaltak az arcomra.
Kevésbé volt jó a sok valószínűtlen, mesébe illő elem, ahogy minden összejött a főszereplő Edmontosaurusnak, meg ahogy a napokig étlen-szomjan maradt állatok hirtelen erőt nyernek, hogy harcoljanak meg fussanak.
Az Albertosaurusokon sem tudtam kiigazodni: elvileg kiéheztek, erre házmagasságút ugranak. A narrátor szerint falkában vadásznak, az egyikük mégis egyedül ered a zsákmány nyomába, és meg se kottyan neki, hogy kigyulladt a tolla, és elsodorta egy vulkáni trutymó-áradat. Ezt a szuper-kitartó ragadozó klisét már nem kerülték el. Az őrült, agydaganatos Edmontosaurus is fura volt.
Amit a leginkább benéztek, az a Quetzalcoatlus. Pikkelyes, két lábon áll, és hiányoznak a kis ujjai a szárnyáról. Továbbá dögevőként ábrázolják, holott ragadozó volt.
Ami a hideggel való megbirkózást illeti, nem nagyon tapintottak rá. A sima Albertosaurusok is ugyanolyan tollasak voltak, mint a sarki Gorgosaurus, a Troodonok meg a hóban kotlottak.
Összességében egy elnyújtott Dinosaur Planet részhez tudnám hasonlítani, csak sokkal kevesebb vérrel és némileg jobb effektekkel (bár itt is becsúszott néhány baki, pl. a levegőben járó Edmontosaurus). -
W B #4364 Ami jön a havas dínó cuc, az jó lenne, ha normálisan lenne rajtuk toll, akkor még elhiszem hogy nem fagynak meg.
amúgy meg ja, a Jurassic Fight Clubban volt a megalodonos hülyeség. Abba annyi baromság van, hogy nekem okoz fizikai fájdalmat. -
Vrahno #4363 Ez úgy hangzik, mint a Jurassic Fight Club, avagy Dinosaur Secrets, ahogy nálunk hívták. Az tényleg tele volt hasonlóan idióta feltevésekkel, például hogy a ragadozók a területük védelméért elzavarják a prédaállatokat...
De már máshol is hallottam ezt a szenzációhajhász "S talán még mindig létezik!" dumát a Megalodon kapcsán. Nem tudom, honnan ered -- valaki biztos felvetette, aztán felkapott téma lett, mert több nézőt/olvasót vonz.
Egyebek felől leadták a March of the Dinosaurs-t, és aki látta, azt mondta, hogy ez megtörni látszik a bugyuta őslényes ismereterjesztők sorozatát. Ennek ellenére ebben is akad jócskán olyan, ami miatt fel vonjuk a szemöldökünket: például lassított felvételben látó Troodonok, és akrobata, törés- és fagyálló, alultollazott tyrannosauridák. -
Katarn576 #4362 Üdv mindenkinek.
remélem hogy WB barátom nem fogja le tépni a fejemet :)
Egy hatalmas kéréssel fordulnék hozzátok. Szeretnék alapítani egy speciális csapatot, akikkel a Cryptozoológiát és egyéb, paranormális jelenségeket lehet kutatni. FIGYELEM!!! Ez nem amatőr kezdeményezés. Jelenleg azért lobbizok hogy a Magyar Tudományos Akadémia elfogadja ezt a meg nem értett tudomány ágat. Ám ahhoz hogy bizonyítsunk nekik, embereket kell toboroznom, akik VALÓBAN értik a munkájukat. Biológusok, történészek, zoológusok, botanikusok, és természetesen ufo kutatók jelentkezését várom. Csak azon emberekkel tudok tárgyalni, akik elmúltak 18 évesek, és tudják igazolni hogy birtokukban van valamilyen, az adott szakmához tartozó felsőfokú papír vagy diploma. Ja és még valami. Olyan ember jelentkezését is várom, aki mestere különböző videokameráknak, mikrofonoknak, és egyéb képi, illetve hanggal operáló szerkezeteknek. Mivel ez a csapat még csak most állna fel, ezért szponzorokat is keresek, akik támogatnák ezt a kezdeményezést. Viszonylag szépen haladok, tehát van pár olyan cég akik látnak fantáziát a dologban, ezért, természetesen, aki jelentkezik a csapatba, rendes fizetést is fog kapni.
Kérek mindenkit, hogy aki tud ilyen ismerősről, rokonról, vagy barátról, akinek a kisujjában van ezen szakmák közül valamelyik, az jelentkezzen az alábbi elérhetőségen.
E-Mail: [email protected]
Előre is köszönöm szépen mindenkinek az együttműködését. -
W B #4361 Valamelyik TV csatornán volt ez az agy mosott dok. film, hogy engedjük egymásnak az őslényeket.... abban mondták. Kíváncsivá tett, hogy ők ilyen hülyék vagy mások is. -
#4360 Mért kik hiszik? -
W B #4359 Hála égnek sok agy mosott "dok" filmet nem láttam-
Tök aranyos, hogy a Spinosaurusról bizonygatják hogy csúcsragadozó volt. Holott hal/dög evő volt.
Valaki amúgy tud arról valamit, mért hiszik egyesek hogy a Megalodon még létezik? -
Vrahno #4358 March of the Dinosaurs az ITV-től, Reign of Dinosaurs a Discovery-től, Planet Dinosaur a BBC-től, és a Walking with Dinosaurs 3D-s mozifilm.
Eddig a Reign kapta a legtöbb hírverést, mert egy ilyen műfaj-átformáló csoda-szenzációt akarnak kicsikarni belőle. A Planet-ről kevesebbet írnak, de az is vagy egy nagy jelentőségű mű lesz (egyfajta WWD remake), vagy egy felejthető zagyvaság, mint amilyen a Clash of the Dinosaurs, Jurassic Fight Club és a Monsters Resurrected is volt.
A WWD filmről meg csak sejtjük, hogy dokumentumfilm lesz. -
W B #4357 Most akkor hány dok. film jön? -
Vrahno #4356 Nekem is kedvem szegik.
Visszakanyarodva a dokumentumfilmek új hulláma felé, hír érkezett a Reign of Dinosaurs-ról, ami elárulja, hogy ez is szerepeltetni fog Mosasaurus-féléket.
Jelenleg nem tudom eldönteni, hogy ezt várjam jobban, vagy a BBC Planet Dinosaur-ját. Mind a kettőről olvastam már olyat, ami tetszik, meg olyat, ami nem.