10000
-
kamionosjoe #6542 A Voyager 1 űrszonda pedig már több mint 40 éve úton van, 1977 szeptember 5.-én indították útnak. Kapott most egy csinos weboldalt a Nasa-tól, sok infóval.
https://voyager.jpl.nasa.gov -
kamionosjoe #6541 http://www.kisalfold.hu/tudomany/ket_kiseroje_is_van_a_florence_kisbolygonak_amely_szeptember_elsejen_haladt_el_a_fold_kozeleben/2531928/ -
Renegade #6540 fekete lyuk -
#6539 -
#6538 Az Indiai PSLV hordozórakéta 24 év után tegnap összehozta a második teljes kudarcát (az 1993-as első indításánál volt az első, illetve 1997-ben volt egy részleges kudarc, túl alacsony pályára állította a műholdat). Az 1993-tól szolgálatban álló hordozórakéta eredetileg az Indiai regionális műholdas navigációs rendszer nyolcadik műholdját vitte volna fel ~20650 km magasra, de a negyedik fokozat beindításakor a várt telemetriai adatoktól jelentősen eltérő értékeket tapasztaltak, amelyek arra mutatnak, hogy az áramvonalazó kúp nem vált le, a műhold pedig ez alatt ragadt. A nagyobb tömeg miatt a műhold (amely a rakéta orrán ragadt) mintegy 165 x 6550km-es pályán kering jelenleg.
Az indítás élő adásának felvétele:
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2017.09.02. 09:21:39 -
kamionosjoe #6537 http://24.hu/tudomany/2017/09/01/megerkezik-hozzank-a-negyedik-legnagyobb-foldre-veszelyes-aszteroida/
Florence elhaladt a Föld mellett, biztos távolban. -
#6536 -
#6535 Látván, hogy már most 981 hozzászólás van, esélytelennek láttam a dolgot. De hát ne vádoljon senki gyávasággal, feltettem a kérdést... -
#6534 Twitteren megkérdezheted tőle. -
#6533 Amire igazán kíváncsi lennék, hogy az ejtőernyős visszahozási kísérletekről van-e bármi felvétel vagy fotó. Konkrétan még egyetlen egybe se futottam bele... -
#6532 várjuk szeretettel :) -
Pares #6531 Szerintem ha távoli megfigyelés által valaha is bizonyítékot találunk, akkor sokkal valószínűbbnek tartom, hogy az közvetlenül az exobolygók vagy többek között olyan csillagok megfigyelésével fog megtörténni, mint a KIC 8462852 vagy a HD 101065 (más néven Przybylski csillaga), ami az előbbivel szemben sajnos alig kap figyelmet.
-
#6530 Seti, már rég volt úgy is téma -
#6529 Űrkutatás találkozik a GoT-tal.
-
#6528 Majd a Falcon Heavy érdekes lesz megint... -
kamionosjoe #6527 Harvey hurrikán felülnézetből:
-
#6526 Eseménytelen nap volt tegnap, és ez így helyes.
Egy kis emlékidézés:
-
#6525 A LES és az utódja, az ACES is személyre szabottan készült, ahol a Boeing-féle CST-100 Starliner űrruhája is. Az űrturistáknak még mindig sok-sok millió dollárt kell egy útért kifizetni (pár hete az egyik fórumban számolgatták, hogy 6 fizető utas és újrahasználható Falcon 9 első és második fokozat esetén még mindig 10 millió dollár felett lehet egy jegy - elméletben), szóval esélyesen itt is személyre szabott ruhát kapnak majd. -
#6524 Arról lehet tudni valamit, hogy a most használt hasonló ruhákat mennyire szabják testre? Mert ez elég szűk, testhezálló ahhoz, hogy ne férjen bele sok, különféle méretű turista, míg az LES azért lazábbnak tűnt ilyen szempontból. -
#6523 Ahogy Dzsini is írta, ennek alapvetően az a célja, hogy ha indítás / visszatérés közben a kapszula elveszti a túlnyomást, akkor a személyzet ne pusztuljon meg egyből. Nem alkalmas űrsétára vagy tartós űrbéli tartózkodásra.
