Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Viszont már tud menteni!
Köszi.

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás ಠ_ಠ

Hm, ha az újraindításra/kilépésre kattolok nem csinál semmit.
Illetve nem tom számít-e, de nem is a home-ba akartam menteni a fájlokat.

MerlinW
Törölj valamit a /home-ból és indítsd újra a rendszert. Tele vagy😊

[merlinw.org]

link

Illetve minden startupnál ez fogad.

MerlinW
df -h mit mond?

[merlinw.org]

El akartam menteni egy php fájlt Quanta-val és azt írta ki h nincs hozzáférésem/elég helyem. Adtam hozzáférést, még mindig kiírta. Geany az már egybõl írta hogy nincs elég hely a köteten. Kiürítettem a lomtárat, volt benne pár cucc,de még mindig ezt írja ki :S php fájl az már kbyte-os, szal kéne mennie.
Illetve a 'mappás nézet'-bõl is eltûntek az elõre berakott 'könyvjelzõk'(?).

MerlinW
A "hivatalos"

Eddig buildre kellett forgatni, most már nem muszáj, megcsinálja maga. Futtathatóvá teszed, oszt rootként futtatod. X1400 nem támogatott ugyan, de szerintem bepróbálhatod az X1300 vagy 1600-as drivereket. Nagy bajod nem lehet tõle.

[merlinw.org]

ivjoe
Mármint???

Ez az a catalyst, amit ubu repóból felteszek? ati-ccc vagymi?
És nem az volt, hogy ez eddig is támogatta, csak bizonyos videokártyák már nem mennek vele?

Pl. az én ati x1400-am se. 😞
MerlinW
Ati Catalyst 9.8

Tölthetõ és végre hivatalosan támogatja Jauntyt. Így nem kell varázsolni, csak elindítani a letöltött telepítõt, és next gombokat nyomogatni

[merlinw.org]

A Linux Mint distro, amit én használok ezzel a menüvel van "szerelve" alapból. ;o)
Amúgy csak megerõsíteni tudom a benyomásaid. Tényleg okos dolog.

Flamer
deveszéjes. htx 😄

http://loal.atw.hu

Ability
Akinek megtetszett:

Launchpad USP PPA
Ability
Találtam egy érdekes kis app-ot, gondoltam megosztom veletek, hátha másnak is tetszik. A Gnome menü idejétmúlt, szerintem mindenki egyetérthet vele, van akinek tökéletesen megfelel, de nyilván lehetne ezt fokozni. Feltettem a gnome-system-panel nevû kis cuccost, nálam most így néz ki a dolog. Sokat biztos nem mutat, mert csak pár gomb van rajta, meg az általam kedvencnek jelölt alkalmazások. Nem igazán játszottam vele sokat, de elég rugalmas kis huncutság ez, nagyon testre lehet szabni, van plugin rendszere, bármit be lehet tenni a menübe. Alkalmazások listája, gyorskeresõvel, kedvencekkel, hagyományos file keresõ, számológép, naptár, emlékeztetõk, terminál ablak, erõforrás felhasználás, places, notes, felhasználó információk, bookmarkok (akár böngészõ, akár nautilus), legutoljára használt programok és fileok listája, stb...

Lehet csak én nem ismertem eddig, de szerintem akad -- ha nem is sok -- felhasználó itt, akinek új lehet. Kipróbálni érdemes, csak kicsit szokni kell elõször, elég puritán beállító felülete van, meg szokatlan mûködése.
MerlinW

[merlinw.org]

Flamer
wallpaperlink. htx. :|

http://loal.atw.hu

Ability
Enyém így nézett ki kb. 2 hete, azóta alaposan átvariáltam, meg raktam ki dalszöveg letöltõ scriptet, meg zenelejátszó irányítós dolgokat. <#crazya>
Ability
A linkelt oldalon van egy conky-colors nevû bejegyzés is, ami egy conky script, csak le kell futtatnod a megfelelõ paraméterekkel (amirõl van szép leírás, és tényleg egyszerû), utána már az általad meghatározott beállításokkal fog futni, az általad meghatározott monitorozott eseményeket fogja mutatni. Amúgy vannak fent conky.rc állományok is, abból is sokat lehet lesni. Illetbe ubuntuforums-on vannak az egyes komponenseknek szép leírása, használati útmutatója.
Ez ránézésre a conky. De akad még néhány hasonló screenlets és desklets címszó alatt is.
Itt nézz szét, ha érdekelnek az ilyen bigyók:
http://www.gnome-look.org/

Diablo3 Battletag: MoMo#2340 http://eu.battle.net/d3/en/profile/MoMo-2340/hero/39319986

Ilyet hogy tudok csinálni ubuntuval hogy rendszer dolgokat kiírja?
http://pmfc.tvn.hu/desk/desktop090520ubuntu.png

Diablo3 Battletag: MoMo#2340 http://eu.battle.net/d3/en/profile/MoMo-2340/hero/39319986

MerlinW
- Ez mit ír? sudo lshw -class disk

- Gugliztam egyet, nem sok mindent találtam. Biosban nem árt ha engedélyezve van az USB-s egér - már ha van ilyen opciód.

