Ubuntu Linux

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

ivjoe
Szal van egy vinyód legalább egy partícióval, amit a gparted nem lát?
Live CD-rõl bootolva, próbáld gparted-et, úgy, hogy nem mountolsz fel semmit. Nekem is volt asszem ilyenem, live cd-rõl botolva látta, hdd-rõl bootolva semmi, hiába unmountoltam, lefoglalatlan volt az egész.

Bár ahogy nézem a HPFS az fdisk utolsó sorában, az a HiPponax File System?, lehet, hogy kernelforgatáskor elfelejtetted beleforgatni azt a modult is. 😄D
HiPPoNaX
Tudom, a particiokezeles nem epp ubuntuspecifikus problema, de eloszor itt kerdezem meg, tekintve hogy csak a gparted latja ezt, minden mas particiokezelo az fdisk altal mutatottal ert egyet:

Ja, amugy az allitolag nem letezo NTFS particiot az elobb mountoltam, most meg irok ra, akkor ez wtf? <#wow2>

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

MerlinW
terminál: sudo parancs vagy sudo su -
gnome: jobb klikk - run as...

[merlinw.org]

SrAta
😄
oké értettem😄

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

Itt volt 1szer 1 jó hasonlat.
Rootként belépni olyan, mint az atombomba indítónál benne hagyni a kulcsot.

Ott a sudo ha kell vmi :p

[ cod.magyaritasok.hu ] _____|\\_____\\o/___ Cápatámadás &#3232;_&#3232;

SrAta
ÛHogyan lehet rootkpént belépni? Sima felületrõl nem engedi

Octane One Void 3.0|Truvativ Hussefelt hajtás,kormány|Truvativ XR középcsapágy|Truvativ Holzfeller stucni|Novatec agyak|Sun felnik|Hayes GX-2 fék|MAXXIS|SCHWALBE|Octane One Warp k.csapi.|BTS pedál

SrAta
fekete fehérbe szép lenne de ez így úgy néz ki mint egy kupac fika😊

SrAta
akk lehet valamit én néztem el😄
Afrikába csak 1 dollárba került😄

rooney8
Ilyet hol lehet venni? 😄

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

ivjoe
Az világ életében 100$-os projekt volt.
SrAta
Nah az egy dollárost nem találom, de valami ilyesmi volt:
Mint ez az okádék itt 100$-ért😄

SrAta
Igen itt az 1$-on volt a hangsúly😄
Ugyanis annyit szánnék notira😄

MerlinW
Évek óta rengeteg notit árulnak Linux-al😊
Pl. #3368 mousee is olyat vett.

[merlinw.org]

HiPPoNaX
Iszonyatonsan kenyelmetlen a hasznalata szamomra.

Az alkohol öl, butit és gyomorba döntöm.

SrAta
Nem teljesen a témába vág, de végül is köze van a linuxhoz.
Régebben volt itt cikk, hogy 1$-os notebook (vagy netbook) volt benne, hogy linuxal fogják árulni. Majd szeretnék venni egy olyant
Nah a kérdés.
Ki tudja? Mikor lesz kapható? Mennyibe fog kerülni? (mert hogy nem 1$ az sicher...)

zeli
Tényleg lassabb tõle. Ezért én is csak kipróbáltam úgy, mert csak elvenné a kedvem tõle. Xpnél is beírja magát, lehet választani XP és Ubuntu között...Ha pedig törlöd az Ubuntut, visszaállítja az egészet..

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

Ráadásul úgy sejtem, hogy NTFS fájlrendszer esetén nem fog mûködni a Linux féle jogosultság kezelés sem.
Szerintem még ha Windows mellett szeretnéd használni, akkor is jobban jársz egy külön Linux particióval és egy dualboot megoldással. Én legalábbis ezt választottam.

Ability
Azt tudom, hogy a Vista féle bootmanager-be beírja magát, minden marad változatlan, csinál neki egy új opciót, és indítás elõtt lehet választani. XP-ben még a jó régi boot.ini-s megoldás van, azzal nem tudom mit kezd. Amúgy nem ajánlott Windows alól NTFS partícióra rakni. Kipróbálni jó, rendszeres használatnál már nem annyira, nekem sokkal lassabb volt.
Italo4ever
sziasztok

az lenne a kerdesem, hogy ha XP alol felrakom az ubuntut, akkor ugyan ugy lesz majd válaszhato boot, mint pl a vista vagy win7 eseteben?

soha nem hasznaltam xp-t, ezert kerdezem.

elore is kosz

\" A pesszimista a sötétséget látja az alagútban, az optimista a fényt az alagút végén, a realista a közelgő vonat lámpáit, a mozdonyvezető pedig három idiótát a síneken...\"

fergusonpapa
feltetem,de gonjaim akadtak..

