11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    "A fájl tipusú azt jelenti, hogy ntfs?"

Nem. Azt jelenti, hogy nem külön particiót használ swap-nek, hanem egy fájlt, aminek te mondod meg a helyét és méretét, amikor csak akarod. (Ráadásul a rendszer újraindítása nélkül - ergo nem foglalja a helyet csak akkor ha szükséged van rá.) - Ha ezt választod leírom hogyan kell.

"Akkor én nem csinálhatok külön ext3 at /-nek, és külön ext3-at /home-nak?"

Ahogy írtam 4db Primary és/vagy Extended lehet. Azonban az Extended még tovább osztható logikai partíciókra (hogy mennyire azt most nem tudom) a 4 főpartíción felül. Ha Ubuntu particionálójával nem lehet logikait létrehozni, akkor kézzel kell felszabdalnod a 24-es partíciót logikai partíciókra.

"ez alatt azt értetted, hogy megmaradna a vista és a m,ásik ntfs particióm is?"

Kiválaszthatod melyik partícióra települjön az Ubuntu, a többihez nem nyúl hozzá, tehát megmarad a többi. Csak ne az "egész lemezt használja" opciót válaszd:)

"nem lesz gáz, hogymár van primary, a vista?"

Nem. Ahogy írtam, 4db lehet belőle.

"ha meg ugy döntök, hogy külön lesz /home partició..."

Ha külön szeretnéd tudni a csatolási pontokat (home, root, /, stb) akkor külön winchester-re érdemes telepítened a rendszert. Ahogy írtam otthonra, másodlagos rendszerhez teljesen jó az automatikus minden egyben megoldás. Főleg hogy miután az első Ubuntud- elég hamar be fog következni az újratelepítés:) Ismeretlen rendszer, hamar szét fogod szedni ismerkedés céljából és ez így is van rendjén:)

Tehát nyugodtan válaszd ki telepítéskor melyik particióra akarod telepíteni, majd hagyd meg neki az örömöt, hogy csinálja meg maga. Swap dolgot meg leírom, ha nem hozna létre magától.

• mumpic
    A livecd-n is van gparted, azt is használhatod. Sőt, van gparted livecd, az is egy kényelmes dolog, gyorsabb is mint megvárni hogy az ubi live betöltődjön.
  • Ability
    System -> Admin -> Synaptic -> rákeresel a csomag nevére. Nem biztos, hogy ilyen néven lesz, mint amit kiír, próbálkozz. Keress rá egy töredékére, pl.: "python", aztán kikeresed. Amúgy Cedegának van .deb csomagja, azt használva nem kéne semmilyen problémába ütköznöd.
  • Orionk
    a grubot fogom használni, ez biztos.
    - a gparted-ed csak a már feltelpitett ubuntu alól lehet használni, nem?

én a telepítés során gondoltam particiókat kialakitani, csak nem tudom, hogy lehet-e : #3195 hozzászólásom.
    meg mit kell választani primary nak és logical-nak? ha már a lentebbi partició megvannak
  • mousee
    Orionk:

Ha magyar telepítést választod, akkor a swap "cserehely" néven fog futni, azt válaszd ki. Amúgy meg gparted-el megcsinálod a partíciókat, és telepítéskor egyéninél szépen kiválasztod, hogy melyiket hova tegye. Boot managernek inkább a grubot ajánlom, szerintem átláthatóbb, de kinek mi.

Hajrá :)
  • zeli
    Fel szeretném tenni a Cedegát, de mindig ezt írja ki: A következő függőség nem elégíthető ki: python2.4-dbus
    Mi a prb?
  • Orionk
    még egy kérdés :) :

1. szóval azt mondod, hogy csak primary particiókról tud boot olni a merevlemez. Tehát akkor azt a particiót, amelyikre a "/"-et teszem, azt muszály primary-nak választanom, mert különben nem bootolna az ubuntu?, és ha primary -ra választom ez miatt, akkor nem lesz gáz, hogymár van primary, a vista?

2. ha meg ugy döntök, hogy külön lesz /home partició (nem biztos, hogy lesz külön, mert a #3195 hsz-emben kérdezem, is, hogy akkor a 4 particiót ugy kell-e érteni), akkor azt meg logical-nak válasszam?, azért mert a /home-ról ugysem kell bootolni?
  • Orionk
    amit legalul irtál, hogy automatikus particionálást nyomjak neki, mert okoksan megcsinálja, az alatt azt értetted, hogy megmaradna a vista és a m,ásik ntfs particióm is?
  • Orionk
    Azt mondod, hogy 4 felé lehet particionálni.
    Nekem már most van egy 50 gigás ntfs vistának(primary), meg egy logikai 150 gigás ntfs, és szintén ezen a logikai részen van a 24 giga szabad hely, ahova az ubuntut tenném.

