11431
Ubuntu Linux
-
Orionk #3123 Ohh, ezt nem is tudtam, hogy lehet látni az ntfs particiókat, és még menthetek is rájuk.
Ezt miután feltettem az ubuntut hogyan kell megcsinálni, hogy lássam az ntfs particiókat?
köszi -
#3122 Igen, értelemszerűen ha egy partíció van, akkor oda fog menteni. Viszont ubuntu alól látod az NTFS partíciókat, menthetsz oda is nyugodtan, és akkor bármi van, nincs adatvesztés. -
Orionk #3121 ok, köszi, szóval ha nem akarok két particiót, külön az adatoknak is mint windowsban, akkor arra tudom menteni filmeket, amelyikre az ubuntu maga is felment?, csak akkor ha reinstall van, akkor azok is vesznek -
#3120 Itt kicsit másképp megy a particionálás, de nem bonyolult. Ha akarsz külön rendszerpartíciót, és adatpartíciót is, akkor csinálj egy kb 6-8 gigás rendszerpartíciót (nálam 64 bites 9.04-es ubuntu összes progimmal együtt 4,1 Gb), és egy másikat az adatoknak (tetszőleges méretben).
A telepítéskor amikor elérsz a particionáláshoz, akkor válaszd a kézi particionálást, és a rendszerpartíciót jelöld ki úgy, hogy "/"-nek csatolja, az adatpartíciót pedig úgy, hogy "/home"-nak. Kb ennyi.
#3119 Igen, ha a livecd fut, akkor a ramba pakolja a dolgokat, nem bántja a winyót. -
Cat 02 #3119 Egyébként mikor CD-ről fut a Linux, akkor ram-ba tudja pakolni a fájlokat nem ? -
Orionk #3118 Ok, köszi, de egyvalamit azért nem értek.
Windows ugy telepítettem mindig, hogy volt egy particio, mondjuk egy 30 gigás a windowsnak, és egy másik mondjuk 100 gigás az adatoknak. Mindent a 30 gigásra telepíttem, mert azon volt a windows, és minden adatot a 100 gigásra, hogy ha reinstall lenne, akkor a 100 gigáson minden megmaradjon.
Most az ubununtunál meg lesz egy 20 gigás ext4, és egy 2 gigás swap. A swap-ot memóriának használja, az ext4-re meg az ubuntu települ, DE AKKOR HOVA FOGOK TUDNI a későbbiekben adatokat menteni? filmeket, meg hasonlókat...
köszi -
#3117 Partició... amekkorát használni szeretnél. Ha nem csak dísznek akarod használni, akkor adj neki sokat:) Minimum 20GB azért alap.
Swap elég neki 1GB ha van 2GB-nál több memóriád. -
Orionk #3116 köszi
1. Az ubuntunak mekkora ext4 particiót kell készíteni? Én 12 gigára gondoltam.
2. Mekkora swap kell? Nekem 3 giga ramom van. Akkora swap kell, mint amennyi ramod van?
thx -
#3115 beletorodtem, hogy az operaba nem muxik a flahs:S
maradok FF-nal, a kerdesem annyi lenne, hogy tudom a legujabb verziora frissiteni?
a masik, hogy miert nem mukodnek a hangok a chat progiknal? pl skype, pidgin...
elore is koszi -
#3114 Először telepítsd fel, aggódás nélkül. Ha eztán valami nem megy, akkor fogod a google-t, és megnézed hogy mi lehet a megoldás. pl "XY modem linux trouble" stb kulcsszavak. FAQ-ot, Howto-t, vagy valami fórumot úgyis ki fog adni. Ha csak nem valami igen ritka, egyedi holmid van, akkor tuti fog működni. Sok sikert! -
Orionk #3113 Sziasztok!
Most telepítek majd először linuxot, elkezdek vele foglalkozni. Persze suliban már használgattuk, és megtetszett. Egy kis segítségre lenne szükségem, nektek buta kérdéseknek fognak tűnni, de én nem vagyok velük tisztában... :S
1. Ext4 kiterjesztésű partícióra akarom telepíteni, mert hallottam, hogy az a legjobb. Ext4-re lehet telepíteni 32 és 64 bites ubuntu-t is?
2. Ha felment az ubuntu, akkor az első indítás során hogyan kell a drivereket feltelepíteni?
Mert a laptopomhoz csak a windows-os drivereket kaptam el, linux alá nem.
Előre is köszi., ja és tetszik ennek a topic-nak a skinje, és a banner.
:)
Üdv., -
#3112 Jé, nekem is van karikám, pedig nem is ubuntut használok már. Bár, a kulcstartóm ubis! :) -
#3111 Debijános vagy szidukszos van? :o) -
#3110 64 bites ubuntu, és flash-el semmi balhé. Komolyan passzolom én is :) -
#3109 énis ubuntu júzeris vagyok kérekszépen színes karikát:))))))))))) -
#3108 Nekem pulseaudio mellett sincs gondom a flash-el, igaz mindig 32 biten probaltam -
#3107 Komolyan, kezdem szerencsésnek érezni magam, mert még sosem volt gondom a flash-el. Nem tudom elképzelni sem mi lehet az oka annak, hogy mindenki szív vele. Hmm. Talán Pulseaudio... azt én első körben átállítom mindig ALSA-ra. -
#3106 A metacityvel is minden ok, de egyszerűen az operába nem tudom működésre bírni a flash-t.
Olvastam olyat az ubuntu.hu-n, hogy a firefox plugin átmásolásával simán működött utána, hát nálam nem.
