8857
  • bgabor
    Én mostanában a COHO-val játszom és az érdekelne, hogy elvi síkon milyen taktikával lehetne állandó mozgásban lenni, és uralni a victory pointokat betelepülés nélkül. Eddig mindíg úgy játszottam hogy megerődítettem a nekem kijelölt VC körzetét annyira, hogy egy egér se sunnyoghasson át. Rendre meg is kapom a "heavy turtle" bókot. Szóval ti hogyan csináljátok ezt? Blitzkrieg commander vagyok amúgy.

Tudom nem pontosan ugyanaz a játék, de játékmenet azért szinte teljesen egyezik, a COHO topic pedig halott ehhez képest, mert itt mindíg is ment az a brainstorming, ami egy ilyen játék topicjában elvárható lenne.
  • Fifus
    Kettenkrad tud aknát találni, ha megáll: egy-két mp múlva feltűnnek a telepített aknák, és infantry kell, hogy kilője.
  • Kotomicuki
    A megindulás valóban a PE erőssége: gyors ketten + jó gyalogság - ezt nem kihasználni már végzetes hiba lehet.
    De a játék közepén elvérzik a többivel szemben, mert kifogy a masszívabb egységekből - kivéve Hetzer - és az ellenfélnek mindig van a tarsolyába válaszlépésre lehetősége - jobb játékosnak még akár alapegységekkel is, szerintem - , bármelyik doktrínát is választja PE.
    A vége megint lehet a PE-é - Párduc - , de ahhoz valóban profi módon össze kell rakni a pályát és ezzel együtt az ellenfeleket is - itt még vannak hiányosságaim, ahogy a megindulásnál is PE-l. :(

Félpályáról, vízszintesen belőhető terepen csak az 57mm-esem csücsül, pont azért, amiért az AT HT is, persze a közelében fedezettel, előtte fedezékben a "szemmel" - a 2 között azért érződik a tűzerőbeni különbség, amit viszont amcsinak kell(ene) kihasználnia (azaz a JEEP a "kanyarban" várja az AT HT-t, ahol annak elvész az "500m-es" lőtáv-előnye - Az "üldözés" is csak egy ilyen helyig tart és a patthelyzet az Amiknak kedvez). Mivel PE nem rendelkezik aknadetektorral, ezért a "lelassításához" azt használom (M8 is rakhatja a "szabadidejében") - amíg nincs mozgó "aknám" pl. a Ranger személyében. Továbbá nehezen jön át a HK-akadályokon is, megfelelő egységek hiányában - az Ami mérnök olcsóbb a Kettennél és "ingyen" dolgozik (ha csak leválasztja a PE gyalogságát a gépeiről, már megérte, mert külön-külön már verhetők, megfelelő taktikával és egységekkel...). Nem azt mondom, hogy a legelején, de középen már fogható a PE frakció, mert az M8-ak is vannak olyan masszívak, mint az ő gépeik, a doktrínás gyalogos egységekkel meg elvész az az előnye is - tehát mire megvolna PE-nek a csapásmérő ereje és annak az útja az ellenfél bázisáig, addigra annak jönnek ki a jobb egységei. (Ami páncélos doktrínájával a gyors M8 is tud pontot foglalni, így ua-t el lehet PE-l is játszani, amint ő a legelején az Amival - SE d. persze ezt komolyan hátráltathatja, de akkor nincs LV vagy Hetzer sem. Ketten ellen a pont megerősítése hatásos, ha meg a blob, vagy az AC-k akarnák foglalni azt, akkor addigra már ott van a "fogadóbizottság" is...)

