Űrkutatás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Ilyen kis kernigési időnél egyáltalán lennének évszakok még, ha van tengely ferdeség is? Ha van, akkor az is vicces, hogy egyik nap hossza a másikoz képest milyen durva arányban változik.
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.02.23. 17:00:12
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
én feltételezem, hogy sok interstelláris égitest mászkál odakint.. idő kérdése, és ebből néhány befogódik egy nagyobb égitesthez.
Ezekből elég sokat felzabál nálunk a nagy gáz szomszédság.
Szerencsénkre.
Úgy tudom, hogy a víz valahol a jupiter környékén kezd el kicsapódni és azon a távolságon gyűlik fel a legtöbb víz..
valószínűleg az onnan vagy távolabbról érkezett becsapódások hozták magukkal ide is a vizet.
Utoljára szerkesztette: overseer-7, 2017.02.23. 16:45:31
Az hogy én gyilkolok, többet ér ezer imánál.
A saját oort felhőnkőrl van bármi konkrét adat, hogy mekkora tömegű és miből állhat?
és biztosan sokkal több hold és kisbolygó van ott mint gondolnánk.
Lehet sokkal több víz is van, ..a sok vizet nem szívják be a gázóriások sem.
X universe Home, sweet home
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
Ezek hiányában vajon nincsenek a belső bolygók több veszélynek kitéve?
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.02.23. 10:25:59
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
A Fermi paradox pedig az intelligens eletrol szol, nem az eletrol magarol. Elet a mai tudasunk szerint akar igen gyakori is lehet, de meg a sajat naprendszerukben sem tudjuk kimutatni, nemhogy szomszed bolygon.
Az intelligens elet pedig lehet ehhez kepest igen ritka, teren, de legfokeppen idoben is. Ezenkivul letezhet olyan fizikai/technologiai korlat ami lehetetlenne teszi, hogy a szomszedsagunknal messzebbi civilizaciokkal kapcsolatba lepjunk. Peldaul ma meg nem tudjuk, hogy a fenysebesseg hataranak megkerulese a gyakorlatban lehetseges-e egyaltalan.
Az indiánok tudták, hogy kommunikációra használja a fehér ember.. még megpróbálták lehallgatni is.. az oszlopokra tapasztották a fülüket.. semmi.
Talán még füstjeleket is küldtek neki.. semmi.
Ugyan így lehetünk mi is.. Rádió antennákkal hallgatjuk az űrt, meg infra és röntgen tartományban leskelődünk. Semmi.
Egyáltalán nem biztos, hogy 1000 év múlva is használni fogjuk az elektromágneses jeleket mint fő kommunikációs médiumokat.
Nem látunk bele, hogy hová fog vinni minket a fejlődés.
Nem biztos, hogy nincsenek itt.
A hangya sem tudja hogy őt megfigyelik, tanulmányozzák.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.02.22. 15:20:20
nem is alaptalan ez a fantasztikus elmélet.
Sokkal nagyobb az esélye annak, hogy így volt..
mint arra spekulálni, hogy véletlenül az élettelen anyagból egyszercsak "fejlődés nélkül" létrejön az éltető szikra..
Az élettelen anyag molekulái csak rendeződni tudnak.. evolválódni képtelen.
Nincs meg benne a szükséges velő, a ciklus, a pozitív visszacsatolás hiányzik a gépezetből.
s, kimutatták, hogy az élet a világűrben is képes vándorolni.
Az élet s halál csak nálunk, összetett többsejtű lényeknél számottevő jelentős kérdés.
a protozoák előtti egysejtűeknél még nincs olyan hogy halál.. azok csak végül is összetett gépek.. amik szétesnek ..de véletlenszerűen össze is állhatnak optimális környezetben és tovább működhetnek..
Utoljára szerkesztette: overseer-7, 2017.02.22. 00:17:04
nem kell arányokat elemezni ilyen távolságban.. elég ha kimutatják a vízpára színkép vonalát.
Az már önmagában óriási felfedezés lenne..
De azután, meg találgathatnánk, hogy miért nem nyüzsögnek itt a földön az idegen exo-fajok a földünkön... hmm?!
Utoljára szerkesztette: overseer-7, 2017.02.21. 20:48:01
Jobban körül kéne nézni a saját rendszerünkben.. minden bolygót közelről megvizsgálni ahol víz van.. akkor talán lenne már áttekintésünk galaxis méretekben is.
A H mellett, az oxigén.. N, és Carbon a leggyakoribb elemek a világban.
Szinte mindenhol kell, hogy legyen valamennyi víz.. ahol a hőmérséklet és a légkör nyomása azt lehetővé teszi.
De a lényeg mégis az, hogy a Hakuto gyorsan keresett másik partnert, amikor az Astrobotic közölte, hogy mégse indulnak 2017-ben. Megtehette, mert egyszerűen volt elég pénze és partnere. A Pulisoknak feltehetően nincs.
