Űrkutatás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az hogy én gyilkolok, többet ér ezer imánál.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Aztán valaki ránézett a nagybolygóra fél évvel később is, amikor a Föld a pályájának ugye a túloldalán jár. És nem passzolt a "menetrend". Az IO pl. ugyanúgy 42,5 óránként kerülte meg a Jupitert, de a fél évvel azelőtt felállított menetrendhez képest késett több mint negyed órát.
Újabb ~fél év elteltével nagyjából megint minden oké volt. Mintha egy órád a nap első felében késne, délben pontos másodperceket üt, délután meg sietne hogy éjfélre megint pontos legyen.
Huygens meg Cassini akkoriban már kalkulálgatták a Nap-Föld távolságot. Annak duplája ugye a két átellenes pont a Föld pályán a Nap körül, kb. ekkora távon jött ki a késés. Táv legyen kilométerben, majd ezt osztva a késéssel másodpercben, az egyenlő ennyi, annyi kilométer per sec.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
Utoljára szerkesztette:
Lesz első fokozat visszaszerzése? Elvileg ez még éppen belefér(ne) 😊
Utoljára szerkesztette: Imremagdi, 2017.03.22. 20:28:56
http://s2b-hu.ikariam.gameforge.com/reg.php?fh=400ce81271ab4218ebc88d115104c2f1
de valószínűleg így:
A jupiter egyik holdja.. mondjuk a legközelebb lévő adott idő alatt tesz meg egy teljes ciklust.
ez X.. és minden X edik időpillanatban halad el mondjuk a bolygó előtt.
ez az X idő attól függően, hogy a mi bolygónk ahonnan a megfigyelést végezzük..távolodik, vagy közeledik a jupiter felé.. attól függően mérjük az x időt hol korábban, hol később.
Tehát megnyúlik a ciklus, vagy rövidebbé válik.. látszólag.
Ebből a mérhető alternáló ciklus idő változásból, és a föld jupiter közötti távolság ismeretéből számítható a fény sebessége..
de még elméletileg is csak közelítőleg..
A jupiter holdja miatt..
..szerintem
A 62 millió dolláros listaár a visszahozható első fokozatú rakétaindításra vonatkozik. Például ezért kérdéses az Echostar XXIII indítása, hiszen ott a rakétafokozatot nem hozták vissza. A SES pedig most a következő SES-10 indításnál a listár alatt fizet, hiszen újrafelhasznált első fokozatot használnak fel (a hírek szerint 30-40 millió közötti árat fizetnek).
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
és nem kell személyeskednie sem.
Ami 200 körül van.. Ami nagyon nagyon nem rossz.
ha mondjuk ilyen 20-30 körül lenne... akkor nem is raktam volna bel.. de nagy nyomásra forralva.. kb 100 Bar körül.. már összehasonlítható az Spi a szilárd hajtóanyagú rakétákkal.
Lehet, hogy önállóan nincs értelme.. de mint booster.. nagy tömegű booster, már lenne neki haszna.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.03.21. 21:19:55
A vízzel, csak az a baj, hogy fel kell forralni.. és, hogy baromira nagyon nagyon magas a hőkapacitása. Tehát kell neki energia rendesen.
Tudtok olyan programot amivel számolni lehet, egy LEO pályára a hasznos teher és az üzemanyag függvényében az elméleti pályagörbét..a motor teljesítményét.. és az üzemanyag súlyát.. esetleg a fokozatokat is optimalizálni lehetne.. szóval mindent ami fontos ki lehet vele számolni.
Ne kelljen már manuálisan mindent átszámolni és hibákat ejteni.
Steam rocket
..it is estimated that these can give a specific impulse of over 195 s Isp,<2>2> still below the up to 465 s a modern hydrogen engines deliver.
Nem rossz a kb 200 Isp ahhoz képest, hogy milyen olcsó a víz.. mint üzemanyag. A felforralásához kell csak szénhidrogén, ami nem olyan vészes az össztömeget tekintve.
Alábbi sg cikk idézett része.
96,5 millió dollár, akkor ez most Falcon Heavy rakéta lesz? Nem kis cucc lehet, ha a sima Falcon 9 kevés hozzá.
