11431
Ubuntu Linux
  • passatgt
    megvan, csak fél napot kellett várni:)
  • passatgt
    megpróbáltam puppyt, loading kernel drivers needed to access disk drives... feliratnál nem jut tovább:(
  • mousee
    Amúgy kérdés: Mit is takar pontosan ez az Eucalyptus dolog? Milyen szolgáltatásokat tudok én ezzel kláúd kompjútingelni? Mert neten nem nagyon találtam konkrétumot, hogy mit is lehet ezzel kezdeni.
  • MerlinW
    Tényleg, ilyen is van. Ezt el is felejtettem:)
  • mousee
    Akkor itt is ajánlom, ha már lekörmöltem :)
    Puppy Linux
    Szerintem jóval okosabb mint a DSL (persze ízlés kérdése). Linkben szájbarágós leírás, lépésről lépésre.
  • MerlinW
    ls -l /dev/cdrom
    ls -l /dev/dvd

mit írnak?

• passatgt
    nem, picit világít a zöld lámpa és semmi
    pontosítok, dvd meghajtóról van szó, a másik ami működik, az sima cd
  • MerlinW
    Ubuntu 9.10 újdonságok magyarul
  • MerlinW
    Ha most beraksz egy lemezt, nem csatolja fel magától?
  • passatgt
    Újraindítottam, kivettem, mindent úgy, ahogy írta

Próbálom manuálisan, de ezt írja: mount: can't fond /dev*cdrom0 in /etc/fstab or /etc/mtab
  • MerlinW
    Újraindítottad telepítés után a gépet? CD-t kivetted? Tegyél így. Ha utána sem lesz ott, akkor csatold fel manuálisan.

Konzolban (asszem rootként, rég láttam knoppix-ot):
    mount /dev/cdrom vagy mount /dev/cdrom0 vagy mount /dev/cdrom1
    attól függően melyik hiányzik.

Attól hogy kicsi linux a linux alapokat meg kell tanulnod:)
    Banner-ben vannak linux alapok doksik. (/home/documents menüpont)
  • passatgt
    magyarul légyszi:D
  • passatgt
    "ki is írtam egy cd-re, be is boot-olt róla"
  • MerlinW
    USB Boot... azzal mindig szivás van. FAT16-ra legyen formázva.
    Ha úgy sem indul nevezd át a KNOPPIX könyvtárat kisbetüsre.
  • passatgt
    ezt próbáélom épp, simán felment, sikerült hdd-re feltelepíteni, viszont 2 cd meghajtó van a gépben, és az, amelyikről telepítettem most nem látszik:(
  • rooney8
    Ha már itt tartunk akkor lenne egy kérdésem...
    Letöltöttem a DSL-t, ki is írtam egy cd-re, be is boot-olt róla, megnyomtam az entert, elkezdte "vizsgálni" a gépet, majd ezt a hibaüzenetet kaptam:
    Valami ötlet? :S
  • zeli
    Ezt az utóbbi kettőt majd én is megnézem, haver szerzett vmi nagyon öreg gépet, de a Xubuntu nem ment rajta. Bár lehet a vinyója szar csak :D
  • MerlinW
    Damn Small Linux 16MB memóval is megelégszik

• MerlinW
    Ezt is kipróbálhatod, ez direkt muzeális masinákra lett tervezve, elvileg 486-osokon is elfut.

BeaFanatIX Linux

• MerlinW
    Xubuntu. Viszont memóriát még kotorhatnál hozzá a turkálóból. 256MB belefér. Xubuntu futni fog rajta, böngészni tudni fogsz vele, de videót már szerintem nem fogsz tudni nézni rajta (125-256MB memóriával már talán). Próba cseresznye.

