Holdra szállás- mi az igazság?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Papirzacsi
Ne locsolgasd magad benzinnel, mert nagyon súlyosan megéghetsz!

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Emmy-díjat kap a NASA

Beszarás. Buzz Aldrin-nak én speciel Oscar díjat adtam volna. Remek alakítás, mûvészi munka. Armstrong sokat tanulhatott volna tõle.

Ûrrepülõgéprõl még életedben nem hallottál?

dronkZero
Mondjuk elég sokat elárul az intelligenciádról, ha te egy repülõgéptõl azt várod, hogy elmenjen a Holdra...

Betiltottak egy román filmet Velencében
Na ebbõl sem lesz Világkommunizmus.

Kb ennyi értelme van annak, amit csinálsz.

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

Molnibalage
Mert nem is arra tervezték.

Szerintem bannolhatnának már téged innan a búsba.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Tesztre kész a világ leggyorsabb repülõgépe

Ezzel sem mennek a Marsra/Holdra.

[NST]Cifu
Az ûrkutatás topicban válaszoltam. Szvsz már erõsen nem ide tartozik. 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Ezt speciál én sem értem.

Férfi-e az, aki nem teszi jobbá a világot?

DrRadon
"lásd hány probléma volt az ûrhajósok között is a különféle ûrállomás-személyzetek és a hosszabb ûrhajós utak esetén"

Nem hallottam semmi komolyabbról, ami tartósan és hátrányosan befolyásolta volna a csoportmunkát. Kisebb cívódások mindig adódnak, de ha nem áll fenn tartósan olyan szituáció, viselkedés, vagy élettérre károsan ható tényezõ, ami rögzítheti az érzett ellenszenvet vagy dühöt, akkor valamennyi idõ múltán a csoport újra teljes csapatként dolgozik.

Valamikor olvastam két olyan írást is, ami a bezártságban élõ személyzetekrõl szólt. Ebben szerepeltek azok a megállapítások, hogy vegyes személyzet esetén olyan versengés alakul ki (semmi tudatosság nincs a dolog mögött, egyszerû hormon és ösztön, amit minden ember és általában minden élõlény örököl a génjeibe kódolva) ami hátráltatja a zökkenõmentes csoport munkát. A rivális fajtárs iránt érzett ellenszenv tartósan rögzülhet, ami komolyan hátráltathatja pl. az információáramlást (utállak, nem beszélek veled, vagy csak szûkszavúan, stb). (Egy érdekesség az egyik ilyen írásból: az élõ zöld növény látványa, jelenléte hihetetlenül fontos dolog volt az ûrállomások személyzetének számára. Önkéntelenül is sokat gyönyörködtek bennük)

A tengeralattjáró személyzetet azért nem hasonlítanám az asztronautákhoz. Hogy is mondjam, azért azokat az embereket olyan mindenre kiterjedõen nem válogatják meg. (csak meg kell nézni egy két amcsi, vagy angol tengeralattjárós doksi filmet, és rájössz mire gondolok).

Nem értelek, mire gondolsz amikor ezt írod: " amíg a csak férfi személyzetnél általánosak voltak a hierarchiából fakadó problémák (legáltalánosabb: az újoncok beavatása), addig vegyes személyzet esetén az ebbõl fakadó problémák minimalizálódtak" Épp a hierarchia az, ami kordában tart egy csapatmunkára kijelölt csoportot és minimalizálja a konfliktusokat, de ismétlem, van egy kis különbség pl egy õrszázad, egy tengeralattjáró személyzet és az asztronauták között.

Molnibalage
addig vegyes személyzet esetén az ebbõl fakadó problémák minimalizálódtak

Ez érdekes. Vajon miért?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Bizonyított tény: csak férfiakból álló (persze itt képzett, válogatott emberekrõl van szó) legénységnél a legkevesebb a konfliktus (hierarchia adott, vagy hamar kialalkul).

Nem feltétlenül igaz, lásd hány probléma volt az ûrhajósok között is a különféle ûrállomás-személyzetek és a hosszabb ûrhajós utak esetén. Pedig ott aztán jól kiválogatott személyzet volt...

Egy érdekes könyv a témában a Space Physology.