Vagy mégse 60 millió egy Falcon 9 indítás?
https://sg.hu/cikkek/tudomany/124305/katonai-szerzodessel-erosit-a-spacex
"Hírügynökségi beszámolók szerint ugyanis az amerikai légierő ismét a SpaceX mellett döntött, ennek eredményeként pedig már alá is írták a 96,5 millió dolláros megállapodást, így a cég egy második katonai GPS-műholdat is pályára állíthat, valamikor 2019 folyamán."
A mai korban amikor háborúk, súlyos anyagi egyenlőtlenség és permanens világméretű gazdasági válságok sújtják a világot..
miközben az alsó osztály rétegei a napi megélhetéssel küszködnek.. és kilátástalan a jövő számukra.. mert borítékolva van a tömeges munkanélküliség... Miközben az alapjövedelem koncepciója zsákutca.
Kurva nagy problémák lesznek.. most és a közeljövőben. A pénzügy játékszabályok.. és a gazdasági egyenlőtlenség miatt, leginkább..
amire még rátesz a hipergyors automatizáció..és a jövőben megjelenő kemény MI.. ami gyakorlatilag teljesen feleslegessé teszi majd az emberek tömegeinek munkaerejét, teljesítményét.
Szép kis disztópia lesz úrrá rajtunk nemsokára. .és nem tudom, hogy fog ez kihatni az űrkutatásra..
De valószínűleg nem engedhetjük meg majd magunknak, hogy tartósan emberi jelenlétet biztosítsunk egy távoli bolygón vagy holdon.
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
a droidokat felküldeni olcsóbb, és messzebbre is mehetnek.
és a droidok fejlesztése jót tesz az iparnak is..
minden elért eredményt fel lehet használni majd az iparban.. nagyon kellene már egy normális MI is..
csak senki nem akar beleölni egy milliárdot.. mindenki arra vár, hogy valaki más elvégezze a munkát.. aztán már csak copy-paste kell.
Viszont az usa kormánynak van rá pénze és lehetősége is, hogy meglépje ezt.
és a cél is adott.. ami legalább olyan jó mint egy mars küldetés
Ott ahol van folyékony víz.. sokkal nagyobb esélye van az élet jelenlétének.
Lehet, hogy a marson volt élet, amikor még tengerek is voltak arrafelé.. de most csak egy nagy porsivatag az egész.
Csak a porördögök lakják.
Ha volt rajta élet.. max csak a fosszíliákat találhatjuk meg.. az meg nem holnap lesz.
viszont ha küldenénk búvár droidokat, amik a jég alatt RTG akkukkal körbeúszkálnak és jelentést küldenek haza.. szerintem találhatunk ott egyszerű, egysejtű életet.. Amik talán sok milliárd év óta más evolúciós pályán fejlődtek.. vagy eleve máshonnan került hozzájuk az élet mint hozzánk.
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
A Washington Post is elemzést készített az amerikai költségvetés NASA-t érintő részéről, szemléletes ábrán illusztrálva a változásokat. (Nem árt tudni, hogy a WP inkább balos/demokrata beállítottságú és jelenleg Bezor cégének tulajdonában van.) A téma egy másik, hasonló nézőpontú megközelítése itt olvasható.
Már 5,6 tonna esetén nincs elég üzemanyag az első fokozat vissza szerzésére?
Pontosan így van, nézd meg a SpaceX hivatalos oldalát:
Max. GTO tömeg: 8 300 kg.
Viszont a listaárnál már 5,5 metrikus tonnát @GTO írnak a 62 millió dolláros ár mellé.
5,5 tonnánál még vissza tudják hozni legalább az ASDS-re az első fokozatot. Ennél nagyobb tömegnél nem.
Itt sajnos az volt, hogy adott esetben például egy első fokozat hajtómű leállásnál (lásd még CRS-1 esetét) nincs biztonsági tartalék, márpedig a rossz pályára állítás / sikertelen pályára állítás a legnagyobb ciki a hasznos teher elvesztése után. Az adott műhold pont a határon egyensúlyozott, így nem volt opció a visszahozás...
Műhold 5,6 tonna.
GTO-ra Wikipedia szerint 8,3 tonnát tud.
Már 5,6 tonna esetén nincs elég üzemanyag az első fokozat vissza szerzésére?
Valami itt nem egyezik.
