11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    Windows-os játék --> Windows
    Linuxos játék --> Linux

Ha pedig már minden áron emulálni szeretnél, akkor sem wine, hanem Cedega, PlayOnLinux, Crossover. Linkek a fejlécben.
  • Ability
    [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1104803501&no=5239]#5239[/URL]
  • MerlinW
    Nem neked válaszoltam, csak félrenyomtam. Azokat a kommenteket is olvasd el amik nem neked szólnak.
  • Ability
    DX-et nem tudom hogyan hekkeltél oda, mert csak úgy feltenni nem tudod, Wine lehal tőle, beleépíetni meg szinte kb. lehetetlen (az új kiadásokban) és amúgy is van benne. Másrészt ha Wine-ról van szó, akkor nem is érdemes foglalkozni a kérdéssel. Ha natív játék, akkor már inkább érdemes törni magad. Egyébként tegyél fel egy 9.10-et, friss kernel, friss driverek, jobb támogatottság, jobb Compiz integráció.
  • High end PC #5247
    Hmm, nem tudom egyre gondoltunk e, de én úgy értettem, hogy betöltődik a grafikus felület, és nem kell az asztalról a "parancsikonnal" elindítani, hanem egyből megnyílik magától, mint amikor WindowsXP-ben az Indítópultba elhelyeztem egy programot, és az oprendszer betöltődésekor elindult a program is :)
  • Ability
    Én anno kipróbáltam, egész jónak tűnt, viszont a csomagkezelőtől rövidtávon agyf*szt kaptam. :D
  • papi08
    Sziasztok! Ismét egy kérdéssel fordulnék hozzátok.
    Miért villognak a játékok az Ubuntumon?
    Fennt van a DirectX9.0-a, a VGA vezérlője.
    Gép: Ubuntu 8.04.

Játék Én gépem
    1 magos 2GHz-s proci 1 magos 2.60GHz-s proci
    512 MB RAM 1 GB RAM
    Shader Model:2.0 Shader MOdel: 3.0
    DirectX 9.0 DirectX 9.0
    256 MB VGA 512 MB VGA

A válaszokat előre is köszönöm!
  • donatus13
    Ubuntum van csak kíváncsi voltam miben más:D
  • MerlinW
    Redhat alapú KDE-vel felvértezett desktop linux. Kezdőknek jó az is. Itt mindenki Ubuntu párti, így valszeg azt fogjuk ajánlani helyette. Linux topikban kapsz választ a Mandriva-s kérdéseidre.
  • MerlinW
    Upsz, neked akartam írni:)
  • donatus13
    Mandrive linuxot mennyire ismeritek ? mivel másabb az az ubuntutól ? valaki mesélhet valamit.
  • precision
    én látok csak rosszul vagy tényleg nem azt kérdezte? :D
  • precision
    rendszer/beállítások/indítópult - gnome-terminal

bár értelme nemtom mi de így kell :)
  • MerlinW
    Hehe VLC 1.04 kapott mikulás ikont a bal felső sarokba:)
  • MerlinW
    Synaptic-ban keress rá a "kubuntu"-ra, és távolíts el mindent. Akkor a bootscreen is visszaáll, stb. Majd ubuntu-tweak-el pucold ki a rendszert.
  • MerlinW
    Felrak az mindent (400+MB). Én is feldobtam, nekem is idegen, volt így "hazajöttem" hamar:)
  • High end PC #5235
    Hello!
    Szerintetek olyat meg lehet csinálni, hogy Ubi induláskor egyből bejöjjön a Terminal? :P
  • precision
    pedig felrakott mindent, ezeket is amiket írtál
    a gnome -nak a jele sem volt mikor kde -be loginoltam be, még a gdm -et is lecserélte kdm -re

de én asszem maradok a gnome -nál, az én szememnek ez is szép :)
  • Ability
    Pedig ajánlatos, most ha még jól is működne a Gnome mellett, gondolom a natív KDE appokat nem teszi fel. Mit kezdesz egy KDE környezetben Gnome-os programokkal? Mert az alapszintű KDE-hez tartozó dolgok tuti felkerülnek, de a K3b, Kopete, Amarok, KTorrent, KMail, stb biztosan nem.
  • MerlinW
    Bocs: kubuntu-desktop a csomag neve

