Gravitáció vs. Kvantummechanika

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Lehet hogy van ilyen, azért folyik a kutatás. De nem olyan eccerû, mint ahogy Tesla elképzelte.
Az EM képletei lineárisak, míg a gravitációé nem.
Ráadásul azóta kiderült, hogy az EM nem közvetlenül a fényt írja le, hanem fotonok sokaságát.

viszlát :DDDDDD

Nemlátszik amit írok? 😄DD
Mennyit értesz belõle? Vagy teljesen érthetetlen számodra?

és mi van, ha van egy ilyen egyesíthetõ, meg egy görbült teres grav. effekt???
csak még nem tudunk róla:-)

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

Nem tetszett neki a görbült tér-
EM erõterekkel akart mindent levezetni.

"it is absolutely impossible to convert mass into energy" Hát az atombomba rendesen megcáfolta..

A gravitációs hullámok és az EM hullámok jelentõsen külömböznek, emiatt eleve halálra volt itélve az elmélet. Nem csoda hogy nem nagyon írnak róla. Emléxem volt valami mûsor róla, hogy minden írását elkobozták, meg titkosították..
Hát ez annyit nem ért... <#zavart1>

korai

Félemetesen kevés van errõl a neten én is csak hallomásból ismertem. Tesla sahasem publikálta, és nem is vették komolyan a fizikusok soha. Az elektromágnesességet akarta a gravitációval egyesíteni. Ez amolyan kora GUT lett volna.

Hol, melyik két grav. modell?

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

Ja-ja, de mit szólsz az 5 D-s téridõhöz?

Bemutattam két gravitációs modellt is, és ennyi gondolatot ébresztett. Ezt nem hiszem el.
Pedig a topik címében ott a gravitáció, még azt se mondhatod hogy nagyon off.

Légyen újra dinamikus gravitáció! Mi a fene lenne ez? Tesla jelentette be, asszem utsó 5 évében, hogy ennek elméletén dolgozik, de nem élt addig, hogy sikerrel járjon:-(
Ez esetben arra lennék kíváncsi: mit jelent az, hogy dinamikus?

Értem.
Más téma? <#rolleyes>

Ahammm, hammm, nyammm, hümm, hömmm (rövid válaszom)

Hát úgylátom ehhez halvány közötök sincs. Kár. <#confused>

De hogy illeszkedik ebbe az új modellbe az idõben visszapattanó elektron?

A gravitáció innen már csak egy lépés.
Az idõirányú fénysebességû 4d mozgás megjelenik a térben ha sok a megfigyelõ. A Lorentz transzformáció miatt az idõvektor belehajlik a térkoordinátákba, ami 'valós' mozgássá válik. Ugyan ezen okból lassul le a sajátideje a gravitációs térben lévõ testnek.

A pszichológiai idõirány csupán a fény terjedési irányától függ. Valami kibocsájt egyfotont és a szemünkben elnyelõdik, majd ez az emlék tárolódik.
Viszont már megmutattam, hogy a foton kibocsájtás-elynelõdés megfordítható idõben avagy mi mindig úgy fogjuk értelmezni, hogy a kibocsájtás megelõzi az elnyelõdést.
De mivel a fotonban nem telik az idõ, ez nézõpont kérdése.

Mi az hogy termodinamika idõirány az én értelmezésemben?
Ha bezárunk valamilyen gázt egy dobozba, akkor az egyenletesen kitölti azt, és az atomok sebessége az ütközések miatt nagyjából kiegyenlítõdik.
Most ezt vigyük át 4d téridõbe. Vegyük az ábrát. Ott a kezdõállapotban minden részecskének más irányba áll a 4d sebességvektora. Azt már mondtam, hogy ez az irány jelöli ki a részecske idõirányát az én modellemben. Ez azt jelenti, hogy kezdetben nincs meghatározott iránya az idõnek, ami nagyon hasonlít a képzetes idõ viselkedéséhez.
Látható az ábrákon, hogy ütközések nélkül is be fognak állni helyileg az idõvektorok egy irányba. De ha ütközéseket is beleveszem, akkor jobban kisimítódhatnak az egyenetlenségek az idõvektorok közt.
Tehát ha valami termodinamikai egyensúlyba kerül nem pusztán azt jelenti, hogy a sebességek kiegyenlítõdnek, hanem az idõ iránya is azonos lesz a rendszer tagjainál.

Nézzük mit ír Hawking az idõ irányáról.

"Összefoglalva: a tudomány törvényei nem különböztetik meg az idõ elõre- és visszafelé mutató irányait. Mégis létezik legalább három idõirány, amelyek megkülönböztetik a múltat a jövõtõl.

