Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

MerlinW
Meg, persze. Külön partíción.

[merlinw.org]

Flamer
ubuntu és suse megfér egymás mellett?

http://loal.atw.hu

MerlinW
Egy a lényeg, a kiadásfrissítés úgy megy mint a sima live update (gyak. mint a windows update).

Viszont ha nem vagy tapasztalt linuxos, akkor a 8.04 megjelenése után várj pár 1-2 hónapot és csak utána frissíts, hogy befoltozzák a kisebb nagyobb hibákat. Tapasztalt felhasználó tudja õket kezelni, de egy új pingvines kimenekül a világból, ha mondjuk kap egy hibaüzenetet az X kiszolgálótól..😊 Még én is várni szoktam mert lusta vagyok ezzel pöcsölni. május-júni körül már pöccre fel szokott mászni a régire.

De ez csak az én véleményem, ahogy elnézem a Vista-s meg a béta pingvines embereket nem sok türelmes lélek van ezen a világon😊

[merlinw.org]

Palinko
Úgy látszik nagyon máshoz szoktam, de remélem még nem vagyok menthetetlen 😊 köszi a választ!
MerlinW
"Linuxot csak egyszer kell telepíteni" - Linus Torvalds

Nem bántásiból, de problémák vannak a szövegértéssel?😊

[merlinw.org]

Palinko
olvastam az ubuntu oldalán:
"Az új kiadásokra is ingyenesen frissíthet. A frissítésnél megmaradnak a beállításai, adatai, csak a rendszer és az alkalmazások lesznek újabbak. A frissítéshez mindössze néhány kattintásra van szükség, az Ubuntu automatikusan elvégzi a szükséges csomagok letöltését és telepítését."

Ez azt jelenti ha most letöltöm a 7.x verziót akkor a 28 nap múlva megjelenõ verzióra a 8.x re fogja frissíteni, ha aktuális lesz, vagy akkor le kell szednem a 8ast, törölni a 7est és feltenni a 8ast?
Flamer
htx (y)

Divergencia
köszi, közben a megoldás megszületett:
hiába próbáltam a reconfig-ot, nem használt neki, viszont az

apt-get remove xxxx

majd ismetelten felteve, apt-get install-lal, mar vitt mindent, szepen.
ahogy keresgeltem neten, jopar forumban talaltam meg ezt a hibat.

Főoldal IT/Tech Tudomány Játék Mobil Digicam Film Letöltés Apró Fotólabor WebTop Tárhely Szerverhosting Áruház

Divergencia
nekem kTorrent akadt el valahogy, nem tudott csatlakozni trackerhez, pedig beállítottam a forwardolt portot neki.
transmission alapból random portra kitalálta az egyik nyitott portot 😊

Főoldal IT/Tech Tudomány Játék Mobil Digicam Film Letöltés Apró Fotólabor WebTop Tárhely Szerverhosting Áruház

KOXX
Kiírod az ubuntu live cd-t és telepítés nélkül kipróbálhatod, hogy mi megy és mi nem.

hello!
a segítségeteket kérném
van egy havernak egy IBM ThinkPad R50e notija 768MB Rammal és a vido benne Intel Video 8-64M w/DDR.
ami a kérdés az az hogy felmegy-e rá az ubuntu linux 7.10-es veriója??
elõre is köszi

\\__/) (O.o) ( } { )

MerlinW
- 32biten 4GB a max, ez nem oprendszer függõ, hanem matematika.
- Ubuntu studio

Egyébként meg:
- video buzeráló programok:
Avidemux (Linux)
Autodesk Discreet Smoke and Discreet Fire (Linux, IRIX)
FORscene (Java on Microsoft Windows, Mac OS X, Linux)
MainActor (Linux)
Clesh (Java on Microsoft Windows, Mac OS X, Linux)
Blender (3D animation suite) (cross-platform)
Cinelerra (Linux)
Diva (Linux)
Jahshaka (Cross platform)
Kdenlive (Linux)
Kino (Linux)
LiVES (Linux/BSD/IRIX/OSX-Darwin)
LIVE (Linux)
Open Movie Editor (Linux)
PiTiVi (Linux)
ZS4 (Cross platform)

- mixelõ:
DJ Mix Pro for Linux
Ultramixer
és google.com, hogy a fene egyen már meg titeket...😊

[merlinw.org]

HiPPoNaX
Szerintem ajanlott kulon particiot csinalni, amit aztan felcsatolhatsz /home-nak, az ext3 pedig tokeletesen megfelel a celra (hacsak nem akarod windows alol is irni). Ertelemszeruen azert a / es a /home particiok melle nem art egy swap sem :]

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

Sziasztok!

