11431
Ubuntu Linux
  • papi08
    Helló!
    Azt szeretném kérdezni hogy ILYEN pici tálcát, mint ami az előbb linkelt képen van, olyant hogy lehet telepíteni Xubuntu-ra? Előre is köszi!
  • erdisrac
    Sziasztok!

Új ubuntu felhasználó vagyok! valószínűleg sokat fogok kérdezősködni de kezdjük az első kettővel:

-A youtube-on nem tudok teljes képernyőn videózni mert azonnal visszakapcsol. Ez miért van?

- Leszedtem a compiz kiegészítést vagy, hogy hívják a linuxosok és nem úgy megy mint a videókon nem mutat kockát csak átanimál az asztalok között, azt, hogy lehet beállítani? mint pl ebben a videóban: http://www.youtube.com/watch?v=ZxfSwzhSn1c&feature=fvst
  • johnny1030
    Tiszteletem mindenkinek! A segítségeteket kérném Ubuntu nyűgömmel kapcsolatban. Hálózaton keresztül nem tudok nyomtatni. Samban keresztül megy a nyomtatás. A gond az, hogy a nyomtató minden féle karaktert nyomtat, csak azt nem amit kellene. Pl.: Tesztoldal. A hálózat működik. Lehet amiatt a gondom, hogy a server Windows XP?
  • MerlinW
  • papi08
    Már megvan:D

Winfos-os játék, de működik:D
  • papi08
    És azt még hogy lehet hogy ide telepítsen: /usr/games
  • papi08
    Köszönöm gyors válaszod MerlinW!
  • MerlinW
    AcetoneISO-val mountolhatod: letöltés

De ha nem videóról van szó, hanem valami windows-os programról, akkor most felejtsd. Az linuxon nem nagyon fog menni.
  • papi08
    Helló! a Segítségeteket kérném! Még kezdő vagyok.
    Hogy lehet Ubuntun telepíteni a .cue fájlokat?
    Előre is köszi!
  • MerlinW
    Pár jóságos cucc (legtöbbet apt-vel húzhatjátok):

- Kényelmes GTK-s Wifi konfiguráló
    - Parancssoros lemezkihasználtság monitor: atop
    - parancssoros multifunkcionális process manager: htop
    - Lemezkarbantartó, fájlpucoló cumó: BleachBit
    - Több konzol egy ablakban: terminator
    - Szuper kis tweakelő, rendszerkarbantartó, pucoló alkalmazás: ubuntu-tweak
  • cash888
    köszi, sikerült!
  • cash888
    Merlin, ebben még tudsz segíteni? Aztán a mai napra befejeztem a zaklatást! :D
  • MerlinW
    df -h paranccsal nézd meg melyik partició a tmp és onnan törölj.
    Vagy indísd újra a rendszert, akkor pucol mindent ami ideiglenes.
  • cash888
    azt írja, nem tud fájlt lementeni a tmp-be, mert nincs elég helye... már töröltem le sok fájlt róla, autoremove-t, clean-t is végnyomtam, de még mindig azt írja ki. Mit csináljak ezzel?
  • MerlinW
    Dehogynem. Viszont a legegyszerűbb csomagkezelővel, mert kézzel bonyi a sok kde-s libet és függőségeit kikotorni. apt/synaptic meg magától megoldja ezt.

Én is használok 3 KDE-s alkalmazást (Krusader, K3B, Kaffeine (tv tuner miatt))

Tehát a lényeg, hogy csomagkezelővel csináld, ha nem akarsz szopogatni:)
  • cash888
    csak azért kérdezem, mert a Kstars nevű proginak szüksége van rá... Enélkül nem is lehet feltenni?
  • MerlinW
    Lehet de nem ajánlott. Arra ott a Kubuntu.

leírás
  • cash888
    Ubuntu 9.04 alá lehet KDE-t installálni?
    Mert folyton ilyet ír ki telepítéskor:
    hecking for KDE... configure: error:
    in the prefix, you've chosen, are no KDE libraries installed. This will fail.
    So, check this please and use another prefix!
  • cash888
    Ezt nem hiszem el! Egy sudo apt-get install stellarium megoldotta a problémámat? :)
  • cash888
    sikerült továbblépnem, a cmake paranccsal, elkezdi pörgetni a sorokat, de a végén csak egy hibaüzenettel zár:

CMake Error at /usr/share/cmake-2.6/Modules/FindBoost.cmake:620 (message):
    Unable to find the requested Boost libraries.

