Űrkutatás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
gyűjtöm az ilyen képeket kösz
Az hogy én gyilkolok, többet ér ezer imánál.

Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.04.08. 19:53:44
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.04.08. 19:49:56
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Vegyük a Rosetta pályáját:
Itt összességében a gravitációs gyorsító manővereknél ugye úgy húzott el a bolygók (Föld x3 és Mars x1) mellett, hogy a végén több, mint 4km/s Delta-V-t nyert, de kellett mellé még közel 1,7km/s manőver a hajtóművel, hogy a megfelelő pályára álljon.
A történet a lenti képen nagyon le van egyszerűsítve: ha egyszerűen képes vagy ennyi delta-V-t leadni, akkor az egyik pontból a másikba átjuthatsz. Hogy azt pontosan hogyan csinálod, no, az már egy iszonyatosan összetett válasz lehet...
Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.04.08. 18:23:06
Melyik égitestnél tartunk? Továbbra is a Plútó?
5390m/s a berakott képen a Neptunuszhoz kell, és azon nincs rajta a Plútó.
Ehhez a linkelt képet, vagy a Dzsini által a #6025-ben linkelt képet kell nézni.
Föld felszín -> Plútó útvonalon levezettem már, de akkor tételesen:
Föld felszín -> LEO (250km) ~ 9400 m/s
LEO -> Második kozmikus sebesség (Intercept/Escape) ~3210 m/s
Föld Intercept -> Plútó ~ 5500m/s (ez a Flyby-hoz szükséges)
Innen Plútó keringési pálya ~ 2700m/s
Plútó alacsony keringési magasság (100km): ~350m/s
Ha innen még le is szeretnél szállni a felszínre akkor ~890m/s
Utoljára szerkesztette:
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
Ezen a Plútó nincs rajta, de ha csak a Neptunuszt nézed, máris látszik, hogy LEO-ról 3210 + 5390 m/s Delta-V szükséges. Az 8,6km/s. Elég sok... De azt is lehet látni, hogy ennek cirka 40% csak ahhoz kell, hogy a Föld gravitációs kútjából kiszakadjunk.
Itt van egy nagyobb és részletesebb, az értékek nem feltétlen egyeznek meg a fentivel, de a nagyságrend a lényeg. E szerint a Plútó 0,11km/s plusz a Neptunuszhoz képest (8.71km/s), további 2,7km/s az elfogópálya (11,41km/s), további 0,04 + 0,31km/s az alacsony Plútó körüli pálya (LPO), szumma 11,76km/s. LEO-ról. Több, mint a Földről a LEO-ra...
tekintve, hogy mekkora távolság
A methane motorok nagyon erősek lehetnek, ha jól tervezik meg őket.
Nagy ISP és úgy tűnik, hogy kevesebb kell belőle az össztömeget tekintve..
Nagyobb a mixture ratio.. sőt azt mondanám, hogy ha egy oxydiser rich motort készítenének.. azzal még takarékos is "zöld" lehetne a rakéta.
talán 6 X kevesebb kellene methánból mint oxigénből.
Az oxigén iparilag nagyon olcsó.. csak le kell hűteni a levegőt és elválasztani tartályban a nitrogéntől.
Utoljára szerkesztette: overseer-7, 2017.04.08. 10:33:07
63,800 kg @ LEO
26,700 kg @ GTO
16,800 kg @ Mars
3,500 kg @ Pluto
Cirka 20%-os teljesítménynövekmény a korábbi adatokhoz képest. Feltehetően a Block 5 verziójú Falcon 9 'core' modulokkal szerelt FH-ra vonatkozik. Tudom, hogy sokan megkérdőjelezik, ám az F9 teljesítménye is szépen fejlődött, és kb. hozzák, amit ígérnek...
BTW Musk most twittelte, hogy az áramvonalazó kúpokat idén már újra felhasználják, és jövőre már a második fokozatot is elkezdik visszahozni...
Utoljára szerkesztette:
64 tonnára még Spacex hívők is azt fogják mondani, hogy.... ez nem igaz.
http://s2b-hu.ikariam.gameforge.com/reg.php?fh=400ce81271ab4218ebc88d115104c2f1
Atv.hu
★★★★★
Feltehetően ez "válasz" a Blue Origin cég New Glenn rakétájának bejelentésére. Annak teherbírása teljesen újrafelhasználható módban 45 tonna lesz. A Falcon Heavy szintén teljesen újrafelhasználható módra vonatkozó adata nincs megadva, de cirka harmadával alacsonyabb, mint nem újrafelhasználható módban, így ~32-36 tonna körülre tippelik általában. Az új megadott érték alapján 41-45 tonna körülre jönnek ki a becslések...