Adott egy nagyteljesítményû gép , a specifikációja mindegy , mert megy rajta az ubuntu, a kérdésem az lenne hogy nagyon megszerettem az ubuntu linuxot és én ezt szeretném csak megtartani , de ilyen nagy teljesítményt ki is szeretnék használni, van professzionális videóvágó linuxra? (azsegond ha fizetõs) van mixelõ program? (mint pl virtualdj) , 32bit-en van korlátja a fizikai memóriának? mert windows alatt (32bit) nem lehet 4giga ramot használni, tehát linux alatt lehet?

Más : van egy 250gigás winyó, amire csak linuxot szeretnék tenni, hogy érdemes partícionálni ? mert widnows alatt volt egy d meghajtó hogyha a windows elszáll, linux alatt érdemes mondjuk a |home| -t külön partícióra rakni vagy itt is csináljak külön meghajtót? Fájlrendszerbõl gondolom ti is az ext3-at ajánljátok, vagy van ennél jobb?

köszi!
"Van egér támogatás az Ubuntuban? Ha egy programot el akarok indítani, vagy magát az operációs rendszert indítanám el, muszály mindig parancsokat megadnom, késõbb nem lehet átállítani valami ikonra, mint a Windowsban? "
lol, még szép hogy van egér. Nem kell parancsokat megadnod, ha feltelepítesz egy programot, akkor alapból berkaja magát a menübe. Vagy csinálhatsz te is neki ikont ha nem rakná be magát.

"Szeretném az 5.1-es hangzást használni, és Realtek AC 97 integrált hangicm van. Alsa driver megfelelõ ehhez?"
Megfelelõ.

"Tudok majd nyomtatni?"
Tudsz.

"Ha Office 2003-at használom vele, akkor tudok is majd nyomtatni?"
Minek használsz office 2003-mat? Ott az openoffice.

"Játékok szempontjából szerintetek sikerül elérni, hogy Test Drive: Unlimited úgy fusson rajta, mint a Call of Duty 2, illetve a 4?"
Én úgytudom, hogy nem megy a tdu linuxon.

"Linuxnál hogy mûködik a regisrty kezelés?"
lol, hálistennek nincs semmiféle registry. Nem használok wine-t, de annak úgytudom, hogy külön van registryje.

"Routerem van, és nforce4 chipsetû alaplapom nforce-s integrált hálózatvezérlõvel. Tudok csatlakozni a routerhez?"
Tudsz.

"Fájl megosztás, nyomtató megosztás belsõ hálózaton létezõ dolog a Linuxnál?"
Igen, samba nevû programmal.

"Általános programok futtatására célszerû a 64 bites AMD-s változatot feltenni?"
Felrakhatod, de nincs rá java meg szerintem flash se. De ha felteszed a 32 bites libeket akkor megy.

"Illetve a rendszer betöltése/felállása, illetve fogyasztása milyen, jobb, mint egy XP-nek?"
Sokkal jobb.

"Multimédiára, mp3, dvd, flac, wav lejátszására milyen programot ajánlatok? Lányeg, hogy szóljon 5.1-ben, vagy 4.0-ban."
mplayer.

TothLaci
Sziasztok!

Szeretnék csatlakozni az Ubuntu Linux táborához. Bár számítógépem már 10 éve van lassan, mégis eddig Windows felhasználó voltam. Már unom a Windowst. Szeretnék váltani Ubuntura. Örömmel látom, hogy míg Vista egyre jobban süllyed, addig a Linux egyre jobban emelkedik, és egyre több dolgot fog tudni. PC-t leginkább netezésre, és zenehallgatásra használom.
Szeretnék feltenni pár kérdést az Ubuntu-val kapcsolatban.