Van valakinek ötlete?
thx -
#3105 köszönöm :) -
#3104 Kitömöríteni sem kell, csak a tömörített állományt betallózni neki. Ott ki is írja hogy milyen formátumban várja. Asszem tar.bz vagy valami ilyesmi. Ez egy zip, ha a belsejében nincs ilyen tömörített állomány, akkor nem lehet a hagyományos úton telepíteni. Ilyenkor kell másolgatni, hogy hova azt fejből nem tudom. -
#3103 Köszi!
Valóban a VLC volt a legkönnyebb:), viszont felraktam a flashplugin-t is, de semmi változás sajnos...
A metacity-t leszedtem egyet és úgy csináltam ahogy írtad, de a kitallózás (telepítés) után nem történik semmi, itt van két kép.
A letöltött zip file és a benne levő mappa..
További segítséget előre is köszi. -
#3102 1.: System - Admin - Synaptic - Kereső -> "flashplugin-nonfree" feltepeít.
2.: letöltöd mondjuk a gnome-look.org-ról a csomagolt állományokat, utána System - Preferences - Appearance és kitallózod.
3.: Ez a legegyszerűbb: Applications -> Add/Remove -> Kereső: VLC. Ha nem találja elsőre, akkor ne kell fent állítani, hogy az összes csomagot mutassa. Asszem ez egy közösség által fenttartott csomag lesz. -
#3101 Sziasztok!
Új "hús" vagyok egyelőre, nézzétek el nekem.
Az Opera böngészőbe, hogy tudom feltelepíteni a flash-t, mert nálam az FF nagyon ratyin jelenít meg mindent sajnos.
A metacity témákhoz is béna vagyok, szóval hogyan tudnám ezeket is "telepíteni", mert nagyon szépeket találtam..
VLC playert sem tudtam még feltenni, nekem egyelőre magas ez a terminálos dolog...
Bocs ha túl lámák a kérdések -
#3100 Tess:) -
#3099 Még 1 kérdés, ilyen ubuntus emblémát honnan lehet kapni a nevem mellé? Mert 8.04 óta only-ubuntu vagyok :) -
#3098 Áttörés!! :)
Kerestem google-n, ez volt az első. Amúgy a felüdítő igazság az volt, hogy mind a router, mind a vevő egység egyszerre adta fel (éljen a linksys). Aznap próbáltunk windows alól is fellépni wifire, és vagy sikerült, vagy nem. Többnyire nem. Gondoltuk, hogy firmwire frissítés. Menetközben lefagyott, azóta localhoston keresztül se adminisztrálható. Szóval: El a boltba, vesz új router, vesz új vevő, s láss csodát, a szerkezet pöccre működik.
Eredmény: Egy dual boot-os gép, félig XP-vel, és 40 gigányi ubuntuval. A számítógép használva van:
-Internet
-MSN
-TV
-Audióvagdosás, és telefonra továbbítás.
A szerkezet adatai:
2,2Ghz Celeron proci
512 Ram
Ati Radeon 9550 Videókártya
TV-hez egy pinnacle kártya van használva, pontos típusát most nem tudom, de ha később odajutok, akkor leírom.
A használt wifi vevő pedig TP-Link TL-WN321G.
Az XP ritkán bootol, User boldog, +1 ubuntus.
Üdv -
#3097 Létezik olyan...:) -
Cat 02 #3096 Valami videókari driver ? -
#3095 köszi, de nem javult tőle. :S -
#3094 apt-get install flashplugin-nonfree -
#3093 annak mit lehet csinálni, h a flash videók ne akadozzanak lejátszás közben? -
#3092 Nah végülis sikerült megcsinálni. :) -
#3091 olyan kérdésem lenne, h újratelepítettem a windowsomat, és most nem tudok belépni linuxba. Mi a teendő ilyenkor? Választ előre is köszi -
#3090 Vagy úgy ahogy Hippo írta, vagy megformázod a lemezt(akármire NTFS, Ext), ami ugye nem több, mint 10 perc.
Úgyis meg kell formázni előbb vagy utóbb. -
#3089 A formazatlan vinyora nyilvan semmit se fogsz tudni felpakolni, amig nincs rajta legalabb 1 particio. Viszont annak mukodnie kell, hogy ubuntu cdrol bebootolsz, fenykepezogep be, pendrive be, majd atmasolod az adatokat kozvetlenul egyikrol a masikra. -
Cat 02 #3088 De ha a formázatlan a vinyó akkor is ? Mert akkor nincs nagyon hova adatot pakolni. (ám annyi kéne h fényképezőről képeket felrakni, és azokat meg 1 pendrivera) -
#3087 google Linksys WPA -
#3086 Lehet de ha nem telepíted, akkor restart után eltűnik minden. Mármint az adatok amiket a vinyóra pakoltál ott maradnak, de a rendszeren belüli hivatkozások (ha vannak) eltűnnek (ramdrive) -
Cat 02 #3085 Ha van 1 gép, amin semmi sincs (vinyón) és berakok egy sima Xubuntu CD-t, akkor el lehet cd-ről indítani a cuccost és USB-n keresztül adatokat pakolni ? vagy ez felejtős ? ) -
#3084 Üdvözletem!!
Lenne egy olyan problémám, hogy ismerősék gépére tettem 32 bites 9.04es ubit, de valamiért a wifi nem akarja az igazat. Alapból az adaptert sem ismerte fel, de ndiswrapperrel megjavítottam. Most annyi a bajom, hogy látja a routert, meg a környező wifi jeleket, de nem tudok csatlakozni a routerhez. A vevő és az adó is linksys, és WPA a titkosítás. Ötlet?