6060
  • Maktoko
    Üdv!
    Valaki adna erről egy linket ami a scania elején alul van?
  • szabii98
    :D
  • russh12
    jah én dobom be neki :D
  • Gis80s
    Hát ez nagyon patent, gratula...csak így tovább :)
    Lesz még vele meló gazdagon, de ha egyszer elkészül, finom lesz :)

Ui.: Te küldtél számot pénteken a roxy-ban? jó volt :))))
  • szabii98
    Szép! ;)
    Van aki bekonvertálja majd?:)
  • LezFiddler
    Jó reggelt!

Poligonokat nem csak Grid-ként lehet létrehozni!
    Természetesen úgy kell kezdeni de azután már inkább single-t használjunk! Külön poligononként építsük fel az objektumot.

Ha a 4.képet figyelmesen megnézed akkor látható, hogy a belső poligonok ( egy piros pötty - egy poligon ) ki vannak jelölve.
    Front nézetben csak az élek ( középtájukon piros pöttyel) látszanak de az átláthatóság miatt mutatom a perspektív nézetet is ahol már látszanak a lapok ( poligonok ).
    Olyan nézetben törlöd őket amilyenben akarod hiszen ha valamit ( bármit ) kijelölsz tök mindegy, hogy milyen nézetben dolgozol, ha delete akkor delete!
    Calculate-t akkor és annyiszor használhatod ahányszor akarod, ebből gondod nem lesz. ( Illetve lesz de az már egy másik történet. )

A kötött "G" esetét nem értem!
    Én is használtam hozzá alapnak egy képet ha nem is látszik a modellen.

tuzfal3-nak a 619-es HSZ-re: lehetne calculate-zni de nem sok jelentősége van. Akkor lenne ha a 3 objektum összecsatolása után a poligonokat össze is hegesztjük!
    ( Ez már megint egy másik mese.)
  • russh12
    ismerős a kerék :| xDDDDDDDDd
  • Rubio #622
    Én csak ámulok és bámulok, úgy hogy nem igazán tudok mit mondani... Nagyon jól néz ki!
  • Rubio #621
    Ezt tényleg jó leírás, csak lemaradt az eleje, hogy végül is hogyan kreálod azt a "G" betűt? Mert e módszer hiányában ilyen szép alakzatokat és nem tudok létrehozni...

Azt látom, hogy a belső poligonokat / "lapokat" kitörölted, de azt hogy (azon kívül, hogy a "delete" paranccsal), vagy azt a "perspectíve" nézetben lehet / kell megoldani? És ha igen akkor én ezt utólag meg tudom tenni (calculate után), vagy kezdhetem elölről az egészet?

A másik dolog, hogy az én "G"-m formája kötött, s mivel én nem tudom ezt a módszert, így fogalmam sincs, hogy hogyan lehetne (biztos lehet) ezzel a módszerrel egyszerűbben megcsinálni... (Ha tudnám ezt a technikát, akkor biztos menne nekem is, de így elképzelés hiányban szenvedek... :) )

A fentiektől függetlenül köszönöm a szemléltetett leírást!
  • tuzfal3
    UP
    Tudom hogy renault felni;) még lusta voltam át alakitani :D
    Alakulgat szépen lassan,komikat pls!!

A kerékjárat kicsinek bizonyult :S Idővel javításra kerül ez is...
  • tuzfal3
    Szép leírás
    Az utolsó lépés után nem kell az egészet újra le calcute-zni?
    Ha gondoljátok teszek képet a ducato-ról,sikerült szerezni alá kereket Mazsi barátomnak big THX érte.
  • LezFiddler
    A lényegi része megvan a dolognak de azért leírnám, hogy szoktam én megcsinálni az ilyesmit!
    ( Biztos másképpen is lehet, én így csinálom. )

Tehát kreálunk egy síkot, jelen esetben egy "G" betűt.

Ezután Vertex vagy Edge módban kijelöljük az objektumot.

Most az Extrude parancs segítségével tetszés szerinti hosszban kitoljuk a kijelölt részt.

Ha az Extrude használatával kialakultak belső, nekünk nem kellő, plusz poligonok ( szoktak, ) akkor azokat Polygon módban kijelölve el tudjuk távolítani!
    Írnám, hogy el kell távolítani hiszen teljesen feleslegesek, de kinek a pap, kinek a paplan.

Használjuk a Calcute parancsot!

