Gravitáció vs. Kvantummechanika

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Most az Einstein féle szférikus világ féle végtelenségéregondolsz?
Gönbszerû tehát véges, de ugyanakkor nincs is vége. Erre?

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

sz4bolcs
Az öntudatunk viszonyítási pontként mûködik a világban, olyan mint a végtelen egy darabkája, de igazából nem darabkája, sem pontja, sem része, mert nem különül el semmi mástól. -aki nem ismeri föl, hogy a végtelennek mind eleje, közepe, és vége is végtelen

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

sz4bolcs
Nincs végsõ ok, nincs kulcs. De ha az ember képes megkülönböztetés nélkül egységben szemlélni, akkor rájön, hogy mindez nem okozott, nem keletkezõ...
Honnan veszik az emberek azt, hogy valaminek keletkeznie kell? ez már magában nonszensz.

tehát akkor a végsõ ok a " kulcs" :)

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

sz4bolcs
Amúgy tényleg nem tudom mi ez az óriási törekvés arra választ keresni, hogy semmibõl hogy lehet valami.. Pl. tudósok õsrobbanás, meg

sz4bolcs
Az tök jó. :) Majd írj, mire jutsz. Újra átolvastam a hozzászólást:

"Ha bárki azt mondja, hogy a végsõ oknak nem kellett keletkezni" - ez félreérthetõ.
Így értem: "Ha bárki azt mondja, hogy a végsõ ok létezik, de annak nem kellett keletkeznie"

Ezzel most gondolkodóba ejtettél.<#wow3><#miaz><#email><#wilting>

sz4bolcs
Úgy gondolom nem tévedsz az utolsó mondatoddal kapcsolatban. Attól hogy mindennek oka van, minden összefügg, nem érv a végsõ okra, tehát, hogy semmibõl valami lenne, vagy valamibõl mégtöbb valami. Ha valamibõl mégtöbb valami keletkezne ez pedig azt a kérdést veti fel, hogy az a valami, amibõl mégtöbb valami lett, annak is keletkezettnek kell lenni; ráadásul bármikor bármi létesülhetne. Ha bárki azt mondja, hogy a végsõ oknak nem kellett keletkezni, akkor ugyanezt elmondom végsõ ok nélkül a világról. Ez a legerõsebb érv végsõ ok ellen.

Ha egészként vesszük a világot akkor nem mûködik okság, de ez lassan már 2600 éves "felfedezés" :-)

Az egy dolog,hogy a világegyetem tágul, tágul, míg végül egyszercsak összeugrik, majd ujra, ujra, és ujra. Ez nem zárja ki annak lehetõségét, hogy keletkezett, bár nem is támasztja alá. Ya és azért gondolom, hogy mindennek van oka, mert minden mindennel "összefügg", az egész 1. hatalmas rendszer. Vagy tévednék?

sz4bolcs
De én meg azt kérdezem, hogy ugyanez miért nem mondható el a világról? Mi szólna ez ellen?

TommyC
Istent nem kellett senkinek sem teremtenie, mert õ van és kész!
a vallások ilyen felfogásuak, és nem az a lényegük, hogy a dolgokat megmagyarázzák, hanem hogy hitet adjanak! Ha nem vagy hívõ akkor nem hiszel a vallásnak sem!Egy hívõnek elég ennyi:Isten van és mindörökké lesz és mindörökké volt!
...de én semm vagyok hívõ...egyáltalán..

dixitque deus fiat lux

sz4bolcs
Figyelj, ha Isten teremtette a világot, Istent ki teremtette? Akkor neki is teremtettnek kell lennie. Tévedek?

Ha pedig Isten nem teremtett, akkor a világra miért nem lenne ugyanolyan helyes (Isten nélkül) az állítás, hogy nem teremtett, sõt -nem keletkezett?

Mi mond ennek ellent? Miért lenne olyan fontos a létesülés?

sz4bolcs
nem érted. Ez csak az x+1 ok.
A világ nem keletkezett, nem múló, így teremteni sem kellett.

De a végtelen világot is valaki...

sz4bolcs
Könnyebb egy végtelen nem teremtett teremtõt elképzelni, mint egy végtelen nem teremtett világot? ez az x+1 ok.. Miért nem hiszel a végtelen világba?

Látod az emberek a legújabb tudományos felfedezéseket úgy tudják magyarázni, mint egy szög beverését, magukat meg nem ismerik. Nem látjuk azt, aki lát...

Látod ezt már nem tudom magyarázni..

sz4bolcs
Miért lenne?