Nem tudni, pontosan mennyit fizettek, de 10-től 30 millió dollárig terjed a becslés. A többi 10-20 műhold tulajdonosa pedig a műholdjának tömegétől függően további 1-10 millió dollárt fizethet majd a SFI-nek.
Igen az indiaiak nagyon frankón megoldották és most már azt is tudom milyen rakéta megy, kerestem is róla videót rögtön :)
Plusz hát akár hogy is nézzük, GLXP oldalán 5 versenyző van felsorolva, és a Puli nincs közöttük...
Utoljára szerkesztette:
Szerintetek miért volt ilyen bevállalós az amcsi és a nemzetközi csapat a rakétákkal?
Mert nem volt pénzük "normális" hordozórakétára. Egy Falon 9 indítás alsó hangon is 62 millió, legyen 40 millió dollár újrahasznált első fokozattal. Az még mindig 40 millió dollár csak a hordozórakétáért, úgy, hogy a győztes 20 millió dollárt kap. Szóval üzletileg mindenképpen nagy bukó.
Az Indiaiak vásároltak egy PSLV-XL indítást, ami ~15-17 millió dollár, és ráadásul mivel betársult a Hakuto, még a japánok fizetnek is nekik egy adag pénzt. Eredetileg a japánok is az Astrobotickkal ment volna, mint a Puli...
eg a rocket lab rakétája sem repült igazán éleset, majd 2 hónap múlva fog ha jól láttam, az is necces, hogy Holdra csinál egy leszállást majd még idén...
Viszont versenyben maradtak. A Pulisok például itt szúrták el, mert egy olyan programba csatlakoztak, akiknek nem volt fontos a 2017-es indulás. Eltolták egy évvel, és hopp, aki hozzájuk társult be, az bukott.
A Challenger katasztrófáját se lépte át a világ azzal, hogy "hát, ők tudták, hogy az életük kockáztatják".
Vagy nézd vissza, hogy mekkora vihart kavart az egyirányú Mars utazás (Mars One) ötlete.
Én tegnap néztem át az 5 érvényes csapatot és kíváncsi vagyok. Ha fogadni kéne max 3 csapat jut el a holdig és ebből 1-nek lesznek technikai gondjai, szóval akár dupla győztes is lehet. Szerintem az amerikai és a nemzetközi csapat túl komolytalan "fuvarozót" választott. A space x már csak presztizsből is meg fogja csinálni az izraeliekkel, az indiaiakról meg nem gondolná a laikus, hogy komoly tényezők, de igazából legtöbb tapasztalatuk nekik van, szóval simán odaérhet a japán és az indiai robot, csak a dolog pikantériája, hogy mivel együtt mennek ezért együtt is borulhatnak :D
Arról emlékszem beszéltetek már, hogy nagyon év végére tették az indítást és, hogy mi lesz ha kicsúsznak, azt nem tudjuk meg, kár hogy még messze van az év vége.
Szerintetek miért volt ilyen bevállalós az amcsi és a nemzetközi csapat a rakétákkal? Mert az amcsinál értem, hogy amerikai céget akart, de a space x-hez előbb mentem volna mint a rocket labhoz, de még azok is jobbnak tűnnek mint az interorbital systems ami totál erősebb hobbi kategóriának néz ki és nem nézem ki belőlük, hogy eljutnak a holdra, mikor a 21 év alatt 10 ezer lábra értek el... Meg a rocket lab rakétája sem repült igazán éleset, majd 2 hónap múlva fog ha jól láttam, az is necces, hogy Holdra csinál egy leszállást majd még idén...
hatalmas nagy terhek emelését a marsig szokványos Lh/lox hajtóművekkel. Ami óriási mennyiségű üzemanyag fogyasztással járna.. mivel nem LEO ra kell vinni hanem LMO-ra <#idiota>#idiota>
Bizonyára több száz tonna teherrel kell számolni.. mert vissza is kell jönni onnan valahogy.. mert sokan fellázadnának még akkor is ha valaki vállalná ott a végpusztulást a küldetés után.
Rengeteg embervédő aktivista másnap a fehérház gyepét taposná..vagy a nasanál lincselnének a tömegek.
A másik megoldás, hogy a nagy terheket leora felvinni hagyományos módon.. és onnantól szépen lassan.. egy nagyobb.. számottevő teljesítményű LINACC al, vagy ion hajtóművel tovább emelni a marsig. Nagyon nagy felületű solar panelekkel, hogy legyen kakója a meghajtónak.
Így tovább tartana.. úgy is több éves küldetés lenne.. de így még reális is lehetne egy marsutazás.
