11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    pendrive install

Fat32-re kell formázni a pendrive-ot.
  • High end PC #5130
    Hmm, ez a pendriveról bootolás engem is érdekelne!
    Ha van a laptopom vinyóján egy Ubuntu, és a pendrive-ra ráhúzok egy másik disztribúciót, ugye nem barmolhatja el az Ubim? Meg ha a pendrive-om ext3-ra formázom, jelenthet az vmi gebaszt akkor, ha majd Win-es gépekkel dugom össze a későbbiekben, mert persze ugyanúgy hasznáénám pendrive-nak adatgordozásra mellette (16GB-os) :S
  • papi08
    A gépem azt mondta mind a két megoldásra hogy nem.
    Így marad a második lehetőség, holnap leszedem az Ubuntu 8.04-et.
  • papi08
    Értem, köszönöm, és ki is próbálom:)
  • MerlinW
    Ööö azzal a kártyával már nem foglalkozik az AMD, így a driver a Jaunty kernel-t sem támogatja (márciusi az utolsó driver hozzá).

Megpróbálhatod a következőket, de nem garantálok semmit:
    Beállítások, adminisztráció, zárt meghajtók-nál engedélyezd a driver-t, majd:
    sudo dpkg-reconfigure -phigh linux-restricted-modules-`uname -r`
    sudo insmod /lib/modules/`uname -r`/volatile/fglrx.ko

Ezután reboot, majd fglrxinfo | grep rendering. Ha Yes a válasz, akkor jó vagy. Ha nem akkor még megpróbálkozhatsz ezzel: link

Másik alternatíva, hogy felteszel egy Ubuntu 8.04-et vagy 8.10-et, és figyelsz arra hogy ne frissítsd 2.6.28-as kernelre.
  • papi08
    Ezt írja ki:
    EZT
  • papi08
    ATI Radeon Sapphire X1650 Pro.
  • MerlinW
    Még mindig nem tudjuk milyen VGA-d van. Egyébként logikusan a kártya hivatalos oldaláról tudod letölteni.
  • precision
    mumpic, MerlinW köszi a swapos válaszokat :) de időközben újraraktam gyorsan az egészet, mondom, biztos ami biztos, alig volt backupolni való, csak egy-két csomagot kellett újrarakjak... csináltam egy 2gb -os swap partíciót is a telepítésnél, ennek már bőven elegendőnek kell lennie a 2gb ramom mellé :)

kénytelen voltam utánanézni megint a pattogó hang megoldásához, mostmár leírom ide, hátha kell majd valakinek :) Intel HD Audio hangkártyám van, gondolom másfélével is működik, ahol ugyanez a gond

terminal: gksudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base.conf

és nekem a conf legvégén van egy ilyen sor:

# Power down HDA controllers after 10 idle seconds
    options snd-hda-intel power_save=10 power_save_controller=N

itt írtam át a power_save értékét 0 -ra
  • papi08
    Ha ezeket nekem (kezdő Ubi felhasználó) leírnád pontosabban nagyon megköszönném. A VGA driver nincs fennt mert sehol nem találtam.
    Köszi a válaszod.
  • MerlinW
    Videokártya driver fent van? Illetve az opengl csomagok a xorg-hoz?

glxgears pörög?
  • MerlinW
    Létre, de ha van 1GB memóriád elég létrehozni fájlszinten egy 500MB-ost, akkor nem kell partició. Egyszerűbb, mint particionálni, csatolgatni.
  • papi08
    ja és Ubuntu 9.04-es op rendszer.
  • Flamer
    nemkell terminál. van grafikus manager ubuntun is..
  • Flamer
    wtf?!!

http://packages.ubuntu.com/
    http://packages.ubuntu.com/search?keywords=nonfree&searchon=names&suite=karmic§ion=all

