5675
Dinoszaurusz és egyéb őslények.
-
W B #4355 néha az az érzésem hogy nem értenek ehhez -
Vrahno #4354 Az én tudtommal is nagyobb, ezért is kételkedtem eleinte az elméletben. Aztán olvastam, hogy ugyanakkora, vagy kisebb, mint a Toro. Igazából össze vagyok zavarodva, de ettől még nem kezdtem el hirtelen hinni az elméletnek.
Az allo-apato üggyel egy fórumon találkoztam. Valaki megjegyezte, hogy hallott egy új elképzelésről, miszerint az eredeti leletek (amik alapján annak idején elnevezték az állatokat) túl töredékesek, és a kép, amit pl. az Allosaurusról alkottunk, igazából más kövületeken alapul. Valahogy úgy, ahogy a Trachodont is fel kellett bontaniuk Anatosaurusra/Anatotitanra és Edmontosaurusra.
Ezen kívül nem olvastam semmit, tehát vagy téves riasztás volt, vagy még mindig nem hozták nyilvánosságra a kutatások eredményét. Vagy el sem kezdődött a kutatás. -
W B #4353 Hát nézd, nem úgy van hogy a triceratops a fiatal, és a trorosaurus az idős? a Triceratops testmérete tudtommal nagyobb a torosaurusnál.
Allo és apato nevét megváltoztatni? mért? -
Vrahno #4352 Plusz eleve nagy divat mostanság az átosztályozás. A Triceratops=Torosaurus a leghíresebb eset, ám más rokonsági kapcsolatokat is átírtak, mi több, valahol olvastam, hogy egyesek szerint még az olyan "klasszikusokat", mint az Allosaurus vagy Apatosaurus is át kell majd nevezni.
Van, aki szerint a kutatók csak nagy hűhót akarnak csapni, hogy magukra vonják a figyelmet. Azzal együtt, amit írtál a Baryonyxról, ebben tán van is valami. Bár igaz, a hypsilophodonták átrakosgatása épp egy olyan dolog, ami inkább hidegen hagyja az embereket. -
W B #4351 Valljuk be:
1, Trehány munka
2, Nincs elég, minta mit vizsgálni lehetne
3, Unatkoznak szal mindig kitalálnak egy új baromságot. (pl. Baryonyxet ugye 1989-ben fedezték fel, már akkor tudták hogy halakat evett. Erre pár éve mint nagy szenzációt közölték hogy Rájöttek hogy halakat ettek. há vaze -_-) -
Vrahno #4350 Nem tudom pontosan, de a legújabb elgondolások szerint a Dryosaurus vagy egy kis Iguanodon-féle, vagy sima Ornithopoda. Hasonló a helyzet a Tenontosaurus-szal (mondjuk ez nem túl meglepő, mindig is kakukktojás volt a Hypsilophodonok között). Az Othnielosaurus-szal (ami az Othnielia új neve) meg nem tudom, mi a helyzet.
Annyit tudok, hogy a csoportról nagyon keveset tudtak, és hasraütésszerűen dobálták bele a hasonló kinézetű Ornithopodákat, de miután jobban megvizsgálták a rokoni kapcsolataikat, rájöttek, hogy egész idő alatt tévedtek. Legalábbis így értelmezem -- még a Wikipédiát szerkesztő paleo-fejek sem írják le valami tisztán, máshol meg nem nagyon találtam erről szóló írásokat. -
W B #4349 Hypsilophodonta.... számomra a névadótt, dryosaurust, othenelia (vagy hogy írják) és a hasonlóakat jelenti.
Mért oszlatták fel? -
Vrahno #4348 Szóval hogy pontosan tudjuk, miért mutatják ezt a sok állatot a fagyban, meg kell várnunk a műsor saját magyarázatát. Remélhetőleg szolgálni fog vele, és nem csak egy "mi lett volna, ha" megközelítést választ.
Mellesleg mondhatunk/írhatunk még őszintén olyat, hogy "hypsilophodonta"? Úgy olvastam, eléggé feloszlatták a csoportot, és már talán csak maga a Hypsilophodon maradt benne. -
W B #4347 Hypsilophodonta félék éltek,
Volt egy júrai húsevő mi úgyszintén, crylophosaurus nevű... akkor neki zsákmány állatnak is kellet lennie a hóban(konkrét fajt nem tudok). Pleio és ichtiosauriát elvileg találtak olyan helyen ahol masszívan olyan hideg volt, hogy hüllő nem élhet ott, sőt a vízen még jég is volt időnként, talán állandóan.
de ezek mind a föld déli féltekén éltek.
Északi féltekén tudom, hogy troodoniták éltek olyan környezetben ahol konkrét tél is volt, de zsákmány állatokról nem tudok, ill. rágcsálókat ehettek.
Az a nagy helyzet, hogy tengeri állatok, (hüllőnek már nem nevezhetőek ugyebár) képesek magukat szigetelni. Theropodák is tollal.
