5130
Holdra szállás- mi az igazság?

A trollkodást, provokációt és személyeskedést kérjük mellőzni, büntipont repül érte!
  • Molnibalage
    Szerintem a NASA korlátlan mértékben elfogad adományokat, jöjjön bárhonnan is.

Az adód 1%-ról te, vagy az állam dönt a jogszabályok értelmében. Nem tudom, hogy külföldi szervezetek támogathatóak e, és hogy működési kör leírás szempontjából milyen szakamai, civil vagy közhasznú szervezetek támogathatóak. Ha tényleg érdekel, akkor nézz utána.

Az hírek egyébként szenzációhajhászok. Minden évben van x hír, hogy ez és ez ilyen közel volt. És? Szerintük az emúlt évmilliók alatt, vagy csak az emberi civilizácók léte alatt nem volt ez így? De. Csak akkor nem tudtuk észlelni. Ezek csillagászati léptékkel számolva mindennapos esetek. És ezen aggódnak. Mesterségesen generált hisztéria az egész.
  • gerrob
    Páratlan égboltfotóval tiszteleg Galilei előtt három űrtávcső

Egy fekete lyuk mégis érdekesebb, mint egy Hold. A kedvenc témám csillagászatban amúgyis a szupermasszív fekete lyukak.
  • gerrob
    Majdnem eltalálta a Földet egy aszteroida

"Az ilyen méretű objektumokat általában csak az utolsó pillanatban veszik észre a csillagászok. A NASA földközeli aszteroidákat figyelő programja, az állandó pénzhiányra panaszkodó NEO egyelőre azt tűzte ki célul, hogy 2020-ra az egy kilométernél nagyobb, és a Föld pályáját megközelítő objektumokat térképezze fel a Naprendszerben."

Fasza. Az adóm egy százalékát nem ajánlhatom fel a NASA-nak?
  • Candi
    Oké kisokos, csak tipp volt :D
  • DrRadon
    Sejtettem, hogy megpróbálod 1 képre szűkíteni az állításod De így sem találtad el. 1 képre egy 40°x27° terület került, amin az újhold (udvar elhanyagolható) a kép 0,018171 %-át takarná el. Ha az udvart is hozzáadod akkor sem éred el a 0,1%-ot
  • Candi
    Egyrészt nem csak magára a Holdra gondoltam, hanem a teljes udvarára, az udvara által lefedett területekre is. Ezért írtam a relatíve nagy fényességet is. Más részről a fickó nem a teljes, belátható égboltot fényképezte horizonttól horizontig egyszerre, hanem csak bizonyos kockákat minden bejárt területről, az égboltnak csak egy része fért bele a kamera látószögébe. Ebből a kockából pedig már szép nagy %-ot takar ki a Hold :)

De mindegy végül is, a lényeg, hogy sok-sok csillagot eltakart volna a tejútból hű égi kísérőnk.
  • [NST]Cifu
    Pórias megfogalmazásom visszaütött, jogos az öt pont. :D
  • DrRadon
    Akkor hanyag munkát végzett, mert távoli galaxisok is vannak a képen szép számmal

Candi: fél fok a látszólagos átmérője. Ha beb@szol - és duplán látod a Holdat - sem éri el azt a több százalékot. Igen csak ránk kéne zuhannia ahhoz, hogy a több százalékos lefedettséget elérje.
  • Candi
    Már csak azért sem, mert a hold a látszólagos mérete, valamint a relatíve nagy fényessége miatt a fényképezett égboltdarab legnagyobb részét elfedné, így egy hatalmas (több %-os) területen nem látszana az, ami mögötte van, a lényeg :)
  • [NST]Cifu
    Mivel azonban a Tejút fényképnél a Tejútrendszer csillagait fényképezték, nem pedig a Naprendszer égitestjeit, ezért nincs rajta. Mondjuk logikusan átgondolva senkiben se merül(ne) fel, hogy a Holdat egy Tejútrendszerről készült panorámaképen keresse... :)
  • DrRadon
    0,5*3600/36= 50 px átmérő, már ha ráfényképezték.
  • gerrob
    Szupernagyfelbontású panorámakép készült a Tejútrendszerről

Moon hívőknek/hoaxereknek külön kihívás megtalálni rajta a Holdat.
  • upszilon
    Pedig az lesz.
  • Bucser
    A jen magasan ragadt már vagy 10 éve...
  • Christiansen
    á, azt se hinnék el, ha felmennének a rizsek és lehoznák a zászlót..
  • degenerator
    cikk
  • MitsuMishi
    Azt tudom,de a yen van alacsonyan tartva mesterségesen.
  • Candi
    A yen az japcsi lóvé, a jüan meg kínai.
  • MitsuMishi
    Nem a Yen-re gondolsz inkább, Bucser?
  • Bucser
    itt is írom. A Jüan mesterségesen alacsonyan van tartva.
  • [NST]Cifu
    Szvsz a gazdasági témát a továbbiakban inkább itt, én is ott válaszolok.
  • Molnibalage
    OFF

Csak lásd a léptékeket. Itt egy-két üzem ilyen. Kína legiparosodottabb részei gyakorlatilag mind ilyenek. Az olimpia előtt gondolod viccből nem termelt 1 hónapig semmi?

Itthon mekkora ipari termelés folyik és ott mekkora léptékben. Egyetlen ilyen üzem kínában több károsanyagot bocsát ki, mint Magyarország iparának komoly %-a. A tömönység sem mindegy. Amit a képen láthatsz, az a nettó pöcegödör.

