Űrkutatás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

én csak olyan állapotokat tudok elképzelni ahol nincsenek még bolygók mint pl az univerzum kezdete..ahol még csak ionizált H atomok voltak.
Nem lehettek anyagcsomók a csillag körül.

A másik meg talán egy kozmikus katasztrófa mint pl két csillag ütközése..frontálisan.
Vagy egy nagyon nagy szupernova robbanás.. de még azt is simán átvészelheti egy bolygó.

Az hogy én gyilkolok, többet ér ezer imánál.

Dzsini
Hogy kinek mi a félelmetes, azt ne döntsük el :)

Inkább fogalmazzunk úgy, hogy a jelenlegi ismeretek alapján a bolygó(rendszere)k léte egyre inkább tűnik szabálynak, mint kivételnek.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

molnibalage83
Ezek alapján kijelenthető akkor, hogy a bolygók félelmetesen gyakoriak a csillagoknál?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Nem néztem, ez az info máshonnan van, de egész jól tippeltem. :D THX!

Dzsini
6228 :) Az oldalon a Status-nál be lehet kapcsolni a Candidate és Unconfirmed állapotot.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Érdekességként említem meg, hogy több adat van, mint ahány csillagász fel tudná dolgozni. Hivatalosan, megerősítve ennyi bolygó van, megnemerősítve olyan nyolcezer, plusz 6 exohold "gyanúsított". Kb. 10%-ról derül ki, hogy az valami más, szóval hétezer környéke lehet.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.04.20. 13:42:39

Dzsini
És abból ~2300 a Keplertől jött :)

[NST]Cifu
Ó, még "csak" 3600 bolygónál járunk? :)

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Dzsini
#1488 - kicsit több, mint 5 év telt el azóta, és eljutottunk odáig, hogy olyan "leg"-ek kellenek a főcímhez, mint a Trappist-1, vagy az, hogy nagyon "közel" legyen (34 fényév jelen esetben). Az, hogy az exobolygó-katalógus egy újabb strigulát kap, az már nem is hír :)

Vótmá?
A temperate rocky super-Earth transiting a nearby cool star

1.4x nagyobb a Földnél, 6.6x nagyobb a tömege, folyékony víz lehet rajta, a csillag kicsi és hűvös, a bolygó megtarthatta a légkörét...

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

[NST]Cifu
Nagyon jó! :)

Dzsini
A Hold sötét túlsó oldala, az LRO képeiből összeillesztve.

molnibalage83
Nem, a baj az, amit művelsz minden topikban. Tolod a félezo és tudománytalan hülyeségeket, most már a műszakit is. Ez akárhogy nézem, topikrombolás. És nem először szóltak. Cifu és Dzsini birkatürelműek, ha ők elérték ezt a szintet, akkor az vegytiszta jele annak, hogy túltoltad a bringát már. Nagyon.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/

Jólvan elnézést kérek.

Dzsini
Látod itt a probléma.
Nem is emlékszel arra, hogy mikor és miért szóltunk rád. Hogy mire lettél eleinte finoman és udvariasan megkérve. Hogy ez hogy fokozódott szépen folyamatosan, ahogy folytattad ugyanazt, amit annak előtte. Fel se tűnt talán.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.04.18. 18:33:02

jólvan.. meghúzom magam.

azért kaptam a figyelmeztetést mert hülyeséget mondtam?.. az ember tévedhet.. sajnálom.

Vagy azért mert valakit megsértettem? Mivel? mikor?

Én is ember vagyok? Engem nem lehet megsérteni?
Valaki tudja itt, hogy mit jelent a kettős mérce?

Dzsini
Háborgás helyett inkább húzd meg magad, és gondolkodj el azon, hogy miért is kaptad ezt a sokadik(!) figyelmeztetést.

És hogy miért nem voltál képes eddig hallgatni rá.
Utoljára szerkesztette: Dzsini, 2017.04.18. 18:29:09

most mi a baj? nem személyeskedtem senkivel.
Ellenben te hogy beszélsz velem?
te megengeded magadnak ezt a hangsúlyt velem? neked kellene itt példát mutatnod nekem.

Vegyek példát rólad? mert akkor tényleg lenne okod rövidre zárni engem.

jó belátom, hogy hülyeséget mondtam az orrkúpon lévő kamerával. ez van.

te is kérj tőlem bocsánatot..
Sértő ahogy velem beszélsz.

Dzsini
Egy kis Deep Space Network (ami a múltkor volt - melyik űreszközzel honnan kommunikálunk épp) és Voyager:
//www.youtube.com/embed/YLlzx6v8CcA

[NST]Cifu
Most komolyan az az egy célod, hogy kivágjunk a fórumról? Jó úton haladsz, mert most megint azon gondolkozom, hogy kiváglak...

Gondold már végig mi a francot írsz le, aztán gondold végig még egyszer, és miután rájöttél, hogy hülyeség, inkább ne írd le...
Segítek megint miért írtál le méretes ostobaságot:

1.: Egy leváló orrkúp tetejére miért is rögzítenél bármit?
2.: A légáram elejének kellős közepébe, ami a legkritikusabb, majd felraknak egy kamerát, ami befolyásolja a légáramot... Aha. Miközben minden apróságot, amit felszerelnek hatszázszor ellenőriznek szélcsatornában, hogy hogyan befolyásolja a rakéta viselkedését...