Specific Impulse / Propellant mass
esetleg Vs mixture ratio.
Sehol sem találom a neten a kellő adatokat.
A kiszámolása meg meghaladja a képességeimet.
Feltehetően mostanra érti az évi 1 milliárdot, és ez reális is, hiszen a Be-4 és a New Glenn kifejlesztése bizony alsó hangon is elérheti a 1,5-2 milliárd dollárt. A fő gondot ott látom, hogy Bezos még ennél is nagyobb terveket szövögetett, ugyebár említette, hogy még a New Glenn-nél is nagyobb rakétát is szeretne, a New Armstrong-ot.
Viszont egy kicsit hatásvadász is a bejelentés. Bezos részvényei cirka 70 milliárd dollárt érnek, és 2016-ban két részletben eladott csaknem másfél milliárd dollár értékű részvényt. Szóval egyfelől van miből finanszírozni, másfelől viszont a cikkben írtak nem térnek ki arra, hogy jelenleg csak 2016-ban adott el részvényt ilyen célból...
Én az adott videót néztem meg, ez pedig nem volt (számomra) meggyőző, ki is fejtettem miért.
Megnéztem pár másik videóját most reggel, egyik-másik elég korrekt, de ez az adott videó nem volt a legjobb, na...
Azt pedig, hogy ki mond marhaságokat, én innen nem tudom eldönteni, ő hangsúlyozza, hogy magánvéleményt mond (lásd: soapbox), nem az Egyetlen Szent Igazságot nyilatkoztatja ki :)
1.: Ha ezt egy XY kromoszómás egyén mondja el, akkor is ilyen érdekes lenne? Szvsz én talán kevesebb marhaságot mondanék, viszont nincs két nagy mellem hozzá. Meg a hajam sem ilyen dús (már)... <#alien>#alien>
2.: Ja, megtettem, #5779 :D
3.: A SpaceX (noha valóban bevételhez juthat az ilyen dolgokkal) alapvetően a műholdas internetszolgáltatásból szeretne bevételhez jutni. Korábban ugye írtam, hogy több, mint 11000 műholdas rendszert is kiépíthetnek akár. Itt van egy picit bővebben, de ezt az ábrát emelném ki:

Ez ugye a 2017 elején a WSJ által lehozott cikken alapul, amelyet a 2016 elején a SpaceX-től távozó emberkék szivárogtattak ki. A lényeg: a SpaceX azzal számolt 2016 elején, hogy 2025-re több, mint 35 milliárd dolláros bevétele lesz. Ebből 5 milliárd az indításokból és 30 milliárd felett a műholdas internetszolgáltatásból. A nyereség? 10-20 milliárd dollár. Számít akkor két fizetős űrturista tétele? Oké, számít, de annyira sokat nem...
4.: Az Apollo-8 valójában nem játszott akkora szerepet a NASA Apollo programjában, sőt, alapvetően egy irtó rizikós marketingút volt, hiszen a Lunar Module nem volt kész, így az Apollo CM/SM a nélkül indult el, hogy lett volna egy tartalék hajtóművük. Ha az Apollo-8 esetében következett volna be olyan baleset, mint később az Apollo-13 esetében történt, akkor a három űrhajós ott pusztul meg a CM-ben. A NASA egyszerűen félt attól, hogy a Zond holdkapszulák valójában egy emberes Szojuz utat előznek meg, és hamarosan embert küldenek a Szovjetek a Hold-megkerülésre. A félelmük nem volt teljesen alaptalan, teszem hozzá, de végül is a szovjetek a Szojuz-1 katasztrófája után nem játszottak a tűzzel feleslegesen...
5.: BTW Scott Manley véleménye is érdekes, ő az EM-1 emberes utazás verzióját nem tartja hülyeségnek. Szerinte azért, mert hát az SLS mindegyik eleme külön-külön már bizonyított (RS-25 hajtóművek és az SRB-k az űrsiklók, az RL-10 egy csomó helyen, stb.). Amivel mondjuk a szememben Manley renoméja eléggé nagyot zuhant...
Utoljára szerkesztette:
biztos van valami oka annak hogy ilyen erős és ilyen rövid impulzusokat kitörésekben sugároz ki valami.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.04.05. 09:56:02
A fenti videocsatornaval pedig vissza is kanyarodtunk az urkutatas fele, mert a videok masik fele errol szol:)
.
A fenti ajanlason tul pedig konkretan nem mennek bele a temaba, ahogy Dzsini is mondta, ez egy urkutatasrol szolo topic, masikban valaszolhatsz.