Kezdetleges Ceratopsidák dísztolakkal rendelkeztek, az tény. Lehet, hogy hidegben tollbundájuk volt. A Hypsolophodonta félék közül tudtommal találtak tollas példányt. Innentől már a tollas ankylosauruson sem lepődnék meg.
De végig gondolva: Az alap ötlet nem hülyeség, az hogy dinosaurusok simán éldegéltek a miniszokban. Ha ezeket az élőhelyeket nem töltik be, akkor az emlősök tennék meg, és terjednének tovább, de ez nem történt meg. -
Vrahno #4346 Hát, a WWD-ben is túlélték a telet, azok az állatok meg még csak tollasak vagy különösebben hájasak sem voltak. Ezek ránézésre már zsírosabbak.
Ettől eltekintve van amúgy egyáltalán bizonyíték arra, hogy éltek ilyen kacsasőrűek meg miegymások ilyen környezetben? -
W B #4345 És ha az lesz benne hogy nem fagynak sz*rá, akkor át estek a ló túloldalára
Oké hogy melegvérűk... de picit túlzás.
Meg amúgy meg: Kevés a toll XD -
Vrahno #4344 Itt van jó pár. -
W B #4343 Képek vannak esetleg? Mert én csak egy hóviharban vánszorgó Edmontosaurus csordásat láttam eddig. -
Vrahno #4342 A rengeteg újonnan bejelentett dinoszauruszos dokumentumfilm közül az első, March of the Dinosaurs címmel, e hétvégén kerül adásra Angliában.
A hírek szerint egy full CGI film, és egy Edmontosaurus csorda sarki vándorlásáról szól. A "Walking with..." sorozatok Jasper James-e áll mögötte, és az előzetes képekből ítélve ebben már a tyrannosauridák (konkrétan Gorgosaurusok) is tollasak lesznek.
Egyéb szereplők: Troodonok, Pahcyrhinosaurusok, valamilyen nodosaurida, és egy sarki mosasaurus.
Más fórumokon már őrjöngenek, amiért a Troodonokra nem tettek elég tollat, ám engem valahogy nem zavar annyira. -
#4341 na jó,sztem hagyjuk egymás körbeírását,nem visz sehova:D -
#4340 Ha szakállas-bajszos úriember,akkor ő az:) -
#4339 passz,annyit tudok róla h harmadéves elvileg -
#4338 Szerintem te Váczi úra gondolsz:D -
#4337 lehet:D am asszem ásványtanon volt,vkivel elővettettem a tokjából egy rohadtnagy airsoft puskát,"hangszert":D -
#4336 akkor összekeversz vkivel :D -
#4335 atyaég:D -
#4334 én vetettem veled elő a stukkert asszem stat után:D -
#4333 milyen kicsi a világ :D bár nekem fogalmam sincs arról, hogy te ki vagy/lehetsz :DDD -
#4332 hobby:airsoft,asszem megvagy:D -
#4331 úgy tűnik lol:D -
#4330 Titanoceratops -
#4329 kommented innen: "nemsokára ideérünk földtöriből,majd jelzek h Pálfy mester megemlíti-e(biztos vagyok benne,elég up-to-date) "
Pálfy? földtöri? Ehh, csoporttársak vagyunk? :D -
W B #4328 Ebbe semmi meglepő nincs. Pár éve az volt az elmélet, hogy a meteor után még 300 000 évig vígan éltek a dinosaurusok. Aztán, mivel semmi nagy felfedezés nem volt, ezért be dobták azt, hogy mégis csak a meteor ölte ki őket.
Ám, az állatot közel találták a becsapódáshoz? Akkor ismét új elméletet kéne gyártani.
ezt meg nem tudom ki ismeri -
#4327 http://geofigyelo.blog.hu/2011/03/02/tulelok_dinok_a_kreta_tercier_hatar_utan -
921 #4326 Azt hiszem a kihalásra felkészülni-be is voltak tengeri skorpiók. -
#4325 Kösz,ezt meg fogom nézni. -
#4324 Itt egy. -
#4323 Esetleg a BBC-től a Walking with Monsters. -
#4322 Nem ismertek olyan filmet ami az eurypteridákról szól? Dínókról sok film van,a BBC sorozatokban is volt minden csak a tengeri skorpiókat hagyták ki,pedig érdekes,félelmetes fajaik voltak. -
#4321 Még mindig pangunk...:S -
#4320 Köszi -
#4319 Pachyrhinosaurus -
#4318 Ennek a ceratopsidának mi a neve?
már régen keresem -
#4317 Mert képesnek lesznek az utamba állni, és kínjukban geológiát jelölnek ők is
De amúgy eléggé eltértünk a topik témájától, vagy nevezzük át ELTE geológiának? :DDD -
#4316 de azokkal minek számolni?