60332
  • Boncmester
    Ez tény, kell hozzá jól tudni angolul.
    Viszont az elejét nem értem, hogy ő mit is vár egy MMO-tól. Nekem nincsenek olyan igényeim, mint neki, szóval nem akarok fél napot pecázni, vagy hasonló dolgot csinálni.
  • cain
    mert (most hasamra csapok) úri kedvem úgy tartja, hogy egy questeléssel eltöltött nap/este/délután végén megnézem magamnak azt a másik bolygót is egy kicsit. megvan a röppencs, simán átmehetek, körülnéztem, örülök a fejemnek, hogy de szép itt minden, aszt visszamegyek oda, ahol progress szerint tartok.
    vagy a másik, hogy van egy spanom, aki kicsit hátrébb van a játékban, és a segítségemet kéri. visszamegyek, legyakjuk közösen, ami kell neki, aszt jó.
  • [HUN]Crassus
    jaja nekem ez elég elrettentő,hogy nem úgy van a játék,hogy felülök egy űrjárműre és az adott bolygón belül oda kcsászkálok ahová kedvem tartja...teszem azt elindulok északnak és mondjuk 10 percig csak megyek megyek míg elérem a bolygó "szélét" közben nézelődök felfedezek ha tetszik egy hely leszállok:P és körbenézek közelebbről...,de nekem az jött le ez nem így van...:(
  • j0nNyKa
    vagy ugy dontesz, vagy visszarohangalsz, mikozben amugyis a class quested bejarata mellett haladsz el... nem latom ertelmet, hogy mas sorrendben haladj

raadasul amint kiugrasz ebbol a fix vonalbol, tul nehez lesz a jatek - ugy van belove a balansz, hogy ha a class story menten haladsz, pont jo lesz (itt jon ki a linearitas, ami nehany jatekost zavar)
  • jazzy
    És ugye miért is ne döntenél úgy?
  • cain
    amennyiben úgy döntesz, hogy követed a történet vonalát.
  • j0nNyKa
    nem muxik, frapsolj
  • j0nNyKa
    abban igaza van, hogy a bolygok fix sorrendben jonnek, raadasul a bolygokon is meghatarozott sorrendben haladsz az egyes teruletek kozott

en speciel szeretem ezt a rendszert, rendezett, atlathato

masnak akar baj is lehet
  • Fenrir
    Screenshot-ra van valamilyen gyorsbillentyű vagy ügyeskedni kell?
  • cain
    az enyémet igen, csak azt nem, hogy a t. cikkíró mit ért alatta. mert ha megnézek egy random gameplay videót bármelyik kezdőbolygóról, vagy pl. a tatuinról, nem győzöm számolni a játékosokat. youtubeon nyugodtan rá lehet keresni, annyi van belőle, mint a szemét.
    tehát ennek tükrében kérdem én: wtf?!
  • LaCz
    Na, letoltam Black Talont, elég jó volt. Most a következő a Bringing Down the Hammer lenne, de ahhoz 16 kell, az nem lesz meg ma (12.5 vagyok). Még kipróbálom a Warzoneokat és szerintem nekem ennyi volt a beta.

Jedi Consulart kezdett itt valaki? Storyja/maga a karakter jó?
  • j0nNyKa
    vegulis minden igaz, amit irt, ot egyszeruen ez nem fogja meg, van ilyen

de egy viszonylag negativ hangvetelu cikkhez kepest nagyon korrekt
  • darth devil
    Itt is bárhol szembe jöhet majd valaki.
    Úgy értettem a nyitott világot hogy mindenhol találkozhatsz játékosokkal kivéve az instance-okban. Magyarul "bárhol" szembejöhet valaki, most már kapisgálja a képzeleted? ;)
    És nem minősítettem a játékot, nekem a szabadabb világ jobban bejön legalábbis látatlanban.
  • cain
    a cikkíróhoz közelebb áll a sandbox hozzáállás, mint a quest park. nincs ezzel gond.
    hogy nyitott világ alatt mit ért egy wow-os, azt elképzelni sem tudom.
  • darth devil
    Egy mmorpgnek mindig is az achilles sarka a fejlődés, grindelés. Ezt oldotta meg remekül a bioware. Biztosak lehetünk abban, hogy röviddel a megjelenés után jönnek majd a kiegek, open pvp bővítés, űrharc.
    Lehet nyitott bejárható világ, de ha olyan helyre mentél ami nem a te szintedre volt belőve, akkor csúnyán picsánrúgtak. Ebből a szempontból minden ilyen stílusú mmo cső játék az endgameig.
    jól értem, nem nyitott mindenki által bejárható maga a világ? "Instancoltak" a részek ahova egyedül vagy csapattal bemehetek? Wow-ban nekem nagyon tetszett hogy nyitott szabad világ van.
  • [HUN]Crassus
    idézet! azért ebben vannak ám fájó dolgok...

