5130
Holdra szállás- mi az igazság?
A trollkodást, provokációt és személyeskedést kérjük mellőzni, büntipont repül érte!
-
gerrob #4208 Akkor a zászlót is le tudják már fotózni? -
#4207 Indul a mandula. -
Freeda Krueger #4206 google moon
Egy kis érdekesség,bár nem friss.
Ha nem érdekes,vagy már volt kérem az illetékest törölje. -
#4205 Hazudsz. Nem mertél aktív lenni, amíg le nem jártak a büntipontok.
-
#4204 Konkretizálnád? Egy ábrából mi a gyanús és miért? -
gerrob #4203 astronout assignments
Szép színes ábra. Gyanús halálesetekkel. -
#4202 Maradtál volna inkább ott, addig se kellett a szar, semmitmondó hsz-eidet "kerülgetni". -
gerrob #4201 Konferencián voltam egy hétig. De már itt vagyok!
A világ leghíresebb fotói - TOP 17
15. Ember a Holdon. Nasa 1969 // vagy Nevadában?
9. Földkelte // retusálás után? -
#4200 Nekem a cikk címe tetszett:
Első sikeres kísérlet az Ares-1 holdrakétával"
Az Ares-1 nem Holdrakéta. Az az egy célja van, hogy Föld-körüli pályára jutassa az Oriont.
A másik szépség ez:
Michael Griffith, a NASA vezetője a minap közölte: attól tart, hogy a jelenlegi űrsiklók működtetése elvonja a pénzt az új űreszközök fejlesztésétől."
Michael Griffith 2009 Január 20.-ától már nem a NASA vezetője, jelenleg Charles Bolden tölti be ezt a pozíciót... -
#4199 "Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA végrehajtotta az első sikeres kísérletet az Ares-1 hordozórakétával, amelyet a jövőbeni űrmissziók során, egyebek mellett a Hold-programban kívánnak felhasználni.
Tesztelték a NASA új szállítórakétájának hajtóművét a Utah állambeli Nagy-sóstónál csütörtökön. A 47 méter hosszú hordozórakétát vízszintesen rögzítették a földfelszín felett egy magaslaton. A kísérlet során a legnagyobb teljesítménnyel működtették a rakéta hajtóműveit, és valamivel több mint két perc alatt csaknem 700 tonna üzemanyagot égettek el.
Az Ares-1-el elvégzett első kísérletet után további hét tesztet tervez a NASA. A következő kísérlet a jövő év júniusában várható.
A NASA azt tervezi, hogy Ares-1 hordozórakétákkal fogja Föld körüli pályára állítani az újgenerációs Orion űrhajókat. Az új űrkapszula fogja felváltani az űrsiklókat, amelyeket 2010 végén vonják ki a forgalomból. A NASA azt tervezi, hogy 2020-ban az Orion űrkapszulával ismét embert küld a Holdra, illetve tíz évre rá a Marsra is.
A távlati terveket illetően azonban kétségek merültek fel. Michael Griffith, a NASA vezetője a minap közölte: attól tart, hogy a jelenlegi űrsiklók működtetése elvonja a pénzt az új űreszközök fejlesztésétől." -
upszilon #4198 Felesleges. -
#4197 És ha lefényképeznék a zászlót mi lenne? Azt mondanád hogy fotósopp. Mert hogy lenne ott a zászló amikor nem is jártak ott?
Számodra mi lenne az a bizonyiték amit elhiszel? Én attól tartok hogy semmi. -
#4196 Egyébként linkel egy csomó érdekes cikket, csak kár, hogy közben hülyeségeket beszél... :P -
#4195 A felbontás szó még mindig ismeretlen számodra?
Cifu, nem küldenéd kicsit felfrissülni a banamákra? -
gerrob #4194 Most éppen a Hubble az első hír a cnn oldalán.
'Butterfly Nebula' catches Hubble's attention
Képek a csúcsformában levő Hubble-től
Kár, hogy nem a Holdon felejtett zászlót fényképezik vele. -
#4193 Nem. De kihatással volt a gazdaságra, a politikára. -
gerrob #4192 "tegyük hozzá: 1973-ban olajválság volt"
Miért, olajjal mentek az Apolló űrhajók? -
#4191 "2. 1973-2009: 36 év alatt nem sikerült visszamenni a Holdra. "
Nem "nem sikerült", hanem:
1. mivel a Holdra szállásban többszörösen megelőzték a "gaz kommunistákat" feladat végrehajtva
2. mivel potenciális bevételforrás (például nyersanyag) nincs a Holdon nincs miért odamenni
3. az előző két pontból következőleg a Holdra mászkálás költségesnek számíthatott, így az USA leállította a programot (tegyük hozzá: 1973-ban olajválság volt) -
gerrob #4190 Mindig is rajongtam a tudománytörténetért, érdekel, hogy a különböző tudományágakban mit (nem) sikerült elérni ugyanannyi idő alatt, csak 2 eset:
1. [URL=http://www.elte.hu/hir?id=NW-1352]14:40-15:00 Keszei Ernő: Az időmérés felbontásának 10^10-szeres növekedése 36 év alatt [/URL] (hatványjel lemaradt a lapon).
2. 1973-2009: 36 év alatt nem sikerült visszamenni a Holdra. -
#4189 Nem fogod elhinni. A NASA-nak van egy csomó kisérlete folyamatban, DFRC-ben és hasonló helyeken. Te meg nem vagy ilyen butácska, csak flémet akarsz. -
upszilon #4188 Akkor meg mit keres itt? -
#4187 Megkérek mindenkit, hogy ezt a témát inkább az Űrkutatás topicban folytassa. -
polarka #4186 Jah most nézem, nem azokra gondoltam.