1. nem tom a hangerö szabályzoval állitnai a hangot (gondolom driver porbléma)am audigy2es de égvilgon nem találtma hozá semmi drivert

2.1024*768as felbontás amit elfogad mikor wide screenes monitorom van max az 1360 x 768at engedi de nekm 1440x900as kel valami tipp h csinláhatnám meg...??

kösza helpet elöre is!

www.icewebhu

MerlinW
Passz. Gif?

[merlinw.org]

Slig
Hello! Compizban, hogy tudok animált skydome-ot betenni a kocka háttereként? (ilyen mátrixosat szeretnék, egy youtube vidin láttam)

&#12473;&#12521;&#12483;&#12464;

MerlinW
Cracker tanfolyam a másik teremben😊

[merlinw.org]

MerlinW
A füles dolgot nem vágom... Suspendbõl nekem sem jön vissza, még lusta voltam utánanézni miért😊

[merlinw.org]

SrAta
Láttam egy vidit, amiben terminálból WEp (legalábbis asszem WEP volt) titkosítással ellátott hálózatból fogadott adatcsomagokat a csávó, majd abból valahogyan kifejtette a jelszót...
Nah ez hogyan oldhatómeg?😊

mousee
Igen van.

Viszont az elõzõ majdnem minden megy-bõl a majdnem szekciót szeretném kicsit bõvíteni. Suspendbe és hibernálásba szépen levágja magát a gép, felkelni már viszont nem nagyon akar 😞

The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.

Flamer
kevesebbet eszik. démonként fut egybõl, webes mangmt felület. ya és persze mint montam free. még a ws az nem..

http://loal.atw.hu

MerlinW
<#eljen>
Elõfordul az ilyen😊

[merlinw.org]

MerlinW
Azt utólag tudod, ahogy leírtuk a #3338 és #3340-ben.

Illetve van egy igen pofás kgrubeditor nevû kis cucc is, amivel tudsz küttyögni grafikus felületen. Install/Restore, háttérkép, listázási sorrend, várakozási idõ, biztonsági mentés, stb. QT-s nem natív, de jó és kényelmes.

[merlinw.org]

Ability
Amúgy Melin megoldódott a memória felzabálás problémája. Listen volt a tettes úgy vélem. Most Exaile-t használok és azóta 20% fölé nem megy a kihasználtság. Ami érdekes, hogy Listen-bõl stabil kiadást használtam, annak is már a harmadik "javítócsomagjával".
ja, én azt hittem, hogy itt be lehetett volna állítani, hogy a grub amikor elindul, akkor mit inditso, ha nem nyulok hozzá

ASTERIX és TALPRAESETT TOM képregényeket vásárolnék és ELADNÉK!

MerlinW
Választhattál, hogy MBR-be vagy partícióra tegye a bootloader-t. MBR az alap, helyesen.

[merlinw.org]

Ability
Ott ilyen adatok importálása van, meg a haladó beállítások. Bootload elõl ha kiveszed a pipát, akkor nem teszi fel GRUB-ot. A bootloader partíciónál gondolom azt kérdezte, hogy melyik partícióra írja fel a boot dolgokat, vagy esetleg azt, hogy melyik partíci kapja meg a boot flag-et, tehát gép indításkor melyik bootloader töltõdjön be. Annyira nem tudom.
Ability
Arra is inkább Cedega, bár inkább mai (pár éves) játékokra tervezték. Amúgy állítólag nem sokkal fut lassabban, mint Win-en, látványt nem tudom.
Amikor telepítettem az ubuntut, akkor a telepítés lépésbõl állt.
A 7-ik lépésnél ez volt:

Leirt egy összegzést az elõzõ 6 lépésrõl, és next re menve kezdõdött a telepítés.
Viszont volt egy Advanced gomb, amire ha kattintottam, akkor ez jött ki:

Install boot loader (ez be volt pipálva)
Device for boot loader installaton:
(hd0)-itt ki lehetett választani particiókat a hd0 helyett
Popularity contest
participate in the package....

Szóval ezt szerettem volna kérdezni, hogy itt mit lehetett volna beállitani a 7-es installációs pont advanced gombja alatt?

köszi

MerlinW
Füles nélkül van hang?