A termodinamika által megszabott irány esetében a rendezetlenség nõ és nem csökken. A másik a pszichológiai irány, ebben az irányban a múltra és nem a jövõre emlékezünk. Végül a harmadik, a kozmológiai irány arrafelé mutat, amerre a világegyetem tágul, nem pedig zsugorodik. Megmutattam, hogy a pszichológiai irány alapvetõen megegyezik a termodinamikaival, ezek ketten tehát mindig egyfelé mutatnak. A határtalansági feltétel azt jósolja, hogy léteznie kell jól definiált termodinamikai iránynak, mivel a világegyetemnek sima, rendezett állapotból kellett kiindulnia.
"

Jól látható, hogy a fehér vonal mellet nagyjából egy irányban haladnak a részecskék, sõt a sebességük is kb egyforma. Ha ez 4d térben van, akkor az együtt haladó részecskék közös haladási iránya kijelölik az idõ idányát a 4d térben és a sebességük által az idõ múlásának a sebességét is kijelölik, ami egyben a lokális fénysebességet is meghatározza.
Ekkor a lassabb, lemaradó részecskék egy másik idõhöz tartoznak, ahonan semmilyen információ nem juthat el a fehér vonalnál élõkhöz.
A gyorsakkal ugyan ez lehet a helyzet. De nem biztos.
Ha a múltat nézzük, nem egyértelmû, hogy a mi c=300000 km/s múltunkat látjuk, vagy valamelyik másik sebességhez tartozó multat...
Pl a kvazárok nagyon furcsák a mi világunkhoz képest. hmm...

A képrõl az is látszik, hogy a tõlünk nagyon távoli objektumok idõvektora elfele mutat tõlunk, ami nagy távolodási sebességnek felel meg.

Vegyünk sok részecskét különbözõ irányú és nagyságú sebességgel és indítsuk õket nagyjából egy pontból. Mi történik?

az elektronét, na 😄D

Van egy olyan sejtésem, hogy a Schwarzschild-megoldás a foton idõbeli visszapattanását írja le.

Régebben olvastam egy olyan gravitációs elméletet, ahol egy c-vel táguló 4d gömb 3d felülete volt a jelen. A szoba hasonlatban ez az emelkedõ vizfelszinnek felel meg. Namost ott a tömegek a felületen helyezkedtek el, de a tehetetlenségük miatt lemaradtak a táguló felülettõl. De kiszakadni nem tudnak, mert a felülethez tartoznak. Elég szemléletes magyarázat a gravitációra és a térgörbületre. Ha átemelem a modellembe, akkor a gráfoknál le kellene maradnia a viszfelszinnek.Ahol több van ott pedig jobban lemarad az emelkedésben.

Annyi kapaszkodó van csak, hogy ahol sûrûbben vannak az események, ott lassabban telik az idõ.

hmm.. mit találtam <#buck>
Stephen Hawking: Az idõ rövid története

Mintha teleöntenénk a szobát vizzel, a jelen mindig a viz felszine lenne. Az elemi események világvonalai pedig mint az ágak behálózzák a szobát. Itt még hullámok is kialakulhatnak, de asszem a modell szempontjából ez érdektelen...

Visszatérve a szoba hasonlathoz, nyilvánvaló, hogy a téridõben haladás kifejezés sántít. Ráadásul nem lehetne értelmezni azt, hogy az idõben visszapattant elektron hogy látszik egy adott pillanatban kettõnek.
De ha az események hálózatát fix gráfnak veszem, akkor megint ott a kérdés, mi jelöli ki az idõ múlását.
Régebben gondoltam arra, hogy a négydimenziós gráfon egy 3d brán halad keresztül, ami kimetszi a gráfból a 'jelent'.

A dolgok csak úgy megtörténnek, de mi logikát látunk mindenben...

Káosz!!!:-)

Vagy nem.. hmmm ezek a véletlenek <#alien2>

"nem mondhatja azt hogy találtam az egyenletemben még egy dimenziót..."

Milyen rendes az sg.hu. Kerestek nekem egy ilyen cikket.- <#nyes>

Mert ha megkérdezik, ugyan mire fordították azt a sok kutatásra szánt pénzt, nem mondhatja azt hogy találtam az egyenletemben még egy dimenziót...
Az olyan snassz. Visszafele megy a fény. Ez igen. Ezt tudják értékelni a politikusok. <#vigyor1>

Se információ se energia nem megy visszafele. Csak látszat az egész. Bûvészkedés. Ilyenekre pazarolják a pénzt.. <#vigyor3>

"Matematikai trükk, vagy fizikai valóság???"-kérdezik a fizikust.
"Természetesen matematikai trükk, de nem zárhatjuk ki a lehetõségét, hogy a valóság is így néz ki.":-)

érdekes, matematikai trükk, vagy fizikai valóság???
vmi bõvebb a fénysebességátlépés hatásairól?

Senkinek nincs annyi esze , hogy beszóljön: hé haver, az összes Földi foton elnyelõdik pár tized másodperc alatt.
kb ennyi az a távolság az idõben ami visszahathat...<#mf1>

köszi, régen egyszer már néztem a spint, de akkor még nem volt szinte semennyire sem leírva:-)

A pirosak a fényszerû események, azaz a foton kibocsájtása és elnyelése. Látszik hogy mindig 45 fokos, azaz minden IR-ben c.

