11431
Ubuntu Linux
  • ivjoe
    Szal van egy vinyód legalább egy partícióval, amit a gparted nem lát?
    Live CD-ről bootolva, próbáld gparted-et, úgy, hogy nem mountolsz fel semmit. Nekem is volt asszem ilyenem, live cd-ről botolva látta, hdd-ről bootolva semmi, hiába unmountoltam, lefoglalatlan volt az egész.

Bár ahogy nézem a HPFS az fdisk utolsó sorában, az a HiPponax File System?, lehet, hogy kernelforgatáskor elfelejtetted beleforgatni azt a modult is. :DD
  • HiPPoNaX
    Tudom, a particiokezeles nem epp ubuntuspecifikus problema, de eloszor itt kerdezem meg, tekintve hogy csak a gparted latja ezt, minden mas particiokezelo az fdisk altal mutatottal ert egyet:

Ja, amugy az allitolag nem letezo NTFS particiot az elobb mountoltam, most meg irok ra, akkor ez wtf?
  • MerlinW
    terminál: sudo parancs vagy sudo su -
    gnome: jobb klikk - run as...
  • SrAta
    :D
    oké értettem:D
  • Cat 02 #3400
    Itt volt 1szer 1 jó hasonlat.
    Rootként belépni olyan, mint az atombomba indítónál benne hagyni a kulcsot.

Ott a sudo ha kell vmi :p
  • SrAta
    ŰHogyan lehet rootkpént belépni? Sima felületről nem engedi
  • SrAta
    fekete fehérbe szép lenne de ez így úgy néz ki mint egy kupac fika:)
  • SrAta
    akk lehet valamit én néztem el:D
    Afrikába csak 1 dollárba került:D
  • rooney8
    Ilyet hol lehet venni? :D
  • ivjoe
    Az világ életében 100$-os projekt volt.
  • SrAta
    Nah az egy dollárost nem találom, de valami ilyesmi volt:
    Mint ez az okádék itt 100$-ért:D
  • SrAta
    Igen itt az 1$-on volt a hangsúly:D
    Ugyanis annyit szánnék notira:D
  • MerlinW
    Évek óta rengeteg notit árulnak Linux-al:)
    Pl. #3368 mousee is olyat vett.
  • HiPPoNaX
    Iszonyatonsan kenyelmetlen a hasznalata szamomra.
  • SrAta
    Nem teljesen a témába vág, de végül is köze van a linuxhoz.
    Régebben volt itt cikk, hogy 1$-os notebook (vagy netbook) volt benne, hogy linuxal fogják árulni. Majd szeretnék venni egy olyant
    Nah a kérdés.
    Ki tudja? Mikor lesz kapható? Mennyibe fog kerülni? (mert hogy nem 1$ az sicher...)
  • zeli
    Tényleg lassabb tőle. Ezért én is csak kipróbáltam úgy, mert csak elvenné a kedvem tőle. Xpnél is beírja magát, lehet választani XP és Ubuntu között...Ha pedig törlöd az Ubuntut, visszaállítja az egészet..
  • Gabo
    Ráadásul úgy sejtem, hogy NTFS fájlrendszer esetén nem fog működni a Linux féle jogosultság kezelés sem.
    Szerintem még ha Windows mellett szeretnéd használni, akkor is jobban jársz egy külön Linux particióval és egy dualboot megoldással. Én legalábbis ezt választottam.
  • Ability
    Azt tudom, hogy a Vista féle bootmanager-be beírja magát, minden marad változatlan, csinál neki egy új opciót, és indítás előtt lehet választani. XP-ben még a jó régi boot.ini-s megoldás van, azzal nem tudom mit kezd. Amúgy nem ajánlott Windows alól NTFS partícióra rakni. Kipróbálni jó, rendszeres használatnál már nem annyira, nekem sokkal lassabb volt.
  • Italo4ever
    sziasztok

az lenne a kerdesem, hogy ha XP alol felrakom az ubuntut, akkor ugyan ugy lesz majd válaszhato boot, mint pl a vista vagy win7 eseteben?

soha nem hasznaltam xp-t, ezert kerdezem.

elore is kosz
  • fergusonpapa
    feltetem,de gonjaim akadtak..

1. nem tom a hangerö szabályzoval állitnai a hangot (gondolom driver porbléma)am audigy2es de égvilgon nem találtma hozá semmi drivert

2.1024*768as felbontás amit elfogad mikor wide screenes monitorom van max az 1360 x 768at engedi de nekm 1440x900as kel valami tipp h csinláhatnám meg...??

kösza helpet elöre is!
  • MerlinW
    Passz. Gif?
  • Slig
    Hello! Compizban, hogy tudok animált skydome-ot betenni a kocka háttereként? (ilyen mátrixosat szeretnék, egy youtube vidin láttam)
  • MerlinW
    Cracker tanfolyam a másik teremben:)
  • MerlinW
    A füles dolgot nem vágom... Suspendből nekem sem jön vissza, még lusta voltam utánanézni miért:)
  • SrAta
    Láttam egy vidit, amiben terminálból WEp (legalábbis asszem WEP volt) titkosítással ellátott hálózatból fogadott adatcsomagokat a csávó, majd abból valahogyan kifejtette a jelszót...
    Nah ez hogyan oldhatómeg?:)
  • mousee
    Igen van.

