10000
  • Pares
    Az egyetlen hivatalos közlemény a SpaceX-től hangzott el, miszerint az ő rakétájuk megfelelően működött (az első és második fokozat is menetrendszerűen tért vissza), ezt pedig senki nem kérdőjelezte meg eddig (nehéz elképzelni, hogy csak úgy hazudozhatnának ilyen ügyben). Szóval vagy a Northrop Grumman cseszett el valamit (mondjuk a saját készítésű adapterüket), vagy senki nem cseszett el semmit, és szándékos dezinformáció az egész :D
  • ximix #6912
    FH annyit ácsorgott már egy helyben, hogy elfáradt és lepihent szunyálni egy kicsit :) , így holnap lesz valami, ha lesz.

@cbs_spacenews

Utoljára szerkesztette: ximix, 2018.01.12. 15:43:17
  • ximix #6911
    "Na még egyszer"
    Tegnap 3x sem sikerült az indítás elsőnek T1:20-nál, másodszor T0:30-nál álltak meg, harmadszorra meg el sem jutottak a T4:00 -ig, ha jó láttam, így ma újból kezdik.
    Live Broadcast: Tune in beginning at 12:40 p.m. PST, (nálunk GMT+1 21:40)
    Launch Time: 1 p.m. PST (nálunk GMT+1 22:00)
  • [NST]Cifu
    A második fokozat csapódott az Indiai óceánba. Amin megy a tippelgetés, hogy vajon a műhold a fokozat orrán volt-e, vagy sem.
    A NORAD mindenestre "lát" valamit a pályán:

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2018.01.12. 13:03:16
  • ximix #6909
    "Nem baj van másik"
    United Launch Alliance (ULA)
    Delta IV NROL-47 Live Launch Broadcast
    Launch Date: Thursday, Jan. 11, 2018
    Live Broadcast: Tune in beginning at 1:30 p.m. PST (nálunk GMT+1 22:30)
    Launch Time: 1:55 p.m. PST (nálunk GMT+1 22:55)

hivatalos oldal
    - link
    --------------------------------------------------------------------------------------------------
    @ChrisG_NSF
    FalconHeavy static fire UPDATE:
    New static fire window is tomorrow, Friday 1/12, from 10:00-16:00 EST (10a-4p EST; 15:00-21:00 UTC).
  • fonak
    Úgy tűnik a titkos "Zuma" műhold, amit a legutóbbi Falcon 9 vitt, az Indiai-óceánba esett, bár titkolózás van.
  • Prof William
    Egyáltalán nem így értettem amit írtam. Arra próbáltam kilyukadni, hogy az elmélet már megvan de megvalósíthatóságtól még nagyon messze vagyunk.
    Tehát szépen kutassunk tovább ,ismerjük meg minél jobban az űrt és a naprendszert amiben élünk, küldjük el rakétáinkat -és később kolóniáinkat- a naprendszer minden sarkába, aknázzuk ki az erőforrásait és közben ahogy egyre nő a tudásunk ezzel kapcsolatban, talán lassan közelebb kerülünk ennek -vagy valami más FTL- technológiának a megfejtéséhez.
  • ximix #6906
    Bár kicsit nagy az idő intervallum (6 óra), de azért reménykedtem, hogy tovább kitart a live, mint ~40 perc :)
  • ximix #6905
    Chris G - NSF
    FalconHeavy static fire
    January 11th 2018, 13:00 - 19:00 EST (18:00 - 00:00 UTC)
    - live
    Utoljára szerkesztette: ximix, 2018.01.11. 18:45:12
  • Irasidus
    Ha megmondják, hogy mit kellene, és mit nem, az diktálás, és árt a tudománynak. Ilyen a diktatúrákban van, volt. Viszont te nem írtad le, miben van igaz, és miért nincs abban semmi diktatórikus, amikor kijelenti, hogy ne foglalkozzunk valamivel, hagyjuk, és inkább mással foglalkozzunk. Mármint nem mi, ugye, hanem a tudomány. Még egyszer, a tudomány nem így működik, ez megvan?
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.01.11. 17:17:44
  • molnibalage83
    Pedig részben igaza van... Semmi diktatórikus nincs abban amit írt.
  • Irasidus
    A tudomány nem így működik, hogy előbb oldjuk meg ezt, aztán majd ráérünk arra is. A tudományban a gondolatok, és kutatások párhuzamosan zajlanak. Az erőforrások ilyen elosztása diktatúrákban szokás, hogy megmondják mit lehet kutatni, és mit nem. Borzalmas ötlet, már ne is haragudj.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.01.11. 16:26:09
  • Irasidus
    Az Alcubierre-drive Einstein téregyenleteinek egyik spekulatív elméleti megoldása (tehát van elméleti megoldása), melyben egy űrhajó azáltal tud gyorsabban haladni a fénynél, hogy előtte a téridő összenyomódik, mögötte pedig kiterjed. Az ötletet Miguel Alcubierre (sz. 1964) mexikói elméleti fizikus vetette fel 1994-ben. Az Alcubierre-meghajtás megvalósításához vagy negatív tömeg szükséges, vagy már egy létező kvantum méretű warp-buborék "felnagyítása" (elvileg vannak ilyenek a természetben). A számítások szerint az előbbihez Jupiter tömegű (vagy inkább mennyiségű) negatív anyag szükséges, az utóbbihoz, meg nos, sok-sok energia, ami talán menne is, csak éppen a felnagyított buborék hiába lenne akkora, hogy egy űrhajó beleférjen, a nyílása kvantumszintű maradna. Jelen tudásunk szerint nem lehetséges.