Érdekes amit mondasz, úgy gondolom Istennek azért benne van a keze a dolgokban. <#nezze>

sz4bolcs
sztem nem volt teremtés, se létesülés. ;) semmibõl valami...(?)
A hívõk Istenre általában azt mondják, hogy nem keletkezõ, nem múló, és õ az egyetlen teremtõ, aki semmibõl létrehozta a világot.
Erre simán lehet mondani, hogy ennyi erõvel a világ nem keletkezett, nem múló, és így létrehozni sem kellett. -Isten tulajdonságai.
Logikátlan hogy lenne teremtés, vagy keletkezés, Isten. De ez nem baj, mert ugye a végtelent sem tudjuk felfogni (legalábbis megkülönböztetõ gondolkodással), mert amúgy lehetséges.

Amúgy a srác sem Isten mellett érvelt, csak az ok nélküli véletlen mellett.. bár nem érvelt, csak kinyilatkoztatta.

Szerintem az érvelésed helytálló!És az erre kapott válasz engem nem gyõzött meg, mert nem bizonyítja be azt(én márcsak ilyen vagyok)!

Amit írtál benne az elgondolkoztató, mármint a teremtés elõtt is volt valami, minimum Isten. Akkor pedig más is volt, így pedig van ok!

Úgy érzem, most kemény fába vágtuk a fejszét... :)

sz4bolcs
Én is ezt írtam. Idézem az oda írt hozzászólásom:

"Sziasztok! Szerintem sem magától, sem mástól egyetlen dolog sem létesül. Semmibõl nem lesz valami, és valamibõl nem lesz semmi. Valamibõl sem létesülhet mégtöbb valami. Ha így lenne, az minden logikának ellentmondana, tehát érvelés is elhagyandó lenne. A véletlen nem azt jelenti, hogy valami ok nélkül van, hanem azt, hogy nem ismerjük az okát. Az evolució, ha jól tudom nem mond ellent a teremtésnek, mi értelme rákontrázni? De a teremtésnek, -és ebbe bele tartozik a tudományos, és vallások által elfogadott keletkezés is- nincs logikai alapja, egyik sem magyarázhatja, hogy lesz semmibõl valami. Mi lehet végsõ ok, ami egyben nem okozat? Ha Isten már eleve létezõ, akkor ugyanez elmondható Isten nélkül a a világról is. Isten csak az x plusz egyedik ok. Ha Isten nem okozat, akkor a világ ugyanígy lehet nem okozat."

amit kaptam válaszként:

"ki kell ábrándítsalak, a véletlen tényleg azt jelenti, hogy nincs oka, tehát tényleg megjósolhatatlan, nem csak nehezen megjósolható. (igen, az idõjárás sem véletlen folyamat, hanem kaotikus)"

Oka mindennek van, még annak is, hogy irtál hozzászólást...

sz4bolcs
Ezt kaptam válaszul egy másik fórumon:

"a véletlen dolgok :D

kvantummechanikai kísérletek bõséggel akadnak. Ott nem az a helyzet, hogy valami még mélyebb dolog van, hanem tényleg véletlen. Olyannyira ismert terület ez, hogy a P4 meg az AMD64 procikban már igazi véletlengenerátor van, olyan, amit tényleg nem lehet megjósolni. Tehát nem az van, hogy megjósolható, csak nem tudjuk hogy hogyan, hanem valóban megjósolhatatlan.

Ami pedig megjósolhatatlan (ami ugye nem a nehezen megjósolható), annak mi lenne az oka? Semmi, mert minden ok-okozati viszony jósolhatóságot, reprodukálhatóságot jelent."

-nektek errõl mi a véleményetek?
physics?

sz4bolcs
sziasztok! Bármilyen rendszerben tudtok olyan dolgot mondani, ami véletlen? És ahol a véletlen ténylegesen azt jelenti, hogy "nincs oka" ? Nagyon érdekelne.

samcarter
Ha mar erre jartam, egy kis kvantummechanika:

Kvantumelmélet, holizmus, redukcionizmus

samcarter
Latszolag visszafele megy , de nem ez a donto, hanem hogy hol nyelodik el a foton es mikor. Azzal pedig nincs semmi gond.

samcarter
Volt regebben egy cikk hraskotol, amikor atleptek latszolag a fenysebesseget.
itt a cikk
Ez most vegulis ugyan az az effektus, csak megbolonditottak egy kicsit.

samcarter
Semmi kulonos, ez csak csoportsebesseg, irja is hogy nem serti a kauzitast. Semmi panik.