A Britekkel nagyobb pályákon érzem "kellemetlenül" magam, mert a gyalogság nem képes együtt mozogni a gépekkel, ill. a telepíthető állásaik már nem nyújtanak kielégítő tűzfedezetet a nagy tér miatt - kivéve tüzér doktrínát. Hiába foglal piszok gyorsan pontot a Brit gyalogság, ha azt megközelíteni csak csiga lassan tudja. A "normális" páncéltörés hiánya is zavar kissé. Ezen nép sikeressége nagyon pálya- ÉS ellenfél-függő - nálam, + nem nőttek úgy a szívemhez, mint az a szerencsétlen PE. :S
  • bekefi7
    Nemcsak a jeepeket, fél kilométerről ledarálják még a bren carrier-t is.
  • Hector Troy
    Nem azért, de az AT HT nem lövi ki 500 méterről a jeepet? Ha meg pörgetné,akkor nincs valami PG nevű blob ami 100 méterről kivégzi a jeepeket?
  • bekefi7
    "Az amcsi lurkók nem bírtak velük, ezért bosszúból még gyengítettek a leggyöngébben?! :("

Hát ezt nem mondhatnám. Többek szerint a legerősebb frakció volt mielőtt lehúzták volna, de akkor még elég kevés 1v1-et toltam, úgyhogy erről majd valaki rutinosabb emberke írjon.

Kotomicuki! Gondolom inkább 2v2-t szoktál tolni, ott tényleg elég silány tud lenni szegény PE, de 1v1-ben egy profi játékos már tudja kompenzálni ezeket a hátrányokat. Sőt, britek ellen szerintem határozottan jók tudnak lenni, elég nehéz megfogni egy 2 vagy 3 ketten majd AC spam+marder+assault gren kombót kiegészítve egy 88-assal és még mondjuk egy wirblewind-el.
  • Fifus
    Valószínüleg nem voltak ilyen gyengék, bár azért van egy-két profi mostanság, akinek a repijeit érdemes megnézni.

Zsocitól tanultam, hogy PE hibamentes játékot igényel. Namost ha AT HT kerül 3! jeep és mg tüzébe, akkor az nem utal hibamentes játékra.
  • Kotomicuki
    Na ne!
    Tehát amivel én küszködök a túlélésért az még túl erősnek számít(ott)?!
    Ez őrület!
    Az amcsi lurkók nem bírtak velük, ezért bosszúból még gyengítettek a leggyöngébben?! :(
    (Az AT HT vs. 3 JEEP/MG meccs vége ált. 1:1 veszteséggel zárul, ha nem pucol el a HT azonnal, ill. gyengesége miatt a javításra is célszerű kivonni a tűzvonalból, ha nem csökken az ellen nyomása...
    Ez persze, hogy unbalance, de álmomban sem gondoltam, hogy ezért még a HT-t kell gyöngíteni - már az nevetséges, hogy 25-30 muni kell a "képességeinek" az aktiválásához, amikor az "ingyen" is a használhatatlanságot súrolná...
    3-4 jobb-képű Tommy-boy raj with BAR párban fogyasztja el őket, némi fedezék mögül - a hasonlóan "erős" többi HT-kal és felderítőjárművel egyetemben - , és akkor még 57mm-s/Ranger/M10 támogatást sem kaptak...
    ...és ez az "alap" páncélvadász túl erős?! Nevetséges!)
  • Fifus
    MÁR satnyábbak, sajnos én még nem láttam az 2.301 előtti PE-t, mielőtt visszavettek volna az erejükből. Azóta nem kérdés, hogy gyengék.
  • Kotomicuki
    Nos, számomra ez - mármint a válasz, amit itt nem idéznék - is azt bizonyítja, hogy a PE alap-egységek még állandó micro mellett is satnyábbak, mint a többi frakcióé. (Egy M10/Sherman nyilván könnyebb ellenfél lett volna, de nem vok meggyőződve róla, hogy akár a 4-csövű HT-val is végezni tudna - a játék elején, még APCR nélkül - , mielőtt beérkezik annak a támogatása - az is elég drága ahhoz, hogy csak úgy, egyedül hagyva flangáljon - , miközben a térkép többi részén közben nem szünetel a rush és a megfelelő távolságot állandóan tartani kell(ene)... Egyszerűen se idő, se muni nincs rá - nem pro játékosnál, inkább 1 akna helyette...) :(
  • Fifus
    Legalább biztosan kéne a járműveknek gyalogos támogatás, hogy olyan ne legyen, hogy flame engie hazaviszi a Tigrist...
  • PsyhoApu
    Mindenki nyomná a lángszórósokat, hogy kiégessék a cuccok lakóit :)
  • Fifus
    Tegnap azt álmodtam, hogy a coh-ban az összes jármű elfoglalható. Látványos animációval gránátot dobnak a toronyba, illetve a nyitottaknál lelövik a személyzetet, vagy kiégetik. Esetleg ronccsá lövés előtt kiugrana a személyzet, ami ugyan nem übertáp fegyveses unit lenne, hanem egy engie, sapper vagy pg, volks osztag.
    Ez mit tenne a balance-szal?
  • Fifus
    Vettem kapitány, lemérem este simán és muni ht-vel is. Stopper beszerezve.
  • CAC
    Fifus írtam neked a CoH oldalon a PE 1v1-be.
  • Fifus
    Igen a Grenadiers-ek a Krieg Barrack-ból valóban kettő shreckesek lehetnek, bár 150 muni nagy pénz.
    Doktrinát meg valóban illik választani a frakció és az ellen játékának ismeretében.
  • Kotomicuki
    Nekem v2.100 OF van, ToV és patch-ek nélkül.