Viszont az előző majdnem minden megy-ből a majdnem szekciót szeretném kicsit bővíteni. Suspendbe és hibernálásba szépen levágja magát a gép, felkelni már viszont nem nagyon akar :(
  • Flamer
    kevesebbet eszik. démonként fut egyből, webes mangmt felület. ya és persze mint montam free. még a ws az nem..
  • MerlinW

Előfordul az ilyen:)
  • MerlinW
    Azt utólag tudod, ahogy leírtuk a #3338 és #3340-ben.

Illetve van egy igen pofás kgrubeditor nevű kis cucc is, amivel tudsz küttyögni grafikus felületen. Install/Restore, háttérkép, listázási sorrend, várakozási idő, biztonsági mentés, stb. QT-s nem natív, de jó és kényelmes.
  • Ability
    Amúgy Melin megoldódott a memória felzabálás problémája. Listen volt a tettes úgy vélem. Most Exaile-t használok és azóta 20% fölé nem megy a kihasználtság. Ami érdekes, hogy Listen-ből stabil kiadást használtam, annak is már a harmadik "javítócsomagjával".
  • Orionk
    ja, én azt hittem, hogy itt be lehetett volna állítani, hogy a grub amikor elindul, akkor mit inditso, ha nem nyulok hozzá
  • MerlinW
    Választhattál, hogy MBR-be vagy partícióra tegye a bootloader-t. MBR az alap, helyesen.
  • Ability
    Ott ilyen adatok importálása van, meg a haladó beállítások. Bootload elől ha kiveszed a pipát, akkor nem teszi fel GRUB-ot. A bootloader partíciónál gondolom azt kérdezte, hogy melyik partícióra írja fel a boot dolgokat, vagy esetleg azt, hogy melyik partíci kapja meg a boot flag-et, tehát gép indításkor melyik bootloader töltődjön be. Annyira nem tudom.
  • Ability
    Arra is inkább Cedega, bár inkább mai (pár éves) játékokra tervezték. Amúgy állítólag nem sokkal fut lassabban, mint Win-en, látványt nem tudom.
  • Orionk
    Amikor telepítettem az ubuntut, akkor a telepítés lépésből állt.
    A 7-ik lépésnél ez volt:

Leirt egy összegzést az előző 6 lépésről, és next re menve kezdődött a telepítés.
    Viszont volt egy Advanced gomb, amire ha kattintottam, akkor ez jött ki:

Install boot loader (ez be volt pipálva)
    Device for boot loader installaton:
    (hd0)-itt ki lehetett választani particiókat a hd0 helyett
    Popularity contest
    participate in the package....

Szóval ezt szerettem volna kérdezni, hogy itt mit lehetett volna beállitani a 7-es installációs pont advanced gombja alatt?

köszi
  • MerlinW
    Füles nélkül van hang?
  • mousee
    Hali mindenki!!

Sikerült egy új gépet vennem, csak most asztali lett váltva (szerintem végleg) laptopra.

A gép egy Acer Aspire 5536G nevezetű szerkentyű.

Operációs rendszerben 64 bites 9.04-es ubuntu dominál, és egy 30 gigás partíción pedig egy 64bites Win7 Professional terpeszkedik.

Ubuntu alatt majdnem minden csodásan megy, restricted driverrel a compiz majd megvakít olyan simán fut. Viszont egy dolog nem okés. Hiába dugok rá fülest, a hang nem hallgat el. lspci szerint:

02:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc R700 Audio Device [Radeon HD 4000 Series]

Win7 alatt csont nélkül megy, szóval nem hw hiba. Majd még megpróbálom megjavítani, csak már fáradt vagyok :)

De amúgy ha valaki laptopot keres, annak mindenképpen tudom ajánlani, iszonyatosan jó ár/érték arányú gép.
  • MerlinW
    Aktiváld ha szeretnéd használni a zárt meghajtókat. Ha valami gáz van, bármikor kikapcsolhatod. Aktiválás után indítsd újra a gépet.
  • MerlinW
    1: emesene, pidgin, empathy
    2. Start/System/Preferences/Keyboard - Layout Options fül/Compose key position

• Orionk
    Ilyenkor mi a teendő?

Activate-et kellene nyomni?, ha igen, akkor a neten keres drivert?

köszi