TommyC
nem tudná valaki kicsit érthetõbbé tenni?...esetleg..

dixitque deus fiat lux

fura, de tök jó!<#eljen><#eljen><#eljen>

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

TommyC
bocsi, de hogy most eltérek, de ezt nem értem...
"Light Moving So Fast It Goes Backwards"

http://www.shoutwire.com/viewstory/12559/Light_Moving_So_Fast_It_Goes_Backwards

dixitque deus fiat lux

Szerintem inkább térjünk vissza a fõ témára: Gravitáció vs. kvantummechanika
Mi okozza a gravitációt?
Hogyan írható le a gravitációs mezõ?
Van-e vmiféle egységes mezõ-dinamika (Tesla óta dolgozott-e rajta vki)?
Indítványozom, hogy adjunk teret néhány sci-fi-ben található elméleti résznek is, illetve akár sajáttal is.
Szerintem legközelebb pénteken leszek hosszabban fent.

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

pont ezt írtam, csak 90 fokkal más szemszögbõl
ha v felfele mutat, meghatároz egy jobb és egy bal oldalt, és a B és az F szépen beáll derékszögekbe (vagy oda képezzük õket trigonometriával)
hozzád képest
ha F balra mutat, B elõre
ha F hátrafele mutat, B balra
ha F jobbra mutat, B hátrafele
ha F elõre mutat, B jobbra
mindeközben v felfele mutat, ha v lefele mutat:
és F balra, akkor B hátrafele
és F hátrafele mutat, akkor B jobbra
és F jobbra mutat, akkor B elõre
és F elõre mutat, akkor B balra
kicsavartam a kezem rendesen:-)
ez mind megfelel az általad felvázolt ábráknak
asszem érthetõen leírtam, de nyugtasson meg annyi, hogy már értem, csak nem tom rendesen leírni:-(

sz4bolcs
vektorok... :) áá ez engem nem köt le :) Még szerencsém, mert lám, Tiberius hogy belekavarodott.

sz4bolcs
Mi a téma? :)

physics
Valahogy így,
Jól megtudod kavarni. Én lerajzoltam, jobban elmondani nemtom.

Szerintem még mindig kavarod. Többször leírtam, ha a v felfele mutat a B pedig elõre, akkor igen, az F balra. Nincs olyan, hogy a B neked hátrafele mutat. Ez világkoordinátába lehet, de te akkor megfordulsz, emiatt neked az eredo F mindig balra lesz.

Tehát B mindíg az F által meghatározható síkon van, és onnan nézve, amerre az F mutat, mindíg bal oldalon, a v által meghatározható jobb és bal irány alapján???

visszavonva minden ujjas példa, értem már, összekevertem a v-t és az F-et ujjakban<#falbav><#falbav><#falbav><#falbav><#falbav>

legyen a tengelyek pozitív iránya:
x jobbra
y magad felé
z felfele
koordináták sorrendje: (x;y;z)
Q>0
B ill. v koordinátái (x;y;0), F-é pedig (0;0;z)
ezen feltételek mellett:
ha B x-koordinátája <0, függetlenül v koordinátáitól, F z-koordinátája mindíg>0
F pedig=Q*B*v*sin(B és v egyenesei által bezárt szög)
a képletben Q, B, v, és a szinuszos-tag is >0, mivel függetlenek az iránytól?
az irányt nem határozza meg, csak Q és a jobbkézszabály, melyben a hüvelyk azt az irányt jelöli, mikor Q>0, és a mutatóujj elõrefele mutat, a középsõ ujj helyzete viszont mindegy

physics

A piros a sebesség a kék a B a zöld az eredmény.
Az alsó három képen megfordul a zöld, de te is...

az ujjaim:-)
meg a koordinátarendszerbeli végtelen lehetõség:-)

physics
Azért megpróbálom lerajzolni ...

physics
Az a lényeg, hogy nem tudod kitekerni, olyankor meg kell fordulnod az egész testeddel. Ez akkor van ha a B hátrafele mutat hozzád képest.
Szerintem pihenj mert ez most nem fog menni, tudom mi kavar meg.

na most v=v2, B=v1?
hogy van a vektorok nemskaláris szorzata?

h*lye ujjak!
mindíg csak az egyik ujjam állásán változtatok, a nem megemlített állandó.
1. ha a középsõ ujjam nem befele mutat, hanem kitekerem, akkor is a hüvelykem mutatja meg az F irányát?
2. ha a mutatóujjam hátrafele állna, F mínuszba menne át?
3. ha Q<0, akkor a hüvelykem fordítva állna, igaz?

physics
Mondtam v mindig felfele a csuklódhoz képest.
Én máshogy szoktam mutatni, valahogy így

a hüvelyk (F), mutató ujj(B) a meghatározott egymáshoz képest, és a középsõ (v) iránya mindegy? (a B,v által meghatározott síkon), mert a mutatóujjamhoz képest van meghatározva a hüvelyk

physics
Nemérted de nem baj, majd egyszer.....

várjunkcsak várjunk, belezavarodtam

physics
De ha a kezeded beállítod az ábra szerint , akkor mindig a hüvelyujjad fele mutat...