Akkor én nem csinálhatok külön ext3 at /-nek, és külön ext3-at /home-nak?, mert akkor igy a fentiek már 4 partició lesz, és még ehhez jönne az ötödik particio a swap.?
  • Orionk
    szóval akkor a linux is a ramot használja, csak ha neki az nem elég, akkor a swap ot használja memória ként?

a fájl tipusú azt jelenti, hogy ntfs?, és akkor ezt az ntfs-t használná ugyanugy mint a swap-ot?
  • MerlinW
    Ha nem akarsz swap particióval tökölni, 3 paranccsal létrehozhatsz fájl típusút (mint windows). Sebesség terén nem nagyon van különbség. Főleg, hogy Linux csak végszükség esetén nyúl swap-hez.
  • MerlinW
    Egy merevlemezt maximum 4 particióra lehet osztani. Ezek a Primary/Extended particiók. A Primary (elsődleges) előnye hogy bootolhatók és egy közülük aktív flag-et kaphat. Extended (kiterjesztett)-ről nem lehet bootolni, viszont tovább oszthatók Logical (logikai) particiókra, amelyek az Extended tulajdonságait öröklik.

Swap itt lesz ("use as" legördülőben):

A többi kérdést Ability megválaszolta.

Egyébként, ha nem ragaszkodsz a / és home elválasztásához, nyugodtan nyomj neki egy automatikus particionálást, megcsinálja okosan.
  • Ability
    Amolyen windows féle "Futtatás" ablak, ahol kiadhatsz parancsokat. De terminálból is csinálhatod, csak akkor nem gksudo kell hanem sima "sudo" parancs elé.
  • Orionk
    alt+f2 vel terminál ablak jön elő?
  • Ability
    Alt + F2 -> másold be: "gksudo gedit /boot/grub/menu.lst"

Bejön a szövegszerkesztő. A timeout-nál tudod átírni hogy meddig várjon a választással. A "deafult" után kell beírnod egy számot. A szám a választási lehetőség sorszámát jelöli, lentebb láthatod, hogy mik vannak felvéve és milyen sorrendben. A számláló 0-tól indul, tehát ha az első lehetőség kell neked, akkor 0-t írsz, ha a második, akkor 1-et.

Csak google az egész, ha beírod van képes illusztráció is.
  • Orionk
    akkor majd megvárjuk MerlinW-t :) , hogy hogyan kell a grub-ban beállitani azt, hogy ha nem nyomok semmit, akkor a vista töltődjön be.

Valahogy ugy kell, hogy a linux alattmeg kell keresni egy filet, és ott átirni valamit benne...
  • Ability
    Csak egyszer kell felvennem az Ubuntu-t BCD-vel, utána akármit telepítek mindig ott marad. Ezért használom azt. BCD-re van egy jó kis program, EasyBCD a neve, könnyű használni. Ha manuálisan akarod szerkeszteni, akkor van egy jó kis MSDN dokumentáció, beírod Google-be, igazából rengeteg "tutorial" van hozzá. De azért vigyázni kell vele, könnyű elbarmolni. Ha őszinte akarok lenni, akkor egy moderenebb megoldás ez, viszont nem csináltak hozzá grafikus felületet amivel könnyen lehetne szerkeszteni, szóval aki kézzel túrkál annak sokkal bonyolultabb lett.
  • Ability
    Ott van a szabad terület. Csinálsz kétszer 10 gigás partíciót, Ext3-as filerendszerrel, két csatolási ponttal: "/" és "/home". A maradék kihasználatlan terültből késztítesz egy újabb két gigás partíciót. Amikor kész formázni kell, ahol formázol ott lehet választani a filerendszerek között és szerepelnie kell egy SWAP típusnak is. Nem hiszem, hogy a magyarban máshogy hívnák, és mindenképpen ott kell lennie.

Elsődleges/Logikai eszmefutás: pontosan nem tudom mi a különbség, vannak elképzeléseim, de az tudom, hogy mindenféleképpen fel lehet tenni az Ubuntu-t rá, tökmindegy melyiket választod. Semmilyen különbség nem lesz, sem bootolásban, sem másban. Választástól függetlenül GRUB lesz az alapértelmezett bootmanager és ha nem nyomsz semmit akkor alapból az Ubuntu-t tölti be. Ezen semmi nem változtat, jó lesz logikainak is, hagyhatod úgy ahogy van. GRUB beállításokért MerlinW-t tudom ajánlani, de egyébként ha guglizol tuti találsz könnyű magyarázatot.
  • Orionk
    kezdem érteni, szóval neked ubuntu és win7 dualboot-od van, de azért nincs grubod, mert mindig raksz fel másmilyen windows, ami felülírja a grub-ot, és nem a grub ot akarod visszatenni, hanem a BCD-t. Ubuntut meg nem bántod, rajta van a gépen, csak mindig fel kell ismertetni a bcd-vel?