[merlinw.org]

mousee
Hali mindenki!!

Sikerült egy új gépet vennem, csak most asztali lett váltva (szerintem végleg) laptopra.

A gép egy Acer Aspire 5536G nevezetû szerkentyû.

Operációs rendszerben 64 bites 9.04-es ubuntu dominál, és egy 30 gigás partíción pedig egy 64bites Win7 Professional terpeszkedik.

Ubuntu alatt majdnem minden csodásan megy, restricted driverrel a compiz majd megvakít olyan simán fut. Viszont egy dolog nem okés. Hiába dugok rá fülest, a hang nem hallgat el. lspci szerint:

02:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc R700 Audio Device

Win7 alatt csont nélkül megy, szóval nem hw hiba. Majd még megpróbálom megjavítani, csak már fáradt vagyok 😊

De amúgy ha valaki laptopot keres, annak mindenképpen tudom ajánlani, iszonyatosan jó ár/érték arányú gép.

The EULA sounds like it was written by a team of lawyers who want to tell me what I can\'t do. The GPL sounds like it was written by a human being, who wants me to know what I can do.

MerlinW
Aktiváld ha szeretnéd használni a zárt meghajtókat. Ha valami gáz van, bármikor kikapcsolhatod. Aktiválás után indítsd újra a gépet.

[merlinw.org]

MerlinW
1: emesene, pidgin, empathy
2. Start/System/Preferences/Keyboard - Layout Options fül/Compose key position

[merlinw.org]

Ilyenkor mi a teendõ?

Activate-et kellene nyomni?, ha igen, akkor a neten keres drivert?

köszi

rooney8
Aha...
Hát nem tom, de hogyha van Windows-ra egy kecijó program, ami nincs Linux-ra, akkor jól jöhet 😄

Vigyáznom kell magamra, mert bel?lem csak egy van, mások többen vannak, ?ket könnyebb pótolni.

ok 😊

köszi

1. Linux alatt hogyan lehet msn-en keresztül üzenetet váltani. Gondolom, hogy msn nincs, de milyen programon keresztül tudom elérni a parnereimet beszélgetésre?

2. Linux alatt egy apróság, hogy nem mûködnek ezek a bill. parancsok: Alt+num58, ez a ":" jel. Tehát linux alatt a bill. parancsok, amiket a billentyûzet num részén lehet tenni, ezt helyettesíti valami?

köszi

MerlinW
Linuxon az Edit-ben van a beállítások. De tanácsolom nyomogasd végig a rendszert, mi hol van...😊

[merlinw.org]

Hy!
További segítség, de most más:

Alapból fennt volt a mozilla firefox, és elinditotta, birom használni. Nem olyan mint windows alatt. Tools--> nincs options, hogy beállítsam a mozilla beállításait.
mit lehet tenni?

Telepítsem fel ennek a tetejére az uj mozillát?

köszi

MerlinW
Rendszer/Adminisztrátor/Eszközmeghajtók
System/Administration/Hardware Drivers

Nemtom milyen nyelven használod😊

[merlinw.org]

Sziasztok!
Segítséget kérnék:

Elõször bootolok ubuntu alól, és a fenti menüsornál volt egy ilyen ikon, hogy restricted driver, nem tudom már pontosan a nevét.
Rákattintottam, és az volt a lényeg, hogy pár drivert nem ismert fel. Gondoltam, hogy majd késõbb foglalkozom vele, mert most ugyis megy az Update Manager. Sokmindent update-el igy az elsõ bootolás után.

Szóval bezártam az ablakot, és most meg nem jelent meg ez a restricted diver a fenti menüsorban...

Hogyan tudnám megint elõhívni, hogy megnézzem melyik driver volt, és lekezeljem a hibát?

köszi

zeli
Eh, és tényleg. Terminál nem találta meg, az oldalukon pedig csak Fedorás verziót találtam. Thx!

Everybody repeat after me... We are all individuals. If you're going through hell, keep going.

Ability
Amúgy Canonical repóján fent van a bináris is. Applicatons -> Add/Remove -> Keresõ: xchat. Ha nem találja, akkor a legördülõ menübõl válaszd ki, hogy az összes csomagot mutassa.
Ability
System -> Admin -> Synaptic -> Keresõ "glib". Azt hiszem "libglib2.0" néven lesz, és kellenek a dev csomagok is általában.
zeli
át akartam fordítani xchatet ubuntura, de a ./confignál kiírja, hogy Cannot find gLib. Hogy lehet ezt megoldani?