Xubuntu letöltés

Minimum system requirements
    You need 192 MB RAM to run the Live CD or 128 MB RAM to install. The Alternate Install CD only requires you to have 64 MB RAM at install time. To install Xubuntu, you need 1.5 GB of free space on your hard disk. Once installed, Xubuntu can run with starting from 192 (or even just 128) MB RAM, but it is strongly recommended to have at least 256 MB RAM.
  • MerlinW
    Nem hallottam róla, de ha lesz is ilyen az nem az Ubin múlik, hanem a Gnome/KDE/Xfce-n. Netbook Remix-en kalapálták át a Gnome-ot, de inkább csak megkurtították.

Aztán lehet, csak én maradtam le valamiről:) Mondjuk a Gnome a jó (WIN) és a "tökéletes" (OSX) között van, mindkettőből elcsenték a jó dolgokat, így nem tudom mit lehetne ezen reformálni:) Max Compizzal, ha végre kiadnak belőle egy stabil verziót, de az megint egy másik csoport:)
  • passatgt
    Üdv!

633mhz/64mb konfigra van valami disztribúció ami megy?

Csak egy dvd lejátszó és egy firefox kellene, semmi más.
  • Ability
    MerlinW: melyik Ubi kiadásra tervezik azt, hogy megreformálják a kinézetet, kezelőfelületet? Olvastam erről régebben, érdekelne, hogy milyen irányba haladnak tovább.
  • MerlinW
    Top 8 alternatíva a Photoshopra
  • MerlinW
    Ati 9.7-es driverrel kijavított sok mindent, megszűnt pl a videó akadozás compiz alatt, gyorsabb, szebb lett, kapott új CCC-t. Mászthev!
  • MerlinW
    Még nem használtam, nemtom milyen. Majd rákukkantok.
  • Ability
    Ez az Empathy jónak néz ki, eddig nem ismertem. Azt meg tudod mondani, hogy a file küldés okés-e alatta? Pidgin lassú volt mint a picsa.
  • MerlinW
    New features in Ubuntu 9.10 Karmic Koala Alpha3:

GNOME
    Ubuntu Karmic Alpha 3 includes the latest GNOME 2.27.4 development release.
    Empathy has replaced Pidgin as the default instant messaging client, introducing the Telepathy framework.
    The gdm 2.27.4 login manager is a complete rewrite compared to the version in earlier Ubuntu releases.

Kubuntu
    Kubuntu includes its first Netbook release, Social from the Start and the latest KDE packages. See the Kubuntu technical overview

Ubuntu One file sharing
    Ubuntu Karmic Alpha 3 ships the https://ubuntuone.com/ file sharing service by default, providing tightly integrated file synchronization of your computer with other computers and the Ubuntu One network storage service.

Linux kernel 2.6.31
    Alpha 3 includes the 2.6.31-3.19 kernel based on 2.6.31-rc3. The kernel ships with Kernel Mode Setting enabled for Intel graphics (see below). linux-restricted-modules is deprecated in favour of DKMS packages.

hal deprecation
    Karmic Alpha 3's underlying technology for power management, laptop Hotkeys, and handling storage devices and cameras maps was moved from "hal" (which is going to be deprecated soon) to "DeviceKit-power", "DeviceKit-disks" and "udev". When testing Alpha 3, please pay particular attention to regressions in those two areas and report bugs.

New Intel video driver architecture available for testing
    The Intel video driver has switched from the "EXA" acceleration method to the new "UXA". This solves major performance problems of Ubuntu 9.04, but could use further testing to flag any regressions it may bring.

Feedback about the new "kernel mode setting" feature is also heavily appreciated. This will reduce video mode switching flicker at booting, and dramatically speed up suspend/resume. Please see the instructions and feedback page for details.

New default compiler
    Karmic uses GCC-4.4 as the default compiler, which in some parts is more strict than GCC-4.3, see list of changes. Please make sure to test packages on karmic or in a karmic chroot before upload.

ext4 by default
    The new "ext4" filesystem is used by default for new installations of Karmic; of course, other filesystems are still available via the manual partitioner. Existing filesystems will not be upgraded.
    If you have full backups and are confident, you can upgrade an existing ext3 filesystem to ext4 by following directions in the Ext4 Howto (note that the comments on that page at the time of writing about Ubuntu's use of vol_id vs. blkid are out of date and are not applicable to Karmic). Maximum performance will typically only be achieved on new filesystems, not on filesystems that have been upgraded from ext3.