(a többit nem írom le, mert nagyjából felesleges, úgyse érti meg az, akinek szólna - az elmúlt évek során egyszer se sikerült)
Az egymással törődéshez pedig a privát üzeneteket ajánlom.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.04.04. 07:14:34
A modern fizika ez idő alatt átcsapott filozófiába. Vagyis csak gondolkodunk.. és nem értjük a világot.
Azelőtt kísérleteket végeztünk és egyértelmű eredményeket kaptunk.
Belefutottunk a double slit expreimentbe ..és azóta nem értjük a világot.
A kvantummmechanikát ép ésszel ma még nem lehet felfogni.. nem lehet megérteni..csak megszokni lehet.
Olyan dolgokra van kísérleti bizonyíték ami lehetetlennnek tűnik.
A több száz kísérleti eredményt összegezve.. ott tartunk, hogy nem vagyunk képesek felfogni mi emberek a valóságot.
elértük a létező világ határát.
A hivatalos álláspont, hogy ma a világról alkotott modellnek interpretációi vannak.
Több féle.. ami egymásnak mind ellentmond.. és mégis mind igaz.. mind valid..kísérletileg igazolható.
Persze hogy ez ellentmondásos. De mégis ez a valóság.
Ezért van az, hogy a modern fizikusok.. ma már inkább filozófusok leginkább.
Csak néhány a létező valid interpretáció közül:
https://en.wikipedia.org/wiki/Interpretations_of_quantum_mechanics
The Copenhagen interpretation
ez a legteljesebb és legkidolgozottabb matematikailag.. a legismertebb
Many worlds
Consistent histories
Ensemble interpretation, or statistical interpretation
De Broglie–Bohm theory
Relational quantum mechanics
Transactional interpretation
Stochastic mechanics
Objective collapse theories
Consciousness causes collapse
Many minds
Quantum logic
Quantum information theories
stb stb..
ezek mind igazak.. és mind kísérletileg igazolható..
és mind ellentmond egymásnak. .. pedig a józan ész azt mondja nekünk, hogy csak egy valóság van.. a világ működése egy féle képen magyarázható meg. és a vizsgálatoknak ezt igazolniuk kell. Különben hamis a modell.
Most ott tartunk, hogy ezeket az alternatív magyarázatokat mind igazolja a kísérletek.
Egyszerű analogiával :
2+2 = 4 = igaz
2+2 = 5 = igaz
2+2 = 3 = igaz..
most akkor mivan?.
ezért váltott át a fizika filozófiába..
most akkor mivan?
a many word interpretáció is igaz..
és a many minds is igaz..
nekem jobban tetszik a wiegner jenő által felvázolt TUDAT központú interpretáció..
vagyis, hogy a világ nem létezik a tudatos megfigyelő nélkül.
Mindent a tudatos megfigyelő tesz valóságossá.
Hogy miért?
Ocham borotvája miatt.
Én ezt tartom a legegyszerűbb értelmezésnek.
A many worlds el ellentétben nem kell magyarázatot adni arra, hogy honnan van az sok végtelen mennyiségű energia ami ahhoz kell, hogy minden planck időben végtelen mennyiségű új identical világ jöjjön létre.
A wiegner interpretáció egyszerűbb.. ugyan.. de sokkal fantasztikusabb.
Arra lehet következtetni belőle, hogy a világ a mi tudatunk szüleménye..
Mi ..gondolkodó lények, hozzuk létre a világot magunk körül.
Ez nagyon fantasztikusnak tűnik.
Mert az emberi elme általában úgy gondolja, hogy a világ.. és az ahogyan működik, teljesen független attól a dologtól, folyamattól ami a tudatunkat működteti.
Ez már filózófia.. szinte már spiritualitás.
De nem képes a fizika túltenni magát ezen.. nem tud tovább lépni.. a több száz féle kísérlet után sem.
Olyan bonyolult és csavaros kísérletek mint a quantum eraser delayed choice kísérlet sem hoztak egyértelmű választ..
csak tovább bonyolították a modellt.
e kísérlet után már ott tartunk, hogy a JELEN.. és a MÚLT is csak valószínű.
Hogy lehet a múlt.. ami már megtörtént.. valószínű?
..NA EZ.. a filozófia.
A múltat meg lehet változtatni gyakorlatilag. Ez kísérletileg bizonyított.
NA.. most mondd meg nekem hogy pontosan mi a valóság és milyen szabályok szerint működik.
Nagyon szépen kérlek.. Ha nem hibázol a válasszal.. Te leszel a legfontosabb és legokosabb ember a világon.
Vannak ervek, ellenervek es tenyek. Van bizonyitott cafolata az alternativ univerzumok elmeletenek? Nincs. Van olyan megfigyeles, ami a segitsegevel magyarazhato? Van. Szoval a parhuzamos univerzumok hipotezise teljes joggal van az asztalon.