Gravitáció vs. Kvantummechanika
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Az EM képletei lineárisak, míg a gravitációé nem.
Ráadásul azóta kiderült, hogy az EM nem közvetlenül a fényt írja le, hanem fotonok sokaságát.
viszlát :DDDDDD
Mennyit értesz belõle? Vagy teljesen érthetetlen számodra?
csak még nem tudunk róla:-)
\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant
EM erõterekkel akart mindent levezetni.
"it is absolutely impossible to convert mass into energy" Hát az atombomba rendesen megcáfolta..
A gravitációs hullámok és az EM hullámok jelentõsen külömböznek, emiatt eleve halálra volt itélve az elmélet. Nem csoda hogy nem nagyon írnak róla. Emléxem volt valami mûsor róla, hogy minden írását elkobozták, meg titkosították..
Hát ez annyit nem ért... <#zavart1>#zavart1>
\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant
Pedig a topik címében ott a gravitáció, még azt se mondhatod hogy nagyon off.
Ez esetben arra lennék kíváncsi: mit jelent az, hogy dinamikus?
Más téma? <#rolleyes>#rolleyes>
Az idõirányú fénysebességû 4d mozgás megjelenik a térben ha sok a megfigyelõ. A Lorentz transzformáció miatt az idõvektor belehajlik a térkoordinátákba, ami 'valós' mozgássá válik. Ugyan ezen okból lassul le a sajátideje a gravitációs térben lévõ testnek.
Viszont már megmutattam, hogy a foton kibocsájtás-elynelõdés megfordítható idõben avagy mi mindig úgy fogjuk értelmezni, hogy a kibocsájtás megelõzi az elnyelõdést.
De mivel a fotonban nem telik az idõ, ez nézõpont kérdése.
Ha bezárunk valamilyen gázt egy dobozba, akkor az egyenletesen kitölti azt, és az atomok sebessége az ütközések miatt nagyjából kiegyenlítõdik.
Most ezt vigyük át 4d téridõbe. Vegyük az ábrát. Ott a kezdõállapotban minden részecskének más irányba áll a 4d sebességvektora. Azt már mondtam, hogy ez az irány jelöli ki a részecske idõirányát az én modellemben. Ez azt jelenti, hogy kezdetben nincs meghatározott iránya az idõnek, ami nagyon hasonlít a képzetes idõ viselkedéséhez.
Látható az ábrákon, hogy ütközések nélkül is be fognak állni helyileg az idõvektorok egy irányba. De ha ütközéseket is beleveszem, akkor jobban kisimítódhatnak az egyenetlenségek az idõvektorok közt.
Tehát ha valami termodinamikai egyensúlyba kerül nem pusztán azt jelenti, hogy a sebességek kiegyenlítõdnek, hanem az idõ iránya is azonos lesz a rendszer tagjainál.
"Összefoglalva: a tudomány törvényei nem különböztetik meg az idõ elõre- és visszafelé mutató irányait. Mégis létezik legalább három idõirány, amelyek megkülönböztetik a múltat a jövõtõl.
A termodinamika által megszabott irány esetében a rendezetlenség nõ és nem csökken. A másik a pszichológiai irány, ebben az irányban a múltra és nem a jövõre emlékezünk. Végül a harmadik, a kozmológiai irány arrafelé mutat, amerre a világegyetem tágul, nem pedig zsugorodik. Megmutattam, hogy a pszichológiai irány alapvetõen megegyezik a termodinamikaival, ezek ketten tehát mindig egyfelé mutatnak. A határtalansági feltétel azt jósolja, hogy léteznie kell jól definiált termodinamikai iránynak, mivel a világegyetemnek sima, rendezett állapotból kellett kiindulnia.
"
Ekkor a lassabb, lemaradó részecskék egy másik idõhöz tartoznak, ahonan semmilyen információ nem juthat el a fehér vonalnál élõkhöz.
A gyorsakkal ugyan ez lehet a helyzet. De nem biztos.
Ha a múltat nézzük, nem egyértelmû, hogy a mi c=300000 km/s múltunkat látjuk, vagy valamelyik másik sebességhez tartozó multat...
Pl a kvazárok nagyon furcsák a mi világunkhoz képest. hmm...