Illetve itt vannak a backport források is KDE-hez:

deb http://ppa.launchpad.net/kubuntu-ppa/backports/ubuntu karmic main
    deb http://ppa.launchpad.net/kubuntu-ppa/staging/ubuntu karmic main

Uninstall:
    sudo apt-get remove kubuntu-desktop
    sudo apt-get autoremove kde --purge
    sudo apt-get autoremove kubuntu-desktop -–purge
  • precision
    ja értem... köszi az info -t ezt nem tudtam

Ability: új telepítést semmiképp sem akarok :)
    MerlinW: ha majd nagyon unatkozom megpróbálom a kde-desktop -ot felpakolni
  • MerlinW
    apt-get install kde-desktop teszi fel az optimalizált verziót. kde-full, csak a natur kde-t pakolja forrásból.
  • Ability
    De ne Gnome-ra tedd fel, mert az sosem jó. Töltsd le a teljes Kubuntu kiadást, telepítsd fel frissként.
  • precision
    most sem bírta túlzottan sokáig a kde :( :D
    lassúcska volt nálam... biztos finomhangolással lehetett volna optimalizálni, de nálam lagolgatott, minden szempontból lassabb volt mint a gnome... bár az tény, hogy szebb
    de a gnome se csúnya, és nekem fontosabb a gyorsaság, úgyhogy legyalultam a kde -t és visszatértem a jó öreg gnome bácsihoz :)

ja a configom amúgy egy 1,6os pentium dualcore (nem core2duo), 2 giga ram (Toshiba L40 notebook)
  • precision
    eh, megvan, nm-applet -et elindítottam és megy :)
  • precision
    Ability:

felraktam a kde -t, sudo apt-get install kde-full -al, be is loginol szépen, minden fasza, kivéve, hogy nem találom, hogy hol a bánatban kell wifihez csatlakozni :) a settingsben lévő networking részben csak proxybeállításokat találtam
  • precision
    hát, hazudnék ha azt mondanám, hogy csúnya :)
  • Balumann
    Köszönöm a tippeket, még próbálkozok, aztán szerintem felrakom ezt a mint -et. (én amúgyis multimédiára tervezem használni, meg netezésre, meg persze ismerkedésre).
  • Ability
    Szóval KDE bemutató. Rohadtul nincs kész még, semmi időm nem volt mostanában, hiába is nézitek, hogy tele van az asztal widgetekkel, ez kb. ilyen kísérletezés eredménye, nincs még kész.

Asztal

Dolphin filekezelő, többféle nézet, Finder szerű több oszlopba való kibontás, ami dinamikusan nő, csúszkával növelhető ikonnézet, ioldalt előnézeti kép ami infókkal is szolgál, alatta a places, ahol sorrendezni és elrejteni is lehet.

Van Total Commander féle osztott képernyő, ahol ugyan úgy üzemel az oszlopokba való kibontás.

Eltérő ablakokhoz egyedi stílust lehet társítani

Okos és látványos képnézetegető

Hasonlóan fullscreenben is ...

Amarok zenelejátszó :)

Az oldalsó sáv alapból nem is létezik, én hoztam létre, én mondtam meg mi legyen rajta...

... és most át is raktam alulra.

Személyes adatok kezelését egyesítő alkalmazás, ami különálló, egyedül is futtatható programokból áll össze.

Itt az E-Mail nézet. :)

