11431
Ubuntu Linux
-
#3284 Fú, nekem nem kell ennyire összetett. Kis egyszerű notepad jó, csak lehessen kiemelést szerkeszteni, legyen benne okos kereső és csere funkció, és kezelje a Win-es karakterkódolást. Ez a Screem jónak tűnik, szépen le is csupaszítottam. Geany így kis ismerkedés után talán mégjobb, csak még nem találtam meg benne, hogy hol lehet a kiemelés színét változtatni. Cat 02: hol lehet? :D -
#3283 Ez is jónak tűnik, még ismerkedek mindkettővel. -
#3282 Quanta
Bluefish
Screem
Zend Studio
PDT
Én a (nem ingyenes, de torrentről letölthető) Zend Studio Enterprise-t használom, talán a legokosabb fejlesztőkörnyezet (Eclipse alapú), lehet vele debug-olni, projekteket elkülöníteni, felugró parancsok, beépített manual, stb. Jó anyag, évek óta használom.
Zend:
-
Cat 02 #3281 Én Geany-t meg Quanta Plus-t használom, de szerintem neked inkább a Geany kell. -
#3280 Na, asszem megvan a nyertes: Screem. Régen amikor keresgéltem, akkor ezzel nem találkoztam, amiket meg ismertem megnéztem újra, és azok még mindig ugyan ott tartottak. -
#3279 Amúgy valami letisztult dolog kell, nem kell bele semmilyen fvtár, nem kell előnézet, valami kicsi, gyors progi. Olyan Notepad++ féle. Legyen benne okos kereső és csere funkció, szövegkiemelés, stb. Néztem a GPHPEdit programot, de ott is UNIX-os karakterkódolás van csak. -
#3278 MerlinW: tudnál mondani Linux alá egy olyan szövegszerkesztőt amit tudok használni programozni? Webes nyelvekre használnál, JS, CSS, HTML, PHP. Az egyik fontos feltétel, hogy a Win alatt elmentett már korábban használt állományokat is fel tudjam használi. Linux másmilyen karakterkódolást használ, GEdit sem lenne rossz nekem, csak nem tudom beállítani rajta a kódolást. Meg nem lenne elhanyagolható, ha kicsit okosabb is lenne, szövegkiemelés mindenképp kell, azon túl nem lennének rosszak ilyen fícsőrök, hogy be lehet csukogatni a fv-eket és társai. -
HUmanEmber41st #3277 Ez nagyon zsír oldal, mennyit kerestem már a PPCmhez aktív szink.-et...:D -
HUmanEmber41st #3276 Köszönöm szépen, ki fogom próbálni jövő héten. Szerencsére nincs most túl sok időm Ubit hegesztgetni:D -
#3275 Csináld meg, kiegészítem, kirakom.
Itt egy kis segítség
És itt is -
#3274 Habár az atplink szekció is hasonló... -
#3273 MerlinW: csinálni kéne a bannerbe egy jobban látható linket, ahol a Win-es elterjed programok alternatíváit gyűjtjük össze. Tudom van sok ilyen oldal, de szerintem egy kező nem fog nekiálli keresgélni, illetve így kategorizálni kéne rövid leírással, külön szekciókba tenni a kiemelten ajánlott programokat. A legtöbb ilyen oldalon csak egy lista van, senki sem fogja tudni, hogy melyiket válassza. Én azért már régóta foglalkozok Ubi-val, de mindig van újdonság, még mindig felfedezek jó kis programokat, amikről előtte nem tudtam. Ha gondolod én vállalom, hogy csinálok neki egy külön oldalt, csak ki kéne tenni bannerba, szerintem sokaknak hasznára válna. Vélemény? -
#3272 Teljesen ugyanúgy mint Windows-on. Kétszer rákattintasz kitömöríted. A betömörítés más kérdés, arra van külön az arhívumkezelő alkalmazás, illetve a jó öreg konzol, amivel DOS szerűen zippelhetsz oda-vissza.