A tengeralattjárók, különösen a kis személyzetû SSK-k esetében a tapasztalat az, hogy amíg a csak férfi személyzetnél általánosak voltak a hierarchiából fakadó problémák (legáltalánosabb: az újoncok beavatása), addig vegyes személyzet esetén az ebbõl fakadó problémák minimalizálódtak. Elõjöttek a nemiséggel kapcsolatos problémák ugyanakkor, noha meg kell jegyezni, hogy ilyesmi a csak férfi személyzetnél is elõfordultak (a melegeket nem ok nélkül nem szeretik a hadseregekben).

gothmog
Nem, én az Offtopikra gondoltam.

"A Hold fotózásához nincs szükség engedélyre, de a Föld fotózásához a NOAA (Nemzeti Oceonológiai és Légköri Ügynökség) engedélye szükséges."

Mi nem volt számodra ebben érthetõ?
DrRadon
Igen, a monotónia a legnagyobb ellenség. De erre Hollywooddal karöltve remek térhatású programokat találtak ki:
- klingonokkal való találkozás, féregjárat, idõcsúszás, 300 évvel korábban a Marson letelepült saját énjeikkel való találkozás, megvadult holofedélzet
- és a visszaúton: meteorzápor, nyomáscsökkenés, fellázadó droidok, bezakkant ûrhajóstárs, megszaladó reaktor, és persze az elmaradhatatlan, a Marsról begyûjtött tojáskövületbõl kikelõ Alien.

Azt hiszem, ennyi kaland után olyan penge érzékszervekkel szállnak ki a visszatérõ modulból, hogy a Chuck Norris hozzájuk képest nyugdíjas hycomat.

Bizonyított tény: csak férfiakból álló (persze itt képzett, válogatott emberekrõl van szó) legénységnél a legkevesebb a konfliktus (hierarchia adott, vagy hamar kialalkul).

Az unalom lehet a legnagyobb ellenség az odaúton. Bebizonyították, hogyha sokáig kell ugyan azokat a hosszú, unalmas rutinmûveleteket elvégezni egy hosszú utazáson, úgy, hogy egy bádogdobozba vagy bezárva, az ember érzékei teljesen eltompulnak, mármint felfogóképesség, problémamegoldó képesség, reakcióidõ. Ennek végzetes következményei lehetnek, ha az unalomból hirtelen fontos bonyolult dolgokat kell elvégezniük, akár milyen képzettek is. Nembeszélve a pszichikai megviseltségrõl. Mellesleg szerintem egy csupa-férfi közösségben is simán (ha még nem könnyebben) létrejöhet konfliktus. Nehéz lesz ezt a problémát megoldani, nehezebb, mint a technikai kérdéseket. De szerintem így-úgy, de sikerülni fog, ha nem 20 éven belül, akkor majd ha már génkezelt zûrhajósokat kell majd kiképezni...

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

Ilyen alapon 4 meleg férfi ûrhajóst is küldhetnének.

DrRadon
Az õsközösségre visszavezethetõ okokból (vadászat), egy férfiakból álló csoport sokkal kevesebb konfliktussal oldja meg a feladatot mint egy vegyes felállású csoport (barlang) ahol elõtérbe kerülhet a nõ megszerzéséért folytatott rivalizálás.

A VASIMR meghajtással tervezett Mars expedíciók pedig lehetõvé teszik az elviselhetõbb, egy évnél rövidebb küldetéseket.

Pont hogy a mars expedícióban kéne lennie nõnek, mivel nemhiszem (és a tudósok szerint se), hogy egy csupa férfibõl álló csapat kibírná az oda vezetõ utat, az ottlétet, és a visszautat, ha érted mire gondolok. Azt mondják, az optimális a 2 férfi, 2 nõ lenne, hát majd meglátjuk. Abban biztos lehetsz, hogy nõ is meg férfi is lesz a legénységben. Ha már csak pusztán pszichikai okokból, hiszen lehetnek akár milyen képzettek, nincs hasznuk, ha útközben megõrülnek, többek közt unalmukban...

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

"Miután õk kereskedelmi szándékkal csinálnak képeket, ezért bizonyos engedélyekhez kell folyamodni."

Sántít.

DrRadon
Ehh. Miért ne mehetne nõ a Marsra? Már nem a Hold expedíciók idejét éljük, számos esetben van nõi tagja a küldetéseknek.