Unable to find the Boost header files. Please set BOOST_ROOT to the root
    directory containing Boost or BOOST_INCLUDEDIR to the directory containing
    Boost's headers.
    Call Stack (most recent call first):
    CMakeLists.txt:108 (FIND_PACKAGE)

-- Found FreeType2: library: /usr/lib/libfreetype.so, include path: /usr/include/freetype2
    CMake Error: The following variables are used in this project, but they are set to NOTFOUND.
    Please set them or make sure they are set and tested correctly in the CMake files:
    Boost_INCLUDE_DIR (ADVANCED)
    used as include directory in directory /home/cash/stellarium-0.10.2/src

-- Configuring incomplete, errors occurred!
  • Ability
    Csak a hibaüzenetből kiindulva Synaptic-ban rákeresnék a 'qmate' csomagra. Illetve annak variációira. Lehet a csomag nevében benne van a QT is. Amúgy nem vagyok egy hozzáértő, de ez tűnik logikusnak.
  • cash888
    Próbálom feltenni a Stellarium nevű csillagászati programot Ubuntura, lépésről-lépésre haladok az Install utasításaiban. De mikor beírom, hogy cmake ../.. , akkor ezt a hibaüzit írja ki:
    CMake Error at /usr/share/cmake-2.6/Modules/FindQt4.cmake:1472 (MESSAGE):
    Qt qmake not found!
    Call Stack (most recent call first):
    CMakeLists.txt:83 (FIND_PACKAGE)

-- Configuring incomplete, errors occurred!

Mi a teendő most?
  • LestatVenom
    Nah utána olvastam, Compyzt írták, h töröljem, nem tom miért nem googlival kezdtem. sry, my bad
  • LestatVenom
    Hi, arra tudtok valamit mondani, h a 9.04es ubuntum miért fagy ki induláskor? Mikor be kell adni a felhasználó nevet és a kódod akkor kifagy, ilyen csíkos lesz a képernyő és nem megy semerre és már 2x újra tettem a rendszert. Remélem van valamilyen megoldás erre. Előre köszi:)
  • Zénó13
    A README szerint csináltam mindent, pont ezért voltam ideges. Még mindig nem értem miért ezt írja ki, mivel ha terminálból indítom akkor tökéletesen működik...
    De köszi!
  • MerlinW
    Egyrészt minden forrásban van egy readme. Aztán makizni rootként (sudo) illik, hiszen /usr-be cuccolja a dolgokat.

Ez pedig ugyan readme-ben le van írva, de make install előtt általában van egy configure és make lépés is.
  • Zénó13
    Bocsi itt a kép újból: Hibaüzi
  • Zénó13
    Hello!

A segítségetekre lenne szükségem! Sehogy nem bírom feltenni a fos conky-colort... Már nem bírom aggyal! Mindig ezt a hibaüzit kapom!
    Segítsetek légyszi!
    Előre is nagyon köszi!!!
  • Kmarha
    Kinek kell egy laptop? Van extrája: linux alatt is naponta 2szer kifagy. Alapon.

Ha felrakom a Cairot, akkor percenként is.

Log fájlokat megvizsgálva kiderült a hiba: clocksource tsc unstable vacak. Ha jól olvastam a processzor öreg/haldokló/gyenge vacak.

