11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    Tessék
  • SrAta
    Köszi Aby
  • Ability
    Van erre, és sok más jó dologra egy Ubuntu Tweak nevű program...
  • Ability
    Terminal -> "gconf-editor" -> apps -> nautilus -> desktop -> "trash icon visible" pipa be.
  • SrAta
    srácok a kukát hogytom kitenni ikonba 9.04-be?
    Ottvan lenn de nekem ikonba kéne...
    kössz
  • SrAta
    hö a cs2-es PS-t énis felrakom és megy nah de próbáld a CS4-et:D
    Kül kösz:D
  • Slig
    Usplash
  • MerlinW
    Mit értesz boot képernyő alatt? Grub? GDM?
  • Slig
    Hogy tudom megoldani azt, hogy ne 1024x768-ban jöjjön be a boot képernyő, hanem mondjuk 1280x800-ban? Mert a startup managerben lehetett felbontást választani, és ott nem volt egy widescreen felbontás se. Próbáltam átírni a boot.lst-ben a vga=792-t vga=864-re, de kiírta, hogy nem támogatott felbontás stb, válasszak egyet onnan...
  • Gabo
    Pgp röviden:
    A pgp (pretty good privacy) egy két kulcsos titkosítási rendszer.
    Az egyik kulcs a nyilvános kulcsod, amit bárkinek átadhatsz, elküldhetsz. Ő ezzel a kulccsal tud számodra üzenetet tikosítani, amit te a nyilvános kulcsoddal és a saját privát kulcsoddal tudsz visszafejteni. Az üzentet csupán a nyilvános kulcs ismeretében nem lehet visszafejteni.
    Titkosított üzenet váltáshoz általában az egyik fél elküldi a nyilvános kulcsát a másik félnek. A másik fél visszaküldi a saját nyilvános kulcsát az első fél nyilvános kulcsával titkosítva. Ezt követően mind a két fél képes a másiknak titkosított üzenet küldeni a nyilvános kulcsok használatával, amit mindenki a saját privát kulcsával kiegészítve tud visszafejteni. (Feltéve, hogy jól emlékszem erre a részre...)
    Okos dolog, érdemes utána olvasni google, wiki segítségével.
    Azt is érdemes tudni, hogy több országban törvényileg szabályozva van a titkosítások használata. Van ahol eleve tiltott, van ahol hatósági engedélyhez kötött. (No igen, a nagytesó utálja, ha nem láthat bele mindenbe. ;o) )
  • MerlinW
  • MerlinW
    pgp nem egyenlő gpg

Hosszú téma, olvass Wikit róluk.
  • Orionk
    A pgp kulcs az valamilyen digitális aláírás.

De, ha egy ember azt mondja, hogy tessék itt van az én pgp kulcsom, akkor az mire jó?, meg miért jó, hogy neki van? mire használja?

köszi
  • zozo2001hu
    Készítettem pár számomra hasznos tutorialt, belinkelem hátha másoknak is jól jönnek finomhangoláskor:

ubuntu tuning

gnome panel testreszabás

PS ubuntu linuxon

Gnome Do

RecordMyDesktop

Screenlets

VLC 1.0.1
  • MerlinW
    Igen a "D"-re íródnak:)
  • [HUN]FaTaL
    Nekem semmi gond vele Chrome alatt.
  • Apocalipto
    Helló!

Tegnap felraktam egyik ismerősöm gépére Xubuntut, NTFS config toollal csatoltam neki a D meghajtót ami maradt nfts (A C-t ext 3-al formáztam)
    Kérdés: Most a d meghajtó fájljai a fájlrendszer/media/adat mappában vannak. Most ha ő ebbe az adat mappába másol dolgokat, akkor azok a D meghajtóra írodnak rá?

Epikurosz: Én is chromet használok és egyátalán nem lasú a böngészés (3as bétát)
  • Thanatos
    szvsz nem a banner/számláló lassít hanem a többi grafika az oldalon, nekem minden ki van lőve adblock-al kivéve a bannert meg a számlálót és egyáltalán nem lassú így a topic
  • MerlinW
    Te vagy az első aki panaszkodik.
  • Epikurosz
    OFF
    Nem tudom ti hogy vagytok vele, de a fórum tetején lévő bazi ngy grafika, meg talán a számláló is nagyon lelassítja a böngészést (Google Chrome-ot használok). Soha még ilyen csigalassan nem böngésztem lapot, mint ezt.
  • MerlinW
    Semmire sem kell figyelned. 4 parancs, kiadod őket, használod. Nem kell foglalkoznod semmi mással.

find /boot/grub/stage1 kidob majd egy ilyet pl.: (hd0,3) amit behelyettesítesz ebbe: root (hd?,?) így:

root (hd0,3)
    //ez a root particiód; ebben a példában 0 az első merevlemez, 3 a negyedik partició (0-tól kezdődnek a számozások)

<enter>

setup (hd0)
    //itt mászik az MBR-be

<enter>

quit
    //kilépsz a grub-ból

<enter>

sudo reboot
    //újraindítás

<enter>

ennyi, ott a helyén a grub menü...

