11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    Akkor buli:)
  • Ability
    Már meg van oldva. Amúgy nem, nem frissíti fel magát teljesen, felteszi a csomagokat, de nem integrálódik, csak csinál egy teszt opciót a régi GRUB-ba, és ha az után sikeres a boot, akkor egy külön paranccsal lehet véglegesíteni. Amúgy nem tudom mi értelme volt, olvastam hogy alapértelmezett lesz, olvastam hogy frissítés esetén változatlanul hagyja, gondoltam akkor kézzel frissítem. De végül minden jó lett, nem csináltam semmit rosszul, nem is romlott el semmi, csak az auto lefutó script módosította rosszul a régi menu.lst file-t, amivel még a véglegesítés előtt nem működött a boot. Ja és nem egyedi probléma.
  • MerlinW
    sudo update-grub -ot nyomtál neki?

Ha az nem segít... Elvileg (ubival még nem próbáltam) bootolhatsz CD-ről a telepített kernellel. Ha engedi, akkor a boot paraméterhez a menu.lst kernel sorát (majdnem) kell megadni.

root=/dev/hda2 kernel=/boot/vmlinuz-2.6.17-11-generic

A szintaktikának utána kell olvasni. Ha sikerül már játszhatsz a csomagkezelővel. Ha nem sikerül, akkor reinstall.

A setup, és a menu.lst másolgatás semmit sem ér, hiszen magát az alakmazást frissítetted. Downgrade kell oda.

Mellesleg GRUB-al nem játszunk desktop disztrók esetében:) Nem is értem mi értelme volt... Az mbr-t egy sima fdisk parancssal ki lehet sikálni, majd egy grub setuppal felülírni.
  • Ability
    Na, tiszta fejjel egyből meglett a megoldás, azt a szép hosszú uuid azonosítót kellett lecserélni erre: root (hd1,0)
  • Ability
    MerlinW: mivel az utóbbi hónapban csak Ubit használtam, úgy gondoltam, hogy kivágom a def. Win bootloader-t, és helyére megy alapértelmezettnek GRUB, mert amúgy így egybe volt forrasztva az OSX-es, Windows-os, és GRUB-os bootloader, és elég lassú volt a váltás és a GRUB betöltés, ha Ubit akartam indítani. És hogy mivel koronázzam meg igazán a váltást: gondoltam felteszem a GRUB 2-t hozzá. Meg is csináltam, minden hiba nélkül lezajlott, de amikor bootolni akartam, akkor mindig ezt a hibaüzenetet kaptam: "Error 11: Unrecognised device string. Nem csak a létrehozott Chain bejegyzésre, hanem a régi menüpontokra is, be sem tudtam bootolni vele egyáltalán. Gondoltam egyet, betettem Ubi Live CD-t, próbáltam megoldani a hibát, de nem igazán találtam olyan Google találatot, ami előlrébb vitt volna. Próbáltam az egész GRUB-ot újratenni a jól ismert módszerrel (find, root, setup), illetve a grub-install <root> paranccsal, de semmivel sem sikerült életet lehelni belé. Azá' 1-2 órás szenvedés után agyfaszt kaptam, visszamásoltam a biztonsági menu.lst másolatot, most minden a régi. A régi menu.lst-be bemásoltam csak azt az egyetlen chain bejegyzést, úgy még mindig hibát kapok, amúgy a régi bejegyzések mennek. Meg kéne oldani ezt a kis hibát, de nem tudom hol kezdjek neki. Ma már késő van, holnap fogok még guglizni, de ha esetleg lenne tipped, akkor ne kímélj vele. :]
  • SrAta
    mégegyszer légyszi:D
    nemértem
  • MerlinW
    Ubuntunak adj 15GB-ot, ha használni is szeretnéd (ha pedig valóban át szeretnél térni, akkor minél többet. Kezeli ugyan az NTFS-t de vannak hátrányai. Én adnék neki egy külön vinyót. 10k alatt kapsz 2-300GB-osokat), Swap-nak pedig elég 1GB, ha van a gépben minimum 1GB memória
  • MerlinW
    Boot CD-ről, root mód, mount hibás lemez, fsck indít.
  • MerlinW
    "Jah és NE ext3 ra ext4re formázd
    EXT2 a tuti:P "

Ez mi?

