11431
Ubuntu Linux
-
#3324 Nem tudom valaki használ-e itt Conky-t rendszer infók kiíratására. Merlinnél mintha régen láttam volna hasonlót, csak nem tudom, hogy az pont ez volt-e. Szóval a kérdés: a CPU hőmérsékletnél ki kellene írnia számmal is az értéket, vagy csak az a hőmérő ikon mutatja? Kép.
Volt egy menetem azzal, hogy be kellett tölteni valami kernel modult az érzékelőknek, miután túl voltam rajta már nem dobott hibaüzeneteket, és meg is jelentek új infók, de nekem valami azt súgja, hogy oda még számmal is ki kéne írnia. -
#3323 igen, a samba pont erre valo -
#3322 Ubuntus hálózat nem tudom hogy működik, de tesóm XP-s gépét simán látja, minden okés vele, működik. -
#3321 Üdv!
Ubuntu-nál is lehet helyi hálózatot csinálni? (Biztos lehet, csak azért megkérdezem :D) És úgy is működne, hogy a másik gépen XP-van?
Mert ha igen, akkor valszeg fölrakom én is... -
#3320 gugli első találat?:) -
#3319 Walahol annó találtam, valami leírást, hogy egy magyar srác Ati X1950Pro-t megcsinálta h menjen linux alatt, mert azt csak azzal a zárt driverrel lehet megcsinálni
tudom mert egy időbe nekem is így ment
Nincs valakinek meg erről a leírás, vagy link? -
#3318 nos nekem van egy megoldásom a linuxos problémámra..
1. olvastam guuglit hogy server kernel netán segít. felraktam de ugyanaz
2. aztán rájöttme hogy integrált videokártya.. :D néztem xorglog és ha yól vettem ki 256-ot foglal neki le. magyarul a 3.6+256 = majdnem 4.
(top parancs 37* -ot ir magyarul kijöhet a 39* ami 4GB)
további érdkesség:
xpn everest 700mega videokártya memót ír.. de a 28+700 = 3.5 nem pedig 4.
de ez már nem linux téma. :D -
#3317 Az egyetlen ilyen nem stabil programom a Chromium. Minden más stabil. Amiket leszedtem azok: VLC 1.0.1, Listen 0.6.3, Emesene 1.5, Deluge legfrissebb, AWN Ubi repóból, más nagyon nincs is. Chromium-nak meg néztem, és a System Monitornál 2 process volt hozzá (két megnyitott lap) és összesen használt 200 megát. -
#3316 Ez az eredménye a nem stabil programok telepítésének:) Végtelen ciklusok, overflow-k, és a többi jóság:) Nyomozz hát:) Egy tuti, nem az Ubi hibája. -
#3315 Igen, ott néztem, 4 GB 95%-át felhasználta, 2GB SWAP telítve teljesen, be is lassult minden, utána most nyomtam egy restartot, minden programot elindítottam amit előtte, most 700 MB-ot és 0% SWAP-ot használ. De ahogy így használom nap végére felemészti a gépet. A System Monitor-nál meg néztem, és összeadogatva is olyan 500-600 mega memóriát ír ki összesen. -
#3314 Pingivin teljesen máshogy kezeli a memóriát mint a Windows. Alapból ráteszi a mancsát az egészre, aztán beosztja jól. Tehát normális, és nem a felhasznált memóriát mutatja hanem a kihasználtságot.
Valós értékeket az start/beállítások/admin/system monitor ablakon kapsz (gnome-system-monitor - panel kiegészítőként ki is tehető a tálcára).
Még részletesebb memóriainfókat a "cat /proc/meminfo", "mem" és "top" parancsokkal kapsz.
-
#3313 + 2 GB SWAP 100%, hogyan lehetne kideríteni mi falja fel a rendszert? -
#3312 ... és ha ránézek a System Monitorra, akkor látszólag egyik program sem emészt fel ennyi memóriát, kevesebbet ír ott ki összeadogatva. -
#3311 Amúgy az normális, hogy néha nekem a 4 giga ramnak 90%-át használja a rendszer? Máskor így ránézek, és 3.5 GB használva van. Ubuntuban van ilyen Vistás Superfetch "gyakran használt programok előtöltése" dolog? -
#3310 Nem látok semmit... érdekes... guglizz, guglizom én is, hátha találok rá valamit.