Nagyon gondold meg, innentől kezdve mit és hogyan kommentálsz, mert a következő hasonlónál kiraklak a fenébe...

nem lehet látni semmit :(

belassult a ytube server.. és nem küldi az adatokat

nég nem csinálnak semmit..füstölög valami meg a madarak repkednek.

Ekkora hülyéket.. ha már adott a technológia.. egyenest a rakéta orrára kellene helyezni egy kerámia gömb mögé a kamerát.

Pontosabban itt:

https://www.youtube.com/watch?v=WbV_zwSFNhA
Szokásos helyen:
https://www.youtube.com/watch?v=UdmHHpAsMVw

Állítólag a videó 360-ba vált a kilövés előtt 10 perccel. Mondjuk az baromság, h nem a rakétán van a 360 kamera, hanem a földön.
most kedd van.. tegyetek majd be linket hogy tudjam nézni <#gonosz1>

PetruZ
A kedden (magyar idő szerint valamikor délután negyed 5 körül) az ISS-re induló Cygnus/Atlas V indítást a világon először 360 fokos panoráma stream-en fogják közvetíteni a Youtube-on keresztül. A stream-ben az egérrel lehet majd mozogni.
nekem érdekes.. ezt a grafikont kerestem pár napja.

a mass ratio nagyon fontos.. ez mutatja, hogy adott hasznos tömegre és sebességre mekkora rakétát kell csinálni.
Az isp is fontos tényező.. megmutatja, hogy a használt rakéta motorral adott üzemanyagból mekkora mozgási energia nyerhető ki.

ami még érdekes lehet itt az a mixture ratio hatása az isp re.
mert az üzemanyag két komponenséből az egyik, gyakorlatilag ingyen van.. a liq oxigén.
Le kell hűteni a levegőt, majd egy szeparációs tartályban elkülöníteni a nitrogéntől és egyéb gázoktól.

Ezek az adatok azért jók mert előre számíthatók vele egy küldetés feltételei.. mármint ami a rakétát illeti.

Ha már így megtörted a hosszú csendet - csigázz fel kérlek! :) Mitől olyan érdekes ez?
érdekes diagram:

Amit írtál azt a Kepler törvények nem engedik meg.
[NST]Cifu
Ez már egy pici belemagyarázás. Valóban szerepel a témakörben a Hold nyersanyagainak lehetősége, és ennek kereskedelmi kitermelése, de kb. úgy, ahogy a COTS program keretében a CRS (Cygnus, Dragon, DreamChaser teherhajók) és a CCS (CST-100 és Dragon személyszállító űrhajók) kereskedelmi űrhajózásnak minősülnek...

[NST]Cifu
Érdekes elképzelések, de kb. a rover az egyetlen, ami valóban reális rövid távon...

PetruZ
Egy megszerzett levelezés szerint (állítólag) Trumpékat nagyon érdekli a holdbányászat és rá is kérdeztek a NASA-nál, mi a véleményük róla, mit tudnak felmutatni és hogyan lehetne kifizetődővé tenni.
PetruZ
A NASA 22 új kutatást és ötletet választott ki finanszírozásra. Van köztük a marsi talaj termőképességének változtatásától kezdve a fényvitorlásokon át a Plútó felszínén ugráló szondáig és a mesterséges gravitációig minden.
PetruZ
Egy új törpebolygó létét erősítették meg a Naprendszerünk szélén és pontosították az adatait. Már tavaly felfedezték az egyelőre csak ideiglenes "DeeDee" nevet kapott égitestet és most sikerült kimérni, hogy nem is olyan kicsi, átmérője mintegy kétharmada a Ceres-nek. Legnagyobb távolsága kb. 92 AU-ra van a napunktól és kb. 1100 év alatt kerüli azt meg. DeeDee meglepően halvány, sötét és hideg, a ráeső fény mindössze 13%-át veri vissza és a felszíne kb. 30 K fokos.
ott vannak még a fissziós nukleáris folyamatok is.. amely melegíti a bolygónk belsejét is.
és ami a geotermális gradienst is létrehozza.

Minden hold, bolygó termel termikus energiát önmagbában..
és ha van számottevő légköre.. vagy mondjuk egy jégpáncél, vagy valami más ami megvédi a termikus réteget.. akkor ott lehet folyékony víz, amiben meg nyüzsöghet az élet.

Majd kiderül.

Érdekes, hogy a gázóriások és a holdjaik úgy működnek, mint miniatűr naprendszerek, csak a csillag által sugárzott energiát itt a gázóriás és holdjainak gravitációja által keltett árapály erőhatások hozzák létre. Ha kiderülne, hogy valamelyik gázóriás valamelyik holdján van élet, akkor az kb. azt jelentené, hogy még csillagra sincs szükség, és akár a csillagközi űrbe kilökődött gázóriások körül keringő holdakon is lehet élet.