Ki kéri? Jutányos áron eladó :DDDD
  • lck #2974
    Mondjuk nálam a simított görgetésnek odab@sz. - De a látvány kárpótol a nehézségekért :)
  • MerlinW
  • macselek #2972
    tök jól néz ki a topik. grat hozzá!
  • cash888
    feltettem a NeroLinux-ot, kicsit gyorsabb, mint a Brasero, meg nem is ír egy DVD-t egy óráig...
  • MerlinW
    Brasero, K3B (tudom KDE-s de akkor is jó:))
  • cash888
    linux alatt ti melyik DVD-író progit használjátok? Mert a Brasero nagyon szenved... :S
  • MerlinW
    Sosem használtam, most kipróbáltam és rájöttem: Linux alatt Opera odaver. Gyors mint az álom, barátja a flash-nek, szép okos, stb.
  • LestatVenom
    köszi, kipróbálom nemsokára:)
  • MerlinW
    Ha megy localhost-on akkor látszódnia kell kint is, a külső ip-d segítségével, ha ki van engedve tűzfal/routeren.

MySQL

aptitude install mysql-client mysql-server openssl binutils

A MySQL telepítésekor néhány kérdésre válaszolnunk kell:

* New password for the MySQL “root” user: root jelszó
    * Repeat password for the MySQL “root” user: root jelszó
    * Create directories for web-based administration? <– Nem
    * General type of mail configuration: <– Internet Site
    * System mail name: <– domain nevünk (server1.otthon.local)
    * SSL certificate required <– Ok

Ha kész a telepítés be kell állítanunk, hogy a MySQL minden hálózati interfészen hallgasson

nano /etc/mysql/my.cnf

Keressük meg a következő sort:

bind-address = 127.0.0.1

Majd rakjunk elé egy # jelet (kikommentezzük).

Indítsuk újra a MySQL szervert

/etc/init.d/mysql restart

Majd ellenőrizzük, hogy mindenhol figyel

netstat -tap | grep mysql

Ilyesmit kell látnunk:

root@server1:~# netstat -tap | grep mysql
    tcp 0 0 *:mysql *:* LISTEN 10447/mysqld
    root@server1:~#

Apache:

aptitude install apache2 apache2.2-common apache2-doc apache2-mpm-prefork apache2-utils libexpat1 ssl-cert libapache2-mod-php5 php5 php5-common php5-gd php5-mysql php5-imap phpmyadmin php5-cli php5-cgi libapache2-mod-fcgid apache2-suexec php-pear php-auth php5-mcrypt mcrypt php5-imagick imagemagick libapache2-mod-suphp

A Web server to reconfigure automatically kérdésre válasszuk az apache2 opciót.

Engedélyezzük az suexec, rewrite, ssl, actions, és include Apache modulokat

a2enmod suexec rewrite ssl actions include

Töröljük a phpMyAdminhoz tartozó /etc/phpmyadmin/htpasswd.setup fájlt a biztonság érdekében

rm -f /etc/phpmyadmin/htpasswd.setup

Majd nyissuk meg szerkesztésre az Apache konfigurációs fájlját:

nano /etc/phpmyadmin/apache.conf

és távolítsuk el a következő részt (töröljük ki)

# Authorize for setup
    <Files setup.php>
    # For Apache 1.3 and 2.0
    <IfModule mod_auth.c>
    AuthType Basic
    AuthName "phpMyAdmin Setup"
    AuthUserFile /etc/phpmyadmin/htpasswd.setup
    </IfModule>
    # For Apache 2.2
    <IfModule mod_authn_file.c>
    AuthType Basic
    AuthName "phpMyAdmin Setup"
    AuthUserFile /etc/phpmyadmin/htpasswd.setup
    </IfModule>
    Require valid-user
    </Files>

Majd indítsuk újra az Apache kiszolgálót

/etc/init.d/apache2 restart
  • LestatVenom
    Olyan kérdésem lenne, h valami jó szájba rágós leírást tudnátok-e adni arról, h hogyan kell beüzemelni egy webszerót. Mármint feltettem az apache-ot. És az oldal be is jön localhoston. De én azt akarom, h más is hozzá tudjon férni. Remélem érthető voltam:)
  • Flamer
    nene. nagyon kicsk a betűk?:o meg. sok ez a logo már :D ojan mintha mindent egy enber irt volna :|