Ext3 minimum, de Ext4 az ajánlott, miután 9.10-ben az lesz az alapértelmezett. Ext2-őt pedig lassan már 10 éve nem használunk.

(utólagos engedelmeddel töröltem a hozzászólást, miután minden szava butaság volt:))
  • SrAta
    nemtom:D
    1000 éve jól megy:D
    A problémámra tod a megoldást?:D
  • Ability
    Hát, igaz friss az Ext4, de én még nem hallottam, hogy bárkinek baja lett volna vele. Pedig ha jól tudom 9.04-be úgy került bele, hogy még nem igazán volt tesztelve, kiforrva, befejezve, de amúgy stabil, és nekem spec a 20 mp-s boot időt valahogy leredukálta 5 mp-re, szóval...

Amúgy mi alapján favorizálod az Ext2-t? Meglep, mert én nem nagyon tudtam, hogy ilyen hardcore linuxos lennél, igazából annyira én sem tudom mik a különbségek, csak nagy vonalakba, de hogy az Ext 2 miért jobb választás mint a jól bevált, kiforrott Ext3, az magas.
  • SrAta
    /dev/sda6:UNATTACHED INCODE 245333
    /dev/sda6: UNEXPECTED INCCNSISTENCY; RUN fsck MANUALLY
    (i.e., without -a or -p options)
    fsck died with exit status 4
    Checkin drive /dev/sda6: 92°(stage 4/5, 15/141)

Ezt írja ki a linux. Egy reset után írta ezt.
    vélemény?
    Mit lehet csinálni?
    Lemezellenőrzésnél fagy ki a 9.04 ezzel.
  • momoxp
    oksam:) köszi a segítséget majd hnap megírom hogyan sikerültek a dolgok:) meg sztem biztos lesz pár kérdésem!
    bye
  • SrAta
    nem a swapot és az ext2őt a linux telepítővel formázd
  • momoxp
    3GB Ramom van 150 GB Winyó Akkor így osztom El:
    117 GB Windows 7
    20 GB EGYÉB windows cucc
    10 GB Ubuntu
    3 GB SWAP

Így jó ha particionálom?:) SWAP ot is windows 7 telepítéskor kell particionálnom? És akkor így 4 meghajtóm lesz ugye? :)
  • SrAta
    Jah és üdv a fórumon!:P
  • momoxp
    Köszönöm szépen a gyors választ és még annyi kérdésem lenne hogy mekkora partíciót érdemes csinálni ubuntunak?
  • SrAta
    előbb a win7 aztán az ubuntu, mert így az ubuntu magától megírja a grubot, amiben bennevan a win7 is
    Szal ott méár az ubi, mert olyan rendes csinál egy boot menüt, amit a win magától nem tenne meg szal
    Win7 majd ubi:D
  • momoxp
    Sziasztok!
    Segítségeteket szeretném kérni! Windows 7 operációs rendszert hazsnálok de lassan átszeretnék térni Ubuntu linuxra. Egyenlőre windows 7 mellé szeretném feltelepíteni. Ezt hogy tudom megtenni? Melyik oprendszert kell elöszőr felraknom hogy majd bootoláskor választani is tudjam hogy melyiket indítsam?
    Segítségetek előre is köszönöm.
  • MerlinW
    Ott van minden a logokban (/var/log), nem kell hozzá bootolni:)
  • zeli
    Mitől van az, hogyha indítom az Ubuntut, a bootlogó előtt bejön 2 hibaüzi: vmi ata1 error? Nem emlékszem mi volt a többi szöveg, majd legközelebbi bootnál leírom. :D
  • MerlinW
    Synapticban is megtaláltad volna, onnan is telepíthető:)
  • Nivea
    köszi. nem értek nagyona terminálhoz igy a nonfree-t nem tettem oda.:S és a plagin helyet playert irtam de majdnem jo votl
  • MerlinW
    sudo apt-get install flashplugin-nonfree
  • Nivea
    hello! egy olyan kérdésem lenne, h flash player nem játszik le sajnos se youtubon se sehol semmit. van vmi 3 terminál parancs amivel lehet szorakozni azokat honan lehetne megnézni? esetlek be is másolhatnátok nem haragundék meg! köszi
  • MerlinW
    Annyi, hogy az X (ahogy a windows gui sem) nem tud mindent úgy lekezelni hogy talpon maradjon. A leggyengébb láncszem mindig is az XV videó modul, ALSA, OSS volt, és most már a pulseaudio is:)