Elõször is a kezelhetõségére lennék kíváncsi. Azt meg kell jegyeznem, hogy sohasem láttam élõben linuxot. Van egér támogatás az Ubuntuban? Ha egy programot el akarok indítani, vagy magát az operációs rendszert indítanám el, muszály mindig parancsokat megadnom, késõbb nem lehet átállítani valami ikonra, mint a Windowsban?

Szeretném az 5.1-es hangzást használni, és Realtek AC 97 integrált hangicm van. Alsa driver megfelelõ ehhez? Van egy Cannon fényképezõgépem, és egy HP nyomtatóm, ami másik gépre van kötve. Tudok majd nyomtatni? Mennyire vagytok elégedettek a WinE-vel? Örömmel fogadtam a hírt, hogy hamarosan megjelenik az 1.0 verzió. Ha Office 2003-at használom vele, akkor tudok is majd nyomtatni? Játékok szempontjából szerintetek sikerül elérni, hogy Test Drive: Unlimited úgy fusson rajta, mint a Call of Duty 2, illetve a 4?

Bár tisztába vagyok, hogy Linuxra nincs elterjedve vírus, de megkérdezem: Az AVG-n kívül van valami nevesebb vírusírtó hozzá?

Linuxnál hogy mûködik a regisrty kezelés? Olyan, mint a Windowsnál, vagy nem is létezik, és csak WinE-nek van külön regisztry kezelõje?
Routerem van, és nforce4 chipsetû alaplapom nforce-s integrált hálózatvezérlõvel. Tudok csatlakozni a routerhez? Fájl megosztás, nyomtató megosztás belsõ hálózaton létezõ dolog a Linuxnál?

Általános programok futtatására célszerû a 64 bites AMD-s változatot feltenni?
Illetve a rendszer betöltése/felállása, illetve fogyasztása milyen, jobb, mint egy XP-nek?

Multimédiára, mp3, dvd, flac, wav lejátszására milyen programot ajánlatok? Lányeg, hogy szóljon 5.1-ben, vagy 4.0-ban.

Sok kérdés, csak jobb lenne, ha tisztán látnék 😊
MerlinW
Google, iptables leírás, elsõ találata...😄

http://www.szabilinux.hu/iptables/chapter7.html

ill iptables sample kulcsszavakra, rengeteg elõkonfigurált példát találsz, amit kedvedre átírhatsz. Amit beírtam elõzõleg az is mûködik jól.

Egyre figyelj, mindig lokálisan teszteld, mert távoli szerverrõl kitilthatod magad és az nem jó.

iptables -L -el lekérdezheted az aktuális szabályokat, míg iptables -F -el nullázhatod az egészet.

[merlinw.org]

Flamer
holllehet iptables-rõl magyarul olvasni ilyen érszletes leírást.. mert sosem sikerült kisakkozni teljesen mi micsoda belõle. :|
ha nincs magyar az angollal is megpróbálkozok csak mégse megy anyanyelven 😄

SrAta
Igen mindent mindent megpróccátam még annóü a beryl se ment meg a compiz se megy

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

MerlinW
ezeket olvastad?

http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=3730794
http://forum.compiz-fusion.org/showthread.php?p=47967

[merlinw.org]

MerlinW
Router esetén azon kell kiengedned (www.portforward.com)
Ha nincs router, akkor nem kell, mert ubiban nincs elõkonfigurált tûzfal, mindenki/be van engedve.