Ha jól értem, akkor elmondanád, hogy bcd vel egy hogyan kell megcsinálni?
    csak, hogy én is tudja, de én grub ot fogok használni, mert azt tudom, hogy hogyan kell visszatenni, és én nem telepitgetek gyakran windowst.

• Ability
    Ha Vistád van, akkor a Vista alapértelmezett bootmanager-je van fent jelenleg. Pont Vistában újították ezt be, ha szerkeszteni akarod, akkor már eltűnt a jó öreg boot.ini megoldás, neked is BCD parancsokkal vagy segédprogramokkal kell tökölni. Ha felteszed az Ubi-t, akkor az Ubuntus partíció fogja megkapni a boot partíció "jelölést". Vagyis alapértelmezetten az install után GRUB tölt be. A GRUB alapból fel fogja ismerni, hogy van egy telepített Windows, tehát minden jó lesz, igazából nincs is szükség a "visszaállításra". Ha viszont Te ragaszkodsz hozzá, akkor a GParted-es akciót kell meglépned, VISZONT a helyreállítás után manuálisan fel kell venned BCD-be az Ubuntu-t. Szóval ha nincs ilyen mániád mint nekem, hogy nem szeretem a GRUB-ot*, sőt, ha nem is értesz hozzá, akkor egyszerűen csak hagyd úgy. Jó lesz az.

*Win7-et használok, néha frissítek a kiadások között, nálam a GRUB sosem lenne hosszú életű, így viszont egyszer felvettem Ubi-t és örökre ott van. Illetve az OSX-et is beintegráltam a Windos bootmanagerjébe, szóval ez nekem egy tökéletesen univerzális megoldás.
  • Orionk
    nem láttam swap nevű particiót, lentebb a #3175 hozzászólásomban leirtam, hogy milyen fajta particiók voltak.

lehet,hogy angol telepitőre menjek? ,mert akkor angolul talán ugy hivják, hogy swap.

még ezt az elsődleges, logikai dolgot nem értem. Most elsődleges (primary) a vista. a logikai partición meg van a 150 giga ntfs, és a 24 giga szabad hely.
    lehet ezért kérdezi, hogy primary legyen-e, hogy ha primaryt választom, akkor a grub-ban, ha nem nyomok semmit, akkor a linux indul el, és nem a vista, vagy nem tom... :S

megvárok egy szakértőt :)
  • Orionk
    De nekem nincs BCD a gépemen, báris tudomásom szerint.
    Ezen a gépen csak vista van, akkor nem kellene, hogy legyen bootmanager.
    majd lesz, ha felteszem a linuxot, akkor lesz grub. nem?

• Ability
    Ha nem akarsz GRUB-ot, akkor nyiss egy GParted-et, és a Windows partíción, ahol vannak a boot állományok (általában C) azon jobb klikk -> manage flags -> kiválasztod a boot opciót. Utána már nem GRUB fog bejönni. Ha nem értesz BCD-hez, akkor Win alatt töltsd le az "EasyBCD" nevű ingyenes programot és akkor grafikus felületen pár kattintással fel tudod venni az Ubuntu-t is. Amúgy meg ha nem tervezel Win-t felrakni a közeljövőben, akkor a GRUB is egy jó alternatíva.
  • Ability
    BCD: Vista / Win7 adatbázis alapú bootmanager-je. BCDEdit parancsokkal lehet szerkeszteni. Alapértelmezett Oprendszer, várakozási idő, stb. Itt lehet felvenni az Ubuntu-t is, ha mondjuk egy Win telepítés után törlődik a GRUB.

SWAP: üres lemezterületen jobb klikk, új partíció, és ahol filerendszert választasz ott kell lennie a vége fele hogy SWAP. Ahol kiválasztod az Ext3-at, ugyan ott van elvileg.

Tőlem nem kérdezte, hogy elsődleges vagy logikai meghajtó legyen, lehet hülye vagyok, de ilyen lehet nincs is Linuxban, sosem találkoztam vele. Ami azt illeti Win alatt sem tudom mi a különbség. De ha elsődlegesre mész sem történik semmi rossz, ahogy logikaival is működni fog. A Windows-os bootmanager mindenféleképpen el fog tűnni, helyére jön a GRUB, amit auto "felülbírál", nem lehet kihagyni.
  • Orionk
    én a magyar nyelvű telepítésre mentem.

mi az a bcd?

swap nevű partició nem volt.

igen, van elsődleges és logikai cuccos. nem tudom, hogy ha elsődlegest választok, akok felülírja a mostani vosta elsődlegest?

