Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Palinko
Hát beleszaladtam én is egy ATIba, mivel tönkrement a régi 5700 as geforcom, elmentem venni egy kártyát és AGP csatlakozással megáldott, csak a HD2400PRO volt, mert nvidiát rendelni kellett volna, és egyébként is olvastam hogy jó lesz ez. Az alaplapom Asus A7N8X, tehát nForces :S
Állítólag erre a kombinációra nem igen fogok én találni normálisan mûködõ drivert, de vannak itt nállam sokkal okosabbak, akik valószínûleg már belefutottak hasonló konfigurációba.
Envy vel telepítve, ha bekapcsolom az effekteket, azok mûködnek de minden videó lejátszás, 3d játék alkalmazás ablag villog, ha mellé kattolsz ott marad, wineal indítanék egy játékot betölt de szétesik a kép stb.
Ha kikapcsolom az effektet a villogás megszûnik, a wine akkor is szétesik.
Felpróbáltam tenni az ubuntu wikiben leírtaknak megfelelõen nem fogadott el minden parancsot teljes hosszában de alakítgattam, ott az ati.com ról leszedett driver telepítését mutatták, igaz az Envyset is fenn kellett hagynom máskülömben nem indult el az Ubuntu, azt mutatta mintha a CRT portot nem csatlakoztattam volna a grafikushoz, közben a háttérben a rendszer vígan felállt. Tehát nem tudok most mit csinálni, reinstall valszeg lesz mert szerintem össze vissza vannak a csomagok fenn. Ja! és az Eszközmeghajtókkal is próbáltam feltenni a drivert legelõsször, hát ott is csak szétesett a kép indítás után.
Nagyon remélem valaki tud megoldást, ne kelljen ez a kis hiba miatt windowsra kényszerülnöm.
MerlinW
apt-get -f install kellett volna.

CD-rõl bootolj, telepítsd újra a grub-ot.

live cd, terminal:

sudo grub
find /boot/grub/stage1
root (hd?,?) (find kimenete adja a ?-ket)
setup (hd0)
quit
sudo reboot

A régi kernellel indítsd recovery módban, majd válaszd a root módot, ahol kiadod az apt-get -f install parancsot.

Ha nincs ott a régi kernel, akkor live módban mountold be a root particiót és módosítsd a /boot/grub/menu.lst fájlt.

[merlinw.org]

hispan2
Mindegy, nem érdekes, egy röpke fsck után a GRUB már nem képes indítani, Error 17-el áll és nincs rendszerlista... Gugliba néztem megoldásokat de eddig semmi sem segített...

Intel Core2 Duo E8500 @ 8x400MHz; 2x 2 GB CSX DDR2 1066MHz; ASUS EN8800GT TOP 512MB; http://www.lostsite.hu | http://stalker.hardwired.hu/forum

hispan2
Üdv!

Apró frissítési probléma: updatelt az Ubuntu 8.04 és közben leállt a gép, mikor már a "Running depmod" résznél tartott. Éppen a "linux-image-2.6.24-19-generic" dologgal dolgozott. Bekapcsoltam újból a gépet, de az "apt-get update" parancsra azt mondja, hogy "dpkg was interrupted, you must manually run 'dpkg --configure -a' to correct the problem". Be is írom a fenti parancsot, el is kezdi beállítani ezt a linux-image akármit és el is indul megint a "Runnind depmod" lépés. A baj csak az, hogy már 2,5 órája megy, a winchester egyhelyben kattog ugyanazt az 5 üzemed adva mindig és nem történik semmi. Háromszor próbáltam, mindig ez van. Ha bármit el akarok indítani közben, az egész gép lefagy, winyó kattog tovább és halott az egész. Semmi mást frissíteni nem enged, mindíg a dpkg dolgot akarja futtatni, ami meg ugye nem vezet sehova.

Mit lehet tenni?