zip, unzip csomagokat fel kell telepíteni:
sudo apt-get install zip unzip
vagy a rendszer/adminisztráció/synaptic csomagkezelővel
Használhatod a unix alapértelmezett tar és gzip tömörítőket, windows is ismeri alapból. -
#3271 Sziasztok! Azt szeretném kérdezni hogy Xubuntu Linux 8.10-es verzióján a zip kezelés hogy működik, utána néztem a googléban meg az Ubuntu.hu-n is de semmit nem találtam. A válaszokat előre is köszönöm! -
#3270 Tök véletlenül futottam bele:) vlc 1.01 -
#3269 9.64-et használom, az piszok gyors:)
Nautilus: gconf-editor-ban nézz szét (apps/nautilus, gnome-desktop és hasonló helyeken). Én eltüntettem az ikonokat az asztalról. mc-t vagy néha (kövezz meg) Krusader-t használom (igen, bezony, Gnome alatt:)) -
#3268 Nekem a 10 Beta 2 lassú. Éééééésss ne is gyere, hogy béta meg minden, elég stabil ez, Win alatt is azt használtam. :) Az más kérdés, hogy vagy nálam, vagy linux alatt úgy általában ez a verzió még nem az igazi. :P De irritál amúgy is a menüje, meg minden, nekem mániám ez a natív program dolog. :D
Köv kérdés: nautilusban hogyan lehet megoldani, hogy oldal a felcsatolt partíciók mindig egy általtalam definiált állandó sorrendben jelenjenek meg? Most össze vissza dobálja őket, egyszer így jelenik meg, máskor meg amúgy. -
#3267 Mindig utáltam Operát, de a Linuxos verzió jóságosan gyorsállat:) Ajánlom szíves figyelmedbe:) -
#3266 Kiadások között stabil minor verziófrissítés van, félévente van major. Koalában benne lesz minden amit felsoroltál. Biztos megvan az oka annak, hogy visszatartják. A miértje persze megint más kérdés.
Természetesen olyan dolgokat, mint FF, vagy VLC be lehet szerezni máshonnan is, én elsősorban a rendszert érintő frissítésekkel kapcsolatban írtam amit írtam. Tudod, úgy általánosságban:) -
#3265 Erről gondolom már hallottatok. Valaki nem tudja, hogy Linux alatt is reformálnak-e valamit? Mert igazából én azért nem használok FF-t, mert rohadt puritán és lassú dög, alig akar elindulni. Az indulás még annyira nem is zavar, de a kezelőfelület igen. Most a 3.5 jónak néz ki, végre volt bennük annyi, hogy kitettek egy új tab gombot és társait, ezek nekem hiányoztak. Még a Chromium tűnik igéretesnek, de még nagyon félkész és nem stabil. Win alatt Operát használtam, az jó is lenne, ha nem QT alapú lenne, illetve nekem linux alatt tetű lassú. Szóval még a böngészőkkel bajban vagyok, már csak azért is mert használok Gnome Globalmenü appletet, és szinte egyikkel sem működik együtt, mert Mozilláék sem GTK natívan layerezik a menüt. :/ -
#3264 Az igaz, hogy Ubuntu egy naprakész rendszer, és vannak is olyan alkalmazások, amit tényleg gyorsan frissítenek, de az olyanok mint a Listen zenelejátszó... azt már nem annyira. Nem is értem, Xubuntu-ban ez az alapértelemzett zenelejátszó, gondolom Xubuntu is ugyan azokat a repókat használja, mint a sima Ubi, és a Listen-ből ott még mindig a 0.5 van fent, pedig már pár hónapja megjelent a 0.6 ami sokkal stabilabb, ráadásul azóta már kijött belőle 3 frissítés is. VLC-ből is egy elég régi változat van fent, tele van ráadásul bugokkal, az 1.0 (első stabil kiadás) meg már megjelent egy ideje, és még mindig nem frissítettek.
Egyébként ha megfigyeled, akkor csak stabil kiadásokat mondtam. FF 3.5, VLC 1.0, Listen 0.6.3, ezek egyike sem ilyen nightly build változat.Linux terén sosem mondhatja az ember, hogy eléggé ért hozzá, ráadásul én tudom magamról, hogy mennyi tanulnivalóm van még, de azért használtam már elég sokat, volt amikor fél évig csak Ubuntu-t nyúztam, igazából a fontos dolgokat már elsajátítottam, egy bétával sem barmolom össze a rendszerem, ha meg mégis, akkor mindig helyre tudtam állítani. Ezeket a forrásokat is néha úgy használom, hogy amikor kiadnak egy stabil kiadást, akkor frissítek, utána letiltom a forrást, de van olyan program, amit bétaként is használok, mert nem találok jobbat, vagy elég stabilnak találom a használatra. -
#3263 FF3.5: http://ubuntuzilla.wiki.sourceforge.net/ -
Gabo #3262 Sziasztok!