A NASA már több mint öt éve kutat ilyen warp-buborékok után, egy interferométer, és egy mágneses tórusz tekercs segítségével. Eddig eredménytelenül.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.01.11. 16:24:23
  • Prof William
    Egyszer szerintem meg lehet majd csinálni -ha már az elméleti alapok megvannak - de attól még NAGYON messze vagyunk. Kb mintha egy átlagosnál okosabb ősember elkészítette volna a egy Autó tervrajzát. Szép-szép de a jelenlegi technikai szinten nem lehet megcsinálni.

Szépen ismerjük meg/aknázzuk ki/lakjuk be a naprendszert a következő 1-2 évszázadban -anélkül hogy közben kinyírnánk magunkat- és majd aztán visszatérünk a dologra. Azalatt lehet hogy fejlődünk annyit hogy elkezdhetünk gondolkodni a dolgon.
  • molnibalage83
    Kb. ez a véleményem...

Hol van a működőképes techdemó először a lehető legkisebb szinten? Fantáziálgatás az egész szerintem, de perszes nem értek a fizikához ennyire. De aza kijelentés, hogy majdnem mindennel bírunk röhejes.
  • Pluskast
    Szerintetek van realitása ennek?

• ximix #6897

- forrás
    Utoljára szerkesztette: ximix, 2018.01.09. 11:55:05
  • Prof William
    Ráadásul mire Ellon eljut Marsa már ott várja kulcsrakészen a pöpec Tesla kocsija. :)

Majd villoghat benne marslakók előtt. :)
  • Pares
    Hamarabb fog a SpaceX a Marsra embert vinni, mint a NASA a holdra...
  • fonak
    Na ja, csak ez elnökönként változik. Komolyabb pénzt meg most sem rendeltek még hozzá, ha jól tudom.
    Szóval könnyen lehet, hogy a következő 30-40 évben sem lesz emberes expedíció, max. a Föld körüli pálya marad.
  • Dzsini
    Az új NASA direktíva szerint most az elsődleges cél újra a Hold, úgyhogy...
  • molnibalage83
    A végén még mi sem...
  • fonak
    Valószínűleg egyikük sem fogja már megérni, hogy ismét ember járjon a Holdon, sajna. :(
  • Dzsini
    még mindig tart a statisztikai középvonal
  • Imremagdi
    87 éves korában elhunyt John Young, kétszeres Gemini (Gemini-3 és -10), kétszeres Apollo (Apollo-10 és -16) és kétszeres Space Shuttle (STS-1 és -9) űrhajós