Intel Core2 Duo E8500 @ 8x400MHz; 2x 2 GB CSX DDR2 1066MHz; ASUS EN8800GT TOP 512MB; http://www.lostsite.hu | http://stalker.hardwired.hu/forum

MerlinW
Le kell tölteni ubuntu oldaláról 32biteset (x86)

[merlinw.org]

nothes
Értem én, de hogy? A wubi telepítõnél nem lehet kiválasztani, legalábbis én nem lattam. Nem direkt raktam fel a 64 bitest, egyszerûen ez ment fel.

\"Nem vagyok én állat, hogy annyit igyak amennyi jólesik..\" \"A csokiautomata a legjobb barátom\"

MerlinW
Nem lehet, fel kell telepítened a 32bitest. De már párszor lebeszéltük itt a népet a 64bites pingvinrõl. Asztali gépeken nincs még létjogosultága.

Azzal pedig remélem tisztában vagy, hogy wubi-s telepítéssel csak "ismerkedõs" ubit kapsz, a normál telepítésû rendszer sebességének töredékével.

[merlinw.org]

nothes
Üdv!

Tegnap Wubi telepítõvel felraktam a gépemre az Ubuntut. Namost, minden szép és jó, de mivel 64 bites a rendszerem, nem tudok külsõ progikat felrakni (skype stb). Annyi lenne a kérdésem, hogy át lehet-e "kapcsolni" 32 bitessé és ha igen, akkor hogyan?

Elõre is kösz!

\"Nem vagyok én állat, hogy annyit igyak amennyi jólesik..\" \"A csokiautomata a legjobb barátom\"

Hello! Rosegarden-t próbáld ki szerintem! Nem használtam, de olvastam róla. Nem egy Ableton, de egy próbát megér. Chat progi meg Kmess vagy Kopete. Mondjuk ezek KDE-s progik.
Zenelejátszónak meg szerintem Amarok a beszt. Szintén KDE, de gnome alatt is csak az indulás lassú kicsit.
üdv

Flamer
yó olvass inkább.. :|

http://loal.atw.hu

TothLaci
Nem egészen, audacious egy tökéletes program a porosodó WinAMP leváltására
MerlinW
Mit kell nézni a képen? audacious baromi régi (XMMS), ahogy a Pidgin is.

[merlinw.org]

TothLaci
Nah végre, újabb Windowsos programhoz találtam tökéletes alternatívát:
http://k e p f e l t o l t e s.hu/080820/619708321K_perny_k_p-1_www.kepfeltoltes.hu_.png
Pidginen nem mûködik a WebCam, lassú a fájlküldés, aMSN pedig bugos (amit fel tudok apt-get amsn paranccsal tenni)
Továbbá keresek Ableton alternatívát, mert nem mûködik rendesen WinE-val. Fontos, hogy ableton live-hez hasonlítson, és egyszerû legyen kezelni.
KOXX
Emesene?

MerlinW
Pidgin?

[merlinw.org]

TothLaci
Jó sok a szóismétlés, jó hosszú a mondat. Elnézést kérek, de ennyire lefárasztott az aMSN legfrissebb verziójának a telepítése Ubuntu x64-ra, ami végül nem sikerült. 32-es libek megvannak, hivatalos ubuntu-s amsn csomag pedig nem a legfrissebb változatú.
TothLaci
Nekem az a véleményem a Ubuntu Linuxról, hogy aki a számítógépét nem komolyabb erõforrásokat igénylõ játékokra használja, nem riad meg a váratlan hibáktól, és a termináltól, térjen át Linuxra. Igen, kell használni a Google-t, kell használni a WinE-t, böngészkedni annak a program adatbázisát, azon belül megoldásokat keresni a program indítására, aztán bizony kell használni a torrentet, vagy keresni az alternatívát, ha nem mûködik valami. Mindezt jó sok kereséssel, aztán terminál használatával, ami azonyban akkor egyszerû, ha kereséssel találtál rá parancsot, de ha megvan, akkor szinte minden jó. Fel kell készülni, hogy bizony lassabb lesz sok minden, mint Windows esetében, mint pl. a Flash, a videolejátszás, de sok minden gyorsabb, egyszerûbb, és tiszta, vagy tisztább ugyebár biztonságról nem is beszélve. Ubuntut minden netezõnek, mûködõképes hibátlan, de feltörhetõ konzolt a játékosoknak.
TothLaci
WinE
Nem a legjobb, de sok exe elindítható, mint pl. a WinAMP, vagy StrongDC-hez hasonló ApexDC exe, aminek az az elõnye, hogy mûködik WinE-val
nekem személy szerint Krusader jött be 😊