Addig is, ha ez megnyugtat, 2GB-nál többet még nem láttam használni:) -
#3309 http://pastebin.com/d753275a6 -
#3308 64bit-es Linuxnak látnia kell a 4GB+ memóriát.
uname –a
free -m
sudo dmesg
A parancsok kimenetét dobd fel pastebin.com-ra és másold ide a linkjét. -
#3307 hát nem hinném.
biosba amugy látja mind a 4gigát szoval ne mmemorihiba..
xptől nem várok sokat, de ubitól azértvártam volna :| -
#3306 Nekem 3.8-at lát. Nem lehet, hogy memóriáknál is 1000 a váltószám, mint amit a vinyógyártók behoztak, tehát nem tényleges 4 GB? -
#3305 64bites ubi mért scak 3.6Gb memóriát lát a 4ből?.o windowsom csak 2.8-at ezmeg 3.6 :| -
#3304 fő a változatosság :D -
#3303 És a másik, hogy oldalt a Places alatt nem lehet valamilyen állandó sorrendet kialakítani? Össze vissza rendezi a partíciókat, ezzel nem is lenne baj, ha legalább lenne egy állandó sorrend, de minden megnyitás után máshogy néz ki. -
#3302 Olyat hogy tudok csinálni, hogy rendszer indításkor nautilus auto elindul, és vagy az utoljára használt állapotot tölti vissza (fülekkel, könyvtár poziciókkal), vagy egy általam definiált fülekkel, könyvtárakkal indul? Lehetséges ez? -
#3301 Vakuljak meg, de nekem nincs olyan opció. :D Gondolkoztam is, hogy most létezik, hogy ilyen ne lenne? Hát mondom csak létezik, ha nekem nincs ott, meg ugye előkaptam az OSX-es példát. :D -
#3300 "hogy a kukából vissza lehessen állítani a fájlokat, Ubuntu alatt ilyen még mindig nincs"
Kukában jobb klikk, helyreállítás.
A fejlődéssel kapcsolatban Ubuntu az egyik oka, hogy az utóbbi években 5x gyorsabban fejlődik minden Linux téren. Így hát van esély:) -
#3299 Amúgy meg csak kritikus vagyok, és mindig várom a fejlesztéseket, az újdonságokat, Gnome sem halad olyan túl gyorsan, de egyébként meg szeretem az Ubimat, szóval ez nem fika, csak várom az előrelépést. :D -
#3298 Nekem sincsenek olyan nagy igényeim, csak legyen egy fejlettebb naplózás, gyors file küldés, meg valami szép skin a beszélgetőablakba. Amúgy amit kihagytam az előbbiből: nautilus. Na arra szerintem kéne egy reform. A Win7-es Explorer nagyon fasza lett, OSX-es Finder-ben is vannak jó dolgok. Pl.: azt az oszlopos nézetet, amikor mappáról mappára haladsz és jobb oldalra végtelen mélységben lehet kibontani a mappákat, azt nagyon irígylem. :D Hát meg nem tudom, lehetne itt sorolni sokáig hogy milyen fejlesztéseket lehetne még eszközölni, pl. érdekes hogy OSX alatt most került be olyan támogatás, hogy a kukából vissza lehessen állítani a fájlokat, Ubuntu alatt ilyen még mindig nincs, ami nem különösebben zavar, csak hát na, néha jól jönne. De amúgy jól el vagyok, szeretem Gnome-ot, de a nautilus-szal annyira nem vagyok kibékülve. Az egy dolog, hogy néha random elszál magától, de a kezelőfelülete tényleg puritán, lehetne hova fejleszteni. -
#3297 Én azért szeretem,. mert puritán:) Ennyi nekem bőven elég:)
Egyébként van hozzá kismillió plugin (nem dizájn, hanem funkciók) Ismét igény és ízlés kérdése a dolog:) -