Itt be is fejezhetnénk, viszont ha teljesen zárt objektumot szeretnénk akkor pár lépés még hátra van.
    Jelöljük ki a "G" betűnk elülső palástját Polygon módban majd használjuk a Detach parancsot!

Így külön választottuk az elülső és az oldalsó részeket!

Hagyjuk kijelölve az elülső részt és Copy-zuk át a "G" betűnk alsó végéig.

Flip-eljük meg.

A most már 3 db külön részt egyesítsük.

Nagyjából ennyi!

A képeket próbáltam úgy kivágni, hogy látszódjanak rajtuk a használt parancsok is, remélem érthető és használható!
  • norbee46
    Szia Blum!
    Egy privát üzeneted érkezett.
  • szabii98
    javítod topicra és jó is lesz
  • Blum
    Ez csak egy topik,nem fórum.
  • Gis80s
    Sziasztok!
    Amennyiben találnánk egy "gazdát" a topiknak és mindenki elmondaná, hogy mit szeretne viszontlátni a banneren, akkor szívesen befejezném, amit korábban elkezdtem. Remélem tetszik nektek.... :)

• Rubio #613
    Végül is az érdekelt volna, hogy ha egyesével kiszámoltatom, akkor tudok-e tovább lépni a következő betűre, de tudok, úgy hogy akkor egyesével készítem el őket...

Még egyszer köszönöm mindenkinek az eddigi segítségeket!
  • Blum
    Annyira nem értek én ehhez,de szvsz teljesen mindegy.
  • Rubio #611
    Köszi!

Így már tetszik:

Azt szeretném még megkérdezni, hogy a mélysége (vastagsága) még nincs kiszámolva (Calculate). Ez a "Calculate" ráér akkor, amikor minden betűvel végeztem, vagy mindegyiknél külön-külön kell végrehajtani, illetve ez tökmindegy, mert lehet így is, úgy is?
  • Blum
    G betűn Create-->Copy. Másolaton Jobb klikk-->Edit-->Flip
  • Rubio #609
    Azt meg lehet-e oldani, hogy jelenleg a "G" 3D nézetben elölről látható, de ha hátsó nézetet nézek (tehát ha a 3D-ben átforgatom), akkor nem látszik, de én azt szeretném, hogy hátsó nézetben is látható legyen majd a "G"? Ehhez már készítettem egy másolatot is, csak nem tudom, hogy a "láthatóságát" át lehet-e / tudom-e fordítani, mert jelenleg e másolat is csak "szemből" látszik...
  • Rubio #608
    Hát kevesebb ugyan nem lett, de legalább már átfedések nincsenek:

• akela
    Arra gondolt Lez,hogy próbáld meg minél kevesebb polygonból kihozni.
    A G felső része szerintem jó,lejjebb az átfedéseket kellene kiváltani,ill.úgy megtervezni,hogy kevesebb poly legyen
  • Rubio #606
    "Ezután nem árt ha kitörölgeted a keletkezett belső éleket, feleslegesen vannak ott!"

Mire gondolsz, mert nem jöttem rá, hogy hol, mit és főleg hogy kellene törölnöm? Próbálkoztam törölni, de akkor eltűnt a "G" felülete, szóval nem jött össze...

Mindenesetre kezdem elölről a "G"-t, s meglátom, hogy akkor milyen lesz, mert most valóban elég cifra lett, de a módszer működik:

• Rubio #605
    Persze hogy megengedem, sőt köszönettel veszem!

Én sem gondoltam ezt a végleges változatnak, ez még csak az első próbálkozásom, tehát csak gyakorlás ahhoz, hogy mit és hogyan kell(ene)..

Köszönöm az észrevételt, na és persze a segítséget is!

Egyébként a Top nézetben biztos, hogy az "Y" tengelyen kell dolgozni és nem a "Z"-n? Az "Y" a betű magasságát határozza meg nem pedig a mélységét. Vagy tévedek?

• LezFiddler
    Ez még elmaradt:

Nem mindegy, hogy melyik irányba tolod ki a dolgot de úgyis észreveszed ha valami nem kerek!
  • LezFiddler
    Jó reggelit!

Ezt a Modify.. Submesh... Extrude paranccsal szoktuk megoldani!

Ha megvan a síkod akkor átkapcsolsz vertex, vagy edge módba és kijelölöd az egészet, SELECTED MODE.