Örömmel jelentem be, hogy lassan két hete én is Linux pozitív lettem. ;o) Egy hosszú idő óta esedékes újratelepítést követően a kettéosztott rendszervinyom felére befészkelte magát egy Linux Mint és azóta is jól érzi magát. De a lényegre...
Amennyire tudom, a Launchpad elsősorban projekt- és ezzel összefüggésben bugkövetésre szolgál. Gondolom azért találhatóak ott meg hamarabb a frissebb alkalmazások, mert a repokba való bekerülés előtt onnan végzik el a tesztelését és ellenőrzését.
A Linux Mint alatt már megtalálható a hivatalos repok valamelyikében a Firefox 3.5. A csomag neve firefox-3.5 volt, bár Shiretoko állnéven (ez volt a béta megnevezése) települ le, ennek ellenére ez a teljes verzió. Ha jól tudom azért hagyták meg így, hogy ne legyen kavarodás a régebbi verzió használatával.
Mivel a Mint az Ubuntura épül szerintem az alatt is elérhetőnek kellene lennie az ff3.5-nek a repokból.
[Gondolja legalábbis...] -
#3261 "Ubuntu repo-ban nagyon lassan frissítenek"
Ubuntunál nincs naprakészebb disztró. (Na jó kisebb alkalmazásokban talán a Suse/Fedora)
Okos ember Windows-ra sem telepít béta alkalmazást. Debian stable esetében megértem ha testing/unstable csomagokat telepít, fordít magának az ember, de Ubi esetében (ami gyakorlatilag egy stable-sid) nem nagyon láttam szükségét az elmúlt évek során. Maximum Getdebes dolgokkal toldoztam-foltoztam a rendszer.
Persze tégy ahogy jónak látod, csak véleményeztem, jól:) Nem tudom mennyire vagy járatos a dologban, ha igen akkor meg sem szólaltam. -
#3260 Régen kézzel forgattam minden programot. Ubuntu repo-ban nagyon lassan frissítenek, akkor is inkább csak ha valami biztonsági frissítés jött ki. Régen Pidgin, Listen, és még csomó programot muszáj volt forgatni, mert nem volt fent. Most felfedeztem hogy egyre több csapat teszi fel oda az előre forgatott binary csomagokat. Pl.: VLC-ből is kijött az 1.0 ami sokkal jobb, de még azt sem frissítették az Ubi repón. Viszont van Lauchpad forrásuk, szóval szinte már mindent onnan töltök. És a Firefox-ból sem frissítettek Ubuntuék még 3.5-re, viszont LP-on látom, hogy már ott a binary, csak nem tudok rájönni, hogy hol találom a GPG key-t és a Sofware Sources alá berakható repo URL-t. -
#3259 Launchpad nem letöltőoldal:) Firefox kell, ott az add/remove program, synaptic, vagy a "sudo apt-get install firefox"
Launchpadról 3rd party csomagforrásokat érdemes letölteni, de csak tapasztalt felhasználóknak, mert nem csak stable csomagok jönnek onnan.
