1398

Miért nem fér öszze a Relativitás elmélete a Kvantum elmélettel?

• Tiberius B
    Igen, engem speciel érdekel.
  • sz4bolcs
    Egyre kevésbé hat rád a gravitáció? :P
  • Csucsu1111
    Látom másokat is foglalkoztat a gravitáció.Én magam egyre kevesebbet foglalkozok vele, de lenne egy elméletem az antigravitációs meghajtásról.
    Érdekel itt valakit?
  • sz4bolcs
    Jön a tekintélyelv ;] Persze nem Einstein elmélete után... neeem, mert az csak kitaláció, nem is létezik.
  • Coni
    Szobolcs? mh nekem legalább van egy publikációm, igaz nem fizikából! A tied holisvan hogy komolyan vegyelek?!
  • sz4bolcs
    Egy gyöngyszem Con Stormtól:
    "Con Storm válasz | megnéz | könyvjelző 2006.06.16 21:43:08 (19432)
    mh... évekkel ezelőtt felvetettem ezt a dolgot! Nem kell cáfolni a relativitáselméletet, mert nem valós alapokon nyugszik, így nem is létezik! Ezen az oldalon a dimenzióknál le van írva gondolataim a témában! : http://www.pszichohistory.fw.hu/"

Aki nem olvas más fórumokat: Con Storm mind az sg, mind az index fórumokon löki a semmitmondó szövegeket, és a végén természetesen belinkeli a saját weboldalát.
    Szóval csak komolyanvenni! :-)
  • Coni
    Nos, igen pontosan így van ahogy leírtad! Csak minden atom elektronjainak töltése egységes, így gyakorlatilag mivel a másodfokű fügvény a töltés távolsága és általa kifejtett erő a másik töltésre folyamatosan konvergál a nullával! Vagyis egy bizonyos távlságra az elektrontól az elektrontaszító hatása gyakorlatilag kicsit nagyobb csak mint nulla! És ez olyan kis távolság, hogy az érzékszerveiddel képtelen vagy érzékelni! http://pszichohistory.fw.hu ha elolvastad volna most ne kérdezted volna meg!
  • TommyC
    kösz a linket, majd olvasgatok, csak most biosz táborba vagyok =)
    na...szal a két elektronfelhő negatív, igaz?..és azért taszítják egymást...
    De akkor nem úgy kéne legyen, hogy nem egyből taszítaná, nagyon, hanem mikor már közelíteném hozzá, elkezdené taszítani, és egyre nehezebb lenne közelebb vinni, hozzá?
    Ha van két elektron, akkor az minél közelebb van egymáshoz, annál erősebben próbálják eltávolodni egymástól...és ez az energiána a távolság négyzetével változik....
    én így tudom...
    tehát amikor a két kezem közelíteném egymáshoz egyre nehezzeb kéne legyen, hogy összeérjenek,mivel az energia folyamatosan nő a távolság csökkenésével...és nem hirtelen kéne akkora taszítási energia létrejöjön a kettő között, amely elbírná az egész világegyetem súlyát, is, akkor sem taszítaná egybe a kettőt...
  • Coni
    Igen TommvC ez igaz!az elektronhéjak taszításai akadájozzák meg, hogy az anyag tömegénél fogv önmagába roskadna, és feketelyukká válna! De ha elakarod képzelni... van egy jó kis írásom a http://pszichohistory.fw.hu -n! Mellesleg szerintem mind a quantumfizika, mint az einsteini relativitás és a bólyai tértorzulási elmélet is hülyeség! Ha valaki megmagyarázza nekem, hogy miért nem úgy van ahogy én gondolom (leírtam az előző honlapcímen a dimenziók c. írásban)megköszönném! Mert nem értem, hogy tudnak az emberek olyan dolgot elhinni, ami nem hasonlít a világunkra!
  • TommyC
    Sziasztok!
    Azt hallottam valahol régen, hogy ha mondjuk tapsolok, akor azért nem megy át az egyik kezem a másikon,mert a két kezemben lévő atomok elektronhélyai nem engedik, mert mind2en negatív töltésüek....ez igaz?...:S
    ...mert szerintem nem...
  • Albertus
    Miért ne férne össze???
  • utility
    ..ez se rossz mondás..
  • _Vegeta_
    Ha el tudnam magyarazni mit nem ertek, akkor azt azt jelentene hogy ertem. De nem. :)
  • utility
    "egy kvantum visszapattanás következett "

Most én ezt olvastam vagy nem?
    Lassan átmehetünk pszichológia topikba..