Audio oka lehet, hogy nem hivatalos drivereket használ a linux, hanem nyílt meghajtó modulokat (ráadásul ezek ugye kernelszintűek). Videót pedig talán a gyorsan fejlődő vga meghajtók és a lassan fejlődő xorg köti ellenszenv okozhatja - bár rég találkoztan OpenGL-es vagy hasonló fagyással ott ahol nem volt audio - A szélsőséges dolgok, mint 16x anizotiop szűrés meg ilyenek esetében még lehetnek gondok, de ez már driver dolog.

Aztán lehet hogy nem. A lényeg hogy audo/videó okozta fejlövésen kívül nem nagyon láttam X halált. Ja de, compiz. Node az video driver függő.
    Wine-t még idesorolhatnám, de az alap hogy fagy, mert Windows. Elvárjuk tőle.

Hibás memóriakezelésben, túlcsordulásokban, rossz helyre nyúlás rossz időben, írásvédett területre való írni próbálkozás, stb. A szokásos programozós balhék.

A lényeg, hogy szép lassan, de alakul, egyre kevesebb az ilyen, illetve gyári Ubuntu alapszoftverekkel nem nagyon fordul elő. Xine a legveszélyesebb e tekintetben.
  • Ability
    Izé, ha már itt tartunk, mi ennek az oka? Az egy dolog hogy egy instabil program végtelen ciklusokba kezd, de amúgy magával az X-szel miért nagyobb ennek az esélye?
  • MerlinW
    A pingvin nem fagy, az X fagy és magával viszi szerencsétlen madarat is:)
    Grafikus felület nélkül még nem láttam linuxot fagyni az elmúlt 12 évben:)

Az X is túlnyomórészt 3rd party programoktól esik össze. Főleg azoktól amik videóval vagy audioval vannak kapcsolatban.
  • Ability
    Linux alatt is vannak instabil programok. Persze általban csak a program fagy ki, aztá' kap egy kill parancsot és rögtön eltakarodik, de van olyan eset amikor leterheli a gépet és nem igazán akar reagálni. Az más kérdés hogy vissza lehet hozni az egészet restart nélkül is. :P
  • SrAta
    Láttatok, már befagyott pingvint?:D
    Én ma igen.
    Befagyott a mozzila, fel akartam rakni a screenlets-et, de error a végén. Felse rakta, majd telibe lefagy. 2 napja nemvolt elindítva. Ötletek?
  • Orionk
    de hát a laptop-al minden rendben van.