A képrõl az is látszik, hogy a tõlünk nagyon távoli objektumok idõvektora elfele mutat tõlunk, ami nagy távolodási sebességnek felel meg.

De ha az események hálózatát fix gráfnak veszem, akkor megint ott a kérdés, mi jelöli ki az idõ múlását.
Régebben gondoltam arra, hogy a négydimenziós gráfon egy 3d brán halad keresztül, ami kimetszi a gráfból a 'jelent'.
Milyen rendes az sg.hu. Kerestek nekem egy ilyen cikket.- <#nyes>#nyes>
Az olyan snassz. Visszafele megy a fény. Ez igen. Ezt tudják értékelni a politikusok. <#vigyor1>#vigyor1>
"Természetesen matematikai trükk, de nem zárhatjuk ki a lehetõségét, hogy a valóság is így néz ki.":-)
vmi bõvebb a fénysebességátlépés hatásairól?
kb ennyi az a távolság az idõben ami visszahathat...<#mf1>#mf1>
Az alsó ábrán v=+-0.9c sok lépésben felette v=-0.7c, 0, és 0.7c.
A sárga lenne az elektron, ahol megtörik ott fotont bocsájt ki.
Lássuk hogy néz ki.
Namost számomra eddig az volt az egyetlen feloldása ennek a lehetetlen helyzetnek, hogy a fotont kiterjedt, akár több irányba haladó, az EM hullámhoz hasonló valaminek képzeltem el,de ez a valami EGY egész, mint egy billiárdgolyó. Ha bárhol ütközik, akkor abban a pillanatban eltünik az összes többi része.
Mikor olvastam a lentebb megadott könyvet, azt hittem végre valami egyszerûbb megoldást találtam. Sajnos semmivel sem ad többet az idõben oda-vissza haladó hullámmokkal történõ leírás, mivel ott is szétterjed a hullám, emiatt ugyan azt a megszorítást kell tenni amit az elõbb említettem. Tehát semmiképp nem alkalmazható a hagyományos hullámfogalom a fotonra.
Ráadásul a "retardált" és az "avanzsált" hullámok helyettesíthetõk a foton idõtlenségével, ugyan azt kapjuk. A foton már kibocsájtásakor tudni fogja hogy fog elnyelõdni. Ekkor pedig felesleges plusz kimutathatatlan hullámokat feltételezni.
De az hogy a jövõ is befolyásolhatja a múltat ugyan úgy megmarad, sõt a késleltetett választásos kisérletek ezt meg is erõsítik.
De hogy jön össze az, hogy mi tér/idõ sebességet mérünk, miközben a foton idõben nem halad?
Ez hülyeség? Az hát. Kimérték, így mûködik a világ? Igen.
Akkor most elvetjük a specrelt és a valóságot , mert nem tetszik az agyunknak?
Bármi amit teszünk az egy-egy hatás, ami szintén csak fénysebességgel
haladhat -hozzánk képest- az ellenkezõ irányba..
Így mi soha nem juthatunk visssza a múltunkba, még akkor sem ha "megállnánk" és a korábban történt esemény hatása után erednénk.
Mert a mi sebességünk abba az irányba is csak fénysebesség lehetne, így
a megforduláskori távolság soha nem fogyhatna el.. Nem érhetnénk utol
a múltunkat...
Tegyük fel, hogy egy fénypercnyi távolságból szemléli valaki a földet és
vele együtt minket is. Akkor õ mindent egy perc múlva lát. Így az õ jelene
a mi múltunk, az õ jövõje a mi jelenünk.
Így ha vissza akarnánk menni a saját múltunkba, akkor oda kellene ugranunk mellé egy percnél gyorsabban és akkor a saját múltunkba léphetnénk..
Na igen, de az számunkra a jövõnkben történõ múlt lenne...Paradoxon..
jelenségek ismétlõdése az amivel érzékeljük, mérjük..
Így mivel nincs és nem lehet hátrafelé - visszaható jelenség, így az idõ
csak egy irányban haladhat.. Nincs három elektron..
Szóval igazán az a harmadik elektron az érdekes. Számára nem telik az idõ.Lehet hogy a határon rezeg és csak a fele látszik a pozitiv idõben lévõknek? Mégis csak az a foton?