1398

Miért nem fér öszze a Relativitás elmélete a Kvantum elmélettel?

• utility
    Lehet hogy van ilyen, azért folyik a kutatás. De nem olyan eccerű, mint ahogy Tesla elképzelte.
    Az EM képletei lineárisak, míg a gravitációé nem.
    Ráadásul azóta kiderült, hogy az EM nem közvetlenül a fényt írja le, hanem fotonok sokaságát.
  • utility
    Nemlátszik amit írok? :DDD
    Mennyit értesz belőle? Vagy teljesen érthetetlen számodra?
  • Tiberius B
    és mi van, ha van egy ilyen egyesíthető, meg egy görbült teres grav. effekt???
    csak még nem tudunk róla:-)
  • utility
    Nem tetszett neki a görbült tér-
    EM erőterekkel akart mindent levezetni.

"it is absolutely impossible to convert mass into energy" Hát az atombomba rendesen megcáfolta..

A gravitációs hullámok és az EM hullámok jelentősen külömböznek, emiatt eleve halálra volt itélve az elmélet. Nem csoda hogy nem nagyon írnak róla. Emléxem volt valami műsor róla, hogy minden írását elkobozták, meg titkosították..
    Hát ez annyit nem ért...
  • utility
    ez a legjobb leírása
  • utility
    korai
  • utility
    Félemetesen kevés van erről a neten én is csak hallomásból ismertem. Tesla sahasem publikálta, és nem is vették komolyan a fizikusok soha. Az elektromágnesességet akarta a gravitációval egyesíteni. Ez amolyan kora GUT lett volna.
  • Tiberius B
    Hol, melyik két grav. modell?
  • Tiberius B
    Ja-ja, de mit szólsz az 5 D-s téridőhöz?
  • utility
    Bemutattam két gravitációs modellt is, és ennyi gondolatot ébresztett. Ezt nem hiszem el.
    Pedig a topik címében ott a gravitáció, még azt se mondhatod hogy nagyon off.
  • Tiberius B
    Légyen újra dinamikus gravitáció! Mi a fene lenne ez? Tesla jelentette be, asszem utsó 5 évében, hogy ennek elméletén dolgozik, de nem élt addig, hogy sikerrel járjon:-(
    Ez esetben arra lennék kíváncsi: mit jelent az, hogy dinamikus?
  • utility
    Értem.
    Más téma?
  • Tiberius B
    Ahammm, hammm, nyammm, hümm, hömmm (rövid válaszom)
  • utility
    Hát úgylátom ehhez halvány közötök sincs. Kár.
  • utility
    De hogy illeszkedik ebbe az új modellbe az időben visszapattanó elektron?
  • utility
    A gravitáció innen már csak egy lépés.
    Az időirányú fénysebességű 4d mozgás megjelenik a térben ha sok a megfigyelő. A Lorentz transzformáció miatt az idővektor belehajlik a térkoordinátákba, ami 'valós' mozgássá válik. Ugyan ezen okból lassul le a sajátideje a gravitációs térben lévő testnek.
  • utility
    A pszichológiai időirány csupán a fény terjedési irányától függ. Valami kibocsájt egyfotont és a szemünkben elnyelődik, majd ez az emlék tárolódik.
    Viszont már megmutattam, hogy a foton kibocsájtás-elynelődés megfordítható időben avagy mi mindig úgy fogjuk értelmezni, hogy a kibocsájtás megelőzi az elnyelődést.
    De mivel a fotonban nem telik az idő, ez nézőpont kérdése.
  • utility
    Mi az hogy termodinamika időirány az én értelmezésemben?
    Ha bezárunk valamilyen gázt egy dobozba, akkor az egyenletesen kitölti azt, és az atomok sebessége az ütközések miatt nagyjából kiegyenlítődik.
    Most ezt vigyük át 4d téridőbe. Vegyük az ábrát. Ott a kezdőállapotban minden részecskének más irányba áll a 4d sebességvektora. Azt már mondtam, hogy ez az irány jelöli ki a részecske időirányát az én modellemben. Ez azt jelenti, hogy kezdetben nincs meghatározott iránya az időnek, ami nagyon hasonlít a képzetes idõ viselkedéséhez.
    Látható az ábrákon, hogy ütközések nélkül is be fognak állni helyileg az idővektorok egy irányba. De ha ütközéseket is beleveszem, akkor jobban kisimítódhatnak az egyenetlenségek az idővektorok közt.
    Tehát ha valami termodinamikai egyensúlyba kerül nem pusztán azt jelenti, hogy a sebességek kiegyenlítődnek, hanem az idő iránya is azonos lesz a rendszer tagjainál.
  • utility
    Nézzük mit ír Hawking az idő irányáról.

"Összefoglalva: a tudomány törvényei nem különböztetik meg az idõ elõre- és visszafelé mutató irányait. Mégis létezik legalább három idõirány, amelyek megkülönböztetik a múltat a jövõtõl.