Package flashplugin-nonfree

* karmic (web): Adobe Flash Player plugin installer (transitional package) [multiverse]
    10.0.42.34ubuntu0.9.10.1 [security]: amd64 i386
    also provided by: flashplugin-installer

azért illene megtalálni..
  • papi08
    Sziasztok! Lenne egy gondom Ubuntu Linuxal. Terminálból feltettem egy játékot a gépemre, a játék kiterjesztése .bin volt.
    A meglepetés ez után ért.
    Indítanám a játékot, szintén terminálból, ám ezt írja ki a terminál:
    "warning: The VAD has been replaced by a hack pending a complete rewrite!
    Savage2 - Fatal Error: OpenGL 2.0 available."
    A kártyám bírja az OpenGL 2.0-át az bíztos.
    Kérlek titeket segítsetek. Előre is köszönöm!
  • krisz940122
    itt egy példa.az internet beállítása a xp nél vezérlőpult hálózati kapcsaolatok és ott új kapcsaolat.ubuntunál teljesen más ( terminál stb).mondom kb 3 hete mondta az osztályfőnököm hogy van ilyen.előtte egyszer sem hallottam.meghallottam röhögtem rajta egy jót hogy milyen afrikai törzsről van szó? mostmár le se cserélném:)
  • krisz940122
    amúgy tudom hogy teljes amatőrnek tűnök de azért annyira nem vagyok az:) ( info szakra járok gimibe) először kb 3 hete hallottam az ubunturól utánanéztem és felraktam és mivel sokmindenről fogalmam se volt ezért kérdeztem ennyit.xp nél más a helyzet meg a vistánál ott már pro vagyok:D azon nőttem fel.:D
  • mumpic
    Elvileg lehet, létrehozod a swap partíciót, és létezik valami swapon parancs, amviel be tudod kapcsolni a rendszerbe, de nem vagyok benne biztos hogy ez tartós lesz, lehet hogy van rá újabb parancs, vagy talán az fstabba fel kell venni, nem tudom, de e körül keresgélj.
  • precision
    utólag lehet swap partíciót létrehozni valahogy? illetve kell e vagy érdemes e? mert én nem csináltam a telepítésnél, csak egy 30 gigás ext3 -as partíciót amire felment az ubuntu

ha lehet újratelepítés nélkül csinálva swapot, akkor mennyit érdemes csinálni? amennyi a fizikai memória?
  • MerlinW
    1. Ne formázd NTFS-re (csak azt amire nem Linux megy), Linux Ext3 vagy Ext4 fájlrendszert használ (mindegy melyik, a 4-es az újabb technologia, de számodra nem jár se előnyökkel sem hátrányokkal). Linux telepítése közben tudsz majd Ext-re formázni. Illetve kelleni fog majd egy 1GB-os partició is a Swap-nek (ami nem Ext fájlrendszer, ahnem nemes egyszerűségggel Swap fájlrendszer, ezt is látni fogod a pingvin particiónálójában)

2. Rádugod és Win alatt látni fogod az üres NTFS particiót, de a Linux-ét nem. Linux alól látni fogsz mindent.
  • nesto
    Szóval annyi a dolgom, hogy NTFS-re formázom a külső vinyót, csinálok rá mondjuk két partíciót, amelyikből az egyikre rátelepítem CD-ről az Ubuntu-t. És ha minden jól megy akkor ezután ha úgy indítom a gépem hogy rá van dugva a külső vinyó akkor az Ubuntu indul, ha pedig kivan húzva akkor a gépre dugva csak egy külső tárhely-ként fogom látni, rajta az egyik partíción a Linux rendszerfájljaival.
    Ha ez ilyen egyszerű akkor több kérdésem nincs is, köszi a segítséget.
  • MerlinW
    Nem akad össze, Grub bootmenü átveszi a windows-os helyét és abban lesz mindkettő. Külső lemez esetén - ha nincs mindig a gépre kötve - lehet még jobb választás az, ha Grub-ot nem az MBR-be hanem a külső lemezparticióra telepíted. Ez esetben gyakorlatilag úgy működik a külső lemez mint egy boot lemez. Ha rá van dugva grub fogad (akár windows választással is), ha nincs akkor Windows menü.
  • nesto
    Ha feltelepítek külső meghajtóra ubuntu-t, akkor azt a gép bekapcsolásakor (gondolom előbb bios-ba be kell állítani hogy onnan bootoljon) automatikusan indítja? Nem kavarodik össze a laptop-on lévő vista-val?
    Ha valaki jártas a témában írjon légyszíves, nem találtam olyan fórumot ahol ezt bővebben meg tudnám beszélni, minden külső tárhelyes fórum halott.
    Köszi
  • High end PC #5107
    Kiderült, hogy csak a SETI-t kellett frissíteni, mert az Ubuntu Software Centerből elérhető még nem támogatta a grafikus megjelenítésú előugró funkciót.
  • High end PC #5106
    Elvileg fentvan a Flashplugin nonfree 10.1, egy pár más pluginnal egyetemben mégsem stimmelnek a dolgok.
  • High end PC #5105
    Adobe Flash Plugn van csak
  • mumpic
    Régen flashplugin-nonfree volt a csomag neve, nem tudom most mi, de kb hasonló. Az megvan?
  • High end PC #5103
    Vannak "felugró" tartalmak, amiket nem tudok Ubu 9.10 alatt megnyitni, pl weboldalak menüpontjai, vagy egy asztali program bizonyos előugró funkciói. Mintha valamiféle flash cuccot kellene telepíteni. Nem is értem, két napja még egyanez az Ubu tudta mindezt, nem értem akkor mit rakhattam fel, amit most nem :(
  • Ability
    Jaú, fáradt vagyok mint a kutya, agymenésem van, most lennél olyan gonosz, hogy ezt megvonod tőlem? :(

