Ubuntu Linux
-
"A fájl tipusú azt jelenti, hogy ntfs?"
Nem. Azt jelenti, hogy nem külön particiót használ swap-nek, hanem egy fájlt, aminek te mondod meg a helyét és méretét, amikor csak akarod. (Ráadásul a rendszer újraindítása nélkül - ergo nem foglalja a helyet csak akkor ha szükséged van rá.) - Ha ezt választod leírom hogyan kell.
"Akkor én nem csinálhatok külön ext3 at /-nek, és külön ext3-at /home-nak?"
Ahogy írtam 4db Primary és/vagy Extended lehet. Azonban az Extended még tovább osztható logikai partíciókra (hogy mennyire azt most nem tudom) a 4 főpartíción felül. Ha Ubuntu particionálójával nem lehet logikait létrehozni, akkor kézzel kell felszabdalnod a 24-es partíciót logikai partíciókra.
"ez alatt azt értetted, hogy megmaradna a vista és a m,ásik ntfs particióm is?"
Kiválaszthatod melyik partícióra települjön az Ubuntu, a többihez nem nyúl hozzá, tehát megmarad a többi. Csak ne az "egész lemezt használja" opciót válaszd:)
"nem lesz gáz, hogymár van primary, a vista?"
Nem. Ahogy írtam, 4db lehet belőle.
"ha meg ugy döntök, hogy külön lesz /home partició..."
Ha külön szeretnéd tudni a csatolási pontokat (home, root, /, stb) akkor külön winchester-re érdemes telepítened a rendszert. Ahogy írtam otthonra, másodlagos rendszerhez teljesen jó az automatikus minden egyben megoldás. Főleg hogy miután az első Ubuntud- elég hamar be fog következni az újratelepítés:) Ismeretlen rendszer, hamar szét fogod szedni ismerkedés céljából és ez így is van rendjén:)
Tehát nyugodtan válaszd ki telepítéskor melyik particióra akarod telepíteni, majd hagyd meg neki az örömöt, hogy csinálja meg maga. Swap dolgot meg leírom, ha nem hozna létre magától.