"Simán kezdhetjük úgy ezt a revjút, hogy nagy várakozással néztem elébe a nagyobb közönség számára is végre-valahára elindult teszteknek, teszt hétvégéknek. Magát a játékot is vártam, CE előrendeléssel indítottam. A felállás azonban picit változott: a játékot még mindig várom mérsékelten, viszont a CE rendelést visszamondtam és elég lesz nekem egy sima digitális másolat az SWTOR alapjáték kiadásából: 30+ ropit ez jelenleg nem ér meg nekem (a WoW sem ért meg ennyit az elején, csak hogy legyen perspektíva).

TLDR: 6/10

Azok a fránya elvárások

A kiindulási pont az az, hogy az elvárások és az elképzelések nem egyeznek az SWTOR esetében. Egyszerűen a Bioware mást ért MMO alatt, mint én. Erről már volt korábban vita az egyik cikk alatt, ahol én a Diablo-t MMO-nak neveztem. De rá kellett jönnöm, hogy ez az egy kategória nem lesz elég, mert habár a Diablo és az SWTOR is MMO, mégis messze elmarad attól az elvárásomtól, ami számomra az igazi MMORPG-t jelenti: (egybe)nyitott világ, párhuzamos sztori / quest szálak egy karakter életében, szabadon választott tevékenységi kör a jól ismert achiever / killer / explorer / socializer univerzumon belül. Egy mondatban összefoglalva: nincs meg az “oda megyek ahova akarok, akkor amikor akarok és azt csinálok, amit akarok” érzés és amíg a Diablónál ez a limitáció bevallottan van jelen, addig az SWTOR esetében ez kurvára nem volt nagydobra verve. Sajnos.

Ahogy már a WoW is mostanában, úgy az SWTOR is egy hatalmas vidámpark RPG, amiben a játékos a karaktereivel egy szépen meghatározott pályán mozog végig a játék folyamán, kitérsi lehetőségekkel itt és ott. Az egyetlen különbség az az, hogy az SWTOR progressziója olyan szinten van dróton húzva (csőjáték, ahogy mondani szokás), hogy még a WoW statikus világában is olyan hippinek érzi magát az ember, mintha Woodstock-ban zúzná Richie Havens ‘Motherless Child’ feldolgozására, hasispipával a kezében.

Az SWTOR egy teljesen instance-olt, pályákra (bolygókra) épülő játék, átívelő karakter történetekkel, akárcsak a Mass Effect, vagy a KOTOR volt annakidején. A különbség annyi, hogy bekerült a multiplayer funkció és most a pályákon rajtad kívül még X másik játékos is játszhat: ha kell – és néha bizony kell – co-op-ban, de az idő nagy részében szolózva, a karaktered történetét folyamatosan előre mozgatva. Ezen kívül lehetőséged van még aréna rendszerben más játékosok ellen PvP-t játszani, vagy egy szégyenletesen szar, űrharcos minijátékkal elütni az időt, amikor nem questelsz, vagy nem instázol.

Minden a küldizés és a sztori teljes alárendeltje. Nincs felfedzés, nincs öcsizés, nincs kompetitív PvP és az első 20 szint alatt nem találkoztam ‘non-consensual’ azaz world PvP-vel sem (erre lesz majd lehetőség a későbbiekben). Melléktevékenységnek ott van a krafting – ami jelenlegi formájában szóra sem érdemes, de erről majd később – és ennyi.

Ennek ellenére a játék mégis működik, mert a karaktered sztorija, ami átível az egész játékon, egészen maximum szintig, viszi előre azt, néhol egészen faszán, néhol kicsit laposabban.

Ami jó, az jó

Amikor pénteken éjfél előtt nem sokkal elkezdtem gondolkozni azon, hogy milyen szisztéma szerint válasszam ki a kezdő karakteremet, a többiekkel egyetértésben arra jutottunk, hogy nem Erő-használóval kezdek, hiszen azoknak a története azért többé-kevésbé behatároltabb, mint egy fejvadászé vagy egy csempészé. Így az első karakterem egy Fejvadász lett: valami közepesen nagydarab, szürke bőrű faj gyermeke.