A termodinamika által megszabott irány esetében a rendezetlenség nõ és nem csökken. A másik a pszichológiai irány, ebben az irányban a múltra és nem a jövõre emlékezünk. Végül a harmadik, a kozmológiai irány arrafelé mutat, amerre a világegyetem tágul, nem pedig zsugorodik. Megmutattam, hogy a pszichológiai irány alapvetõen megegyezik a termodinamikaival, ezek ketten tehát mindig egyfelé mutatnak. A határtalansági feltétel azt jósolja, hogy léteznie kell jól definiált termodinamikai iránynak, mivel a világegyetemnek sima, rendezett állapotból kellett kiindulnia.
    "
  • utility
    Jól látható, hogy a fehér vonal mellet nagyjából egy irányban haladnak a részecskék, sőt a sebességük is kb egyforma. Ha ez 4d térben van, akkor az együtt haladó részecskék közös haladási iránya kijelölik az idő idányát a 4d térben és a sebességük által az idő múlásának a sebességét is kijelölik, ami egyben a lokális fénysebességet is meghatározza.
    Ekkor a lassabb, lemaradó részecskék egy másik időhöz tartoznak, ahonan semmilyen információ nem juthat el a fehér vonalnál élőkhöz.
    A gyorsakkal ugyan ez lehet a helyzet. De nem biztos.
    Ha a múltat nézzük, nem egyértelmű, hogy a mi c=300000 km/s múltunkat látjuk, vagy valamelyik másik sebességhez tartozó multat...
    Pl a kvazárok nagyon furcsák a mi világunkhoz képest. hmm...

A képről az is látszik, hogy a tőlünk nagyon távoli objektumok idővektora elfele mutat tőlunk, ami nagy távolodási sebességnek felel meg.
  • utility
    Vegyünk sok részecskét különböző irányú és nagyságú sebességgel és indítsuk őket nagyjából egy pontból. Mi történik?

• utility
    google:single photon interference
    egy a sok közül
  • utility
    az elektronét, na :DD
  • utility
    Van egy olyan sejtésem, hogy a Schwarzschild-megoldás a foton időbeli visszapattanását írja le.
  • utility
    Régebben olvastam egy olyan gravitációs elméletet, ahol egy c-vel táguló 4d gömb 3d felülete volt a jelen. A szoba hasonlatban ez az emelkedő vizfelszinnek felel meg. Namost ott a tömegek a felületen helyezkedtek el, de a tehetetlenségük miatt lemaradtak a táguló felülettől. De kiszakadni nem tudnak, mert a felülethez tartoznak. Elég szemléletes magyarázat a gravitációra és a térgörbületre. Ha átemelem a modellembe, akkor a gráfoknál le kellene maradnia a viszfelszinnek.Ahol több van ott pedig jobban lemarad az emelkedésben.
  • utility
    Annyi kapaszkodó van csak, hogy ahol sűrűbben vannak az események, ott lassabban telik az idő.
  • utility
    hmm.. mit találtam
    Stephen Hawking: Az idõ rövid története
  • utility
    Mintha teleöntenénk a szobát vizzel, a jelen mindig a viz felszine lenne. Az elemi események világvonalai pedig mint az ágak behálózzák a szobát. Itt még hullámok is kialakulhatnak, de asszem a modell szempontjából ez érdektelen...
  • utility
    Visszatérve a szoba hasonlathoz, nyilvánvaló, hogy a téridőben haladás kifejezés sántít. Ráadásul nem lehetne értelmezni azt, hogy az időben visszapattant elektron hogy látszik egy adott pillanatban kettőnek.
    De ha az események hálózatát fix gráfnak veszem, akkor megint ott a kérdés, mi jelöli ki az idő múlását.
    Régebben gondoltam arra, hogy a négydimenziós gráfon egy 3d brán halad keresztül, ami kimetszi a gráfból a 'jelent'.
  • utility
    A dolgok csak úgy megtörténnek, de mi logikát látunk mindenben...
  • Tiberius B
    Káosz!!!:-)
  • utility
    Vagy nem.. hmmm ezek a véletlenek
  • utility
    "nem mondhatja azt hogy találtam az egyenletemben még egy dimenziót..."

Milyen rendes az sg.hu. Kerestek nekem egy ilyen cikket.-
  • utility
    Mert ha megkérdezik, ugyan mire fordították azt a sok kutatásra szánt pénzt, nem mondhatja azt hogy találtam az egyenletemben még egy dimenziót...
    Az olyan snassz. Visszafele megy a fény. Ez igen. Ezt tudják értékelni a politikusok.
  • utility
    Se információ se energia nem megy visszafele. Csak látszat az egész. Bűvészkedés. Ilyenekre pazarolják a pénzt..
  • Tiberius B
    "Matematikai trükk, vagy fizikai valóság???"-kérdezik a fizikust.
    "Természetesen matematikai trükk, de nem zárhatjuk ki a lehetőségét, hogy a valóság is így néz ki.":-)
  • Tiberius B
    érdekes, matematikai trükk, vagy fizikai valóság???
    vmi bővebb a fénysebességátlépés hatásairól?
  • utility
    Senkinek nincs annyi esze , hogy beszóljön: hé haver, az összes Földi foton elnyelődik pár tized másodperc alatt.
    kb ennyi az a távolság az időben ami visszahathat...
  • Tiberius B
    köszi, régen egyszer már néztem a spint, de akkor még nem volt szinte semennyire sem leírva:-)
  • utility
    A pirosak a fényszerű események, azaz a foton kibocsájtása és elnyelése. Látszik hogy mindig 45 fokos, azaz minden IR-ben c.

Az alsó ábrán v=+-0.9c sok lépésben felette v=-0.7c, 0, és 0.7c.
    A sárga lenne az elektron, ahol megtörik ott fotont bocsájt ki.