-
Kotomicuki #7085 Az 1. VH nagyon 'kempelős' volt és csak a technikai (tank, részben repülők) és/vagy mennyiségi (humán, tüzérség) fölény tudta mozgó háborúvá "varázsolni".
Az imba vitához, pre noob-ként, ToV és így Mod-ok nélkül:
A 'tökéletes' belső egyensúlya csak azonos frakciók egymás elleni harcával volna megvalósítható.
A PE-l - szerintem - az SS gyalogsági harcászatát kéne leutánozni, legalábbis én úgy még tudtam velük sikereket elérni a gép ellen -> 2+2 (lövész+tankvadász) gyalogos csoportok, Hetzer/Párduc támogatással (talán még a nehezebb páncélautót tudtam - az elején - érdemben használni, a többi a szememben csak hadianyag-pazarlás, vagy túl sok időt igényel a rájuk való figyelés, pl. Góliát), hátul a javító motor (Tigris, ha nagyritkán futja a készletekből) és az sdkfz 250-s. Amint ez a felállás eléri a '3 keresztet', azután lehet eredményesen ráakaszkodni velük az ellenfélre - éreztetni és "tudatosítani" kell(ene) vele, hogy ez az ék, ettől kell tartania, a figyelmét és erejét itt lekötni és bedarálni: saját bázisra ritkán kérnek tűzcsapást - ha mégis: sprint odébb; könnyebb, páncélosra veszélyes egységek ellen a gyalogosok, a gyalogságra veszélyesebb egységekre a páncélosok 'vadásznak'; folyamatos harci kontaktus - rotációban cserélve a leamortizálódott egységeket, a 2. vonal javít és regenerálódik. (Ami a kezdet és e között van, az még "homályos" :D )
A PE nagyon hiányos az egységek terén, mert ha van tüzérsége (Hummel - most ne menjünk bele, hogy mennyire van legyöngítve - a többel együtt - a balansz miatt...), akkor gyenge a gyalogság (a dupla PzS. hiánya), akna sincs, se légvédelem. Ha van légvédelem és helyhez kötött (így piszok sérülékeny és amúgy is csak kis területet védő páncél-elhárítás) - az álcázott (persze, ami ellen álcáznia kellene magát - ML, rá veszélyes gépjárművek - , azok egyből kiszúrják...) FJ, ami az MP44-s gyalogsággal ~ helyettesíthető. Ha jó a gyalogság és van már végre olyan páncélosa, amit nem ütnek ki 3 másodperc alatt, akkor nincs légvégelem, se tüzérség - a 82mm-st nem sorolnám a tüzérség kategóriájába, mert a többiekhez képest kicsi a hatótávja (a játékban az 57mm-s ATG is ellő addig és neki csak egy kell belőle...) és pusztító ereje, emellett az első arra járó sánta szétrúgja egy szempillantás alatt. :(
Hiányolom a PAK 40-t és a PAK43-t, mint ATG-t - mindenki tudja, hogy ekkor, a tengely-oldalon ezek voltak az "alap" ATG-k - ; a Pz. IV/L70-st, mint "normális" páncélvadászt - ha már az addigra a nála is kevesebb számú Marder-t berakták... - ; a StuG IIIG-t, mint a gránátosok "alap" gyalogsági támogatóját; az oroszoktól zsákmányolt, majd a németek által is gyártott 120mm-s aknavetőket, mint TÜZÉRSÉG - ezek is voltak olyan számban a fronton, mint az aknavetős Sdkfz251 és mindenben jobb volt, mint a 82mm-s német társa - , ha már nem futotta sima 105mm/150mm-s ágyúkra; a légvédelmet, még ha csak a nehéz félhernyókat is (4x20mm/1x37mm) - ugyanis ezeket is előszeretettel vetették be - jobb híján - az első vonalban gyalogság és könnyű gépjárművek ellen. (Pz. IV E/F, régebbi Pz. III-sok - pl. a 'Pz. Lehr'-ben is - csak végszükség megoldások voltak, számuk elenyésző volt, helyettük a Pz. IV H/J és a Pz. V A/G voltak az "alap" harckocsik - akkortájt)
Már az nagy érvágás, hogy csak 60%-osak a gyalogos osztagok PE oldalon, amikor rájuk épült ott minden - harckocsi, de főként azokhoz lőszer és üzemanyag már egyre kevesebb volt. A valóságban sokkal nagyobb tűzerőt - és harci morált (A német REGULÁRIS gyalogosok harci értéke még 1945-ben is meghaladta a szövetségesekét, alig 1-2, ott elitnek nevezett egység volt velük egy lapon említhető.) - képviselt a német gyalogság ('44-'45-re alap volt a MG42 - mint itt a WM-gránátosnál, mint opció - és a 2-4 páncélököl a rajoknál), mint az eposzi magasztalást kapott szövetségeseknél, akik addig nem tudtak érdemi eredményeket felmutatni, amíg nem volt meg minden területen a legalább 3-5x-s (vagy nagyobb...) fölényük.
Számomra, akinek már túl gyors ez a játék (CC III-n nevelkedtem és "öreg" vagyok én már 'ehhez'...), jobb lett volna a drágább és tartósabb/ellenállóbb, teljes létszámú gyalogos egység - tudom, fogjam fel taktikai előnyként, hogy 2 félrajra van osztva az az egy. :))
[Azaz ez a játék is egy szánalmas próbálkozása a szövetséges oldalnak, hogy a sokkal jobb képességű németekhez(finnekhez, magyarokhoz) felnőhessen - magánvéleményem!]
Amúgy meg: amíg érzem, hogy fejlődök benne, addig jó a játék - ez is - , amint úgy érzem, hogy mindig mindent uú kell megtennem benne, mert az az egyedüli üdvözítő út a sikerhez, onnantól kezdve már számomra unalmassá válik - nem azért mert nincs benne egy-egy váratlan fordulat lehetősége, ami akár mosolyt is csalhatna az arcomra (pláne akkor, ha az ellenfélnek minden bejön, nekem meg semmi sem :D ), de akkor már sok újat nem tudok magamba szívni belőle, és így érdektelenné válik számomra.
Annyit sikerült elérnie ezen játéknak, hogy állandó lakója lett a vincseszteremnek, és ha van 1 órám játszani és vmi pörgősebb dologra vágyom, akkor előveszem.