Egyébként iptables paranccsal lehet portokkal játszani. Írtam neked egy kommentezett egyszerûbb tûzfalat, hogy megértsd:

#! /bin/bash

#---------------CONFIG ------------
IF='eth0'
IP='193.0.0.0/32'
ANY='0/0'
TIMESERVER='148.6.0.1'
# Nameserver-ek (lásd /etc/resolv)
NS1='212.108.200.75'
NS2='212.108.200.77'

#--------------- RULES ------------
# Szabalyok torlese es az ipforward tiltasa
echo 0 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
iptables -F INPUT
iptables -F FORWARD
iptables -F OUTPUT

# A tuzfalra beengedjuk a mar felepitett es mukodo kapcsolatokhoz tartozo
# csomagokat az internet felol
iptables -A INPUT -i $IF -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT

# Beengedjuk a tuzfalra a belso halozat es a loopback interfesz forgalmat
iptables -A INPUT -i lo -s $ANY -d $ANY -j ACCEPT

# Spoof vedelem
# Kivulrol erkezo belso halozati tartomanyu IP forrasu csomagok eldobasa
iptables -A INPUT -i $IF -s $IP -j DROP
iptables -A INPUT -i $IF -s 192.168.0.0/24 -j DROP
iptables -A INPUT -i $IF -s 127.0.0.0/8 -j DROP
iptables -A INPUT -i $IF -s 10.0.0.0/8 -j DROP

# Kivulrol uj kapcsolat felepiteset csak a kovetkezo portokon engedelyezunk
# FTP
iptables -A INPUT -p tcp -s $ANY --destination-port 21 --syn -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp -s $ANY --source-port 20 -j ACCEPT
#POP3
iptables -A INPUT -p tcp -s $ANY -d $IP --destination-port 110 --syn -j ACCEPT
#SMTP
iptables -A INPUT -p tcp -s $ANY -d $IP --destination-port 25 --syn -j ACCEPT
#HTTP
iptables -A INPUT -p tcp -s $ANY -d $IP --destination-port 80 --syn -j ACCEPT
#HTTPS
iptables -A INPUT -p tcp -s $ANY -d $IP --destination-port 443 --syn -j ACCEPT
# Torrent
iptables -A INPUT -p tcp -s $ANY --destination-port 62000:64000 -j ACCEPT

# IP forward engedelyezese
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward

#--------------- CLOSE THE DOOR ------------
# Vegul minden egyeb forgalom tiltva
iptables -A INPUT -s 0/0 -d 0/0 -p udp -j DROP
iptables -A INPUT -s 0/0 -d 0/0 -p tcp --syn -j DROP

[merlinw.org]

HiPPoNaX
Nem szorakoztam a rendszerrel kulon semmit, a 7.10 feltelepult, felajanlotta a zart forrasu drivert es felraktam azt, nalam teljesen jol mukodik compizzal is. Ha amugy a zart driver radeonok eseten nem viszi a compizt, akkor persze nem ertem, nalam miert mukodik, de orulok neki 😄

SrAta
Én ezt a videodriveres copizos dolgot feladtam...
Várok inkább áprilisig...
Az új Ubuntu talán már tudja a Sapphire X1950GT- t kezelni
Szaal csak ezek a tapasztalataim vannak
Ezzek a karival nem megy...
Ráadásul még az ASUS 9550-esemmel sem...
Na mindegy majd talán a 8.04...

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

KOXX
Beta még tele van bugokkal, a final-al már csak jó lesz...😊

macselek
Sziasztok! Az iránt szeretnék érdeklõndi, hogy hogy lehet kiengedni a portot amit torrentnél használok? Mert azt írja gond van vele, és nagyon lassan tölt is. Deluget használok. Köszi elõre is

Sziasztok!

Ubuntu 8.04 beta tesztem során a következõkre jutottam : a laptopon eszméletlen döglassú , talán a vista volt még ilyen lassú rajta, ha kikapcsolom az effekteket valamelyest javul , de nagyon lassú, amugy jó hogy megújult a design , sokkal jobb, bár kinek ez kinek az, windowsbol áttudta hozni a könyvjelzõim jelszavaim 😄 nagyon tetszett bár ez nem ujj fícsör, remélem a béta miatt ilyen döglassú mertha ez igymarad :S
MerlinW
Felhasználóként tudsz konzolból root-ként jelentkezni "sudo su -" paranccsal.