• Orionk
    és mit figyeljek majd ott?

mi jelzi majd MBR-t?
  • MerlinW
    find /boot/grub/stage1

ez mondja meg a helyes adatokat.
  • Orionk
    Grub ujratelepítése:
    Idézet:
    "Miután bebootolt a Live CD-s rendszerünk nyissunk egy terminált és adjuk ki a következő parancsot:

$ sudo grub

A parancs után a "grub>" prompt fogad minket (grub shell). Itt a következő parancsokat adjuk ki:

$ find /boot/grub/stage1

Ha egynél több elérési utat adott az előző parancs, akkor válasszuk ki azt a telepítést, amelyiken tárolni szeretnénk a grub állományait.

$ root (hd?,?)

Ide írjuk be a

find

parancssorra kapott választ. (pl. hd0,0) Telepítsük a grubot az MBR (Master Boot Record)-ba.

$ setup (hd0)

Ezután lépjünk ki a grub shellből:

$ quit"

Kérdésem:

$ root (hd?,?)
    Hogyan válasszam, ki, hogy ujra a master boot record-be kerüljön. Nem akarom elrontani, nehogy rossz particióra tegye.

köszi
  • MerlinW
    Ajánlom bannerben a games menüpontot és a getdeb oldalát:)
  • SrAta
    feladtam a wine-os bohóckodást, ha valami gyorsan kell és nem nagy meló akk nem jelentkezek át vinfosra megtom gimpbe is csinálni nemkell photoshop:)
    Kül a linuxos játékok sinapycból nagyon faszák:D:D
  • Flamer
    nemhiszemel.
    sudo apt-get install sun-java6-jre sun-java6-plugin sun-java6-fonts

Ha még ezután sem menne firefox-al akkor
    ~/.mozilla/plugins-ban nevezd át a libjavaplugin.so-t javaplugin.so-ra

felraktam a fontsot meg a jre-t a plugint nem. majd néztme nem ment. hegesztettme nem ment majd felraktam a plugint. teszteltem és nem ment. removeoltam. .. megin hegesztettem.
    most hogy irtad megin felraktam és most megy :C

lol.
    és htx.
  • MerlinW
    [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1104803501&no=3215]#3215[/URL]
  • Flamer
    hi,
    felraktam a a legujabb jre-t (friss telepítés) de a firefoxba még mindig nem megy a java.
    emlékszem régen kelett egy plugint belinkelni a firefox plugins mappába de..

ln -s /usr/java/jre1.6.0/plugin/i386/ns7
    /libjavaplugin_oji.so .

nekem nincs ilyen /usr/java
    hova a gyíkba rakta fel az apt a java-t? :o (1.6.0.14)
  • Epikurosz
    Még próbálkozom...
    Most csinálok egy LiveUSB-t a CD-s kubuntuból a cd2usb progival, mert a DVD-meghajtót túl igénybe veszi a Live Linux: pörög, szuszog, susog, prüszköl, mindent elkövet.
  • MerlinW
    Bocs networking nem network. De a TAB segített volna..:) A két említett csomagra nincs szükséged.

Ha a Gnome-os network manager nem segít, kézzel kell kitöltened az interfaces fájlt.
  • Epikurosz
    Egyébként köszönöm a segítséged, de:

sudo /etc/init.d/network stop
    >sudo: /etc/init.d/network: command not found
    sudo ifconfig wlan0 192.168.1.100 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.1.255
    >sudo ifconfig wlan0 192.168.1.100 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.1.255
    SIOCSIFFLAGS: No such file or directory
    sudo /etc/init.d/network start
    >sudo: /etc/init.d/network: command not found

A csomagok telepítésénél meg: a listában megjelent 4 dhcp-vel kapcsolatos bejegyzés, kettő már telepítve volt, kettőt még tudtam volna telepíteni:
    dhcp3-dev-3.1.1-5ubuntu8 (i386)
    API for accessing and modifying the DHCP server and client state
    dhcp3-server-3.1.1-5ubuntu8 (i386)
    DHCP server for automatic IP address assignment

Ezt a két elemet em tudtam telepíteni, mert nem találta sehol.
  • Epikurosz
    A probléma súlyosabb volt, mint gondoltam.