köszi, hogy segítettél, de sajnos még nem érzem magam előrébb :(

• Flamer
    okok csak 4 van a laposba :D most vegyem ki vagy mi :DD
  • Ability
    GRUP = GRUB, kicsit megtévedtem. :D
  • Ability
    Linux alatt egyáltalán van ilyen elsődleges/logikai szarság? Én sosem láttam. Amúgy meg tökmindegy, ha felteszed a GRUP autó átveszi a helyét. GRUP beállításhoz majd MerlinW segít, én GParted-be visszatattem a boot flag-et a régi Win-es partícióra, így a Windows bootmanager-je tölt be. BCD-ben már profi vagyok, hozzányomtam az Ubi-t azt kész. SWAP partícót ott tudsz kiválasztani, ahol van az Ext3 és társai asszem. Van egy SWAP nevű is. Csatolási pontokat meg úgy nézem, hogy vágod.
  • Orionk
    Hello ismét :) !

Elkezdtem telepíteni az ubuntut, és az elején 7 ponton kell végig menni, én az egyik pontnál megakadtam, és most segítséget kérnék:

-Annál a pontnál akadtam el, amikor meg kell adni a particiókat.
    Az én gépem most így néz ki: Van egy elsődleges 50 gigás ntfs a vistának, egy logika 150 gigás ntfs adatnak. ÉS a lényeg, hogy van 24 giga szabad az ubuntunak.

Ugy akarom, hogy legyen 10 giga ext3 a /-nek, és 10 giga ext3 a/home-nak. Valamint 2giga swap.

1. probléma:

Rámentem, hogy kézileg hozom létre a particiókat, mert a jelenlegi particióimat nem szeretném elvesziteni. Ott a szabad helyből ki akartam jelölni az első ext3-at a /-nek, de meg kellett adnom, hogy elsődleges partició lesz, vagy logikai. Itt mit jelöljek?
    Azt szeretném, hogy a grub-ban ha nem nyomok semit, akkor a vista induljon. Nem tudom, hogy elsődleges-t jelöljek-e, mert ha azt jelölök, akkor a vista elsődleges elveszik, és ubuntu lesz elsődleges?

2-ik probléma:
    Ki szerettem volna jelölni a swap-ot, de ezt sem tudtam, hogy elsődleges, vagy logikai legyen, azt sem tudom, hogy melyik mit jelent :), nem találtam swap nevű kiterjesztést, csak ezek vannak:
    -ext3 naplózó
    -ext4 journaling
    -ext2 fájlrendszer
    -ReiserF naplózó fájlrendszer
    -JFS naplózó
    -xfs naplózó fájlrendszer
    -fat16
    -fat32
    -cserehely
    -partició mellőzése

MELYIK A SWAP?

3. probléma:
    a harmadik partició az ext3 a /home-nak, az elsődleges, vagy logikai legyen?

köszi szépen
    üdv.,
  • MerlinW
    Haladóknak valók. Ha nem tudod mi micsoda, nincs szükséged rájuk:)

Használatuk:

1. Futtatási jogot adsz neki: chmod +x scriptfájl
    2. Elindítod: ./scriptfájl
  • MerlinW
    Aham. Server Edition alapból 4-et hoz létre. Többek között adatbázisoknak kell.
  • HiPPoNaX
    Igen, teljesen ingyenes.
  • Ability
    Teljesen ingyenes, én már rendeltem is, nincs postaköltség. Csak nem vágom, hogy amikor én rendeltem miért nem lehetett 64 bites változatot kiválasztani.
  • Orionk
    ezek milyen szkriptek?

mármint mire valók, hogyan lehet használni őket?
  • Orionk
    miért milyen esetben van szükség 2 giga swap-nál többre? a server edition-nál?
  • Orionk
    rendeltetek már itt ubuntut?

azért kérdezem, mert ezt legalább rendelhetek, mert minden ingyenes, vagy rosszul értem?
    ha magyarországi vagyok, és itteni cimemre szeretnék rendelni, akkor is ingyenes?
    postaköltég?
  • MerlinW
    2GB ram felett 1GB swap bőven elég. Egyébként senki sem mondta hogy nem elég 2GB sőt... Olvasd újra:)
  • Orionk
    most mirúl beszéltek?

án ugy adom meg neki a ramot, hogy a formázáskor létrehozok egy 2048 megabájtnyi linux swap-ot, annak ellenére, hogy 3072 mb ram van a gépemben.

Azt mondták, hogy 2 giga maximum szinten elég az ubuntunak.
  • MerlinW
    Nem az ubuntu nem kezeli, hanem a 32bit. Matematika:) 3-3,5-öt kezel. Megjegyzem lényegtelen, hiszen az Ubuntu minimális memóriaigénye 256MB, az ajánlott 1GB. Nagyon rá kell másznod a Linuxra ahhoz, hogy megegyen 3-4GB-ot. Teljesen másképp kezeli a memóriát mint a Windows.
  • Flamer
    32bites ubuntu nem kezeli a 4giga memot mi?:O