#3296 Hát, nem tudom, szerintem Pidgin nem igazán halad sehova, vagyis rohadt lassan. File küldés amióta létezik lassú volt rajta. Jabberen viszont gyors, szóval mondjuk a GTalk-osok vagy társai jól járnak. Kezelőfelület elég puritán, hátteren, ikonokon kívül igazán nem is lehet kicsinosítani. Meg nem tudom, nekem nincs vele semmi bajom, de nem látom a fejlődést. Emesene első szériája is ilyen, ez a második már nagyon sokkal jobb. És csodálkozok is, hogy nem olyan régen döntötték el, hogy kikukázzák az egészet, és a mostani build, ami még egy félkész dolog, már sokkal jobb. De persze azért használatra annyira nem alkalmas, le is szedtem, csak megnéztem milyen. De az tényleg gyorsan halad, és jó irányba. Most úgy látom, hogy az Ubuntu egyre közelebb áll ahhoz, hogy a Windows-osok méltó alternatívának tekintsék. Azért valjuk be, sokan kipróbálják és a legtöbbjük vissza is tér Windows-ra. Persze az tény, hogy kell egyfajta elszántság a váltáshoz, sokan lusták megtanulni az új dolgokat, de azért régebben voltak problémák az alternatívák megtalálásval. Most viszont az MS bele lesz kényszerítve az OpenXML szabványba, szóval az OpenOffice-t is végre lehet majd alternatívának tekinteni. Ugye a régi MS Office szabvány zárt volt, úgy kellett visszafejteni a kódot, hogy legyen átjárhatóság. És voltak is gondok, az OpenOffice-szal mentett MS formátum nem ugyan úgy nézett ki MS Office alatt, stb. Szóval most úgy néz ki ebben egységes lesz, tehát most már azért majd bátrabban lehet használni, ha mondjuk valaki MS formátumban kéri be a doksit. Gőzerővel csinálják a Chromium-ot is, ami szerintem a legjobb böngésző. Készül az Emesene 2 ami a legjobb MSN kliens lesz. Szóval halad a dolog, egyre jobb alternatívák bukkanak fel, a Listen Music Player is jól kikupálódott. Még jöjjön egy Gnome reform (talán 3.0 [ami igazából egy 2.30 lesz nulla újdonsággal :D]), hozzá egy GTK 3, azt jól is vagyunk. Alapjáraton azért az Ubnbtu elég csúnyácska, sokan meg nem esnek neki kicsinosítani. Elvileg az Ubiék és a Gnomék is akarnak ezen változtatni. Szóval mire kijön a köv LTS release, addigra már lesznek jobb program alternatívák, talán lesz egy GUI reform, szóval ja, szerintem halad a dolog. Most én örülök magamnak, hogy végre sok dologra rábukkantam. Például ez a Gnome Control Center sem egy hülyeség, nem tudom miért dugják el alapból. Meg letöltöttem egy GnoMenu applet-et, amivel Windows féle (sok téma van, van másmilyen is, van KDE koppintás is) Start menüt lehet létrehozni. Én már ki is kukáztam az alap Gnome menüt, ez az applet nem hülyeség, sokkal jobban van rendszerezve, átlátható, egy helyre rak mindent, kirakja a fontos linkeket is (mint Home, Gnome CC, stb). Szóval kezdem egyre jobban érezni, hogy ez a platform egyre használhatóbb és egyre közelebb van ahhoz, hogy a Windowsról váltók is boldoguljanak rajta. -
#3295 "Empathy-t kipróbáltam én is, Jabberen kívül nincs is benne file küldési lehetőség"
Nekem importált mindent Pidginből, és működött (MSN, AIM, ICQ, Yahoo, Google, Jabber)
Egyébként fura ez a csere. Azért lesz Pidgin helyett Empathy a Koalában, mert az utóbbi gyorsabban fejlődik. Ugyanakkor Pidginnek (ami ugye Gaim volt anno) jópár éves előnye van, valamint 1-2 havonta jön új verzió. Persze ők tudják... nekem mindegy, mi az alapértelmezett, plusz egy remove parancs nem oszt nem szoroz telepítéskor:) -
#3294 A sima emesene első szériája igazából nem jobb, mint a Pidgin. A második tényleg sokkal jobb lesz. Illetve mindenképp becsülendő az olyan kezdeményezés, hogy Adiummal akarják sok dolgát kompatibilisre csinálni. Pl.: a beszélgető ablak skinje, az Adiumos (amúgy nagyon szép) témák is jók lesznek hozzá. Meg pl. tökre tetszett, hogy lesz egy ilyen kontakt infó részleg, ahol mindent nyomon lehet követni. Avatar history, status history, personal messages history, sima beszélgetések naplózása, stb. Jónak tűnik nagyon.