Igen, a sapper PIAT valóban opció és így muni igényes, de natur válsztható.

Német oldalon a WM 2. gyalogsága (a 4 fős, a "jobbik", nem az 5 MP40-esíthető) választhat az MG42 és a PzS. közül KETTŐT, így akár dupla MG42-st is használhatnak - darabja 75 muni, mindegyiknek. Ehhez semmilyen lemondásra nincs szükség, csak hadianyagra.

A PE-nél valóban TD doktrínához kötött a dupla PzS. használata (3 'fegyver' lehet náluk, az egyiknek(?) kell idegennek lennie, azaz még egy M9-t(BAR-t, stb.) fölvehetnek hozzá). Ekkor 330 MP-ért már dupla élvezet, azaz már használható is vre a páncélvadász gyalogság, mert addig ~ a JEEP-nél megáll a tudomány, képzetlenül és szimpla PzS.-l. Viszont így nincs légvédelem és használható tüzérség sem - ha érvényt tudok szerezni a tapasztalt, 4 osztagos tankvadászoknak, akkor még elviselhető az utóbbi hiánya, de az ellenfelek sokkal többféle gyalogosirtó lehetőség közül választhatnak, mint én hatékony támadóból: PzS. gyalogság és Hetzer/Párduc vs. aknamező, P47(2x, akár), pop. limit mentes géppuskafészkek, bárhova dobható és nem rossz gyalogos (és ATG) egységek... Ezekre légvédelem hiányában lépni nem tudok, érdemben. Ha legalább a PE-gyalogosok gránátjaikhoz nem kéne muni halftrack, hogy használhatók is legyenek egy támadásnál többször. :( (Plusz nálam az amcsinál van 'sürgős segítség', amikor az egységek csak a fele pop. értéket fogyasztják, így akár 2x akkora max. egységlimitje is lehet - igaz, random egységekből, map-szélről.)
    A tüzérség összehasonlítása is hasonló képet mutat: ha van jó (Hummel és off map), akkor nincs LV és már középidőben használható, nehezebb egység (Hetzer) - ez, az amúgy is harmadosztályú alapegységek tükrében nagy csapás... - , se dupla PzS., de kaphatok az akár fél-harmad pályát belövő 25 fontostól, Priest-től, 105mm-stől és a térképen kívülről többet is - az alap SdKfz 251/2 meg nem egy nagy eresztés, ha nincs a lőszeres a hátsójában állandóan, ez a csoport meg szinte bárkinek csemege és állandóan felügyelni őket... :( (Ekkor lehet, hogy haza tudom futtatni az - EGYIK! - ékét, de nem vok pro, hogy abban nagy kárt is tudjak csinálni ezzel. Az aláaknázással is csak ideig-óráig lehet szórakozni, de ha nem tudom megsemmisíteni az egységeit - persze, hogy nem a Rangerekkel megy foglalni - , akkor az megint csak késlelteti a véget. Az útakadály + Hummel kombó sem hoz minden esetben kielégítő eredményt.)