Az alsó ábrán v=+-0.9c sok lépésben felette v=-0.7c, 0, és 0.7c.
A sárga lenne az elektron, ahol megtörik ott fotont bocsájt ki.

Mindig csak beszélek a Lorentz transzformációról.
Lássuk hogy néz ki.

A lényegi különbség az általam bemutatott 3d téridõ és a Minkowski téridõ között, hogy az utóbbiban bárhogy is forgatjuk a fénykúpon belüli eseményeket a Lorentz transzformációval, mindig a fénykúpon belül maradnak. Sõt ha fényszerû események mindig a a kúp palástján maradnak.

Visszatérve a kétréses kisérlethez, az egyik tény, ott mindig fotonokat észlelünk, sohase szétterjedt hullámot. Másik, ha két lyukon átmehet a foton, interferenciakép keletkezik.
Namost számomra eddig az volt az egyetlen feloldása ennek a lehetetlen helyzetnek, hogy a fotont kiterjedt, akár több irányba haladó, az EM hullámhoz hasonló valaminek képzeltem el,de ez a valami EGY egész, mint egy billiárdgolyó. Ha bárhol ütközik, akkor abban a pillanatban eltünik az összes többi része.
Mikor olvastam a lentebb megadott könyvet, azt hittem végre valami egyszerûbb megoldást találtam. Sajnos semmivel sem ad többet az idõben oda-vissza haladó hullámmokkal történõ leírás, mivel ott is szétterjed a hullám, emiatt ugyan azt a megszorítást kell tenni amit az elõbb említettem. Tehát semmiképp nem alkalmazható a hagyományos hullámfogalom a fotonra.
Ráadásul a "retardált" és az "avanzsált" hullámok helyettesíthetõk a foton idõtlenségével, ugyan azt kapjuk. A foton már kibocsájtásakor tudni fogja hogy fog elnyelõdni. Ekkor pedig felesleges plusz kimutathatatlan hullámokat feltételezni.
De az hogy a jövõ is befolyásolhatja a múltat ugyan úgy megmarad, sõt a késleltetett választásos kisérletek ezt meg is erõsítik.

Hmm ...nem végtelen a sebesség, ha az elektron mindig c-vel megy akár idõben halad akár térben. Igy amikor 90 fokban halad a megfigyelõhöz képest, akkor sem végtelen a sebessége, hanem c, de ez tisztán térben halad, idõdimenzióban nem, ami megfelel a foton idõtlenségének.
De hogy jön össze az, hogy mi tér/idõ sebességet mérünk, miközben a foton idõben nem halad?

A specrel szerint a térkoordináták idõkoordinátákkal válhatnak.
Ez hülyeség? Az hát. Kimérték, így mûködik a világ? Igen.
Akkor most elvetjük a specrelt és a valóságot , mert nem tetszik az agyunknak?

Jó neked, van idõdefiníciód. Még Hawking se mert ilyen határozzott álláspontra lépni. Valami olyasmit mondott, hogy nem tudjuk valójában mi az idõ, de mint matematikai modell jól használható.

Ezt úgy érdemes szemlélni, mintha mi magunk fénysebességgel haladnánk..
Bármi amit teszünk az egy-egy hatás, ami szintén csak fénysebességgel
haladhat -hozzánk képest- az ellenkezõ irányba..
Így mi soha nem juthatunk visssza a múltunkba, még akkor sem ha "megállnánk" és a korábban történt esemény hatása után erednénk.
Mert a mi sebességünk abba az irányba is csak fénysebesség lehetne, így
a megforduláskori távolság soha nem fogyhatna el.. Nem érhetnénk utol
a múltunkat...

Tegyük fel, hogy egy fénypercnyi távolságból szemléli valaki a földet és
vele együtt minket is. Akkor õ mindent egy perc múlva lát. Így az õ jelene
a mi múltunk, az õ jövõje a mi jelenünk.
Így ha vissza akarnánk menni a saját múltunkba, akkor oda kellene ugranunk mellé egy percnél gyorsabban és akkor a saját múltunkba léphetnénk..
Na igen, de az számunkra a jövõnkben történõ múlt lenne...Paradoxon..

Ne nagyon éld bele magad... Az idõ fogalma szerint a bekövetkezõ periódikus
jelenségek ismétlõdése az amivel érzékeljük, mérjük..
Így mivel nincs és nem lehet hátrafelé - visszaható jelenség, így az idõ
csak egy irányban haladhat.. Nincs három elektron..

Egy probléma van vele, az adott megfigyelõ rendszerében a sebessége végtelen.

No igen, a fogalmi zavar...

Szóval igazán az a harmadik elektron az érdekes. Számára nem telik az idõ.Lehet hogy a határon rezeg és csak a fele látszik a pozitiv idõben lévõknek? Mégis csak az a foton?