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Palinko
pedig a .deb szerintem sokkal jobb, még next next sem kell és elpakolja jó helyre 😊

10 Total Commander alternatíva

betettem ezt a linket, szokott lenni kérdés ez is, és hogy legyen választék 😊
MerlinW
Hát akkor nevezd át a futtatandó fájlokat .exe-re...😊

[merlinw.org]

mumpic
emberi gyengeség 😛

Dying Soul
olyan jó volna ez a rendszer, de nem tudok az exétõl elszakadni.

TothLaci
Szerintetek megéri kipróbálni a 64 bites Ubuntu változatot?
WinE mennyire boldogul a 64 bites változattal? Mert sajnos a jelenlegi 32 bites verzió nem igazán akar jól mûködni
TothLaci
Találtam egy videót a nyílt forrású szoftverekrõl, azon belül annak a terjedésrõl. Meghívottak: az Ubuntu Magyarország egyik tagja Fridrich Róbert, illetve Nagy György, akit szerintem senkinek nem kell bemutatnom. Hey You!
Na, itt a videó...
gabi89
Látom a Winamptól azért nem tudtál szabadulni <#nyes> én így vagyok a Foobarral ha linux alatt vagyok.

EGYENL?RE a tortát daraboljuk fel hogy mindenkinek jusson, de EGYEL?RE nem tortázunk, mert nincs senkinek születésnapja...

TothLaci
Én most jelenleg TELJESEN megvagyok elégedve ezzel a rendszerrel. Vannak még hibái, és hiányosságai, de eddig szinte mindenre tudtam megoldást találni. Íme egy kép a legújabb operációs rendszerembõl:
KEPFELTOLTES PONT HU/080804/K_perny_k_p-5_www.kepfeltoltes.hu_.png
ivjoe
Jó, akkor neked nem mûködik. 😊
Nekem teljesen egyenértéû vele <#vigyor>
Nah szal a wubival a D:/ meghajtómra csináltattam azt a képfájlt amiben maga az ubuntu van. És amik a D:/ meghajtón vannak zenék, képek stb stb, azokat nem jeleníti meg a linux. A C:/ meghajtómon lévõ fájlokat meg tudom nyitni rendesen.
MerlinW
Mi alól nem látsz mit? Wubuntus telepítés csak tesztelésre, próbálgatásra jó, nem egyenértékû a natív telepítéssel.

Segíteni mélyebben nem tudok, mert eszembe sem jutott soha wubi-val telepíteni a rendszert😊

[merlinw.org]

na hy!

Felraktam wubival az ubuntut, de a D:/ meghajtómat, amire raktam, nem látja a rajta lévõ fájlokat, de a méretét kiírja. Nem lehet valahogy láthatóvá tenni ezeket a fájlokat?
lck
Én mertem - Ext3-at is kezeli ugyanúgy.
MerlinW
Rá, de én ilyet nem merek...😄
Különben is ez Ext2-re van, olyat meg már ki használ manapság?😊

[merlinw.org]

gabi89
Na mindig tanul az ember.Pedig elég régóta használok windows alatt TC-t ,de nem is tudtam,hogy pluginnel látja a ext3 partíciókat 😊
Szóval köszi az infót.