Ha meg még nem is választanék PE mellé doktrínát... :(
  • Fifus
    Sapper PIAT-ja nincs ingyen, a dupla shreck meg nem PE TD doktrinájából való?

A doktrina egy lehetőség csupán, előnyt lehet belőle kovácsolni jó választás esetén, de nem muszáj választani.
  • Kotomicuki
    De alapból, doktrínák nélkül csak a mérnökeiknek van/lehet - az nem éppen 'rendes/harci' gyalogság kategória, inkább csak kiegészítő egység (szvsz, ...bár ha úgy nézzük, hogy nekik a legmagasabb a mérnök-létszámuk, akkor meg már minden rendben van velük! :D ), ill. a használata a legkörülményesebb mind közül (mondjuk az ívelő röppálya előny is lehet néha...), de legalább "ingyenes" (amcsinak fizetnie és kicsit várnia kell a még kisebb hatótávú sticky-jével (+ gránát), de legalább az alapegysége masszív, tűzerős (allround) és mobilis (enemy territory) - vs, brit sapper).
    A WM-nek meg a legjobb a páncéltörő gyalogsága a dupla PzS. (opció) miatt, bár nem olcsó (alapegység 300+(?) MP + 2x75 muni), és mindez alapon, még csak doktrína sem kell hozzá, mint a PE-nek. ;)

Lehet, hogy előnyként van általatok kezelve ez a doktrínásdi - mint + opció - , de a szememben az is csak egy korlátozás a sok közül. :S
    Félreértés ne essék, nem ellene vagyok, de azzal is csak korlátozzák a játékos lehetőségeit, ha pl. a PE-nél ( :)) ) csak úgy érhető el 1-2 alapvető dolog, és közben a másik 2-3 lényes ezzel meg elérhetetlenné válik. :(
  • CAC
    Nincs a briteknek páncélvadász gyalogság? Ott a PIAT commando meg a PIAT sappers.
    WM-nek ennyi sincs. ;)
  • Kotomicuki
    "Ha mind uú nézne ki, akkor az 5.-t már senki sem venné meg..."
    Ezt inkább úgy értettem, ha egy játékstílus köré épülő termékeknek, itt az RTS és az azt képviselő játékok, mint pl. Dune2, C&C, AoE, CC III, SC, stb., időről-időre vmi újat kell felmutatnia, mert, ha csak a grafika változik, a játékmenet marad ua, akkor borítékolható a bukás - de ezek szerint ez oda-vissza megállta a helyét.
    Ebben a megújulásban számomra is üde színfolt a CoH, de még nem teljesen jó. :))

A "Z" nálam kimaradt, mert nem tudtam nem CRC-hibás példányt beszerezni belőle és akkoriban még jelent meg annyi jó játék, hogy 1-1 kimaradhasson. :(
    A CC III-ban pedig pont az volt a jó, hogy a kampányon belül nem teljesen a balansz volt a fő cél - a német (nehéz) HK-k itt is megsínylették azt, mint minden angolszász és orosz fejlesztésben - , hanem a valóságnak megfelelően, mindig változott, de legtöbbször mégis megvolt az egyensúly, vagy egy kis taktikával meg lehetett teremteni azt -> Sárkány ellen Sárkányfű, ami a CoH PE frakciójánál szerintem nem teljesen valósult meg. (A Britek is egy szegényes egységkészletű frakció, de ott legalább majdnem mindenre van 1-1 alap egység - kivéve páncélvadász gyalogság, amit másként kell megoldania, de kicsi, vagy "szűkíthető" pályákon ettől még gyilkos egy népség.)
  • Fifus
    Azért a srác amcsija elég gyenge volt, ekkora mapcontrol-t jobbára akkor látni, ha nagyok a különbségek.