Biztos rengetegen vannak akik a haláltól való félelem ellenében is aláírnának a NASA-hoz és akár az életüket is kockáztatnák a tudomány érdekében. Lehetőség szerint mindent kövessünk el, hogy biztonságban legyenek, aztán had menjenek a vakmerő marsmeghódító aspiránsok. Ehhez a technikai szint amin most állunk sose volt olyan magasan, mint ezt megelőzően bármikor is.
★★★★★
Szerintem bele kéne számolni azokat is akik induláskor haltak meg nem kimondottan csak akiket linkeltél, úgy azért több az áldozat, de nem gondolom hogy értelmetlen lett volna a haláluk. Nem akarom relativizálni, de hogy viszonyul pl a tesztpilóták halálához? Azok közül hányan adták életüket? Biztosan magasabb a szám és valamennyire azért kisebb célért haltak meg úgy vélem. Végső demagógiát megengedem magam és vegyük bele mondjuk az autóbalesetben meghaltak számát és, hogy az mennyire értelmetlen az előző 2 példához viszonyítva. Inkább költői kérdések ezek, hogy árnyaljam a képet.
Az 1969-es tanulmányban von Braun 5 db Saturn V-25(S)U verzióval juttatta volna a fel a két Mars-űrhajó (négy Nerva-hajtóműves 'Nuclear Shuttle' modul plusz a lakórész) részelemeit. Ez a Saturn-V változat harmadik fokozatként egy Nerva-hajtóműves egységet használt volna, indítások pedig négy, egyenként 544 tonnás szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéta segített volna. Az indulótömeg 6 439 tonna, a hasznos teher LEO pályára 248 tonna.
Saturn V koncepciók, a bal szélső volt javasolva az 1980/81-re tervezett NERVA-hajtóműves Mars utazáshoz
Saturn V koncepciók, a középső a Saturn V-25(S)U
A "Nuclear Shuttle", amely a Hold és Mars utazáshoz volt elképzelve, ennek az elemeit vitte volna fel a Saturn V valamelyik változata
A holdkompnál is komolyan játszadoztak a tömeggel tudtommal. hogy a Sat. V képes legyen eltolni a Holdig a szervíz modullal.
A Marhoz a hasznos tömege legfelebb 5-10 t lett volna. Totálisan elégtelen.
LEO pályára tudott kb. 80 tonnát asszem, tehát egy nagyobb űrhajó összeszereléséhez is tucatszám kellett volna indítani. Pénz nem volt erre....
A kommentjed többi posztjai mezei álomvilág. Amíg rakéta technikai ilyen kurva drága - és nincs semmi oka, hogy olcsóbb legyen - és 1% körüli végzetes meghibásodási arány van addig tömeges űrturizmusról álmondni a realitásoktül való teljes elszakadás csalhatatlan jele....
Még ma olyan drága az űrutazás, mintha egy autó 20 misibe kerülne, akkor nem sokan autóznának a világon..
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.02.20. 10:26:57
Tudom, hogy szövevényes az egész, de nem a kifogásokat kell nézni hanem a célt, mint Braun, ő a Saturn V.-t a Marshoz tervezte, ez volt az álma, miután lefújták a programot, lelkileg nagyon megviselte.
Jajj. Hol is kezdjem.
Nem kifogásokat kell keresni, de valakinek pénzelni kellett Von Braun álmait. Az volt az iszonyatosan nagy szerencséje, hogy a szovjetek az R-7 rakétára építkezve eljutottak a világűrbe, és a verseny miatt az amerikai döntéshozók a "gyors és piszkos" megoldást, a rakétákat választották.
Ez viszont alátett a légierő és a NACA / NASA eredeti terveinek, amely alapvetően űrrepülőgép-szerű világűrbe jutást vizionált az X-15 által elindult úton. Az Apollo utáni STS (Space Transportation System) rendszer visszatért volna ebbe az irányba az űrrepülőgéppel, de különféle okok miatt ez is zsákutca lett sajnos.
Korai űrrepülőgép-elképzelés, ahol egy indító-repülőgép hátáról indul az űrrepülőgép
Másodszor Von Braun a célnél nem törekedett az olcsóságra. Számára az Apollo-program azért volt vonzó, mert szinte korlátlan pénzügyi támogatást kapott. Amíg senki se kérdezte meg, hogy mennyibe is kerül egy Saturn V., addig jó volt a dolog. De ha a Mars-utazást Saturn V.-re akarták volna építeni, abba belerokkant volna a NASA. Pont ezért viselte meg Von Braun-t, mikor félreállították. Csakhogy korábban miatta és a Saturn / Apollo miatt hasonlóan félreállítottak egy másik nagy rakat embert, akik nem értettek egyet Braunnal (robotszondák pártolói, űrrepülőgép-alapú technológia pártolói, stb.). Örült a népszerűségnek és hatalomnak, amit a Saturn / Apollo alatt megkapott, de nem volt képes átlátni, hogy a további lépés nem kivitelezhető az adott költségvetési helyzetben.