No, mondom a híreket: közben a blackPanthert is kipróbáltam, annak van egy varázslója, azzal picit tovább jutottam, de drivert kért (bcmwl5.sys), és az meg nem volt. Így kiléptem, visszajöttem. Apropó: ez a Vista kezesbáránynak tűnik, ilyen viszontagságok után! :-))

Ennek a fájlnévnek persze utánagulgiztam a neten, és mindjárt bejött az Ubuntu fóruma (angol), ahol leírják, hogy ezek a Broadcom wifi kártyák nagyon mocskok, mások is megszenvedtek vele. Egyelőre a vasárnapom el lett cseszve.
    Legközelebb, ha lesz kedvem, majd még belevágok. Mindenestre, a Linuxot sikerült elindítanom, kettőt is (kubuntu és blackPanther), de mivel internetezni nem tudtam vele, fabatkát sem ért. Grafikát tudok nézegetni máshol is.
  • MerlinW
    sudo /etc/init.d/network stop
    sudo ifconfig wlan0 192.168.1.100 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.1.255
    sudo /etc/init.d/network start

Ha dhcp-t használsz:
    sudo dhclient eth0 //ha nincs dhclient parancs telepítsd a dhcp csomagot.
  • Epikurosz
    Helló!

Nem sikerült csatlakoznom a netre, routeren keresztül, Kubuntu 9.04 Live CD-vel.

Íme:

ubuntu@ubuntu:~$ ifconfig wlan0 192.168.1.100 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.1.255
    SIOCSIFADDR: Permission denied
    SIOCSIFFLAGS: Permission denied
    SIOCSIFNETMASK: Permission denied
    SIOCSIFBRDADDR: Permission denied
    SIOCSIFFLAGS: Permission denied

Na, jó! Akkor:

ubuntu@ubuntu:~$ sudo lshw -C network

*-network
    description: Network controller
    product: BCM4311 802.11b/g WLAN
    vendor: Broadcom Corporation
    physical id: 0
    bus info: pci@0000:05:00.0
    version: 01
    width: 32 bits
    clock: 33MHz
    capabilities: pm msi pciexpress bus_master cap_list
    configuration: driver=b43-pci-bridge latency=0 module=ssb
    *-network:0 DISABLED
    description: Wireless interface
    physical id: 1
    logical name: wlan0
    serial: bla-bla
    capabilities: ethernet physical wireless
    configuration: broadcast=yes multicast=yes wireless=IEEE 802.11bg

ubuntu@ubuntu:~$ iwconfig
    lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

wmaster0 no wireless extensions.

wlan0 IEEE 802.11bg ESSID:""
    Mode:Managed Frequency:2.447 GHz Access Point: Not-Associated
    Tx-Power=20 dBm
    Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2352 B
    Power Management:off
    Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0
    Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
    Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0

pan0 no wireless extensions.

ubuntu@ubuntu:~$

Kedves Kubuntu!

Miért csinálod ezt velem?
  • Ability
    Gnome Configuration Editor*
  • Ability
    1. Megfelelő ntfs-3g paranccsal a terminálban véglegesen tudod csatolni, de az egyszerűbb megoldás, hogy az Applications -> Add/Remove alatt rákeresel egy "NTSF Configuration Tool" nevű kis alkalmazásra, amivel könnyen, grafikus felületen ki tudod választani, hogy mely partíciókat csatolja fel, és az onnantól kezdve permanens marad.

2. Google a barátod, Gnome Configuration Tool-ban valahol meg tudod találni, de ha már egyszerű megoldás, akkor az előző pontban említett helyen felteszed az Ubuntu Tweak nevű programocskát.
  • GonzaloGerardo
    sziasztok !
    Kezdőként 2 kérdéssel fordulnék a tapasztalt ubuntusokhoz :)

1. Hogy tudom azt elérni, hogy ne kelljen minden újraindítás után újra csatolni a windows-os ntfs partícióimat, hanem automatikusan tudjam használni?
    így sajnos nagyon rossz, mert ahhoz, hogy a gnome commandertben tudjak bármit is csinálni előtte a helyek menüpont alatt mindig csatolnom kell az összes meghajtót :(

2. a második kérdésem esztétikai jellegű :) hogy tudnám eltávolítani a parancsikonokról azt a ronda nyilat ?

amúgy minden megy frankón az 5.1-et is sikerült beállítanom audigy se hang kártyámra...

A válaszokat előre is köszönöm !
  • HiPPoNaX
    Kozben megtalaltam a megoldast: a GUID particios tabla meglete volt a ludas (mondjuk erdekelne, hogy kerult a lemezre :D), azt ugyanis egyetlen altalam hasznalt particionalo program sem latta, csak a gparted. A GUID torlese es a particio ujraletrehozasa oldotta meg ezt a hulye helyzetet.
  • HiPPoNaX
    Igen, a helyzet pontosan ez. Live CD-rol bootolva is unallocatednek jelzi, pedig semmit sem mountoltam. Persze cserelheto meghajtokent itt is felajanlja mountolasra azt a franya nem letezo particiot :D