EGYENL?RE a tortát daraboljuk fel hogy mindenkinek jusson, de EGYEL?RE nem tortázunk, mert nincs senkinek születésnapja...

MerlinW
Linux írja olvassa az ntfs-t. (ezért egyébként az ntfs-3g csomag a felelõs, amit alapból tartalmaz az ubuntu)

[merlinw.org]

MerlinW
XP nem látja a linuxos fájlrendszert (ext3) illetve külsõ programmal olvashatóvá lehet tenni (total commandernek is van ilyen pluginja)

Ha már nem kell, formázni lehet nyugodtan (partition magic-ben particio törlése, ujra létrehozása, formázása), majd utána XP CD-rõl bootolva repair modban inditva ki kell adni a fixmbr parancsot, hogy eltûnjön a GRUB.

[merlinw.org]

passatgt
meg

És megtudom nézni a képeimet, megtudom hallgatni zenéimet linuxal a windowsos partícióról?
passatgt
nem fogja látni xp

2. kérdésedre pedig enyém hasonló, várjuk a választ😊

passatgt
Üdv!

Letörölni ubuntut lehet úgy, hogy Partition Magic-el simán törlöm partíciót?

Még felmerült pár kérdés:

Az XP látni fogja a linuxos partíciót?
Ha nem kell már a linux, simán le tudnom formázni NTFS-re a windows telepítõvel?
MerlinW
Nem, csinál magának egy újat (GRU😎

Gép elindul, GRUB boot manager elindul, választhatsz linux, win közül (ezt automatikusan létrehozza telepítés során), majd ha win-t választod, akkor ha van, bejön a win bootmanager-e, s onnan tovább normálisan.

[merlinw.org]

Hali!

Ha felrakom az ubuntut windows mellé, a boot menüt ugye nem fogja összebarmolni?
MerlinW
Külsõ program nélkül szerintem nem. Dobj a könyvtárra egy root/root tulajdonos/csoportot (chown root:root /home/könyvtár), ill. vedd ki az "others" atributumokat (chmod 700 /home/könyvtár). Onnantól csak a root fogja tudni megnyitni, annak a jelszavát meg úgyis csak te tudod.

[merlinw.org]

hispan2
No kézzel megadtam neki hogy mi is ez és azóta jó.

Volt korábban ez a mappa titkosítási kérdésem és azt a választ kaptam, hogy " csak én férjek hozzá, úgy állítsam be". Ezzel az a baj, hogy itt az lenne a lényeg, hogy a jelszót akkor is kérje, ha én be vagyok jelentkezve, vagyis minden alkalommal, mikor a mappába be akarok lépni. Nem tudom, ez megoldható-e?

MerlinW
Hát az X configját kell bütykölni (google-n találsz megoldást), vagy felteszel egy envy-t (szintén, google megtalálja) és õ megoldja a problémádat.

[merlinw.org]

MerlinW
sudo apt-get install --reinstall pidgin

[merlinw.org]

hispan2
Little problem: feltettem az Ubuntut egy IBM ThinkPad-ra, ezen volt korábban is és semmi gondja nem volt a megjelenítõ eszközökkel. Reinstall után visznt rendre "Az ubuntu alacsony felbontású módban fut" szöveggel talál meg és az egész szisztéma 800x600-ra és borzalmas színekre áll be. Ha újranídítom, ugyanez, ha nem gnome a munkamenet, ugyanez (jóllehet már a login képernyõ elõtt keres ezzel a hibaüzenettel, már az is ronda), semmit sem tudok tenni. Eddig egyszer az egyik indítás után valamiért véletlenül jó volt, pedig nem csináltam semmit, azóta megint rossz. Ötletek?

mumpic
Nem biztos, de /home/user -nél a .pidgin mappát töröld ki, és úgy próbáld meg telepíteni újra.