A pénz amit kapott a NASA fel lehet fogni lekenyerezésnek is, csúnya hasonlattal, a hülye-gyereknek adnak egy csokit csak ne álmodozzon tovább.
Fordítva. James Webb eléggé levert volt, mikor Kennedy megígérte a Holdraszállást, miközben még rendes föld körüli pályára sem állt egy űrhajójuk sem. Nem a NASA kérte ezt az álmot, ezt a "mocskos politika" tűzte ki neki. Pont az volt a NASA problémája utána, hogy miután elérték a célt, a politika elzárta a pénzcsapot, és így az álmodozások helyett realistán kellett volna nézniük... Ez több okból sem sikerült...
Emberáldozathoz, ha nem lett volna a II. világháború, itt tartanánk, Von Braun az USA-nak dolgozott volna (?), sok tíz millió ember halt meg ezért a "végkifejletért".
Megvolt az amerikaiak saját rakéta-zsenije, Robert Goddard. Csakhogy neki senki sem adott akkora erőforrásokat a kísérletekre, mint amennyit Von Braun kapott a náciktól. Ha nincs a II.Vh, akkor feltehetően a rakétatechnológia 40-50 éves lemaradásban lenne...
Manapság más a felfogás, így meg úgy az emberek biztonsága, akik ezt hangoztatják pár ezer kilométerrel arrébb a hadseregüket küldik más emberek legyilkolására, nekem kicsit álszent dolognak tűnik.
Vietnamban még úgy küldték a katonákat, hogy nem volt rendes ballisztikai mellényük, csak egy fegyverük, egy sisakjuk meg egyenruhájuk, kis túlzással. Ma egy katona több százszorosába kerül a Vietnami korszakhoz képest. Szóval a hadseregeken belül is többet ér már az emberélet, mint ért 50-60 éve...
Az 1-es balesete, az űrhajós kiképzésre jelentkezők mindegyike tisztában volt a halállal, de fenn lenni (manapság is) kevés embernek adatik meg, és megéri a kockázatot.
Melyik egyes? Az Apollo-1 személyzete úgy égett bent a kapszulában, hogy egy kutyaközönséges földi tesztet hajtottak végre, és az időlimit miatt két tesztet (túlnyomásos teszt, ahol nem kellett volna bent lennie a személyzetnek, és indítási teszt, ahol igen) összevontak.
A Szojuz-1 esetében pusztán politikai érdekek miatt siettették az indítást.
Mindkét esetben elkerülhető lett volt a baleset, de felesleges kockázatot vállaltak.
Egyik sem elfogadható vagy megmagyarázható.
Sajnos itt a fórumon senki nem mondhatja magáról, hogy járt odafent, ha esetleg megtörténne utána biztos más lenne a "világnézete", ahogy Dzsini írta, egyszerű hétköznapi tevékenység pl. elmenni a Titánra kirándulni.
Majd ha a világűrbe jutás költsége letörik. Mert most még mindig több ezer dollár egyetlen kg terhet Föld körüli pályára juttatni. A Titánra egyetlen kg költsége alsó hangon is több tízezer dollár, plusz az odatartó út több év...
Messze vagyunk mi még az emberes Titánra való úttól...
Nincs presztizscsata. Nem sietünk sehova. Nincs miért sietni néhány ember álmodozása miatt (Musk, stb.).
Persze, nekem is nagyon tetszene, ha látnám a Marsraszállást, de nem úgy, hogy "ha már a hadseregek ölik egymást, akkor még néhány űrhajós nem számít". Mert amit te írsz, abból ez jön le. Nem szabad számadatként kezelni egyetlen emberi életet sem.
A pénz amit kapott a NASA fel lehet fogni lekenyerezésnek is, csúnya hasonlattal, a hülye-gyereknek adnak egy csokit csak ne álmodozzon tovább.
Emberáldozathoz, ha nem lett volna a II. világháború, itt tartanánk, Von Braun az USA-nak dolgozott volna (?), sok tíz millió ember halt meg ezért a "végkifejletért". Manapság más a felfogás, így meg úgy az emberek biztonsága, akik ezt hangoztatják pár ezer kilométerrel arrébb a hadseregüket küldik más emberek legyilkolására, nekem kicsit álszent dolognak tűnik.
Az 1-es balesete, az űrhajós kiképzésre jelentkezők mindegyike tisztában volt a halállal, de fenn lenni (manapság is) kevés embernek adatik meg, és megéri a kockázatot. Sajnos itt a fórumon senki nem mondhatja magáról, hogy járt odafent, ha esetleg megtörténne utána biztos más lenne a "világnézete", ahogy Dzsini írta, egyszerű hétköznapi tevékenység pl. elmenni a Titánra kirándulni.