Már csak 5 ember él, aki járt a Holdon. :(

Edwin „Buzz” Aldrin, Apollo 11, 87 éves
    Alan Bean, Apollo 12, 85 éves
    David Scott, Apollo 15, 85 éves
    Charles Duke, Apollo 16, 82 éves
    Harrison Schmitt, Apollo 17, 82 éves
  • [NST]Cifu
  • [NST]Cifu
    A szovjet űrprogram indulása.
  • [NST]Cifu
    Röviden:

*Van egy élő szerződés az USAF és a SpaceX között egy demo repülésre.
    *Az FH képes arra, hogy a tavaly bejelentett Hold-megkerülést megvalósítsák, ehhez a Falcon 9 önmagában kevés, a BFR/S viszont túl távoli.

Jelenleg nincs más, valódi oka, hiszen az USAF leszerződött az ULA-val 2023-ig, tehát az elkövetkezendő 5 évben az egyik legzsírosabb megrendelésnél nem is fog asztalhoz ülni a SpaceX. A nehezebb GEO műholdakat pedig jelenleg a Falcon 9 is el tudja vinni, így nincs miért foglalkozni az FH-val...

Bővebben erre.
  • Pares
    Most akkor a FH-nek milyen szerepe lesz az F9 és a BFR között? Mert ez utóbbi mindkettő leváltására hivatott...
  • ximix #6884
    Falcon Heavy Demo Launch Campaign Thread (Reddit)
    - link

SpaceX flickr képek
    - link
    Utoljára szerkesztette: ximix, 2018.01.03. 23:42:14
  • Dzsini
    Falcon Heavy rajtra kész
  • [NST]Cifu

A Föld és a Hold az Osiris-REx felvételén (Forrás)

Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2018.01.03. 17:36:45
  • Dzsini
    milyen messze van az Androméda Galaxis (gyerekkori nevén Köd)
  • Dzsini
  • kamionosjoe
  • Dzsini
    Amint az már sok éve szokás, mi várható jövőre ( #5457 -ben van az idei, visszanézhető):
    2018 eleje
    Planetary Society LightSail 2 indítás egy Falcon Heavy orrán, irányított Föld körüli pályán fog vitorlázni, ha minden úgy megy, ahogy Bill Nye elképzeli :)

2018 március 6
    A TeamIndus cég elindítja a HHK-1 landert és az ECA és Sorato (JP) rovereket a Holdra egy PSLV-XL hátán, az XPrize keretében.

2018 március
    Chandrayaan-2 lander indul szintén a Holdra, egy roverrel párosítva.

2018 május
    Elindul az InSight mars lander (érkezése 2018 novemberére várható az egyenlítő környékére), a bolygó belső felépítését vizsgálja, és bele is fog fúrni kb. 5 méter mélyen, az első komoly szeizmológiai szonda lesz a Marson.

2018 július
    A JAXA Hayabusa 2 szondája eléri a 162173 Ryugu aszteroidát, egy éves keringés alatt ledob rá egy 7 kilós bombát (ebből 4,5 kiló robbanóanyag, 2,5 kiló rézborítás), a robbanást megfigyeli, emellett egy német gyártmányú felszínre szálló szondával mintát is vesz, majd azt 2020 decemberére visszahozza a Földre.

2018 július 27
    Teljes holdfogyatkozás látható Magyarország területéről este, Holdkeltekor.

2018 július 31
    NASA Parker Solar Probe indul, a következő évek során nagyon közel kerül a Naphoz (6 millió kilométerre - a Merkúr 46-69 millióra van, az eddigi rekorder Helios-B 43-at "teljesített"), a megközelítések során a (Naphoz képest mérve) leggyorsabb ember gyártotta eszköz lesz, 200 km/s sebességet is elérve.