Nem egy forgalmas topik, ezeken kívül senki nem kért segítséget, az én kommenteim legtöbbször ismétlés, max. kiegészítem pár dologgal, ugorjátok át. :)
  • mumpic
    humorosaranyost ide vagy mi? :D
    most ez a téma, ha nem jön más, akkor megáll a topik.
  • Flamer
    uncsi már a grub meg a krom meg a ff téma .. komolyan mondom ucso 200 szar erről szól. :|
    mehetne linkbe..
  • Ability
    Viszont Chromium-ból van 64 bites build, Chrome-ból úgy tudom egyelőre még nincs, és dögöljek meg, de ez már haluzás nélkül is gyorsabb. :) Stabilnak meg stabil, szóval ha már fent volt, akkor már maradhatott is volna.

De egyébként csak jóindulatból: jó neked az. Tényleg. Nekem fontos, használom Chromiumot debug böngészőként is, az inspector pedig napról napra többet tud, illetve egyéb finomságok. Egyelőre ne is kísérletezz, csak használd ami van a hivatalós repón. Elhiheted, hogy én sem olvastam el a MerlinW által belinkelt doksikat (-.-"), ugyanakkor volt alapvető ismeretem, Windows-on is azért voltam egy "átlagsenkirendszergazda" szintjén, majd amikor Linux alatt szembetalálkoztam egy hibával, akkor önállóan fogtam magam, megnéztem Google-ön, majd beépült a kollektív tudásomba, ami hidd el, hogy tartósabb.

De egyébként Merlin még biztos emlékszik arra, amikor én is tettem fel kezdő, talán néha még láma kérdéseket is. Most meg leginkább segíteni járok ide, ami nem nagy dícsőség, mert én is csak egy átlag júzer vagyok, sőt a legtöbb linuxoshoz képest talán még az sem, de azt azért mutatja, hogy bele lehet rázódni. Amikor már így rákapsz az egészre, hogy hogyan kellene elindulni, sőt, jobbat mondok, amikor már megszokottá válik, hogy csak a Google tud segíteni, ráadásul szinte rögtön, akkor annyira önállóvá válsz, hogy tapasztalat útján folyamatosan építed a hozzáértésedet.
  • krisz940122
    háát a köcsög vírus.én is ezért dőltem be mert magyar volt.xp-n mindig angol volt és tudtam hogy az vírus de már figyelni fogok itt is :) am letöröltem minden böngészőt ( firefox maradt sose lehet tudni mikor kell :)) és felraktam a google chrome-ot és marad is.több kérdésem nincs tehát örülhettek :D tökéletes minden:) (kopp kopp)
  • mumpic
    Ha debian, akkor a siduxot ajánlom kipróbálásra. A nevéből is látszik, hogy a Sid ágból mókázták össze, elég jó lett, azért tértem vissza az ubihoz, mert egyszer egy frissítés annyira összekócolta a rendszert, hogy nagyon, nekem meg nem volt időm foglalkozni vele, és gyorsan kellett egy használható.
  • Ability
    Ha ez megnyugtat: elég jól értek hozzá, mármint persze nem vagyok egy linux mester, de ismerem az általános hibajelenségeket, tudom milyen irányba induljak el, tudok programot foragtni, ismerem az alapvető működést, mentalitást, ismerem a bash parancsokat. Szóval nem mesteri szinten (MerlinW tudását rendkívül irígylem :)), de kellőképpen értek ahhoz, hogy tudjam mit csinálok. Még akkor is, ha csak kíváncsiság miatt olyan műveletet végzek, olyan programot rakok fel, ami esélyes hogy elbarmol valamit, de gyakorlatilag amióta újra visszatértem Ubi-hoz egyszer nem installáltam újra, még akkor sem, amikor a grub összeszarta magát -- nem az én hibámból, jegyzem meg.

