Ubuntu Linux
-
Ha ez megnyugtat: elég jól értek hozzá, mármint persze nem vagyok egy linux mester, de ismerem az általános hibajelenségeket, tudom milyen irányba induljak el, tudok programot foragtni, ismerem az alapvető működést, mentalitást, ismerem a bash parancsokat. Szóval nem mesteri szinten (MerlinW tudását rendkívül irígylem :)), de kellőképpen értek ahhoz, hogy tudjam mit csinálok. Még akkor is, ha csak kíváncsiság miatt olyan műveletet végzek, olyan programot rakok fel, ami esélyes hogy elbarmol valamit, de gyakorlatilag amióta újra visszatértem Ubi-hoz egyszer nem installáltam újra, még akkor sem, amikor a grub összeszarta magát -- nem az én hibámból, jegyzem meg.
Szóval a lényeg: úgy gondolom, hogy a kellő alapvető ismeret megvan, talán több is, de Debiant felrakni nekem még csak gondolat szinten sem volt meg. Az biztos, hogy valamivel szopnék, az is esélyes, hogy önállóan meg tudom oldani, de az Ubi a direkt a kényelemre megy ki. A csomagforrások is sok esetben egyeznek a Debian repóval, DE annyi kényelmi dolog van benne, hogy még a forgatást is megegyszerűsítik az ilyen összevont csomagok, meg az alapból felrakott komponensek, amikre lehet seemmi szüksége nincs az átlagnak, ugyanakkor a másik oldalról meg rendkívül nagy segítség lehet. Jaés: van mindenhez bináris Launchpadon, ami gondolom Debianon is ugyan úgy menne, de ha az Ubi repókhoz mérve készítik őket, akkor azért megeshet valamilyen feloldatlan függőség.