Feltárulnak az univerzum születése ...
  • utility
    másnak = másnap
  • utility
    Őszintén kicsit kezd fárasztani, hogy ha kitalálok valamit, másnak találok róla egy cikket...ezt hogy csináljátok?
    Vagy nem ti vagytok az időutazók, hanem én?
  • utility
    Hipertér hajtóművet ...

"Amennyiben sikerül létrehozni egy elég erős mágneses mezőt, az űrhajó egy másik dimenzióba csúszik át, ahol a fény sebessége gyorsabb, így a jármű egészen hihetetlen sebességeket érhet el. A mágneses mező kikapcsolásával a hajtómű visszatér jelenlegi dimenziónkba. "

Na most ha azt mondom hogy soha még hasonlót sem olvastam..
    Ezek után ki hisz nekem? Mondhatok akármit...
  • utility
    Ha eljönne egy UFO, és elmondaná nektek hogy működik a világ, kb ugyan ennyit értenétek belőle. Azzem visszateleportálok oda, ahonnan jöttem..
  • utility
    Ez meg az én álmom, és úgy tünik csak én értem... kár érte.

De végül is ezt akartam, megérteni a QM-et. Miért várnám el hogy a világ is megértse... azt nem akartam.

Úgy tünik mindenkinek magának kell végigjárni az utat... hát legyen
  • sz4bolcs
    bzzz :) talán így.
  • utility
    Nem lenne rá okom..
    Szerinted hogy rezeg a foton?
  • sz4bolcs
    Menekülsz valaki elől? Vagy minek? :))
  • utility
    álcázom magam :DDD
  • utility
    :DD
  • sz4bolcs
    juj ritka szar lett a logod :D
  • utility
    Asszem újra felfedeztem a virtuális fotonokat.

De akkor vannak virtuális elektronok, meg virtuális atomok, meggg...vírtuális macskák???
  • utility
    Ami zavar ebben az egészben az, hogy a foton még mindig rezeg. Az az érzésem hogy ez valahogy kiküszöbölhető, de nemtom hogy.
  • utility
    A Feynman féle történet-összegzésel kezdődött az összes sokvilág-elmélet. Szerintem amit leírtam sokkal jobban illeszthető a mi 'valóságunkhoz', mit az a gondolat,hogy a történelem rengeteg univerzumra ágazik el.
  • utility
    Részletesebben? Mi az ami nehezen emészthető?
  • _Vegeta_
    El kell mondanom nehezemre esik megerteni, de erdekes mindenesetre. :)
  • utility
    Megfejtem neki a kvantummechanikát, ezek meg le se ... :DDDDDDD
    komolytalanok vagytok...
  • utility
    Ez a csend most azt jelenti, hogy minden érthető vagy hogy minden teljesen érthetetlen...vagy csak azt, hogy vasárnap van?
  • utility
    Ráadásul az időben visszafele haladó fázist mi ugyan olyannak látnánk, mint a rendest. Nekünk az is a forrástól indulna és az ernyőig tartana.
  • utility
    "...egy lesz reális" a külső univerzum számára. Az foton számára minden becsapódás reális a kisérleti berendezésen belül.
    Felépít egy kis univerzumot, és elvan benne addig, amíg meg nem zavarjuk...
    ...időutazik..
  • utility
    Magyarul az ernyő minden pontján becsapódik a pontszerű foton, de ezek csak vitruális becsapódások, ezek közül csak egy lesz reális. A többi nem járhat energialeadással.
  • utility
    Ne legyen semmiféle szétterjedő hullám.
    Legyen pontszerű a foton vagy az elektron, és ez a kibocsájtása és becsapódása között többször tegye meg az utat úgy, hogy amikor eléri az ernyőt, induljon el visszafele az időben, akár másik útvonalon. Igy kapunk egy a Feynman féle történet-összegzésel egyező eredményt. Nincs kiterjedt hullám, nem szóródik energia szét a térben, és ha belenyúlunk a kisérletbe egy detektorral, mindig egy fotont vagy elektront fogunk detektálni.
    Ennek ellenére mintkét résen többször is átmehet a részecske, és interferálhat önmagával...