“No human will set his or her foot on Mars and return safely to earth before 2050.”

Mire szavaznátok? Mondjuk a "her"-t nem egészen értem, még a NASA szerint sem járt nõ a Holdon, akkor a Marson miért járna, pláne 2050-ig. Kizárt.

Obama?

Molnibalage
Vagy exy, vagy okkultist, indendi vagy n-dik álregjük.

Sõt, féreglyukaknál az Einstein-Rosen-Podolsky híd segítségével lehetséges a párhuzamos világok közötti utazás, ezt mindenki tudja aki nézte a Sliders sorozatot.

gothmog
Valaki? Tippelhetek? O-val kezdõdik?

Molnibalage
Ez mind szép és jó. A kulcsszó. Technológia hozzá? Valami kézzelfogható vagy mérhetõ és reprodukálható dolog?

[NST]Cifu
BeyondApollo Blog. Ugyan a már többször linkelt Astronautix oldal még mindig az egyik legjobb forrás, de ez az oldal fogyaszthatóan tálalja az 1960-as évek elejétõl az 1970-es évek elejéig készült elképzeléseket, képekkel gazdagon illusztrálva. Van itt Gemini-alapú Holdküldetés, tervezett Holdbázis építési tervek, vagy éppen az 1969-es tervek arról, hogy NERVA-hajtómûves ûrhajóval Mars-utazásra küszültek az 1980-as évekre.

[NST]Cifu
Jajj...

Annyi történt, hogy az Egyesült Államok hatóságaitól megkapták a hivatalos engedélyt, hogy civilként kereskedelmi szándékkal mûholdat küldjenek a Holdra. Ez annyira nem meglepõ, ha te egy mûholdat akarsz amerikai cégként felküldeni, akkor erre engedélyt kell kérnie, hiszen a mûhold amerikai honosítású, nekik kell azt regisztrálni, és értelemszerûen az állam tudni szeretné, hogy te mi célból küldesz fel mûholdat. Ezt minden mûholdindításnál megkövetelik, ha magyarként akarsz mûholdat küldeni a világûrbe, akkor szintén kell engedélyt kérni erre. Formaiság, de a cég reklámként használja, hogy õk már elintézték a formaságokat.

Miután õk kereskedelmi szándékkal csinálnak képeket, ezért bizonyos engedélyekhez kell folyamodni. A Hold fotózásához nincs szükség engedélyre, de a Föld fotózásához a NOAA (Nemzeti Oceonológiai és Légköri Ügynökség) engedélye szükséges. Ebbe beletartozik például az, hogy mely részekrõl nem készíthetnek bizonyos felbontás felett képeket (nemzetbiztonsági okokból, pl. katonai kikötõk, légibázisok, stb.). Amikor egy civil cég kereskedelmi céllal képalkotó mûholdat küld a világûrbe, mint a Google a GoogleEye mûholdakat, akkor szükséges ilyen engedély megléte a törvényes mûködéshez.

Hozzá kell tenni, hogy hiába egy orosz Dnyepr hordozórakétával küldik fel, a cég mûködéséhez ezeknek az engedélyeknek meg kell lennie, hiszen amerikai cégként akarják értékesíteni a mûhold "hasznos terhét" és az általa készített képeket.

Tehát:

-Ahhoz benyújtottak egy Holdhoz küldendõ mûhold indításához szükséges engedélykérelmet, amit pozitívan elbíráltak, tehát a mûhold indításához szükséges papírok megvannak.
-Megkérték a NOAA engedélyét a Föld fotózásához, amit megkaptak.
-A Hold kereskedelmi célú fotózásához nincs szükség engedélyre, ilyesmit nem is állít a cég honlapja, a Wiki szócikk van rosszul megfogalmazva...

gothmog
Google a barátod. Vannak (voltak?) látványos, színes terveik, és nincs hozzájuk rendelve egyetlen évszám sem. Szerintem kifogytak a pénzbõl.
"Hold fotózásához miért kell az USA engedélye..." - miért, kell?

Errõl a projectrõl van valami infotok?
http://en.wikipedia.org/wiki/TransOrbital

Kamerájával egybõl eldönthetné, hogy jártak-e emberek a Holdon.
Remélem a programvezetõt még nem ölte meg a NASA. Mondjuk azt sem értem, hogy a Hold fotózásához miért kell az USA engedélye...