A sudo egy úgymond parancskör saját jogosultságbázissal. Megadható neki mely felhasználók jogosultak root parancsokhoz, így mindegyikhez külön felhasználó és jelszó kapcsolható. Ez azért jó mert:
- nincs alapvetõ root user, ez biztonságtechnikailag jó, hiszen ezáltal nem lehet bemászni rootként a rendszeredbe, ill csak két lépésben, két jelszóval.
- sudo-val akármennyi felhasználó lehet sima user és root is egyben, saját jelszóval.

(az alábbi megoldás nem ajánlott, csak ha nincs más megoldás)
Ha rootként akarsz bejelentkezni, "sudo passwd root" paranccsal adhatsz új jelszót a root felhasználónak (ami nem ugyanaz mint a sudo) ill a bejelentkezõ ablak beállításaiban be tudod állítani, hogy kik jelentkezhetnek be onnan. Alapból tiltva van a root.

Ez esetben, (ha van aktív root felhasználó) érdemes kikapcsolni a sudo-t .

[merlinw.org]

MerlinW
próbáld ezt:
dpkg-reconfigure linux-restricted-modules-2.6.22-14-generic

[merlinw.org]

Sziasztok.
Olyan gondom lenne egy ubuntu linuxal hogy amikor be akarok jelentkezni root rendszergazdaként a rendszerbe hibaüzit kapok

"rendszergazda nem jelentkezhet be errõl a képernyõrõl"

?????????
miért?

köszi a választ

Divergencia
sziasztok.

az a problémám, hogy kubuntu(7.10) feltelepítése után indítottam egy frissítést apt-get-tel, de a végén hibát jelzett. azóta, ha bármilyen csomagot próbálok telepíteni, apt-vel, vagy Adept-el, telepítés közben szintén hiba van.
kiirta, hogy a linux-restricted ... modult igenyli.

root@gamma:/home/pedro# apt-get install linux-restricted-modules-2.6.22-14-generic
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
linux-restricted-modules-2.6.22-14-generic is already the newest version.
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
3 not fully installed or removed.
Need to get 0B of archives.
After unpacking 0B of additional disk space will be used.
Setting up linux-image-2.6.22-14-generic (2.6.22-14.52) ...
Running depmod.
Failed to run depmod
dpkg: error processing linux-image-2.6.22-14-generic (--configure):
subprocess post-installation script returned error exit status 1
dpkg: dependency problems prevent configuration of linux-ubuntu-modules-2.6.22-14-generic:
linux-ubuntu-modules-2.6.22-14-generic depends on linux-image-2.6.22-14-generic; however:
Package linux-image-2.6.22-14-generic is not configured yet.
dpkg: error processing linux-ubuntu-modules-2.6.22-14-generic (--configure):
dependency problems - leaving unconfigured
dpkg: dependency problems prevent configuration of linux-restricted-modules-2.6.22-14-generic:
linux-restricted-modules-2.6.22-14-generic depends on linux-image-2.6.22-14-generic; however:
Package linux-image-2.6.22-14-generic is not configured yet.
dpkg: error processing linux-restricted-modules-2.6.22-14-generic (--configure):
dependency problems - leaving unconfigured
Errors were encountered while processing:
linux-image-2.6.22-14-generic
linux-ubuntu-modules-2.6.22-14-generic
linux-restricted-modules-2.6.22-14-generic
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

hol tudom beallitani?

Ventura82
Az lehet, hogy sokat lehet szívni, de én azért csak kipróbálnám azt a compiz-t 😊

MerlinW
2 dolog:

1. envy akkor kell, ha másképp nem megy
2. 3D-vel nem kell annyit szívni, mert max 1 hétig fogod használni, utána rájössz, mennyivel kényelmesebb, gyorsabb és vidámabb az élet nélküle.

Persze ez csak egy vélemény.

[merlinw.org]

Ventura82
Nah, újraraktam. Már vagy negyedjére, mert sehogyan sem akar összejönni ez a videodriver beállítás.
most ott tartok, hogy megy minden 3d támogatás, a felbontás is jó, az összes frissítést leszedtem. Viszont xglinfo kérésnél a dicect rendering nem megy. Az ati drivert egyenlõre nem szedtem le hozzá, de gyanítom, hogy ha letöltöm és felrakom, megint ugyanott leszek mint eddig. Eddig mindig envy-vel töltöttem le. Lehet, hogy ez a baj?