Ám kétségtelen, hogy jól látja wm-et a fickó, command per clickje, gyorsbill.kezelése is figyelemre méltó.
  • Kopiati
    Én még ki se próbáltam... de sokat kéne azért fizetni nekem, hogy kipróbáljam:D
  • bgabor
    Ma láttam az egyik multi áruházban a C&C4-et, egy árban volt a C&C3-al (2000ft). Aztán nincs egy éve hogy kijött. Nem kicsit tolták el a negyedik részt.
  • Kopiati
    A szintedhez mérten kapsz supplyt, a teljesítményed jobbára a rewardot befolyásolja, de ha nyersz az több supplyt is jelent...
  • Zoli105
    Windows tűzfalam van és mivel az sz@rt se ér ezért ki van kapcsolva!
    A netem meg azért nem rossz (15MB/s)szóval nem értem érdekes az Il2 sturmoviknál ezt nem csinálja csak akkor a fullon van a szerver!:D
    Vagy a sávszélességgel van baj!? azt hogy lehet javítani!?
    De ezzel az online veriónál egy két dolgot nem értek !Győztes csata után mi alapján osztja ki a suppolyt!? Mert mindig 500és-700 között kapok!:S
  • Kopiati
    A nettel van a gond, szerintem...lehet a tűzfalat kéne állítgatni...
  • Zoli105
    Sziasztok lenne egy kérdésem ,hogy valaki közületek játszik e a Company of heroes Online verzióval!? Megvan nekem is , jó a játék meg minden csak egy két dolgot nem értek benne(főleg technikai problémáim lennének).Hogy mikor multizok kegyetlenül belassul a többiek szerint (pedig én nem akadok) ez mitől lehet?(a grafika minimumon van a letöltés meg egyébb kikapcsolva)de mikor skirmist vagy kámpányt csinálok ott egyátalán nem akad még közepes grafikán sem.Tudtok nekem segíteni, mert ez a dolog kicsit zavar!
  • CAC
    Úúúú! A Zé mekkora volt már! :)
  • Oddball29
    Amikor először láttam a coh-ot, az öreg fejemmel azt mondtam, ez olyan, mint a régi "Z" és a Close Combat széria összemixelve.

És még mindig olyan.
  • CAC
    Ha ezen mondat után bárki firtatja a CoH profizmusát, firtatja az RTS lényegét, mint olyat. :)
  • CAC
    A tankos vérhányás törölve.
    Kéretik a személyeskedést és a csúnya szavakat más topicra tartogatni Urak!
  • NovaTerra
    HUK stream Gondoltam belinkelem ide. Ő egy starcraft2 pro, aki mostanában CoH-val játszik. Lehet érdekel valakit.
  • Kopiati
    A 4et se vette meg senkiXD
  • Kotomicuki
    A Tiberium-mező és annak 'learatása' (C&C) mi, ha nem terület foglalós/nyersanyag-gyűjtős játék?! Igaz, hogy nincsenek térképre vésett terület-határok, de az elv akkor is ua - persze ott magától nem mászik el a nyersanyag a bázisra, ill. annak az útját kell biztosítani a területen...
    Ha mind uú nézne ki, akkor az 5.-t már senki sem venné meg...