Egyébb iránt nagyon modern hatású. -
#6522 -
#6521 Igen így ránézésre nekem is pont ez jött le, csak sokkal inkább megfelel a kor designának, mint az akkori is megfelelt a kor iránymutatásának, the future is now! -
#6520 kb. ennek felel meg, ha jól értelmeztem mindent, de az ilyesmiben Cifu szerintem jobban otthon van... -
#6519 Igen, ez annak felel meg, amit már a Szojuzokban is hordtak, és azóta is - ha kell, lecsapod a sisakot, és akkor a kapszula létfenntartójára csatlakozva életben tart, valószínűleg fel-leszálláskor a nagyobb G erőknek kicsit ellendolgozik, stb. -
#6518 Scifis, de mivel kapszulán belüli annyira nem izgalmas, vagy rosszul gondolom hogy kb bármilyen földi ruhában is jól ellennének igazából, ez csak egy extra biztonság, hogy hátha valami baj lesz? -
#6517 első kép a SpaceX űrruháról
Ez kapszulán belüli ruha, nem EVA-ra tervezik. Nincs hőcserélőrendszere, független és mozgatható létfenntartórendszere.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.08.23. 14:02:54 -
#6516 -
#6515 Ez kurvára epic pillanat. -
#6514 És egy kis ISS:
-
#6513 Pályakorrekciókra folyamatosan szükség van, a Cassininek üzemanyaga nem maradt már, nem tudnák irányítani a mozgását, így az utolsó cseppekkel biztonságosan elhelyezik a Szaturnuszban.
Ugyanez történt a MESSENGER szondával is, ott úgy tudták meghosszabbítani még az élettartamot, hogy még a tankokba pumpált héliumot (amivel feltöltődött a normál hajtóanyag után a tartály) is kifújkálták, és amikor ez is elfogyott, akkor dobták le a Merkúrra. -
#6512 A Cassinit miért vezetik bele a Szaturnuszba? Nem maradt neki feladat? Hogyan határozzák meg azt a pontot, amikor egy szonda legértékesebb felhasználási módja már az, hogy akkor kinyírják? -
#6511 Azt nem értem miért kérsz elnézést :)
Senki nem mondott semmit arról, hogy nem szabadna itt beszélgetnetek... -
Irasidus #6510 Semmi, de felvetődött egy érdekes téma, aminek van némi köze a tudományhoz, bár tény az űrkutatáshoz kevés, így ha off, akkor nem szólok többet, de ahogy eddig észrevettem, nem annyira kőkemények a szabályok itt, volt már rá példa, hogy kicsit eltértünk a tárgytól. De tényleg szólj, hogy ez itt off, de akkor mindenkinek! Köszönöm! -
#6509 Most ennek mi köze is van a napfogyatkozáshoz? :) -
Irasidus #6508 Elnézést! De a vita viszi előbbre a dolgokat, kínál más nézőpontot, az nem kerülendő dolog. Legalábbis itt nem. -
#6507 Na még fél óra és partot ér a totalitás. -
Irasidus #6506 Ők feltalálók voltak, nem igazán adtak a tudományhoz semmit, minthogy technikai találmányaik voltak, amiket jószerivel ma már nem is használunk (persze kivétel van). Mint ahogy Leonardo sem, és még sorolhatnám, hogy a laikusok szerint ki volt nagy hatással a tudományra. A mérnök és tudós nem ugyanaz. A villanylámpa vagy az elektromágnesesség felfedezése nagyon nem ugyanaz a kategória... Newton viszont ok, ő nagyot alkotott.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.08.21. 18:26:25 -
Sequoyah #6505 Rajta van a bakancs-listamon. En mindenkepp tobb tudosrol mintaznek szobrot, es kevesebb politikusrol... -
#6504 A Westminsterben járva, azért nem semmi érzés volt Newton sírjánál állni, ott van egyből mellette Maxwell, Kelvin és Faraday is. Elit klub na... -
Sequoyah #6503 Miert nem lehetoseg az es? Most szandekosan vitat akarsz generalni, hogy valamelyiket utalhassuk a ketto kozul? :)
En az "es"-re szavazok, mindketten brutalisan sokat tettek hozza a tudomanyhoz es technologiahoz... Mondjuk nem is tudom miert kene osszehasonlitani oket, amikor tok mas modon ertek el sikereket. Az egyik tudos volt, a masik pedig innovator/uzletember.