10000
-
Ninju #6953 Srácok majd ha valaki talál streamet linkelje már be legyen kedves. :) -
#6952 Nem az időjárásra vagy a műszaki dolgokra gondoltam inkább a shutdownra. Elméletileg már vége kéne legyen de olyan furán működik ez az egész, meg az engedélyeket is az utolsó pillanatban adják ki. Plusz február 8-án újra lehet hogy hasonló lesz a helyzet és újra shutdown lesz, szóval inkább ezekre gondoltam. Nagyon remélem holnap tényleg el tudják indítani és nem szól közbe semmi. -
Sequoyah #6951 Nem optimizmus ez, hanem valoban akkorra tervezik. Persze mint minden raketakilovesnel, itt is kozbeszolhat a napi idojaras, vagy egy utolso pillanatban hibat mutato teszt, utobbi nyilvan nagyobb esellyel, tekintve a kiloves teszt jellegere. De egyebkent semmi, a szokasostol eltero indokrol nem tudunk, hogy miert is ne tortenhetne meg vegre holnap. -
#6950 Hivatalosan holnapra van kiírva. -
#6949 Holnap akkor indul a heavy vagy csak optimistán tekintettek erre? -
#6948 2,5-5,5 méter körüli lehet a mérete.
Ez meg a leírt pályája:
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2018.01.30. 11:30:51 -
veszettróka #6947 Kopernikusz meg a távcső -na ez is vicces.
Máshol szerintem írj mondjuk Galileit - hogy ő biztos kiszúrta volna a 2-6 méteres, valszeg jó sötét felszínű krumplit.
Amúgy meg ha így mellbevágott a hír, akkor kezdhetsz rettegni egész évre, mert tavaly ennyi szaros kis krumpli röhögte körbe az 1500-as évek szintjén álló űrkutatókat. -
Prof William #6946 Mekkora volt? -
#6945 2018 BD jelzésű aszteroida nem sokkal azután száguldott el mellettünk, hogy a Catalina Sky Survey szakemberei rábukkantak. A legkisebb távolság alig 35 ezer kilométer volt, tehát az aszteroida gyakorlatilag a geoszinkron-pályákon mozgó műholdak útvonalán belül haladt át – és alig 7 órával a regisztrálást követően tartózkodott közvetlen közelünkben.
Űrkutatás :D kb az 1500-as évek színvonala, Kopernikusz is kiszúrta volna szerintem a szaros távcsövével. Ja ha már idepofátlankodtam az is vicces hogy Kína, Japán, Ruszkik, sőt Amcsik is jelentik befele a holdra szállási időpontokat :D amik még ráadásul csúsznak is, holott állítólag volt már holdra szállás, amit én el is hittem de már gyanús :) -
#6944 Tessék, akkor a harmadik része a szovjet űrtörténelemnek. :) -
#6943 Köszönöm szépen a visszajelzéseket, amint tudom beépítem ezeket!
Az oldal eredetileg aféle backupnak készült, a cikkek többsége a Logouton kerül(t) ki, csak szeretném összesíteni őket. A design oldschool, nem vitás, pedig már így is órákat szórakoztam vele, de sehogy sem tudom normálisan megcsinálni, hogy olvasható legyen (az indexes blog.hu pl. konzekvensen a mobilfogyasztásra megy, és emiatt nem lehet 800 pixelnél szélesebb a középső (tartalmi) oszlop), de valami kinézete legyen azért.... -
fonak #6942 Jó cikkek, bár a webdizájn kicsit oldszkúl szerintem, meg a nevek írásmódjával van bajom, Неде́лин az angolosan Nedelin vagy esetleg magyarosan átírva (elvileg úgy kell az orosz neveket) Nyegyelin (így írja a magyar wiki, bár a Nyegyeljin logikusabb lenne abban igazad lehet), de semmiképp nem Nyegelin (ahogy a címben van írva), Szokoljov az Szokolov lesz (ha az eredetiben Соколо́в), meg van egy-két apró elírás (Koroljev).
Érdekes írások, például a Genetrix-es filmek sztorijáról sem olvastam még, az angol wikipédián mindenesetre vitatják (citation needed) bár ez még nem jelent semmit.
Utoljára szerkesztette: fonak, 2018.01.27. 15:57:53 -
#6941 De, teljesen jogos, összekevertem, javítom! -
gafzhu #6940 "egy szuborbitális (tehát csak 100-200 km-es magasságba feljutó, majd onnan visszahulló) tesztjármű tervezési munkálatai (amely hasonló lett volna, mint az első amerikai űrrepülés John Glennel), " izé... nem Shepard-del? -
Ninju #6939
Köszönjük, holnap lesz mit olvasni. :) -
#6938 A Szovjet / Orosz űrhajózás múltja II. rész -
kamov #6937 A Block 2-3 alapú FH tervezett LEO teljesítménye 53-54,4t a mostani 170klbf tolóerejű Merlinekkel.
Ez a mostani rakéta.
