11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    Akkor szupi:) Nem olvastam végig, csak láttam, hogy hosszú:)
  • mumpic
    Nem az, csak hosszasan írja le, itt is két katt.
    Egyszer kijelölöd hogy a mappa legyen megosztva,
    aztán a guest rendszerben (pl win) felcsatolod hálózati meghajtóként.
  • precision

köszi... pedig a gugli tényleg a barátom, most kihagytam :D
  • MerlinW
    nem kukac, de google 3. találata:)

Kicsit bonyinak tűnik, VMWare-ben egy kattintás a dolog..
  • MerlinW
    Sokkal lassabban fejlesztik, többek között mert nincs rá szükség. Amire szükség van, a szerveralkalmazások stabilak és jók 64-en.

Desktop linuxok terén a 64bit szerintem még távolibb jövő. Nem vagyok jós. Egyébként a mostaniak is jól használhatók, azonban feltételezik a hozzáértést.

Ismétlem, semmi szükség rá perpillanat, semmi sem használja ki. Az első 64-es Windows is 4 évvel a technológia megjelenése után jött (gyakorlatilag használhatatlanul), és még a mai napig sem tökéletesek (rendszerszinten igen, de hardvertámogatás szinten távolról sem).

Nem értem miért ragaszkodsz annyira a dologhoz, mint átlagfelhasználó a memóriakezelést leszámítva sosem fogod érezni az előnyeit. Persze ez a te dolgod:)
  • precision
    VirtualBox -nál hogyan lehet elérni, hogy a virtual machine lássa a host gép fájlrendszerét? Végignyálaztam azt a szegényes settingset, de nem találtam ilyesmit :)

Viszont pozitívan csalódtam, megy az usb2.0, felimeri az iphone -t, itunes is megy :)
  • Flamer
    1004 sem lesz yó még mindig? vagy még évekbe fog telni mire yólesz a 64bites ubi?
  • zeli
    Igen, a flash nekem is szarakodott, de megcsináltam, most jó. :) (kopp-kopp)
    amúgy sztem nem olyan gáz ez a 64 bites verzió, de majd reinstallnál a 32-est teszem fel.
  • MerlinW
    "de télleg 4giga ram van. bocs most vegyem ki?:D amugy azthallottam 32is simán lekezeli."

Ne szedd ki, csak ne stresszelj, hogy nincs kihasználva. Ha kezelné sem tudnád kihasználni desktop Linuxon, hacsak nem 3D-zel vagy zenét szerzel, esetleg 2-3 virtuális gépet futtatsz. De ezt már munkaállomásnak hívják, nem desktopnak. Lényeg, hogy nem vesztesz semmit. Nekem sem hiányzik az a 800MB, az Ubuntunak sem.

4GB memória teljes megcímzése fizikailag lehetetlen még mindig, a server kernelt feltelepítve látszik mind ugyan a PAE miatt, de a fizikailag megcímezhető tartomány feletti használat áldozatokat követel.

Linux-nak nagyon gyors és intelligens lapozófájl kezelése van, 1GB memóriával is csaknem mindent el tudsz végezni, amennyiben van szabad HDD hely.
  • MerlinW
    Hehe, jópofa ez az osd-lyrics csomag. Figyeli a zenelejátszókat, letölti a dalszöveget és karaoke stílusban (ütemre színezett) kirajzolja a desktopra:)
  • Flamer
    #4997: ahan. nuku :|

#4998: :| de télleg 4giga ram van. bocs most vegyem ki?:D amugy azthallottam 32is simán lekezeli.

#4999: flashplayerel semmi gondom nem volt.
  • MerlinW
    behaluzás +1 :)
  • Ability
    Jogos, szopatásra jó leginkább, a flashplayer állandóan szarakszik, elvileg a dns lookup ipv6-os kernel bug is csak x64 alatt jött elő, stb, ugyanakkor én gyorsabbnak érzem, de lehet csak behaluzom. :)
  • MerlinW
    Otthonra tökfelesleges az x64-es pingvin. Felesleges, vannak hiányosságai, illetve írtam már, hogy felesleges? Mondjuk szopásra általában jó:)

Vajh, miért van "eldugva" az Ubi oldalon az x64 letöltés?:) Azt a kifogást meg felejtsd el, hogy "de a 4GB memória":) Az is felesleges otthonra Linux esetében. Hagyd csak meg a Windows-nak:)
  • precision
    nemtom, nemhiszem
    próbáltál már ráguglizni a wifi cuccod nevére + ubuntu -ra? hátha találsz vmi megoldást
    az is lehet hogy windowsos drivert rá tudsz heggeszteni pl ndiswrapper -el, aztán menni fog
  • Flamer
    nekem nem kell htx :D nem volt ijen gondom. nkm alsa szart kelett meg 904-nél friissiteni fojton. :w