Szóval a lényeg: úgy gondolom, hogy a kellő alapvető ismeret megvan, talán több is, de Debiant felrakni nekem még csak gondolat szinten sem volt meg. Az biztos, hogy valamivel szopnék, az is esélyes, hogy önállóan meg tudom oldani, de az Ubi a direkt a kényelemre megy ki. A csomagforrások is sok esetben egyeznek a Debian repóval, DE annyi kényelmi dolog van benne, hogy még a forgatást is megegyszerűsítik az ilyen összevont csomagok, meg az alapból felrakott komponensek, amikre lehet seemmi szüksége nincs az átlagnak, ugyanakkor a másik oldalról meg rendkívül nagy segítség lehet. Jaés: van mindenhez bináris Launchpadon, ami gondolom Debianon is ugyan úgy menne, de ha az Ubi repókhoz mérve készítik őket, akkor azért megeshet valamilyen feloldatlan függőség.
  • Ability
    Ne hallgass rá, nem önmaga. :)

Vírus: linux alatt általában sok hatása nem lehet, de azért én már csak úgy alapjáraton is kerülöm ami gyanus. Mellesleg annyira aranyos változatai vannak, hogy újabban magyarul írják a kommenteket, ráadásul agresszív módon, ha bezárod az ablakot, akkor azonnal újranyitja a rohatt.

Chrome vs. Chromium: a kettő ugyan az, annyi különbséggel, hogy a hivatalos Google Chrome egy stabil kiadás, megvárják amíg az új fejlesztések kellőképp kiforrottak lesznek, hogy aztán szinte véglegesként publikálhassák. Míg a Chromium procjet napi szinten frissül, itt láthatóak először az új fejlesztések, de sokszor csak előzetes szinten, olykor még nem is működnek, olykor még csak szimplán buták. Annyi a lényeg, hogy a kettő böngészőt ugyan az a csapat csinálja, csak a Chromium egy fejlesztői változat, ahol rögtön publikálják az új fejlesztéseket, míg a Google Chrome egy stabil kiadás, ahova már csak akkor kerül bele egy funkció, amikor az elkészült. Olykor hatalmas is lehet az eltérés a két változat között, pl. az Extension rendszert jó hossú ideig csinálták, még most sincs kész, de a Chrome-ban még nem olyan régen került ki frissként. Míg én már használom pár hónapja. A Chrome-nak is van DEV kiadása, de az is elmaradottabb a Chromium-hoz képest, mert az is próbálják bugmentesre csinálni.

Konklúzió: előbbi egy stabil, biztosan jól működő verzió, míg utóbbi egy előzetes kiadás, ami nagyon ritka kivételtől eltekintve ugyan olyan stabil, viszont általában már okosabb, többet tud, hibákat javítanak, stb..
  • mumpic
    Teljesen jó. Próbálkozás, szétcseszés, újrarakás. Ez a dolgok rendje :)
  • High end PC #5093
    Igazatok volt.4x tettem fel a Debiant, mert mindig sikerült 1 órán belül összedöntenem a rendszert. Nem nekem való, megyek vissza Ubuntura, hjajj, telepthetem újból, ha belegondolok, hogy tegnap még egy jól belőtt Ubim volt...hiába, az ember kváncsi állat:D
  • krisz940122
    tyűű gec. irtam régebben h msnen küldtek nekem képet és a chrome nem nyitotta meg. most mondja unokatesóm hogy ő nem küldött semmilyen képet.vírus volt.akkor ez nem érvényes ubuntura tudomásom szerint.pedig fel szoktam ismerni az msnes vírusokat.