"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB

A naprendszeren belül kellene megvizsgálnunk egy nedves bolygót..
Jupiter holdjait, akkor már jobban átlátnánk a teljes képet.

Ha kiderülne, hogy van egyszerű mikro élet minden nedves objektumon a naprendszerben.
Akkor már nagyon nagy lenne szerintem a valószínűsége, hogy szinte minden csillagrendszer rendelkezik élettel.

Viszont akkor miért nincsenek már itt az ufók?
Lehet, hogy a biológiai értelmes élet egyszerűen praktikus okokból úgy dönt, hogy befelé fordul egy bizonyos fejlettségi szint után.
Nem foglalkozik a beláthatatlan űr mélységeivel, a nagy távolságok és időmértékek miatt, a fénysebesség határ, ugyebár.

Szerintem még a mi életünkben kiderül, hogy minek van nagyobb esélye.
Nagy lépés lenne szerintem ha tisztázni tudnánk a pánspermia teóriát.

Ez egy eleg jol ismert hipotezis. Viszont hogy a valosagban megtortenik-e? Hat meteorbecsapodas rengeteg van az evmilliardok soran, szoval a lehetosegek szama nagy. Viszont hogy minden pont jol osszejojjon, es aztan meg ki is csirazzon az elet, annak az eselye rettentoen picit. Vegtelenszer nulla pedig jo kerdes, hogy mennyi:)
Szemely szerint ugy gondolom, hogy egy naprendszeren belul vegulis elofordulhat, de csillagrendszerek kozott mar tul nagy a tavolsag.

Elmondok egy teoretikus modellt.
Arizonában a Barringer-krátert egy meteor hozta létre, valamikor 50–30 000 évvel ezelőtt csapódott be és körülbelül 200–300 millió tonna kőzetanyagot szórt szét.
Ezeknek egy valamekkora része elérte az első és második kozmikus sebességet..
Az anyag legnagyobb része sterilizálódott a nagy shock és hőhatás miatt..
egy részét a többi anyag sodorta ki magával..

Ezek az anyagok amik nem sterilizálódtak..és egyben maradtak kint az űrben utaztak.
Valamekkora részben ilyen anyagnak is kellett lennie.
Az anyag belseje védve van a nap ionizáló sugaraitól.

Az ilyen anyag könnyen szét tud szóródni a naprendszerben és bőven jut belőle a rendszer minden egyes égitestjére..minden bolygóra és holdra.

Ha ott telibe kapja a becsapódáskor az égitestet..megint sterilizálódik az anyag.
Viszont van olyan belépési szög aminél légkör nélkül a becsapódáskor az anyag egy kis része nem sterilizálódik.
Erre már készítettek szimulációt.

Légkör esetén is van olyan modell, amikor pont optimális a szög és az anyag mint a kő a vízen visszapattog a légkörön és lassan veszíti el a mozgási energiáját.. és szintén elégés nélkül tud belépni a légkörbe.

Szóval egy csomó minden lehetséges elméletileg.
Az élet egymás után fertőzi meg a csillagrendszereket.

Utoljára szerkesztette: overseer-7, 2017.04.12. 18:35:29

szerintem a medveállatkák már régen ott hűsölnek. rég berendezkedtek ott.

Aha. Nemsokára indulhatnak is az első telepesek. <#eplus2>
PetruZ
Oké, már ki is derült, miről lesz szó: az Enceladus holdon találtak bizonyítékot a víz hidrotermális viselkedésére, ami metánt állíthat elő széndioxidból, és ezzel élhető zóna lehet a jégpáncél alatti óceánban (a cikk is felhívja a figyelmet, hogy "élhető" és nem "lakott").
Utoljára szerkesztette: PetruZ, 2017.04.12. 17:17:01
PetruZ
Holnap, magyar idő szerint este 7-kor lesz valami bejelentés megint a NASA-nál a naprendszerünkben lévő "egyik óceáni világról", ami nem a Föld (jó eséllyel az Europa hold, mivel az Europa Clipper program is meg van említve).
Gagarin repülésének évfordulója van (ha igaz).

Poehali
molnibalage83
Na, ez igaz...

Dzsini
Máshonnan nézve meg a bolygókat meg a saját tömegük tartja a pályán, abból származik a tehetetlenségük, amiből egy kicsit elcsapolnak :)

Vagy Napot a Sagittarius A*, azt meg... az egész attól függ, hogy meddig játszod a referenciarendszer-sakkot :)

molnibalage83
Értem, csak a bolygókat meg a Nap tartja a pályán. Ez alatt értettem azt, hogy kicsit filozofikus szinten a bolygóknál lecsapodó sebesség, ami a Napból jön, az így felhasználható.

A nap relative 1 helyben all hozzank kepest a naprendszer kozepen, szoval azt nem igazan tudjuk parittyazasra felhasznalni.
A bolygok azok, amik mozognak, veluk tudjak a muholdak "huzatni" magukat.

The first photo from space was taken from a V-2 launched by US scientists on 24 October 1946.