Egérrel kapcsolatban, talán ez segít:
xset m <acceleration_value> <threshold_value>
howto -
#3258 És az egérérzékenységre? Plusz lenne még egy kérdés. Nem tudok kiigazodni a launchpad oldalán. Amikor felmegyek valamelyik program oldalára, akkor ott vannak direkt linkek a launchpadhoz, és ott mindent megtalálok, ott van hogy milyen URL-t kell megadni a Software Sources alatt, és ott van mellékelve a GPG key is. De amikor csak simán a launchpad oldalán beírom keresőbe hogy mondjuk Firefox, akkor kiad mindent, csak egyszerűen nem találom meg az előbb említett két dolgot. -
#3257 Ebben nem tudok segíteni, Compiz-t kerülöm amennyire csak tudom:) -
#3256 Gondolom Ctrl+jobb/bal -
#3255 puppy-val lejátszotta dvd-t, viszont nem tudom, menüben hogy kell lépkedni:)
szóval marad win2000 -
#3254 Köszi, hogy utána néztél... Közben én is keresgéltem és találtam egy két érdekes dolgot, de így se sikerült indításra bírni. Akkor asszem marad a Puppy Linux :) -
#3253 Újabb kérdések: mit lehet tenni akkor, ha az egérézékenység és a gyorsítás is minumun van, de még így túl gyors nekem az egér? Illetve Compizban hogy lehet egér oldalgombra bindelni? -
#3252 Ezt találtam a hibaüzenetre
Azaz nem szereti a SATA/USB-s optikai meghajtókat, a "r1soft nodma" boot parancs segíthet. Általában a töltőképenyőn lehet előcsalni a boot paraméterezést valahol - menüvel vagy az egyik F (talán F6) billentyűvel. -
#3251 Így látatlanban nincs, nekem is gugliznom kellene:)
Hiányzik neki valami, vagy nem tud olvasni valamit.
Próbáld ki Puppy-t azt mondják jobb és passatgt-nek megy is. -
#3250 MerlinW tudom, hogy te profi vagy linuxba, ezér nincs valami ötleted a #3228-re? :D -
#3249 banner, scriptek, system, gnome-theme4root
Rar-nál én konzolozom, úgy nem olyan lassú. Egyébként tar.gz-t használom. -
#3248 + kéne az a parancs, amivel be lehet másolni a GTK témát a root felhasználóhoz, hogy a root jogosultságú programoknál is ugyan az a skin jelenjen meg. Köszi előre is. -
#3247 MerlinW: most, hogy kijött az új VLC, és végre teljesértékű, és nincs benne bug, és tényleg jó lett, újra feltettem Ubi-t. Mindig is szerettem, de szívtam azzal, hogy nincs egy igazán jó média lejátszó, MSN kliens szintén, Pidgin-nél lassú a file küldés, stb. Szóval voltak gondok az alternatívák megtalálásával, de most úgy néz ki sokat haladt a dolog, és visszatérnék. Viszont! Amit nagyon nagyon rühelltem, hogy a RAR csomagolás iszonyatosan lassú volt. Amit meg is indokoltál, hogy a beépített RAR támogatás valszószínűleg nem támogatja a többmagos processzorokat. Most az a kérdésem, hogy tudnál-e mondani valami alternatívát, amivel ki lehet váltani. Jó lenne valami GTK natív, illetve az is előny, ha befészkeli magát a jobbklikkes menübe, mint ahogy most is van ott egy "Extract here".
ui.: szerintem most a napokban sokat fogok még kérdezni, hiába használtam Ubi sok ideig, még mindig vannak ismeretlen területek, illetve nem nagyon ismerem a sok alternatív programot. Most pl. egy böngészőt is keresek. Operát szerettem volna, de QT alapú, én meg használok Gnome Globalmenu-t, szóval felejtős. Pont ugyan ezért a Firefox is, mert nem GTK natív layerezéssel csinálják meg a menüsort. Epiphany és Galeon-t nézegetem most, de egyik sem az igazi. Amit elvárnék az csak annyi legyen, hogy lehessen kitenni új tab gombot, MINDEN linket csakis új fülön nyisson meg, illetve nem hátrány ha kilépés után vissza tudja tölteni az oldalakat. Na eszmefutás vége, még nézelődök, csak gondoltam erre is rákérdezek. -
#3246 cd-re írtam ki... :/ -
#3245 Virtualizált cluster-szerver infrasrtuktúrákat lehet vele létrehozni.
Nem írom le, mert már leírták és lusta vagyok:)
A “cloud”, azaz felhő, az internetet metaforája. A felhasználók a szolgáltatásokat ebben a felhőben, azaz neten keresztül érik, anélkül, hogy akár ismerettel vagy bármilyen kontrollal rendelkeznének a technológia háttérrel kapcsolatban.
Gondoljuk pl. a GMail-re: számunkra fontos információkat osztunk meg úgy egy céggel, hogy akár még másolatunk sincs az adatokról.
mark.hu