+1 kopete skin
  • Ability
    Nem lesz háború, én szeretem a Gnome-ot is, láthattad a lentebbi asztal screenshotomon, hogy viszonylag minimál, viszont tetszik a KDE, számomra kényelmesebb, ugyanakkor még gyorsabb is (egyelőre). :)
  • mumpic
    Ajaj, ha itt is lesz ablakkezelő háború, akkor majd visszanézek januárban :D
    Náh, inkább hozzászólok én is ;)
    Én azért használok xfce-t, mert jó középút a gyorsaság és a kényelem között. Vannak dolgok amiket azért nem áldoznék fel a sebesség oltárán, pl nem sok kedvem van mindig kézzel csatolgatni a cédéket, meg pendrájvokat, meg úgy általában az ember szereti a kényelmet. De cicomára, minden-mindennel összeintegráltságra, értesítő buborékokra, forgó asztalra semmi szükségem, leginkább mert összezavar. Ezért nincs conkym sem.
    Aztán a fene tudja, lehet hogy még fapadosabb wm felé nézek egyszer, az openboxot pl szeretem.
    Van egy japánszakos (tehát bölcsész, semmi műszaki véna) ismerősöm, akinek a kedvenc ablakkezelője az ion3. Ha nem ismeritek, nézzetek utána, elvetemültség az kell hozzá :)
  • KillTheKonzol
    Ubuntuzás közben véletlen kihúztam a DVD drive-ot a laptopból, azóta nem ismeri fel a gép és nincs megjelenítve a Computer-ben és az asztalon. Pedig a mediaplayeren keresztül tudok DVD-ét lejátszani. Van ötletetek, hogyan tudnám visszaállítani, hogy lássa az Ubuntu a DVD drive-om?
    köszi
    üdv
  • precision
    lassan kedvet csinálsz hozzá... :)
    na majd egy következő bootnál beloginolok már egy kde -be és meglesem mi merre hány méter :D
  • Ability
    Hát mi számít gyorsnak? A boot kb. egál, bár mintha előbb eljutna a KDM-ig. A bejelentkezés pár mp. alatt megvan, sokkal gyorsabb mint Gnome. Amikor a rendszer felállt, utána is folyamatosabbnak, interaktívabbnak érzem. Sincs lassulás, a KWin valahogy jobban működik, mint a Compiz. A programok meg gyorsabban indulnak. Ez lehet nem függ semmitől, egyszerűen minőségibb a program, de azért az jelent valamit, hogy Ubi alatt extrémebb használat és hosszabb üzemidő alatt egy Nautilus is olykor elég lassan nyílik meg, míg Kubi alatt a Dolphin rögtön ott van, egyből megjelenik. Még akkor is gyorsabb, ha az Ubi-t frissen indítom és hagyok neki egy kis időt használat nélkül, hogy ne töltögessen semmit a háttérben. Közben meg a Dolphin sokkal többet tud és mégis gyorsabb, fejlettebb. Kicsit olyan Opera érzés. A FireFox alapjáraton, extension-üök nélkül is lassan indul, ha telenyomod minden beépülővel akkor meg pláne, míg Opera extensionök nélkül is többet tud és mégis villámgyors az indulása. Ez a jellemző úgy vettem észre az egész rendszerre érvényes. KTorrent szerintem a legjobb torrent kliens és villámgyors, méltó ellenfele lehetne a uTorrent-nek, plusz mindenféle plugint lehet kapcsolgatni és letölteni hozzá, szóval szerintem még többet is tud. Amarok akkor is villámgyorsan indul, ha 2000 zeneszám van beimportálva. Kopete egy elég jó MSN alternatíva, szintén gyorsan indul. Ott van a többi jó dolog, mint pl. a K3b, ami szerintem linuxra a legjobb CD/DVD író program. A KMail is nagyon gyors, okos is, hozzá képes az Evolution egy nagy lomha mamlasz, kicsit olyan FF szint. ThundarBird pl. elég jó alternatíva Gnome alá, de mint tudjuk, Mozzilákéknál szabvány a nagy erőforrás és a lomhaság. Az egész rendszer jobban össze van pakolva, van ilyen személyes informárciós program, ami gyakorlatilag a különálló naptár, levelezőkliens, jegyzetek, stb programokat egyesíti egy ablakba. Olyasmi, mint az Evolution, de ez szép, gyors, okos, és használható is. Maga a felület meg sokkal reszponzívabb, az ablak átméretezés nem húz után, a felület is gyorsabban reagál. És eljutottunk oda, hogy a Gnome-ot én nagyon szeretem, eddig csak azt használtam, teljesen kényelmes, nincs vele nagy baj, de a KDE mégis minőségibb. A ráépülő programok emeltebb színvonalúak, és az egész felület felépítése nagyon rugalmas. Szinte minden ablak, program olyan, hogy benyomod a szerkeszthetőséget, és bármelyik komponenst lehet mozgatni. A felület layerezése tényleg fejlettebb. Van egy zenelejátszó, felül vannak a kezelőszervek, te azt akarod, hogy inkább lent vagy oldalt legyen, megfogod, kiemeled, animálva visszahúzódik a felület hogy kitöltse a hirtelen keletkezett űrt, közben mozgatod az áthelyezni kívánt dolgot, kihúzod oldalra, akkor megint animálva így beilleszti, elengeded, ottmarad. Vagy leviszed alulra és ottmarad. Tényleg más világ, lehet a KDE egy hatalmas, függőségektől szenvedő dolog, de egyébként mint felület és környzet sokkal használhatóbb. Natív rendszerszintű támogatás van az egészen, nincs olyan program, ahol ne lehetne testreszabni mindent. Tökmindegy eredeti állapotban milyen ikonok és kezelőgombok vannak kint, ami neked nem kell oda azt el tudod rejteni. És ez nem csak ennyiben merül ki. Itt van a Kopete, felül van egy kicsi menü, ami kb. kimerül a kontakt keresése és hozzáadásában. Csináltam egy új toolbart (!), mert hogy ilyet is lehet, nem csak a meglévő, előre elhelyezettet tudod testreszabni, hanem lehet csinálni újat, megfogtam, kihúztam oldalra és mostantól ott az állapotváltásos ikonok vannak. Nem lenyíló dolog, minden állapotnak kitettem oda az ikonját és kattra vált. Szóval tényleg eszméletlen. Elismerem, hogy egyfajta gyermeki rajongás alakult ki bennem, lehet a KDE sok esetben nem a legideálisabb, de egyébként nagyon kényelmes, szép, rugalmas, testreszabható és minőségi programokat készítenek rá. :)
  • Gabo
    Ha mégse boldogulsz a sima ubival, esetleg próbáld ki a linux mint distrot. Alapból telepítve van minden multimédiás kodek és alkalmazás. Illetve a compiz is teljes egészében.
    11.28.-án jött ki az ubi 9.10-re épülő új linux mint 8 (Helena) verzió, bár én még nem váltottam rá.
    A hivatalos oldaluk:
    http://www.linuxmint.com/
  • Gabo
    Kicsit megkésve...
    A lentiek linux mint-re vonatkoznak, de szerintem ubi 9.04 esetében is így van és valószínűleg a 9.10-nél is.
    A pulse audionak az alap beállítása kétcsatornás sztereó hangzás. A fejlesztők indoklása szerint azért mert ezt használják még mindig a legtöbben. (Tehát nem compiz problémáról van szó.) Ahhoz, hogy a többi hangfal is működjön az alábbiakat kell tenni:

Másoljuk át az /etc/pulse/daemon.conf fájlt a ~/.pulse/ könyvtárba.
    Nyissuk meg a fájlt valamelyik szerkesztő programban (pl. gedit) és keressük meg az alábbi bejegyzéseket:
    ; default-sample-rate = 44100
    ; default-sample-channels = 2

És módosítsuk erre:
    default-sample-rate = 48000
    default-sample-channels = 6

Tehát pontosvesszők törölve. A sample rate megadja a mintavételezés frekvenciát. (Audigy estében a 48 kHz is használható. De más hangkártya, vagy hang anomáliák esetén érdemes inkább 44,1 kHz-et beállítani.) A sample channels pedig a használni kívánt kimenetek számát adja meg. 5.1-es hangfalrendszer esetében ez 6.
    Újraindítás után már az új beállítások fognak élni.

GUI-ban nem találtam olyan beállítás, amivel ezt meg lehetett volna oldani. Némi google-fu segített.
    És mint mondtam hasznos, ha az ember saját magának is készít hogyanokat. Ez is onnan van. ;o)
  • MerlinW
    Áhh, KDE már 6 évvel ezelőtt is szebb volt, mint Gnome. Csak hát lassabb is sokkal. Ability azt írta, az új KDE már gyorsabb, majd ránézek én is.
  • krisz940122
    öööö köszi :D
  • precision
    na majd kíváncsi vagyok a kde -s screenshotra :)
    nemtom, rég használtam kde -t, akkor 1 napig bírtam vele kb, verziószámot nem tudok, vmelyik 8as ubuntuban lévőt néztem... szerintem nagyon csúnya volt :)

nemtom, nekem a gnome -ban az tetszik, hogy az egyszerre egyszerű és szép is :)
  • Flamer
    ahah . najsz.

engme mindig azok a kis időjárás szarok érdekeltek :D