Empathy-t kipróbáltam én is, Jabberen kívül nincs is benne file küldési lehetőség, meg én láttam screenshotokon ilyen füleket amivel el lehet különíteni a kontaktokat, de azt sem sikerült elővarázsolni. Amúgy Empathy is kezd jó irányba haladni, ahhoz is hozzá lehet adni Adiumos szép témákat. -
#3293 Nem rossz az Emesene, mondjuk én Pidgin párti vagyok - igaz nem küldözgetek fájlokat rajta keresztül (gmail gyorsabb), illetve nem webkamera/voip-zem. A Pidgin Ubuntu-s utódja az Empathy sem rossz, bár szerintem még buta a Pidginhez képes. -
#3292 Köszi a választ.
MÁS: Találtam egy emesene 2 még alpha előtti előtti nagyon félkész build-ot, feltettem, megnéztem, egyértelműen a legjobb MSN kliens lesz belőle, csak hát még nagyon korai szakaszban tartanak. -
#3291 Programtól függ. Általában létrejön egy csonfig-default vagy config-new, és az aktuálishoz nem nyúl, max kiegészíti. Ha a fejlesztő mégis letiltana funkciókat, esetleg teljesen új konfigot készítene, a csomagkezelő az eredetit átnevezi, tehát megmarad. Bármikor vissza tudod tenni a stabil kiadást és így vele a működő konfigot is. -
#3290 MerlinW: mi történik akkor, ha felteszel egy béta programot, amiben még nincs minden funkció implementálva, és az egyes dolgok a konfig állományokban vannak letiltva, majd az idő múltával kijön egy olyan build, ahol már a letiltott beállítás is használható. Szóval mi történik akkor, ha Update Manager-rel felfrissítem az új build-ra, akkor a konfig állományban átszerkeszti magát az új beállításokhoz? -
#3289 Oké, elhamarkodott voltam, mint mindig. Alapból benne van az Ubiban, csak éppen nem tették bele egyik menübe sem. Vagyis én nem találtam, de Synaptic szerint fel van installálva, aztán kipróbáltam a "gnome-control-center" parancsot, és már el is indult. Csináltam neki launchert is. :D -
#3288 Igen, de ez egy ikon pakk screenshotja, szóval azt demonstrálták rajta. Amúgy rájöttem, hogy ez Linux Mint, viszont az is erősen Ubi-ra épül, és az is Gnome-ot használ, csak az a kérdés, hogy az a csapat külön írt valami beállító központot, vagy le lehet tölteni Ubi-hoz is ilyet. Mert nekem kellene. -
#3287 képen írva, just a preview:) -
#3286 Köszi, már csináltam is egy saját konfigot.
MÁS: ha jól vettem ki, ez itt Ubuntu, és Gnome fut alatta. Hogy lehet ilyen beállítások központot elővarázsolni? Igazából én ott tartok, hogy a Win7-es vezérlőpult nagyon jól sikerült, egy helyen van minden, átlátható, van kereső ami mindent megtalál többféle keresőszóra is. És azon tünődtem, hogy a Gnome-ék is csinálhatnának valami ilyet, mint ahogy KDE alatt is van, ez a mindent a menübe préselünk és elkülönítünk annyire szerintem nem jó.
-
Cat 02 #3285 Húú valahol tuti lehet, mert mindig előhoztam valahogy véletlen, de hogy hol :o Ez sztem az