A vistát raktam ujra, és elment a grub, aztán meg csak az ubuntu desktop telepítő lemezről akartam inditani az ubuntut a grub állitás miatt.

lehet, hogy csak a harver eszközökön ment végig, hogy a cd-ről való bootoláskor felismerje a harvert?
  • zeli
    Ahha értem. Ha még a régebbi gépem lenne, a játékok nem lennének probléma, de most vettem egy új gépet, és azért szeretném kihasználni. Kicsit macerásnak érzem így átlépkedni ide-oda, de akkor majd újrahúzom a windowst, és nem lesz rajta más csak a gamek, meg a póker. :)
  • Gabo
    Én is dualboot megoldást javasolnám inkább. Egyszerűbb mint az emuláció vagy a vm, és erőforrás szempontjából legfeljebb a tárterület terén rosszabb. (Bár a mai vinyok mellett ez már nem igazán szempont.)
    Egyikből a másikba átbootolni, kb. 1 perc. Linux alól simán el lehet érni az NTFS partíciókat is, így az adatok, állományok megosztása pakolgatása sem probléma.
    Elméletben Windows alól is megoldható a Linux partíciók elérése, de én ezt inkább mellőzném a potenciális vírusos károkozás miatt.
    Nálam is Windows játékra, minden másra Linux.
  • MerlinW
    "Szeretnék teljesen átváltani Ubira Windózról"

Szokj le a játékokról, vagy tarts mellette egy játékos windowst, ahogy én is. Crossover, Wine-vel lehet próbálkozni, de több a szenvedés mint az élvezet:)

Póker. Van sok linuxos kliens, de egy pókerrel még megbírkóznak az emulátorok. Illetve ott vannak a virtuális masinák: VMWare, VirtualBox

Virtuális gépen csak kis erőforrásigényű játékokkal fogsz tudni játszani, lévén DX9 támogatás ugyan van, de a virtuális VGA-val sokra nem mész. Nameg erőmű kell hozzá.

Virtuális XP-nek 512MB memóra elég, ha többet adsz lassabb lesz. Ez virtuális gép, ne feledjük el, elsősorban a host-on élősködik.

Ötlet: Első mondatom.
  • MerlinW
    Ez elég csúnya... Nyomj egy memória vizsgálatot
  • zeli
    Szeretnék teljesen átváltani Ubira Windózról, csak annyi a prb. hogy kétféle dolgot nem tudok megoldani Ubuntun. Az egyik az a pókerkliensek. Ahhoz sztem egy virtuális winnek muszáj lennie, mert wine-n eléggé instabilok, a másik a Windows game-k. Kipróbáltam a Crossovert, vmiért nagyon lassú, és elindítok egy gamet rajta gyakran fagy is. Erre mit javasoltok? Wine, Cedega, vagy menjenek a gamek is virtuális windózban? (csak oda max 1,5GB RAMot tudok adni, ezért sztem nem lenne jó)
    Ezt nem tudom eldönteni, vkinek van ötlete?
  • Orionk
    Akartam csinálni, hogy visszhozzam a boot menüt:

Beraktam az ubuntu lemezt, amiről telepítettem is. Amikor betöltötte, akkor a menüben az első az volt, hogy "Az Ubuntu kipróbálása a számítógép módosítása nélkül", erre mentem, mert a többi ezek voltak: Ubuntu telepítése, mem test, lemezellenőrzés, stb..

Szóval vártam, hogy majd beboot-ol a lemezről az ubuntu, és akkor terminál nyitás, és jöhet a grub visszahozás. De egy darabig az ubuntu logót mutatta, és alatta a betöltő sávot, és, amikor az véget ért, akkor hibákat kezdett felsorolni. Legalább 6 perce ezek a hibák mentek, amikor csináltam róluk két képet, és restartoltam a gépet.

Első kép

második kép

A sorok elején ez van [???.??????] az első három szám, az 100 valahányról indult, és amint a képen is látjátok 500 valameddig jutott.

help please, köszi

:)
  • Gabo
    Te kivárnád minden bootnál egy teljes grafikus felület betöltését? ;o)
    Szerintem egy jó háttérképpel és megfelelő színű felíratokkal éppen elég kellemes így is a grub.
  • MerlinW
    Háttérképet dobhatsz mögé, ill a karakterek színét változtathatod.
  • SrAta
    A grub lehet grafikus felületű is, vagy csak a sima karakteres?