Vannak emberek, akik alapból elnyomják/nincsenek érzelmeik - nem tom, mi a nevük - de biztosan könnyebben elviselnék az utat. -
polarka #4185 pszichopaták nem volnának megfelelőek? -
Candi #4184 Mindenesetre egy sor, az út során előre nem látható, de valószínűsíthető problémától megszabadulnának mind a projekt irányítói, mint maguk az űrhajósok. Nem lenne hierarchikus vetélkedés, nem lenne vágyakozás (különös tekintettel a honvágyra illetve az öröklési vágyra), nem lenne dühkitörés, haragtartás, stb. Persze, a legkivitelezhetőbb módszer az időszakos ivartalanítás lenne, vagyis ameddig az út tart, addig az ivarszervek működését felfüggeszteni, majd az út végeztével ismét elindítani. -
#4183 Arra célzol, hogy az űrhajósokat egy Mars utazás alkalmával ivartalanítani kellene? Hm, hát nem rossz ötlet, így aztán igazán hivatássá válna az űrhajósság... :P -
#4182 Ye! Így szó szerint értendő, amikor az írányítás rájukpirít egy elszúrt űrséta után : - Töketlen bagázs! -
Candi #4181 Hormonok, ösztönök. Az ivartalanított macskák nem jelölik meg a vadászterületüket, jól megférnek egymás területén is ;-) -
#4180 Az is csak lefelé repülőgép, nem az űrben. És rakéta viszi fel, nem csak úgy felröppen. Még mindig hülye vagy, nem sikerült átpasszolnod. 2-0 ide. Folytatjuk? -
#4179 "Tesztre kész a világ leggyorsabb repülőgépe
Ezzel sem mennek a Marsra/Holdra."
Ezzel nem is akarnak, ugyanis ennek a repülőnek "scramjet" hajtóműve van, ami a légkőrből veszi fel az égéshez szükséges oxigént.
Az űrben meg nincs elegendő, az égéshez szükséges oxigén - szóval ott nem használható. -
#4178 Ne locsolgasd magad benzinnel, mert nagyon súlyosan megéghetsz! -
gerrob #4177 Emmy-díjat kap a NASA
Beszarás. Buzz Aldrin-nak én speciel Oscar díjat adtam volna. Remek alakítás, művészi munka. Armstrong sokat tanulhatott volna tőle. -
gerrob #4176 Űrrepülőgépről még életedben nem hallottál? -
#4175 Mondjuk elég sokat elárul az intelligenciádról, ha te egy repülőgéptől azt várod, hogy elmenjen a Holdra...
Betiltottak egy román filmet Velencében
Na ebből sem lesz Világkommunizmus.
Kb ennyi értelme van annak, amit csinálsz. -
#4174 Mert nem is arra tervezték.
Szerintem bannolhatnának már téged innan a búsba. -
gerrob #4173 Tesztre kész a világ leggyorsabb repülőgépe
Ezzel sem mennek a Marsra/Holdra. -
#4172 Az űrkutatás topicban válaszoltam. Szvsz már erősen nem ide tartozik. :) -
upszilon #4171 Ezt speciál én sem értem. -
#4170 "lásd hány probléma volt az űrhajósok között is a különféle űrállomás-személyzetek és a hosszabb űrhajós utak esetén"
Nem hallottam semmi komolyabbról, ami tartósan és hátrányosan befolyásolta volna a csoportmunkát. Kisebb cívódások mindig adódnak, de ha nem áll fenn tartósan olyan szituáció, viselkedés, vagy élettérre károsan ható tényező, ami rögzítheti az érzett ellenszenvet vagy dühöt, akkor valamennyi idő múltán a csoport újra teljes csapatként dolgozik.
Valamikor olvastam két olyan írást is, ami a bezártságban élő személyzetekről szólt. Ebben szerepeltek azok a megállapítások, hogy vegyes személyzet esetén olyan versengés alakul ki (semmi tudatosság nincs a dolog mögött, egyszerű hormon és ösztön, amit minden ember és általában minden élőlény örököl a génjeibe kódolva) ami hátráltatja a zökkenőmentes csoport munkát. A rivális fajtárs iránt érzett ellenszenv tartósan rögzülhet, ami komolyan hátráltathatja pl. az információáramlást (utállak, nem beszélek veled, vagy csak szűkszavúan, stb). (Egy érdekesség az egyik ilyen írásból: az élő zöld növény látványa, jelenléte hihetetlenül fontos dolog volt az űrállomások személyzetének számára. Önkéntelenül is sokat gyönyörködtek bennük)
A tengeralattjáró személyzetet azért nem hasonlítanám az asztronautákhoz. Hogy is mondjam, azért azokat az embereket olyan mindenre kiterjedően nem válogatják meg. (csak meg kell nézni egy két amcsi, vagy angol tengeralattjárós doksi filmet, és rájössz mire gondolok).
Nem értelek, mire gondolsz amikor ezt írod: " amíg a csak férfi személyzetnél általánosak voltak a hierarchiából fakadó problémák (legáltalánosabb: az újoncok beavatása), addig vegyes személyzet esetén az ebből fakadó problémák minimalizálódtak" Épp a hierarchia az, ami kordában tart egy csapatmunkára kijelölt csoportot és minimalizálja a konfliktusokat, de ismétlem, van egy kis különbség pl egy őrszázad, egy tengeralattjáró személyzet és az asztronauták között. -
#4169 addig vegyes személyzet esetén az ebből fakadó problémák minimalizálódtak
Ez érdekes. Vajon miért?