Esetedben ezután a top nézetben dolgozunk tovább "Y" tengelyen!
    Megadod a Modify.. Submesh... Extrude parancsot ( itt ki szoktam jelölni a sharp edges-t is, így megmaradnak az élek! ) és kihúzod az objektumot olyan hosszan amilyenre szeretnéd.
    Ezután nem árt ha kitörölgeted a keletkezett belső éleket, feleslegesen vannak ott!
    Végül mehet rá a Calculate.

Egy személyes véleményt ha megengedsz:
    Szerintem teljesen felesleges ennyi poligonból készíteni egy betűt!
    Ha esetleg beteszed majd a játékba pl.: egy autón lévő feliratként, megzabálja a gépedet!

( Azonkívül teljesen keresztbe-kasba, egymásra tetted a poligonokat, így nem jó! )
  • szabii98
    Hát, az 1 éve 2 hónap múlva meglesz, az a moderátorok közt szinte semmi, láttam már olyat hogy 4 hónapja regisztrált és HG volt(nem gumiban, nem sajátban).
    Namármost gondolom hogy Blum sem gondolt olyan nagyon csilli-villi topicot csinálni, az több nap lenne.1-2 linket, meg képeket még könnyű betenni, persze nem okoskodni akarok, csak leírom[ugyan azokat a HTML kódokat lehet használni egy topicban, amiket a fórumon is].
  • Rubio #601
    Szerintem ehhez a módszerhez is kellene agy bizonyos vastagság, vagy nem?
  • Rubio #600
    Ezt nem tudom megcsinálni, mert a jelenlegi ismereteim szerint ehhez a módszerhez már eleve kellene lennie egy bizonyos vastagságának, de nekem nincs ilyen.

A betűt front nézetben alkottam meg poligonokból és így a végeredmény egy "G" betű lett, amit ha föntről, jobbról, vagy balról megnézek, akkor csak egy vonalat látok, amit nem tudok nyújtani, mert egyetlen sort látok és nem tudom kijelölni úgy, hogy nyújtani is tudjam. Ha tudnám, akkor már eleve van egy vastagsága, ami nem jelentene gondot, de így, hogy csak egy vonal az egész (kivéve a front nézetben) nem tudok vele mit kezdeni. Olyan vékony, hogy 3D nézetben nézve és elfogatva el is tűnik:

Tehát ha a képen a Top nézetet nézem, akkor abból a vonalból szeretnék még egyet fölötte, hogy egy egységet alkotva lenne a betűnek vastagsága, ami ügye most nincs és meg ezt a vonalat meg sem tudom úgy fogni, hogy a "Z" tengely mentén vastagodjon.

Szóval erre kellene valami megoldásféle...
  • tuzfal3
    ha mélységet akar akkor move,és az x tengely legyen bekapcsolva és tudja mélyiteni ill. domborítani, szerintem ez kell, vagy nem?:S
  • Blum
    Átmész FRONT nézetbe,Vertex nézetbe kapcsolszés rákattintasz az alktrészre:

Ezután átmész Left/Right/Top nézetbe,kijelölöd az egészet. Alul Selected Mod sárgán világítson és X/Y tengely szerint Modify-->Scale paranccsal megnyújtod.
  • Rubio #597
    Na, amíg eldöntitek, hogy ki legyen a HG, addig esetleg megmondhatnátok, hogy, ha síkban létrehoztam egy "képet", akkor ennek a "képnek" hogy tudom a mélységet is megalkotni?

Szóval csináltam egy betűt (egyenlőre), de sajna csak síkban tudtam elkészíteni, de szeretném, ha mélysége is lenne, azaz vastagsága...
  • tuzfal3
    Akkor keresni kell mást...:/
  • Blum
    Vállalnám én szívesen,csak sajnos semennyire nem értek HTML-hez.
    Bizonyára meg tudnám tanulni,ha lenne kitől...:)
    A másik része a dolognak pedig az az,hogy nincs még 1 éves a regisztrációm. (Házigazdai jogra jelentkezőnek ez alap követelmény)
  • szabii98
    Attól függ hogy Blum mennyire ért a HTML kódokhoz, na meg hogy vállalja-e :)
  • tuzfal3
    Hát ha te nem vállalod akkor én is Blum-ra szavazok.
  • LezFiddler
    Sziasztok!

Köszönöm az esetleges lehetőséget, inkább kihagynám!
    Ha komolyra fordulna a dolog akkor részemről Blum-ra egy szavazat!
  • tuzfal3
    Te is lehetnél az, vagy LezFiddler is akár, ti profik vagytok. :)
  • Blum
    Na igen. Kéne ennek a topiknak választani egy HG-t.