A nyitás / felvezetés, a sztori és a karaktered egész lényegi felvezetése kurva jó. A beleélési faktor gyorsan kialakul, a korai döntési helyzetek jól prezentáltak és még én is meg-megáltam egy érdekesebb dialógusnál, hogy olyan választ adjak, amilyet az elképzelt karakterem adna, ha tényleg a helyében lennék. Ez a vonal tehát nagyon jól megcsinált, érdekes és nem lapos, az érdeklődésemet folyamatosan fenn tudta tartani, egészen a 20.-ig szintig, ahol is abbahagytam.

A teljes élvezethez viszont – és ez most nem tudom, hogy rossz vagy jó hír e – kelleni fog egy elég erős angol tudás. Anélkül esélytelen lesz megérteni pontosan mi történik, nüanszok maradnak figyelmen kívül, poénok nem fognak átjönni és így tovább. Itt érti meg az ember, miért is lokalizálták ennyi nyelvre a játékot és miért lett 25 gigás a kliens.

A voice acting minősége nagyon jó. Jó, hogy a karakteremnek van hangja és jó, hogy minden beszél … De ez csak kábé az első pár órában hatott nekem újdonságként: utána már bekapcsolt feliratokkal, magamnak olvasva haladtam és skippeltem a hangos alámondást space-szel, mert nem volt türelmem kivárni minden apró küldi, sokszor kicsit laposabb vagy lényegtelenebb rész beszélgetéseit, inkább elolvastam őket.

A saját kaszt küldi vonalamat viszont általában végignéztem, hallgattam. Leginkább a döntési helyzetek miatt és mert ezerszer érdekesebb, nagyobb figyelmet igénylő dolog volt, mint a mellékküldetések sokszor lényegtelen apró részletei.

Szóval a játék fő ereje elég korán megmutatkozik és elég erős lenyomatot is hagy a játékos agyában. A marketing gépezet nem hiába erre a részre helyezte durván a hangsúlyt: profi lett, jól működik. Ami jó az jó, ne is vesztegessünk rá több szót, úgyis meglátjátok majd magatok is és ebben nem fogtok csalódni, ez biztos.

Sok minden másban viszont valószínüleg fogtok: ki többet, ki kevesebbet. Én valahol közepes mértékben csalódtam, mert nem voltak túlzott elvárásaim a játék nem promotált, egyébb részeivvel kapcsolatban. Ez nem azt jelenti, hogy minden más rossz, ez a cikk csak a felvezetés, mivel nagyon sok mondanivalóm van.

Viszont a játéknak nincs több olyan része, amiről egyöntetűen azt tudnám mondani, legalább olyan lelkesedéssel kijelenteni, hogy “jó”, mint azt kicsit feljebb a sztoriról és a voice actingról tettem. Minden más nagyon vegyes képet alkot. Hamarosan rátérünk ezekre is."
  • cain
    persze. elvileg villám speces sorcit akartam indítani, de kicsit elbizonytalanodtam. mondjuk sötét oldalon nem tudom, mi lenne még jó ranged ae dpsre.
  • picket
    Ezek a dolgok téged komolyan érdekelnek endgame farmolás előtt?
  • cain
    köszi előre is. amit még elfelejtettem beleírni, hogy offhand fegyver találata is triggerelhet-e a proc-t (már amennyiben külön számol találatot offhand fegyverre is), illetve, hogy a procoknak százalékos esélyük van-e kisülni (pl. 10%), vagy pedig egy két kisülés közt eltelt átlagos idővel (10s) jellemzik őket?
  • j0nNyKa
    jolvan, ez hosszabb valaszos, este megprobalom neked osszeirni ezeket
  • cain
    MINDENT.
    hogy zajlik a találat megállapításának mechanizmusa fizikai (fénykasza, pisztoly, puska, rakéta, lángszóró) és nem-fizikai (azaz pl. force alapú) forrásból származó támadás esetén?
    találat esetén mi határozza meg a sebzést, és a védekező fél ezt hogyan tudja csökkenteni (mitigate)?
    milyen esetekben van kritikus sebzés (ha van egyáltalán), és ez mekkora a normál sebzéshez képest? ennek mértékét is lehet növelni, vagy csak a valószínűségét? csökkenteni lehet-e a beérkező kritikus sebzés mértékét?
    vannak-e egyéb plusz sebzést okozó tényezők, mint double attack, double spell, flurry, stb?
    procok mikor sülhetnek ki? direkt találat esetén, vagy járulékos effekt, vagy akár egy proc (másik, vagy ugyanaz) is kiválthatja-e őket?
    ha mindkét kézben fegyver van, mindkettőre külön számol találatot, és sebzést, vagy egyként kezeli őket?
    ha a támadásnak debuff komponense is van, az csak találat esetén aktiválódik a célponton?
    ha a karakter meghal, az általa felpakolt buffok és debuffok is leesnek? a dotok és a hotok is?
    milyen cc effektek (mez, stun, stifle, snare, root) vannak, és megtörheti vagy biztosan megtöri-e őket egy beérkező sebzés? ebből a szempontból egy dot egy alkalommal történő sebzésnek számít, vagy minden tickre külön dob, hogy megtörte-e a cc-t? kisülő proc megtörheti-e a cc-t?
    cc alatt álló ellenfelet sebez-e az ae?
    a terület alapú abilityk külön vannak bontva point blank és group célpontú spellekre? (a pb minden ellenfélre hat, aki a hatóterületn bellül volt, a group pedig a group azon tagjaira, akik a területen bellül voltak)
    futás közben elvileg mindent lehet, csak healelni nem, igaz?
    interruptolni lehet-e egy castolót?
    van-e olyan, hogy egy képesség besül (fizzle)?
    lehet-e logba irányítani a chat ablakban megjeleníthető (és ott nem emgjeelníthető, pl a képernyő közepén megjelenő) üzeneteket?