A következő Block 5 alapú FH tervezett LEO teljesítménye 63,6t a tervezett 190klbf tolóerejű Merlinekkel és az agresszívabb repülési profilhoz megerősített interstage-el és orrburkolattal (fairing 2.0). -
#6936 De nem adott, mert nem az a verzió repül, ami 54-64 tonnát tud.
Sőt pontosan nem is tudni kb semmit.
És kb: 1,4 tonna a hasznos terhe.
Majd az lesz az igazi teszt amikor minimum 70-80% teherrel repül.
-
Sequoyah #6935 A dizajn mar kesz van, sot mar maga a raketa is meg van epitve, szoval a teherbiras mar adott, nem kerdojeles. Ezert jelen ido. -
#6934 Ehhez képest csak pályaoptimalizációval tudott a SpaceX kb. 10%-al nagyobb teherbírást összehozni.
De visszatérve az indulásra: a SpaceX jelen időben beszél a Falcon Heavy-ről. Akkor ezzel az erővel miért is nagyobb teherbírású, mint az SLS?
Mindkettőn dolgoznak, egyik sem repült még. Ha a Falcon Heavy jelen idő, akkor az SLS miért is nem az?
Ez marketing. Csak a bicskanyitogatós fajtából....
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2018.01.25. 17:27:32 -
Sequoyah #6933 Nem a papir, hanem a mogotte allo tudomany es a matek teszi tennye. Es ezek ma mar elegge egzakt, es bizonyitott dolgok, nem csak suket talalgatas. Es nem proba-szerencse alapon talaltak ki eddig se a teherbirast, hogy addig pakoltak amig le nem esett.
Nem tudom, hogy a marketing ezen szamokon kozmetikaz-e meg egyet nekunk, de a fejlesztok mar most grammra pontosan tudjak a teherbirast. Nem olyan bonyolult az a matek. -
#6932 Papíron leírva valami ténynek minősül? Ugye nem... ;)
Itt is erről van szó. A hajtóművek teljesítménye (a két booster a Block II. szériából származik, korábbi Merlin-1D hajtóművekkel), a szerkezet fizikai képességei, a rendszer szoftvereinek állapota, stb... Szóval a most az LC-39A-n lévő FH bizony biztos nem tudna 54 tonnát egyszer használatos módban feljuttatni. -
Sequoyah #6931 De mar megepitettek, szoval a teherbirasa az mar teny. Nem kiserletezessel szoktak megtudni mennyit bir, hanem elore szepen kiszamoljak grammra pontosan.
Hogy felrobban-e vagy felszall az mar mas kerdes, de a teherbirason az mar nem valtoztat. -
#6930 Nekem csak azt tetszik, hogy jelen időben írnak egy rakéta teherbírásáról, úgy, hogy még sose emelkedett el a földről... :) -
#6929 space.com cikk az eseményről, benne videó, meg csomó szám, amit Cifu ért :) -
#6928 Elon Musk: Falcon Heavy hold-down firing this morning was good. Generated quite a thunderhead of steam. Launching in a week or so.
videó hozzá (érdemes a hangot bekapcsolni)
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2018.01.24. 19:57:11 -
kamionosjoe #6927 A szombati kormányzati leállás miatt van, új hírek szerint meg tudnak egyezni a demokraták és a republikánusok a parlamentben, szóval dolgozhatnak tovább, de néhány részletet a költségvetésből február 8-ig tárgyalni fognak, legrosszabb esetben akkor újra leáll minden. -
Pares #6926 Az egész NASA "leállt", vagy mi: Sorry, but we won't be tweeting/responding to replies during the government shutdown. Also, all public NASA activities and events are cancelled or postponed until further notice. We'll be back as soon as possible! Sorry for the inconvenience. -
#6925 Never ending story... -
#6924 :(
- link -
#6923 Derült égből a rakéta!
- link
Utoljára szerkesztette: ximix, 2018.01.20. 01:26:14 -
fonak #6922 Rajzolgattak az elvtársak, az nem kerül semmibe:) Ez mondjuk két eléggé különböző koncepció, csak úgy tűnik azonos néven futott. -
#6921 Korona, egy orosz STTO koncepció, és annak alakulása az idő folyamán:
-
#6920 Ó köszi, már vártam, jön is lefelé szépen :) -
#6919 A virágboltokban már kint van - Szaljut-7.
Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2018.01.14. 18:03:02 -
#6918 Ha jól megy, lesz olyan pillanat, amikor a Mars közelében van, és belül szól a Space Oddity :) -
gafzhu #6917 Még a Mars közelség is elméleti, mert az a Tesla egy eldobott kő, a Mars meg picit messze van... A Holdat sem elsőre találták el anno... -
#6916 Noha Musk a Marsot említette, a cél egy Föld-Mars Hohmann-pálya. Mivel viszont nincs hajtómű, nem túl esélyes, hogy a Mars körüli pálya meglesz. -
Prof William #6915 Ennek vezet majd az első útja a marsra, egy teslával a gyomrában? -
gafzhu #6914 FH
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Utoljára szerkesztette: gafzhu, 2018.01.12. 22:22:04