A többivel - nagyjából - egyet értek. :)
  • kisgoce
    playback videót hogy kell csinálni??
  • Kopiati
    Az SC lehet RTS de az inkább nyeranyaggyűjtés, mint a cnc, de a CoH a terület foglalós, a DoW2 meg már a bázis építést is nélkülözi, lényegében a terület foglalást is...A cohnak szerintem mindenképp jót tett a valóságalapú háttér, ameddig nem jött pe brit páros, pe kedvenc, de nagyon nem illik ide, mint valami eretnek frakció:D brit meg szintén kellemes de nem.... akkor sem kell csak azért játszható feleket csinálni, hogy ne 2 fél legyen... legyen 2 balance fél... aztán kész... a commanderekkel már így is 6 fél ha úgy vesszük, és azok kombinációja...
  • Kotomicuki
    Azt azért megnézném, hogy pokemonos - vagy bármi más - egységekkel lett volna e vele ilyen játékosháttér - és bevétel. Az ilyen jellegű (nem WW II-s) RTS már van a SC(2) révén (C&C és a többiek), úgy - legjobb esetben is - csak másodhegedűs lehetett volna belőle...

De ezektől eltekintve, igazat kell adni a PE-t kissé gyengébbnek tartó egyéneknek!
  • Oddball29
    A COH-nak sose volt célja, hogy reálisan adja vissza a háborús erőviszonyokat és egységeket. Ami számít, az a balance, akkor is ha nem világháborús skinben, hanem egymást gyilkoló pokemonokként vannak ábrázolva a felek.

NEM világháborús stratégia, csak egy stratégia világháborús köntösben, hadtöris infózuhataggal meg át lehet fáradni egy szaktopikba.
  • Kotomicuki
    Az 1. VH nagyon 'kempelős' volt és csak a technikai (tank, részben repülők) és/vagy mennyiségi (humán, tüzérség) fölény tudta mozgó háborúvá "varázsolni".

Az imba vitához, pre noob-ként, ToV és így Mod-ok nélkül:

A 'tökéletes' belső egyensúlya csak azonos frakciók egymás elleni harcával volna megvalósítható.

A PE-l - szerintem - az SS gyalogsági harcászatát kéne leutánozni, legalábbis én úgy még tudtam velük sikereket elérni a gép ellen -> 2+2 (lövész+tankvadász) gyalogos csoportok, Hetzer/Párduc támogatással (talán még a nehezebb páncélautót tudtam - az elején - érdemben használni, a többi a szememben csak hadianyag-pazarlás, vagy túl sok időt igényel a rájuk való figyelés, pl. Góliát), hátul a javító motor (Tigris, ha nagyritkán futja a készletekből) és az sdkfz 250-s. Amint ez a felállás eléri a '3 keresztet', azután lehet eredményesen ráakaszkodni velük az ellenfélre - éreztetni és "tudatosítani" kell(ene) vele, hogy ez az ék, ettől kell tartania, a figyelmét és erejét itt lekötni és bedarálni: saját bázisra ritkán kérnek tűzcsapást - ha mégis: sprint odébb; könnyebb, páncélosra veszélyes egységek ellen a gyalogosok, a gyalogságra veszélyesebb egységekre a páncélosok 'vadásznak'; folyamatos harci kontaktus - rotációban cserélve a leamortizálódott egységeket, a 2. vonal javít és regenerálódik. (Ami a kezdet és e között van, az még "homályos" :D )