KOXX
Nekem nem ez a tapasztalatom. Próbáltam 9200-vel, 9600-al stb, de csak a sima ati driver tudta meghajtani a compiz-t, az fglrx nem. 9550-el pl egyáltalán nem ment a compiz. Biztos az fglrx-rõl beszélsz?

ivjoe
Nekem Mobility radeon X1400, ati oldaláról letölthetõ driverrel még sosem volt 3D gyorsításom, zárt driverrel van, mûködik, csak nincs compiz.
HiPPoNaX
Nekem szintem Radeon 9600-asom van, mint Venturanak, de erdekes modon nekem teljesen jol egyuttmukodik a zart driver a Compizzal 😄

KOXX
Szerintem elég, ha felülírod az xorg.conf-ot, de azért a jelenlegirõl is csinálhatsz egy mentést. Ha Compiz-t használsz akkor kerüld el az Ubuntu csomaglistában található zárt driver-t, mivel abban nincs AIGLX támogatás, tehát Compiz sem megy vele.

Ventura82
Na ha hazaérek megpróbálom. Köszi

MerlinW
Akkor pipáld be, az lesz a baj😊 Ha nem megy, próbáld leszedni Envy-t, aktiválni a zárt driver-t és úgy. Ha nem megy telepítsd újra Envyt. Egy kis sakkozással jó lesz.

[merlinw.org]

Ventura82
Na várj, a zárt meghajtóknál alapból azt írja, hogy az ati kártya nincs használatban + kipipálva sincs. Eddig jó volt, de bármit csinálok minden újraindítás után megnézem és nincs használatban.

MerlinW
Kapcsold ki a zárt meghajtóknál a video driver-t, reboot, majd engedélyezd újra. Az segíteni szokott.

[merlinw.org]

Ventura82
Na üdv!

2 napja feltettem az ubuntu 7.10-et. Minden tökéletesen ment, még az radeon 96000-ot is lekezelte szépen (envy-vel tettem fel), ment minden 3d gyorsítás, stb, stb... szóval klappolt minden.
Erre nekiálltam a frissítéseket leszedni, többek között compiz, stb...
Újraindítás után kaptam egy fantasztikusan szép csökkentett módos índítást, arra hivatkozva, hogy hiba van a videó driverrel. Na és innen továbblépni nem tudok. Csak és kizárólag vesa kártyaként ismeri fel az ATI-t. Néztem az xorg.conf-ot, hát teljesen megváltoztak a beállítások az elõzõhöz képest. Csináltam a még mûködõ xorg.conf-ról egy mentést még amikor minden oké volt.
A kérdésem az, hogy ha kicserélem a jelenlegi xorg-ot a mentettre, akkor rendbejönnek e a dolgok? Illetve, hogy valakinek van-e ötlete, hogy miért szállhatott el frissítés után az egész rendszer?

macselek
Jól leoltottam magam😄 Most már nem mûködik😞

macselek
Megoldottam hála a jó égnek😊 Érdekessen alakult😄 Keresgéltem az Alkalmazások teleptése/eltávolítása nevezetû programban, és megakadt a szemem egy bizonyos windows wirelles drivers, nevezetû programon😊 Letöltöttem, telepítettem, elinditottam. Valami -inf fájlt kért. A leírásokbl fejemben megmaradt információ alapján felraktam a windowsos driverét egy másik gépre, ott megkerestem a mappáját átmásoltam erre a gépre, beraktam egy mappába, onnan kikerestem az -inf file-t és voálá😄 Nem kellett itt a terminálban mindenféle parancsolkkal zsonglõrködni😊

macselek
Értem, majd próbálkozom vele. Köszi

MerlinW
Nem. Minkét linken a konfigurálás módja van leírva. ndiswrapper kezeli a Win32-es drivereket. Magyarul a te kártyádhoz való drivert használod és a leírást.

[merlinw.org]

macselek
De azért köszi

macselek
Ha jól vettem ki, mindkettõ a hármas verzióhoz van, ami tök más.

MerlinW