• utility
    Régebben írtam, hogy az összes univerzumunkban lévő elektron lehet egy, csak oda-vissza halad az időben. Most szűkítsük az univerzumot a kisérleti berendezésre...
  • utility
    Közben véletlenül találtam egy olyan leírást a kétréses kisérletre, ami szerintem érthetővé teszi az egész bűvészmutatványát a fotonnak...

Az egyik kiindulási pont:
    "A kvantummechanika Richard Feynman-féle változata szerint az A és B közötti összes lehetséges útvonal hatását figyelembe kell venni, és mindet össze kell adni - nemcsak a rajzon ábrázolt néhány útvonalat, hanem szó szerint az összes lehetségeset. Ez a „történetek összegzése” (vagy „pályaintegrál”) megközelítés az egyik lehetõség annak megértésére, miként tud egyetlen elektron a kétréses kísérletben egyidejûleg mindkét résen átmenni, és utána önmagával interferálni."

A másik:
    "Feynmannak és Wheelernek azonban éppen erre volt szüksége, hogy Feynman ötletét megmentsék. Fejezetünk hátralévő részében ragaszkodjunk a fény hullámokként való leírásához. Az elektronból vagy akár egy antennából kilépő hullámokat „retardált” (azaz késleltetett) hullámoknak nevezzük, mert csak kibocsátásuk után érkezhetnek meg valahova. Az időben visszafelé haladó hullámokat ezzel szemben „avanzsált” hullámoknak nevezzük, mert ezek előbb érnek célhoz, mint ahogy valahol kibocsátották őket. A retardált hullámokat a rádióantennából induló, minden irányban egyenletesen terjedő fodrozódásoknak tekinthetjük, mint ahogy a vízbe dobott kő nyomán a tó felszínén egy pontból kiinduló körhullámok terjednek szét. A mi emberi nézőpontunkból viszont az avanzsált hullámok olyanok, mintha minden irányból egyenletesen az antenna felé haladnának, vagyis mintha a vízhullámok a pocsolya szélén keletkeznének, majd a közepén egyetlen pontba futnának össze. Az analógia persze sántít, mert az avanzsált vízhullámok esetében a hullámok által a tó közepére szállított energiával nem tud mi történni. Ugyanakkor viszont az elektron esetében éppen a Világegyetem egészéből az elektronunkhoz érkező avanzsált hullámokra van szükségünk a sugárzási ellenállás magyarázatához. A bejövő hullámok energiája elnyelődik, és akadályozza az elektron mozgását."

Most rajzolok egy kicsit...
  • utility
    Kiszámoltam, a protonnak 42-szeres fénysebességgel kellene mennie az időben. Nem túl meggyőző.
  • utility
    A legfontosabb tulajdonsága a görbület /vagyis nem közvetlenül a görbület hanem a metrikus tenzor ami meghatározza a görbületet/, ami az energiasűrűségből adódik...
    Ezt az un energiaimpulzus-tenzor irja le. /arell.pdf 29.old./
    Emiatt nem lineáris a gravitáció egyenletei. /32.old vége/
    Gondolj bele, adott egy nagy tömeg. Mondjuk gázköd. Ez elkezd összehúzódni. Felmelegszik az összehúzódás miatt, és máris nagyobb lesz az összeenergiája ami miatt a térgörbülete is, vagyis nagyobb lesz a gravitáció.