Payload to
GTO
FT: 8,300 kg (18,300 lb)<1>1>
v1.1: 4,850 kg (10,690 lb)<4>4>
v1.0: 4,540 kg (10,010 lb)<5>5>
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.03.16. 09:33:27
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
de eddig csak csak 500 milliót fektetett bele
2014-ig fektetett be ennyit. Amint írtam is, azóta felpörögtek az események. Még a SpaceX-nek is milliárdos nagyságrend volt a Falcon 9 kifejlesztése, amit nagy részben a NASA állt, na a New Glenn esetén nincs NASA pénz, tehát ezt Bezos saját zsebből állja.
és a nagyratörő tervekből, amivel a NASA pénzekért pályázott, semmi nem lett.
Igazán nagyra törő terv mi is volt? A CCDev2-őn elindult (egy kettős kúp alakú űrhajó kifejlesztése, illetve 'pusher abort' hajtómű fejlesztésre vonatkozóan), nyert is 22 millió dollárt, de az azt követő CCiCap-on, amely már a végleges űrhajó tervekre vonatkozott, nem jelentkezett a BO.
Most nemrég volt a Blue Moon bejelentése. Arra még nem reagált a NASA.
A nyilatkozat meg egy dolog, sok dolog elhangzott már a magánszektorban - tőlük is - amiből nem lett semmi.
Bezostól? Mi is?
Ha majd emgjelenik valami beveteli oldalon is, akkor sokkal lassabban eg a penz, es meg uj befektetokre is lesz esely.
..hogy ha most még nem.. de a jövőben..talán 10-20 év múlva nagyon fel fog pörögni az űrkutatás.. leginkább az elérhető és olcsóbbá váló tech miatt. Meg az esedékes újabb technológiai és fegyverkezési verseny miatt.. NATO vs BRICS. Talán.
meg hát.. annyi minden van még a külső naprendszerben ami felfedezésre vár..minden bolygóra le kell szállnunk robot formában legalább. Ahol van szilárd vagy folyékony felszín.
Bázist kell még építenünk a holdon is. A marsra is oda kell tenni a lábnyomot.
Meg aztán ott vannak a milliárdos csemeték.. akiknek gyerekkori álma az űrrepülés.
és most, hogy ennyire koncentrált a vagyon.. nagyon nagyon sok űrturista lenne akit nem zavar pár tucat millió dollár mínuszban.
Meg aztán ne felejtsük el a divat pszichológiai hatását.
Azaz.. felmegy valami idióta pénzes gyerek az űrbe.. visszajön.. aztán a képekkel, élmény videóival elhenceg a milliárdos haveri körben.. a pszichológia meg a milliárdosok körében is ugyan úgy működik mint minden embernél..
Valószínűleg nagy divat lesz a gazdagok körében az űrutazás.
Ez lesz a rongyrázás legújabb és legdrágább formája.
Utoljára szerkesztette: overseer-7, 2017.03.15. 22:17:42
Ettől függetlenül a kérdés inkább az, hogy Bezos mennyit fordít a vagyonából a Blue Origin-be. 2014-ig ~500 milliót tett be a cégbe, az elmúlt bő két évben viszont a cég jelentősen bővült (akkor ~350 alkalmazottja volt, most ~700 körül). A BO még így is kis játékos a SpaceX-hez képest, amelynek ~5000-5500 alkalmazottja lehet most. Bezos viszont az elmúlt időszakban jelentősen felpörgött, ~2014-ig alig lehetett a cégéről hallani, mostanra egyre több nyilatkozatot tesz, egyre többet szerepel. Láthatóan az a célja, hogy a BO a SpaceX nyomába érjen.
Abból következtettem a hobbit amit eddig láttam, New Glennel számolni kb olyan mint ITS-el számolni egyelőre.
Először is adott esetben Jeff Bezos képes lenne kifizetni akár az ITS kifejlesztését is. Elon Musk (legalábbis most) nem képes erre.
ár egyetértek, hogy a New Glenn megvalósulására nagyobb az esély, de sokkal előrébb nem járnak és a Falcon Heavy meg ráadásul szinte kész van és ahogy nézem az 54 tonnát tud LEO ra a New Glenn meg 45-öt szóval nem tudom mire írtad, hogy kevesebbet tud majd a Falcon, lehet 54 esetében már nem újrahasználható és úgy nem fair az összehasonlítás.
A Falcon Heavy ~32-35 tonnát képes felvinni, ha mindhárom 'core' modult visszahozzák. A New Glenn az első fokozat visszatérése esetén képes 45 tonnát. Ha adott esetben nem akarnák visszahozni, úgy a számítások szerint kb. 70 tonnát lehet képes felvinni.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.03.15. 16:58:27