@jonny: ezek nem.
  • Boncmester
    4-es csoportban lehet warzone-ba jelentkezni, szóval ez nem probléma.
  • darth devil
    Remélem h változtatnak rajta, mert így klánszinten warzoneolni elég gáz.
  • Boncmester
    Tudom, ezen kéne alakítaniuk, szerintem kb 1 óra programozás lenne az egész ui rajzolással együtt. Remélem megcsinálják megjelenésig.
    Nekem pl az Alderaan a kedvencem, oda többet mennék.
  • Boncmester
    Változó. Van, hogy azonnal betesz, van, hogy 5-10 perc múlva mehetsz.
    Túl sok ember nem volt a szerveren szerintem, mindenhol simán tudtam questelni, 1-2x kellett csak várni, mert valaki megölt egy mobot, szóval gondolom ezért is van kevesebb warzone.
  • darth devil
    Ez a random warzoneba dobás elég gáz megoldás. :s
  • LaCz
    Mennyit kell kb várni?
  • Boncmester
    Huttball egy Warzone. Bárhonnan be tudsz jelentkezni rájuk. A térkép jobb-alsó sarkában van egy kis ikon, és ott tudsz jelentkezni a warzone-okba. Kiválaszthatod, hogy soloban vagy pedig 4-es csapatban szeretnél-e csatlakozni, de nem tudod beállítani, hogy pl csak Huttballra, hanem mindre tudsz egyszerre. Aztán amikor földobja az ablakot, hogy indul a warzone, van 2 perced rá, hogy eldöntsd, akarsz-e menni, vagy sem (párbeszédek közben is földobja), és ha igen, akkor a töltőképernyőn látod, hogy melyikbe tesz be.
  • j0nNyKa
    meselj, mit tudsz, mit nem, mire vagy konkretan kivancsi?

alteren vannak fent videoim, azokbol elvileg kb. minden kerdesedre valaszt kapsz
  • j0nNyKa
    minimap mellett warzone queue gomb segit :P
  • LaCz
    Huttballozni hol lehet?
  • Boncmester
    Mit szeretnél tudni?
  • cain
    jó, elég a fluffból, inkább a combat mechanismról írjál! :P
  • j0nNyKa
    ezek a dontesek mindig rovidtavuak, maximum a feeling lesz mas

a peldadban ha megolod azt a mestert, ha nem, ugyanazzal a kuldetessel folytatod a storyt, es o mind2 esetben el fog tunni

a legnagyobb jatekbeli valtozas az black talonban volt (marmint amivel en talalkoztam), egy dontestol fuggoen eggyel tobb, vagy kevesebb boss van

a flortoles pedig siman ugy van megolva, hogy ha azonos nemu vagy, akkor a flirt valaszok helyett kapsz valami semlegeset, es nyilvan nem lesz csokjelenet
  • Omlás
    Köszi ;)
  • mashangi
    swtor betat vennek jo penzert, ha valakit erdekel szoljon pls k.z.mashangikukacgmailpontcom-ra:)
  • cain
    bump
  • Boncmester
    Kisebb változások tuti vannak, hogy alapvetően tud-e változni az egész, azt passz.