Az amit látsz, az kb. az angol ipari forradalomnak megfelelő szint. Akkor nyomoroghattak így és akkor volt ennyire szénalapú minden. Tiszta időutazás.

ON
  • dronkZero
    Eheh, Kína a mi kedvünkért olcsó. Kvázi mi tesszük ezt a kínai emberekkel.
  • Candi
    Persze, egyik ország se fehér bárány, ehhez hasonló képeket akár hazánkban vagy a szomszédos országokban is lehetne csinálni (lásd a szeméttelepeken a cigányhordákat, vagy a 6-os képhez hasonló néha a Tiszán is előfordul itt vagy a románoknál itt.

Hogyan lehet egy ország pénzének értékét mesterségesen magasan tartani?
  • Molnibalage
    OFF

Pont erről beszéltem sokszor, de leszarták. Szép, hogy kína x százalékot fejlődik, de egyes részei egyenlőek a pöcegödörrel. Így könnyű olcsónak lenni. Aztán az ország meg egy idő után szépen beleffulad saját mocskába.

ON
  • [NST]Cifu
    Minden attól függ, hogy a jelenlegi és a jövőben amerikai kormányzat mennyire fogja magáénak tekinteni a Holdra való visszatérést. A Bush-kormányzat által jóváhagyott Orion/Ares program jelenleg egy pénznyelőnek tűnik, az Orion és az ARES I. hordozórakéta kifejlesztésének az ára 43 milliárd dollár környékén jár a jelenlegi elemzések szerint, és ebben még nincs benne az ARES V. hordozórakéta, a gyorsító fokozat és az Altair holdkomp illetve a járulékos eszközök kifejlesztése. Ha ezt a programot szeretnék végig csinálni, akkor a költségek 100 milliárd dollárnál is magasabbak lesznek, ami a jelenlegi NASA költségvetésbe nem fér bele 2020-ig, tehát reálisabb 2025-2030-re kitolni. Az Űrkutatás topicban vannak különféle opciók, hogy merre mehet tovább a NASA, és az sem kizárt, hogy legalábbis rövid távon a Holdra való visszatérés nem is lesz megvalósítva. Megjegyzés: az opciók között van 'Mars first' is, tehát a Hold helyett a Marshoz küldenének embert... Amíg nincs felső döntés, addig csak tippelni lehet, merre veszi az irányt a NASA.

Kína ugyan fejlődik, de nagyon lassan halad, 2-3 évente indítanak egy-egy emberes missziót, már megvolt az első űrsétájuk, de nem volt még űrbéli dokkolásuk, vagyis a Holdutazáshoz szükséges úton még sokat kell menniük. Reálisan 2030 előtt nem várható Kínai Hold-utazás, már amennyiben a jelenlegi tempót nem pörgetik fel. De megjegyzendő, hogy ugyebár elképzelhető, hogy a NASA sem jut előbb vissza, mint 2030...
  • [NST]Cifu
    (és ezt nem a pénzzel való spekulációval és a szegényebb országok "kihasználásával" tette, hanem önerőből valósította meg).

Hmmm... ez offtopic, de Kína igencsak nagy árat fizet a gazdasági sikeréért, lásd ezeket a képeket, és a hozzájuk való szöveget.

Továbbá Kína igencsak "játszik" a pénzel, ráadásul nagyban (Kína az amerikai dollárban futó állampapírok egyik legnagyobb vevője, és a Jüan mesterségesen magasan van tartva).
  • Candi
    Hová?
  • gerrob
    Szerintem előbb jutnak fel a kínaiak, mint az amerikaiak.
  • Candi
    Önmagában nem sok jelentősége van, küldtek pár űrszondát. Viszont egy ilyen cucc felküldése nagy precizitást igényel, hozzáértést, tudományos fejlettséget, és nem utolsó sorban rengeteg pénzt. Kína óriásit fejlődött az elmúlt egy-két évtizedben (és ezt nem a pénzzel való spekulációval és a szegényebb országok "kihasználásával" tette, hanem önerőből valósította meg).
    Nem csodálkoznék, ha az elkövetkezendő 1 évtized során átvenné az USA-tól a világ gazdasági vezető szerepét.
  • gothmog
    minek
  • gerrob
    Alakul, de lesz nagyobb felbontásban is??
  • gerrob
    A kínaiak feljutottak az űrbe.
  • DrRadon
    És ennek mi köze a holdraszálláshoz vagy annak tagadásához te ...... ?

Bannoljátok már innen ezt a ......t !
  • gerrob
    98 évesen elhunyt a kínai űrkutatás atyja
  • Papirzacsi
    És valóban, mondott olyat is.:-DDDDDDDDD
    Én azért még várom azt a matematikai modellt. Bár tudom, hiába.:-)))
  • gothmog
    Sebaj, ez nem változtat azon, hogy mondott ő már ilyet, meg mondott (jajjaj, én kérek elnézést!) ilyet is.
  • Papirzacsi
    És akkor most jön a majd a második felvonás, hogy ezeken nem is azt látjuk és azóta titokban kerültek oda, meg mindjárt találnak egy a nasanál toldozó ex takarítót, aki látott olyat, aki hallott már arról, hogy vannak emberek, akik napi 8 órában ezeket a képeket fotosopolták. És utánna egy ugrással máris a náci ufóknál leszünk...:-D
  • Candi
    Hát ez biztos valami űrlényszar :D A modern űrlények elvégre holdkompmaradványokat meg űrszondákat fosnak... xDDDD
  • gothmog
    Persze, tudom, nem bizonyít semmit, de minden kívánságod így teljesüljön.