11431
Ubuntu Linux
-
#3163 EXT4 fájlrendszer szakembereknek jobb mert pl. a fájlok létrehozási idejét sokkal pontosabban rögzíti nemcsak másodpercenként. -
#3162 Én május óta Ext4-et használok, ugyan nincs vele semmi gond, viszont sok előnyét sem tapasztaltam. Ext3 egy jól bevált gyors fájlrendszer. Használd csak azt.
Nincs az Ext4-nek olyan plusz tulajdonsága ami otthoni gépen kihasználhatnál:
1000 terabyte-os lemezterület kezelése
16 terabyte-os állományok kezelése
32.000-nél több alkönyvtár kezelése
128MB-os helyfoglalás 4KB-os blokkokkal
Persistent Pre-allocation (adatbázisoknál és streamszervereknél előnyös)
Journal Checksumming
Gyorsabb lemezellenőrzés
Multiblock allocator (kisebb töredezettség)
stb. -
Orionk #3161 ezt 4 et mikorra tervezik stabil-ra? a köv. ubuntura, a karmic koala-ra?
egyébként te próbáltad? hozzáértő ként miért jobb az? -
#3160 Jó az Ext3, persze. -
Orionk #3159 elolvastam a linket, szuper :D
ott találtam ezt: " Ext4 fájlrendszer támogatása (csak tesztelésre!) "
Ezek szerint én mint kezdő linuxos ne ext4-re telepítsem most fel az ubuntut, hanem inkább még az ext3-ra?
köszi -
Orionk #3158 köszönöm mindkettőtöknek
-
#3157 -
#3156 Lehet 64bites win mellett 32bites linux, semmi közük egymáshoz.
Jaunty a neve a kiadásnak. 8.10-et Intrepid Ibex-nek hívták, az októberben megjelenő 9.10-est pedig Karmic Koala-nak fogják hívni. Ahogy a Windows 6.0-nak Vista a neve, az 5.0-nak XP, 6.1-nek Se7en (Win7)
i386, i586, i686 a különböző 32bites processzorcsaládokat jelzik, az amd64 a 64biteseket.
x86 jelzéssel a 32bites, amd64 jelzéssel a 64bites csomagokat látják el. (az amd ne tévesszen meg, intel-hez is jók)
-
#3155 Akkor menjunk sorrendben:
A windows es a linux egymastol teljesen fuggetlenek, semmi problemat nem okoz, ha az egyik 64 bites, a masik pedig csak 32-es (felteve persze, hogy a processzorod is 64 bites).
Az i386 az Intel 386-os architekturajat jelenti, amit jelenleg mindenfele asztali pc-ben levo processzor tamogat.
A Jaunty Jackalope pedig egy "beszedes" elnevezese a 9.04-es Ubuntunak. Minden kiadas kap valami ilyesmi nevet, a 8.10 peldaul Intrepid Ibex volt, az oktoberben megjeleno 9.10 pedig Karmic Koala nevre fog hallgatni. Szerintem ezt olvasd el, eleg sok mindenre valaszt ad. -
Orionk #3154 Láttam egy ilyen nevű ubuntut: Ubuntu 9.04 (Jaunty Jackalope)
mit jelent a Jaunty Jackalope?
köszi -
Orionk #3153 Computer Platform: i386
mit jelent az i386? valamilyen cpu tipus lenne?
köszi -
Orionk #3152 Hi!
Ha dualboot-om van, és a windows 64 bites, a linux (ubuntu) meg 32 bites, akkor ettől minden működni fog, ugye? A linux is megvan igy, és a windows is.
Illetve ugyanez, csak fordítva ha a linux a 64 bites, és a windows a 32 bites.
köszi -
#3151 Sajnos minden beállítást, programot és egyéb dolgokat "elfelejt"... Na mind1, nem lehet minden fenékig tejfel :D
De szerintem kipróbálom a normál ubuntu-t... Nagyon tetszik -
#3150 Passz. Próbáld ki:) Ha telepíteni nem is, de elvileg rámenteni rá tudod a letöltött/szövegszerkesztett,ill egyéb dolgokat a pendrive-ra. -
#3149 Huhh, télleg. Figyelmetlen vagyok :D
Sikerült is megcsinálni. Nagyon jó :) Legnagyobb döbbenetemre még netezni is tudtam rajta :D Mert nekem a modem usb-vel van összekötve a géppel és windows-on mindig telepíteni kellett a drivert (vistan már a drivert se ismerte föl). Lehet ki kéne próbálnom a rendes ubuntu-t.
Még annyi lenne a kérdésem, hogy így (usb-ről használva) lehet beállításokat menteni, pl. programokat letölteni az usb-re és futtatni azokat és ilyen dolgokat? -
#3148 Pedig ott van a leírás a hivatalos oldalon a letöltés alatt...
link
From Windows Command Prompt using flashnul
1. Download the image to your disk.
2. Download flashnul from http://shounen.ru/soft/flashnul/
3. At the command prompt run:
flashnul -p
4. Note the drive letter for the target USB disk.
5. At the command prompt run:
flashnul <letter obtained in prior step>: -L \path\to\unr-<version>.img
6. Answer "yes" after verifying the destination device.
Booting from such a USB key will let you install Ubuntu Netbook Remix on your device.
-
#3147 Üdv!