2018 augusztus
    Az OSIRIS-REx szonda eléri a 101955 Bennu aszteroidát, 505 napos keringés alatt 5 kilométerre közelíti meg, majd az így szerzett adatok alapján a felszínt súrolva mintát vesz - egy nitrogéntartályból ráfúj egy nagyot, és a felszálló darabkákat begyűjti (3 próbálkozásra elegendő nitrogén van). Ezeket a mintákat 2021-re hozza vissza a Földre.

2018 szeptember
    Elindul az orosz Spektr-RG röntgen-űrtávcső az L2 pontra.

2018 október 5
    BepiColombo indítás - Merkúrra indul, egy ESA és egy JAXA modult visz, exoszférát, magnetoszférát vizsgál - majd 2021-től, mikor odaér.

2018 végén
    Elindul a Csang-o 4 (Holdistennő 4), Kína második holdjárója. A Hold túlsó oldalára fog leszállni, és egy L2-n üldögélő relén át kommunikál haza (ezt 2018 júniusában indítják).

A Juno hétszer közelíti meg a Jupitert (februárban először), onnan gyönyörű képeket lehet várni, az Opportunity és a Curiosity tovább gurigázik a Marson, stb.

Az első feldolgozott képek az év elején jöhetnek meg az Event Horizon Telescope megfigyeléséről - ha minden jól megy, láthatjuk a Sagittarius A* eseményhorizontját. A 8 megfigyelőpontról helyszínenként kb. 900-1000 terabytenyi adatot dolgoznak fel hozzá Háttérben a polcokon a vinyók - egy-egy látható elem 64 tera.

Az év második felében a Dawn befejezi működését a Ceres körül, kifogy a hidrazin hajtóanyagból, ezért stabil pályára állítják körülötte, hogy ne pottyanjon le.

Talán megterveznek egy emberes Holdra visszatérést

A közelebbi dolgokat szokás szerint gondolom Cifu vázolja (januárban rögtön egy Falcon Heavyvel indítva) :)
    Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.12.29. 09:07:23
  • Palinko
    Értem, köszi, nem követtem a dolgokat, az utolsó emlékem az volt, hogy idei év vége a határidő és mindenki december utolsó napjaira jegyezte be az indítást, én meg ránéztem a naptárra hogy 29 és valahogy beugrott hogy rákérdezzek. Sajnos kezd egyre életszagúbb lenni a történet :( Nekem nagyon úgy fest hogy talán ez a 2 csapat megy csak fel, az Izraeli dolog jó tipikus. Pedig bennük bíztam meg Space X meg minden, aztán róluk gondoltam hogy talán ma vagy holnap indulnak, de most már up to date vagyok köszi.
  • [NST]Cifu
    2018 március 31-ig kell elérniük a Holdat. Ki kellett tolni a határidőt most augusztusban ismét, mert egyik csapat sem tudta az idei indítást megoldani.

Az öt még versenyben lévő csapat közül az Indiai / Japán TeamIndus/Hakuto páros a legesélyesebb, de az ő PSLV indításuk sincs még kitűzve (csak alá van írva a szerződés).
    A Moon Express ugye a RocketLab-al szerződött, de a RocketLab első májusban nem volt sikeres (bár elérte a világűrt). Elvben jövő év elején megpróbálják az MX-1-et elindítani.

A Synergy Moon csapat megegyezett az Interorbital System-el, de az utóbbi cég még egyetlen rakétát se indított.
    A SpaceIL kvázi bedobta a törülközőt, novemberben a csapat vezetője közölte, hogy még 30 millió dollárra lenne szükségük (ennyi amúgy a fődíj is), és mikor lemondott, azt nyilatkozta, hogy ha valaki ad 20 milliót, a maradék 10-et előteremtik...
  • ximix #6867
    Kennedy Space Center Rocket Launch
    - link

• Palinko
    Google Lunar Xprizeal mi van?