Hát jól teleraktam hibábval, de nem írom le mégegszer, remélem érthetõ.

„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz

Feltünési viszketegség.
Minden bizonnyal a több ezer ember közt aki nnak idején a holdraszálláson dolgozott, voltak olyanok akik ilyenben szenvedtek. Most gerrob úr azt irllusztrálja, mennyire nehéz dolguk lehetett ezek kollégáinakk, így emelve nagyszerû teljesítményük fényét.

„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz

Mi köze ennek a Holdraszálláshoz?
sz4bolcs
Nem <#bdead> kell neki, hanem olyan bohóc fej, amit mikike is kapott anno.
Szerintem azóta õ volt az egyetlen, aki megkapta az sg bohóca címet.

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

A Voyager-1 indításának is ma van az évfordulója...,tán ezért is ma.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Papirzacsi
Látom gyúrsz a felkiáltó jelekre. Na csak így tovább, nincs már olyan messze a<#bdead>.

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Nézzétek meg a google-t (magyarul), most "megmagyarázhatatlan rejtélyek" van rajta és egy ufo. Valami náci ufo világnap van vagy mi a szösz?

Mibõl gondolod?

Akkor most pontosan a Holdraszállás melyik részével vannak problémáid?
Szövegértési problémáid vannak. Szerintem fordulj inkább Hiller Pistához.

sz4bolcs
gerrob egy okkultist muhaha, és videók nélkül. 😄

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

Gundark 1 1
Azért ezek a dolgok nem úgy mûködnek hogy valaki leül feltalálja a többi meg csodálkozik hogy jé de jó. Nézd meg a radar történetét. Vagy még inkább sugárhajtómûét. De játszhatunk a rádióval is. Vagy gondolod Wrighték voltak az elsõk akik arra gondoltak hogy de jó lenne valami szárnyas franccal nekiindulni az égnek?

Von Braun kellett. Mert nagy tapasztalatai voltak, és voltak elgondolásai. De ha õ nincs akkor jön más. Esetleg több "kisebb" koponya, és összerakják.

Armstrongot meg berakni a felsorolásodba komolytalan. Õ egy ûrhajós volt, akinek ez volt a hivatása. Ha õ nincs akkor mással megy a 11.

És ne játsszunk mi lett volna ha dolgot. Arra válaszolj hogy melyik részét cáfolod a holdutazásnak. Mert a "részleteket" meg lehet csinálni még szerinted is.

Ja még egy kérdés, tulajdonképpen minek jársz ide? Okkultist legalább linkelgetett videókat a hoaxoldalakról. Te csak egyszerûen közlöd hogy "nem volt" és kész.
[NST]Cifu
Ha ezen a színvonalon akarod folytatni, kibannoltatod magad...

Most akkor hogy volt szerinted ez a Holdraszállás dolog pontosan?
DrRadon
Bannoljátok már, mert ennek semmi értelme.

DrRadon
Braun a rakétatechnikában dolgozott. Az Apolló kabint mások készítették, olyan mérnökök, akik elõtte a Mercury és a Gemini program kapszuláit tervezték, fejlesztették. Vagyis volt rutin, és voltak gépek, szerszámok, eszközök, eljárások.

A mostani tervezõ gárdának mindezek nem adatottak meg. Szinte nulláról kellett kezdeniük mindent, ezért lepték el a múzeumban lévõ Apolló kabint, hogy ötleteket szerezzenek.

Braun csak egy ember. Nem buta, nem elhanyagolható, de nem is kizárólagos. Hasonlóan Koroljovhoz.

A fényév mint ûrmérték jó volt, de ezek már untergagyik...

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

gothmog
És neked mióta szokásod a feltett kérdésekre válaszolni?

Ti mondtátok, hogy Braun nélkül nem lett volna Apolló, és a mostani Nasa tudósok is inkább a múzeumokat látogatják mostanában.

Ja, kihagytam néhány nevet. De azért Spielberg nélkül sem lett volna Holdra szállás:

Steven Spielberg

"... 22 évesen már televíziós rendezõként debütált. 1969 és 1973 között a Columbo, és még számos sorozat epizódjait rendezte."

Gyanús évszámok.