- Nyomj egy ilyet:
sudo apt-get install libdvdcss ubuntu-restricted-extras

- és egy ilyet:
sudo apt-get update
sudo apt-get install dist-upgrade

[merlinw.org]

MerlinW
/dev/sr0 eszköznek elsõ sorban a SCSI/Firewire optikai meghajtókat, TVtunereket, webkamerákat csatolja. Az egeret ha ps2-es akkor /dev/ps2 vagy mouse-nak, USB-s egeret pedig emlékeim szerint mice-nak. Aztán lehet, hogy nem, a lényeg, hogy sr0-án még nem láttam egeret😊

A fenti dolog még azért is érdekes, mert sokszor az sr0 egy link a /dev/scd0-ra, ami pedig az optikai meghajtóké. Szal' nagy a kavarodás, és mindent én sem tudhatok😊

[merlinw.org]

MerlinW
A boot képernyõn láttam. Miután a buffer problémát nem a RAM okozza, már csak az sr0 eszközt említi. Eddig azért nem gyanakodtam rá, mert azt elvileg át kellene ugrania hiba esetén. Ezekszerint ezt nem ugrotta át valamiért...

Azt meg végkép nem értem mi köze az egérhez, max USB-s vinyóra írhat ilyen hibát...

[merlinw.org]

Ability
Nem memtestben, utcsó sshot-on volt leírva kereken. Aztá' ez az sr0 is valamilyen jelölés, ezeket annyira nem vágom, hogy Linux alatt milyen eszközöket hogyan jelölnek meg, Merlin viszont igen.
valóban ez volt a baj. köszi, most örülök 😊
Volt egy usb-s egerem.
Már fent is a grub menü.

- Mibõl gondoltad, hogy ez a baj? hol írta ezt a mem teszt-ben?

- és a mem teszt miért indul el ujra, miután már egyszer lefutott?

köszi

ASTERIX és TALPRAESETT TOM képregényeket vásárolnék és ELADNÉK!

MerlinW
Hmm. dev sr0-val van baja. Húzz ki minden USB-s eszközt (nálam pl a TV tuner az sr0), és próbáld úgy.

[merlinw.org]

Szia!

Megcsináltam a memtestet. Ubuntu cd be, és amikor bejött a menü, akkor volt olyan, hogy Test memory, ezt választottam:
Egy SCREEN 95 százaléknál
De ITT A LÉNYEG, screen 100 százalékról

-Felraktam a vistát ujra, grub eltünt.
-Ujraszerettem volna rakni a boot-menüt:
-Beraktam az ubuntu cd-t, amirõl feltelepítettem. A cd menüjében azt választom, hogy indítás a számgép módosítása nélkül, hogy a lemezrõl bootoljon az ubuntu, hogy visszahozzam a grubot, de nem bootol be, hanem az alábbi két verzió lesz:
1. Ubuntu logó alatt megy a betöltõ sáv, és amikor véget ér, akkor csúnya módon elmosódik a kép(mint, amikor a régi játékoknál lefagyott a game), és az elmosódás után le is fagy.
2. A másik törénés, meg EZ, hogy ilyeneket futtat

Erre tanácsoltad a memtest-et, azt megcsináltam.

Tudnál segíteni?

köszi

ASTERIX és TALPRAESETT TOM képregényeket vásárolnék és ELADNÉK!

mumpic
Még régebben tán pont a Hupon olvastam egy topikot, amelyben az ion ablakkezelõt vesézték ki, és egy fórumozó azt akarta tudni, hogy jól megy-e compizzal? 😊

MerlinW
Compiz kikapcsolásával meglódul a rendszer.

[merlinw.org]

zeli
Az lehetséges, mert én is kapásból a VGA drivert tettem fel. Annyira nem zavaró, csak láttam már sokkal gyorsabban is bootolni Ubuntut. Meg nekem mintha maga a rendszer is lassúcska volna...

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

MerlinW
Nem tudom... majd meglátjuk...😊 Úgy vettem észre a zárt meghajtók elsõ aktiválása kakál bele a rendszerbe. Friss telepítéskor még minden oké. Utána valami megváltozik, de nem tudtam rájönni mi. Lényegében nem olyan zavaró probléma, 1 percem mindig van😊

[merlinw.org]

zeli
Tehát akkor a koalában már nem lesz semmi prb. ?
Mert akkor inkább tényleg megvárom azt..

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

MerlinW
/boot/grub/menu.lst -kernel sorának végére biggyeszd oda ezt:
all_generic_ide

Ezzel megszûnik az ata probléma. A GDM mindig is problémás volt bizonyos környezetekben Jauntyban,megoldást nem tudok rá (nálam sem tökéletes). Lassan itt a Koala, addig húzd ki.