Ubuntu Netbook Remix-et akarok fölrakni usb-re és arról használni, mint portable op. rendszer. Mgvan az UNR .img fájl, de nem tudom hogyan tudnám rátenni az usb-re, hogy működjön is. Neten találtam leírást Usb Imagewrite-ről, de ugye azt csak ubuntu-ról lehet használni. Nekem valami windows-os módszer kellene :) -
#3146 fsck -
FGB #3145 Linuxban van valahol lemez ellenőrző program mint Windows-ba a scandisk vagy a chkdsk parancs? -
#3144 ács :|
passwd sima usernek is elréhető. és persze hogy sudoval más.. egyéb disztricbuciok a rootnál ne mkérdezik old passt csak sima userektől. okés okés.
de nem értem miért nincs benne egy ilyne policy lehetőség.. mivan ha csak sima user vagyok mégse akarok bonyolult jelszót?
de htx az infokat. -
#3143 - gconf-editor (aka regedit)-al és rendszer/admin/bejelentkezéskezelőben tudsz tökölni a Gnome-al. Utóbbiban pl automatikus bejelentkezést is beállíthatsz.
- Passwd kernel szintű, azzal te nem nagyon fosz mit kezdeni. Egyébként mint írtam sudo passwd simán engedi a két karakteres jelszót. Sír miatta, de elfogadja.
- sudo nélkül a passwd nem csinál semmit, mert root alkalmazás.
- root felhasználó alapból inaktív Ubuntubanm sudo helyettesítni, jól van ez így, desktop rendszeren nincs szükség root-ra. sudo su paranccsal léphetsz permanens root módba. Jelszó a fő felhasználódé minden esetben.
-
#3142 Simán lehet telepíteni, bár nekem bugos volt és egy idő után késett a hang és 100%-ra ette a procit, de amúgy gond nélkül futott. -
HUmanEmber41st #3141 Tisztelt Nagy Warázsló!
Igaz, hogy nem lehet skype-ot telepíteni 64 bites 9.4-re? -
#3140 sima passwd-vel mértnem hagyja. tutti vna valahol policy. tudni szeretném hol :|
amúgy ok köszi. de jelenleg most csak vmwarebe akarnám lecserélni.. a virtálison. :D de amúgy énse használok egyszerű jelszavakat. ezért akadtam bele ebbe most így először :D -
#3139 Konzolban állítsd: sudo passwd felhasználóneved
Attól hogy kiírja még elfogadja. Itthon nekem is 2 karakter a jelszavam..
Egyébként nem hülyeségből írja. Ha ki van engedve a tűzfaladon az ssh, pár óra alatt bejutnak a rendszeredbe, ha gyenge a jelszó.
-
#3138 lol most futottam bele először hogy a jelszó amit megadtam nem megfelelő mer 1. rövid ha meg mást akarok akkor azmeg túl könnyű.. hát omg.
hol lehet ezt kikapcsolni?:O merre vannak ezek a beállítások?:O -
#3137 Tedd fel a synapticból (rendszer-adminisztráció-synaptic) az ubuntu-restricted-extras csomagot. Ez felpakol mindent, amivel tökölni szoktak (flash-kodekek-java-stb). -
#3136 xorg.conf-ban próbáld kézzel belőni a felbontási módokat és frissítési frekiket. Gugli segít benne. -
#3135 Én még javasolnám a Listen-t is, nekem az jött be legjobban a zenelejátszókból. -
geronemo #3134 Előző kérdésemre nem tud valaki megoldást? -
geronemo #3133 Audacious amit keresel. Hasonlít a winampra, egyszerű kis zene lejátszó. -
#3132 Media player (Totem - alapból benne van),
Rythmbox (iTunes szerű, alapból benne van),
Audacious (winamp szerű),
Songbird (iTunes szerű)
Kétszer rákattintasz az mp3-ra:) -
Orionk #3131 ubuntu alatt mivel lehet lejátszani mp3-at?
köszi -
#3130 nagyon tetszik az OS, de sajnos telepiteskor (tesztkent) csak 4GB-t adtam neki, wista alol lett telepitve ubival, gondolom megnovelni a meretet meg nem lehet...
ki lehet ugy menteni a rendszert, egy uj telepites utan ugyanazt kapjam vissza dizajnban is es ha igen, akkor hogyan?
elore is koszi
ui: hasonlo programot keresek ra, mint pl a soundforge es a TAU vagy audiochecker szoval legyen benne spectrum analizator.
thx -
geronemo #3129 Hali!
Azt szeretném kérdezni, hogy miért van az, hogy felakarom rakni az ubuntut egy fujitsu simens amilo pro 2030-as gépre és az csak 1600 felbontást kezel és csak az asztal 1/4-ét mutatja. Ha vissza rakom a felbontást 1024x768-ra akkor meg össze vissza csíkolódik a képernyő.
A választ előre köszi!
-
#3128 A wines particio alatt azt ertettek, hogy azok a particiok, amiket windows alatt is tudsz hasznalni. Nagy valoszinuseggel NTFS fajlrendszeruek. -
#3127 Ez csak egy egyszer használatos eszköz ami a beépített ntfs-3g támogatást használja ki. Csak egy GUI amivel annyit érsz el, hogy a már létező NTFS partíciókat véglegesen felcsatolja. Így fogod majd tudni használni a már most is létező adatpartíciót. -
Orionk #3126 mik azok a wines particiók?
szóval akkor te azt mondod, hogy rakjam fel az NTFS configuration tools-t? -
#3125 Elég idegesítő, hogy első kattra csak felcsatolja a partíciót, az Application -> Add/Remove alatt érdemes szerintem letölteni az NTFS Configuration Tool-t amivel permanensen bemountolja a Wines partíciókat. -
#3124 Alapból kirakja neked az asztalra, nem kell semmit se csinálnod. De ha nem találnád őket, akkor a /media mappában keresgélj.