A PE nagyon hiányos az egységek terén, mert ha van tüzérsége (Hummel - most ne menjünk bele, hogy mennyire van legyöngítve - a többel együtt - a balansz miatt...), akkor gyenge a gyalogság (a dupla PzS. hiánya), akna sincs, se légvédelem. Ha van légvédelem és helyhez kötött (így piszok sérülékeny és amúgy is csak kis területet védő páncél-elhárítás) - az álcázott (persze, ami ellen álcáznia kellene magát - ML, rá veszélyes gépjárművek - , azok egyből kiszúrják...) FJ, ami az MP44-s gyalogsággal ~ helyettesíthető. Ha jó a gyalogság és van már végre olyan páncélosa, amit nem ütnek ki 3 másodperc alatt, akkor nincs légvégelem, se tüzérség - a 82mm-st nem sorolnám a tüzérség kategóriájába, mert a többiekhez képest kicsi a hatótávja (a játékban az 57mm-s ATG is ellő addig és neki csak egy kell belőle...) és pusztító ereje, emellett az első arra járó sánta szétrúgja egy szempillantás alatt. :(
    Hiányolom a PAK 40-t és a PAK43-t, mint ATG-t - mindenki tudja, hogy ekkor, a tengely-oldalon ezek voltak az "alap" ATG-k - ; a Pz. IV/L70-st, mint "normális" páncélvadászt - ha már az addigra a nála is kevesebb számú Marder-t berakták... - ; a StuG IIIG-t, mint a gránátosok "alap" gyalogsági támogatóját; az oroszoktól zsákmányolt, majd a németek által is gyártott 120mm-s aknavetőket, mint TÜZÉRSÉG - ezek is voltak olyan számban a fronton, mint az aknavetős Sdkfz251 és mindenben jobb volt, mint a 82mm-s német társa - , ha már nem futotta sima 105mm/150mm-s ágyúkra; a légvédelmet, még ha csak a nehéz félhernyókat is (4x20mm/1x37mm) - ugyanis ezeket is előszeretettel vetették be - jobb híján - az első vonalban gyalogság és könnyű gépjárművek ellen. (Pz. IV E/F, régebbi Pz. III-sok - pl. a 'Pz. Lehr'-ben is - csak végszükség megoldások voltak, számuk elenyésző volt, helyettük a Pz. IV H/J és a Pz. V A/G voltak az "alap" harckocsik - akkortájt)
    Már az nagy érvágás, hogy csak 60%-osak a gyalogos osztagok PE oldalon, amikor rájuk épült ott minden - harckocsi, de főként azokhoz lőszer és üzemanyag már egyre kevesebb volt. A valóságban sokkal nagyobb tűzerőt - és harci morált (A német REGULÁRIS gyalogosok harci értéke még 1945-ben is meghaladta a szövetségesekét, alig 1-2, ott elitnek nevezett egység volt velük egy lapon említhető.) - képviselt a német gyalogság ('44-'45-re alap volt a MG42 - mint itt a WM-gránátosnál, mint opció - és a 2-4 páncélököl a rajoknál), mint az eposzi magasztalást kapott szövetségeseknél, akik addig nem tudtak érdemi eredményeket felmutatni, amíg nem volt meg minden területen a legalább 3-5x-s (vagy nagyobb...) fölényük.
    Számomra, akinek már túl gyors ez a játék (CC III-n nevelkedtem és "öreg" vagyok én már 'ehhez'...), jobb lett volna a drágább és tartósabb/ellenállóbb, teljes létszámú gyalogos egység - tudom, fogjam fel taktikai előnyként, hogy 2 félrajra van osztva az az egy. :))

[Azaz ez a játék is egy szánalmas próbálkozása a szövetséges oldalnak, hogy a sokkal jobb képességű németekhez(finnekhez, magyarokhoz) felnőhessen - magánvéleményem!]

Amúgy meg: amíg érzem, hogy fejlődök benne, addig jó a játék - ez is - , amint úgy érzem, hogy mindig mindent uú kell megtennem benne, mert az az egyedüli üdvözítő út a sikerhez, onnantól kezdve már számomra unalmassá válik - nem azért mert nincs benne egy-egy váratlan fordulat lehetősége, ami akár mosolyt is csalhatna az arcomra (pláne akkor, ha az ellenfélnek minden bejön, nekem meg semmi sem :D ), de akkor már sok újat nem tudok magamba szívni belőle, és így érdektelenné válik számomra.
    Annyit sikerült elérnie ezen játéknak, hogy állandó lakója lett a vincseszteremnek, és ha van 1 órám játszani és vmi pörgősebb dologra vágyom, akkor előveszem.