GRUB 2 by default
    GRUB 2 is the default boot loader for new installations of Karmic, replacing the previous GRUB "Legacy" boot loader. Existing systems will not be upgraded to GRUB 2 at this time, as automatically reinstalling the boot loader is an inherently risky operation.
  • MerlinW
    sudo apt-get install sun-java6-jre sun-java6-plugin sun-java6-fonts

Ha még ezután sem menne firefox-al akkor
    ~/.mozilla/plugins-ban nevezd át a libjavaplugin.so-t javaplugin.so-ra

-------------------

Másik megoldás:

letöltesz egy ilyet a sun oldaláról: jre-6u13-linux-i586.bin
    cd /usr/local/java (létrehozod ha nem lenne)
    sudo chmod +x jre-6u13-linux-i586.bin
    sudo ./jre-6u13-linux-i586.bin

cd ~/.mozilla/plugins
    sudo ln -s /usr/local/java/jre1.6.0_13/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so
    mv libjavaplugin_oji.so javaplugin.so
  • HUmanEmber41st
    Még egy kérdés: lányoknak való ratyi Java játékokkal akar játszani egy hölgy ismerősöm ( már ő is Ubi fertőzött :D) . Fel is tettem egy halom Java kiegészítőt, volt ott microsoftos is, de így sem akar működni egyik sem. Bár már hangja van, de egyik sem akar elindulni..
    Mégis melyiket tegyem fel (még) szerinted?
    Köszi
  • MerlinW
    Hátezszörnyű:D
  • Cat 02 #3212
    Na jah, de nekem copypaste miatt kéne, az meg csak kifele megy =\ De akkor kénytelen leszek Ubuntu alól netezni :D
  • MerlinW
    Értem én, de elvileg network bridge vagy NAT-os hálózati kapcsolat van a host és a guest között - netet is így kapja, ergo sima otthoni hálózatnak (shared network) is kell lennie, ezt az ubi automatikusan látja (mint microsoft network). Csak meg kell osztani a windows-os könyvtárakat (jobb klikk, share)
  • zeli
    Virtualboxban még olyan funkció van, hogy osztott mappák. Nem nagyon használtam, én VirtualPCn is mindig szerettem a DragNDropot használni. :)
  • MerlinW
    Ebben sajnos nem tudok segíteni, általában Vmware-t használok.
    Esetleg alternatív megoldások:
    - Hálózati megosztással? (én ezt használom, clipboard helyett akkor is ha működik)
    - Alap proftpd (egyszerű ftp szerver)?
    - Közös USB tároló?
  • Cat 02 #3208
    Picit off talán, de ide sokan járnak.
    VirtualBoxon van egy Ubuntu. Az egész Windows alól megy.
    Kifele tudok copypastelni, de befele egyszerűen nem megy. Pedig a clipboard kétirányúra van állítva.
  • MerlinW
    A linkeket meg kattintgasd végig...:) De ha rájuk húzod az egeret kiírja tooltipként mi micsoda.
  • HiPPoNaX
    A valaszt korabban mar megkaptad: [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1104803501&no=3174]#3174[/URL]
  • Orionk
    itt a topicban felül a bannernél mik ezek a linkek?
    milyen scriptek? hogyan lehet őket használni?
  • Ability
    Nem, Live CD-ről és telepítés előtt (lényegében ugyan az) is lehet használni. Amúgy MerlinW kicsit összezavart, mert nekem logikai partíción van egy csomó rendszerem és a boot állományok is egy logikai partícióról töltődnek be. Ezért is mondtam, hogy elvileg ugyan úgy bootolható. Amúgy meg neked tökmindegy, csinálhatod a sima Ubuntu partíciót ( csatolási pont: "/" ) elsődlegesnek, a home-on úgyis csak adatok lesznek, a SWAP-nak is jó a logikai.