[merlinw.org]

zeli
A teljes boot összesen 1 perc. Miután a bootloaderben rányomok az ubuntura, bejön az ata hiba, utána az ubuntu logó...ez viszonylag gyors, és utána fekete képernyõ és tölt...aztán szép lassan bejön az egér, és használható lesz a rendszer. de sztem ez az összbootidõ elég sok...

MerlinW
Az világos, de õ 1 perces várakozásról beszél😊

Akkor tehát. Most az tart sokáig amíg megjelenik a kurzor, vagy az miután már megjelent?

[merlinw.org]

zeli
jahj, sry, 1esnek néztem.

/dev/sda lemez: 500.1 GB, 500107862016 bájt
255 fej, 63 szektor, 60801 cilinder
Egység: cilinderek 16065 * 512 = 8225280 bájt
Lemezazonosító: 0x3c253c24

Eszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer
/dev/sda1 * 1 5222 41945683+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sda2 5223 57447 419497312+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sda3 57448 60736 26418892+ 83 Linux
/dev/sda4 60737 60801 522112+ 82 Linux lapozó / Solaris

MerlinW
l mint lajos

[merlinw.org]

zeli
Találtam egy ilyen részt:

[ 2.316012] ata1: softreset failed (device not ready)
[ 2.316053] ata1: failed due to HW bug, retry pmp=0
[ 2.480021] ata1: SATA link up 3.0 Gbps (SStatus 123 SControl 300)

Ability
Hát ha tényleg nagyon lassú, akkor nyilván nincs, (meg hát ott volt a hibaüzenet), én csak arra gondoltam, hogy ha belépés után még 5 mp-ig fekete képernyõt kell nézni az a Compiz miatt van.
zeli
A lassúságot fogtam a compizra, az ata hibát gondltam, hogy nem az okozta. Azért nem értem ezt a hibát, mert a gépben most nincs is ATA-s meghajtó (tudtommal)

fdisk: invalid option -- '1'

az alsó parancs az rengeteg mindent kidobott, innen melyik a lényeges ?

MerlinW
Semmi köze a compizhoz. Lemezmeghajtókkal van baja, ahogy azt írja is.

sudo fdisk -l mit ír?
sudo dmesg?

[merlinw.org]

zeli
Hm....így sem volt túl gyors...szinte semmit nem változott (boot: 53 másodperc)

az ata1re félreírtam a hibaüzit, ezt írja: softreset failed (device not ready)

nem tudom mi baja, elég friss ubi ahhoz hogy szar legyen, nem értem miért nem jó. :C

zeli
jahh, azt hittem a compiz a 3. Akk kikapcsolom azt is és megnézem. 😊

Ability
Nekem nem bugos, viszont attól hogy ott a középsõre rakod még fut a compiz, csak ilyen lebutítottan, sok animációt kispórolva, de ugyan úgy be kell töltõdnie XGL-nek és Compiznak, és ugyan úgy lassít.
zeli
Nincs bekapcsolva a compiz. Direkt nem kapcsoltam be, mert az is rohadt bugos.... (a megjelenítésnél a középsõ jelölõre van állítva)

Ability
Ext4 gyorsabb, de nem ott, amikor már a desktopot tölti be. Próbáld ki Compiz nélkül, nálam eszméletlen gyors volt. Ha beállítottam mondjuk 4-5 auto induló programot, és mondjuk olyan zabagépeket, mint FF, akkor is ahogy beírtam a jelszavan és entert nyomok, szinte rögtön ott várt minden, nem volt fekete képernyõ, várakozás, rögtön beadott mindent.
zeli
Hm, vmiért nekem nagyon lassan bootol be az opr. Fõleg ott kell sokat várni, hogy bejön egy fekete képernyõ, és az egér...
a windows is gyorsabban bootol (!)
bottnál az az ata1: syncronization failed szöveg jön be....
lehet ext4-el gyorsabb lenne... nem tudja vki miért ilyen lassú ?

Clear Weatherre gondolsz?
Meg kell adni a város kódját.
Ha a weather.com-on megkeresed a várost, az oldal címében szerepelni fog egy kód. Pl.: Budapes esetében HUXX0002.
Ez kell beállítani a screenletsben is.

SrAta
Köszi a helpeket!
Lenne egy gáz kérdésem
Az idõjáráselõrejelzõt a Screenletsbe hogyan kell beüzemelni?

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

MerlinW
PCM-hez aslamixer környékén nézz körül, el tudod vele menteni a default értékeket.

Herélés tekintetében sokmindent nem lehet herélni. Induló alkalmazásokat ki tudod pucolni, ha nem kell onnan valami, Compiz-t kapcsolad ki. A maradékkal kapcs pedig ps aux, oszt nézz körül mi van ott ami nem kell😊

A lassú játékokat általában nem a rendszer hanem a fantasztikus video meghajtók okozzák😊

[merlinw.org]