ya amugy gondolkottam hogy lehet wifim azé nem megy mer 64bites a cumó?:O
  • precision
    ha szükséged van rá megkereshetem neked :)
    terminálból adtam ki az edit parancsot, szal elvileg ott van, csak azóta kiadtam még kb 6000 másikat :D
  • Flamer
    dehogymár fogalmad sincs mejik file ejj :|
    ezért kell konzolbol editálni :D mer ott láccik a historyba mit editálgattá :DD
  • Ability
    Hááh, mondtamén. :) Pedig fingom nem volt róla, de ha erre keres rögtön az ember, akkor hamar van megoldás. :]
  • precision
    nekem intel hda integrált hangcucc van a notebookomban, és találtam egy leírást a megoldáshoz

sajnos már fogalmam sincs melyik fileban, de vmelyik configban van egy olyan sor, hogy x sec idle után lekapcsolja a hangkártyát... a sercegő és pukkanó hang pedig az volt, amikor vmi új hangesemény újra bekapcsolta azt

szal csak átírtam az értéket 0 -ra, így soha nem megy idle -re, sosincs mellékhang :)
  • MerlinW
    Akinek serceg a pulseaudio 5.1-ben állítsa 7.1-re a hangbeállításoknál. Egyik kollégámnál bevált. Valszeg pulse bug.
  • MerlinW
    Ahogy nézem kaptunk megint új kernelt, vlc-t, kdelib-et, samba-t, xbmc-t. Nyami:)
  • mumpic
    Igen, most már nekem is sikerült. Lehet hogy tényleg a fibernetes ügyködés utózöngéje volt egy órája.
  • MerlinW
    Hm, nekem megy most.
  • Flamer
    tegnap nekemse ment még fiber suxság volt. de sztem már müködni fognak a dolgok.
  • mumpic
    Hát ja, de nem is tudom behatárolni hogy mitől lehet ez, mert ritkán indítok gnómot, és az egyik alkalom óta van ez.

Viszont ami most foglalkoztat:
    gpg: requesting key 6E80C6B7 from hkp server keyserver.ubuntu.com
    gpg: keyserver timed out
    gpg: Vétel a kulcsszerverről sikertelen: kulcsszerverhiba

ugyanakkor pedig működik a keyserver
    nem értem én eztet
  • MerlinW
    Nemtom. Talán gconf-editorral, vagy compiz-settings-el.
  • MerlinW
    Nem kéne, ott valami bibi lesz. Asztalon csak a Desktop könyvtár tartalmának kellene látszódnia.
  • MerlinW
    Nem kell telepíteni, alapból benne vannak. Fordítókat kell max, de a nagy részük szintén ott vannak:

sudo apt-get install build-essential g++ gcc

írsz egy bash scriptet, adsz neki futtathatósági jogot (chmod +x scriptneve) majd sh script vagy ./script paranccsal futtatod. Bash doksi a fejlécben.
  • mumpic
    azt minek? :)
    pont most nézegettem a gnome-ot az előbb, és az volt a furi, hogy a desktop mappát békén hagyta, viszont a teljes /home/user tartalmát kiszórta az asztalra :)
    annyira nem zavar, mert xfce-t használok, csak fura
  • krisz940122
    már lényegtelen! másik kérdésem lenne. a saját mappából valahogy el lehet tüntetni az asztal mappát?
  • krisz940122
    és még olyan kéne hogy van a screenlets és a naptár olyan hülyén van megoldva hogy vasárnappal kezd.ezt hogy lehetne átállítani?vagy másik naptár kell? tudtok ilyet?
  • Ability
    Gondolom át kellene állítani a fileküldés helyét.
  • Ability
    Bétában még lehetett, véglegesből eltávolították. Legalábbis eldugva sem találtam. Viszont valami külsős programmal biztos testre lehet szabni. Synaptic-ban keress rá.
  • krisz940122
    azt ki lehet kapcsolni hogy ha belépek az amsn-be akkor mindig csinál egy amsn es mappát a saját mappába.ezt ki lehet kapcsolni?
  • precision
    vmivel testre lehet szabni ez az új fajta értesítőeszközt? lehet vak vagyok, de nem nagyon találtam

erre a fekete téglalapra gondolok ami jobb felül jön elő... testreszabáson pedig olyan értek hogy a színét megváltoztatni, meg hogy mennyi ideig látszódjon, stb.
  • krisz940122
    ááá ezt észre sem vettem :D kösz:)
  • KillTheKonzol
    Sziasztok!
    Szeretnék Bash és C programnyelveket telepíteni Ubuntu alá, esetleg terminal parancsor létezik, amivel ezen programnyelveket tudom telepíteni hogy tudjak alattuk programozni?
    Köszi
    Üdv!
  • Flamer
    hoppá :D na akkor tutti isp mer énis fiberes vagyok :D és msn is fos ahogy van :D hát gecyre rohaggyon el !
  • mumpic
    nálam sem jó.
    mint ahogy nem tudok msn-re bejelentkezni, nem érem el a launchpadot, a wikipediat, meg egy csomó oldalt, és ami bejön az is lassú.
    én nem tudom mi van, de a fibernet rohadjon el! :(